Flagermus og mårhunde: Nordjyske jægere har sendt 77 dyr til coronatest
Foto: Flemming Højer/Ritzau Scanpix
Der er indsamlet mårhunde, ræve, vilde mink, grævlinger, pindsvin og flagermus.
77 dyr er indleveret til coronatest, efter myndighederne har bedt nordjyske jægere om hjælp til at indsamle rovdyr i naturen. Ingen af de testede dyr er smittet med covid-19.
Myndighederne har endnu ikke fundet årsagen til, at minkbesætninger i så stort et omfang som nu smittes med covid-19.
De smittede mink skal alle aflives. Det samme skal de mink, der er en del af besætninger i en radius af 7,8 kilometer fra en smittet minkfarm.
Flere og flere minkfarme i især Nordjylland oplever i øjeblikket at få coronasmitte indenfor hegnet. Som et led i opsporingen af årsagen til det, igangsatte Fødevarestyrelsen, Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen i samarbejde et forsøg, hvor de tre styrelser bad lokale, nordjyske jægere om at aflevere de rovdyr, de skyder eller finder i naturen.
- Hvis man ser et trafikdræbt rovdyr, så kan man samle det op ved at krænge en pose over det (”hundelortemetoden”). Man skal naturligvis bruge engangshandsker og sikre, at hænderne sprittes af efter håndteringen. Det kan afleveres på en af de aftalte Falck stationer eller ved Naturstyrelsen, sagde Mariann Chriél, specialkonsulent i Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse, da forsøget startede 30. september.
HER KAN MAN INDLEVERE DYR
Dyrene kan indleveres hos:
• Maskinhuset, Uggerby Skovvej 15, 9800 Hjørring, kontaktperson Tina Kvist Dinesen 2161 8318
• Maskinhuset, Råbjergvej 73, 9982 Ålbæk, kontaktperson Lars Pedersen 2161 8337
• Maskinhuset, Plantørensvej 20, 9492 Blokhus, kontaktperson Flemming Henriksen 2161 8313
Indleveringssteder hos Falck:
• Falck Aalborg Håndværkervej 27, 9000 Aalborg
• Falck Hjørringvej 134, 9900 Frederikshavn
• Skoda forhandler / Redning Danmark Frederikshavnsvej 255, 9800 Hjørring
77 dyr indsamlet og sendt til test
Marann Chriél er overvældet over den store opbakning fra jægerne i Nordjylland.
- Det er et luksusproblem, men vi er blevet nødt til at lave afhentninger to gange om ugen i stedet for kun en. Der har været fantastisk god opbakning deroppe, siger Marann Chriél, specialkonsulent i miljøstyrelsen til TV2 Nord.
Dyrene kan afleveres seks forskellige steder i Nordjylland. Det ene sted er hos Lars Pedersen i Aalbæk.
- Jeg har fået fire mårhunde og 4-5 ræve, siger skovløber Lars Pedersen.
Han forventer at høre fra myndighederne, hvis der skulle vise sig at være coronasmitte i de indleverede dyr, men det har han ikke endnu.
Og det er slet ikke så mærkeligt. For ud af de indleverede og testede dyr, viser resultaterne, at 0 dyr har en positiv covid-19-test.
- Det sidste dyr er endnu ikke undersøgt, men alle dem, der er kommet svar fra, har været negative. Det er jeg rigtig glad for, vil jeg sige, siger Mariann Chriél fra Miljøstyrelsen til TV2 Nord.
HÅNDTERING AF DYRENE
Ved håndtering af nedlagte rovdyr skal der bæres handsker, og dyret lægges i en pose ved at krænge posen over det, og den lukkes med en knude (”hundelortemetoden”). Hænderne sprittes af efter håndteringen.
Posen skal mærkes med vigtig information:
Før dyret lægges i fryseren sættes der et mærke på med dato og sted (koordinater eller præcis gadebetegnelse) for nedlæggelsen/fundsted, jægerens navn, tlfnr og e-mail (så resultatet af undersøgelsen kan fremsendes til dig). Mærket sættes fast med en gul strip på posen. Mærker, gule strip og poser er til rådighed ved fryserne på afleveringsstederne.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Vil gerne have teste vilde mink
Udover rævene og mårhundene fra Lars Pedersens indleveringssted, har Miljøstyrelsen kunnet afhente grævlinger, husmår, mink – og et enkelte par mere specielle indleveringer - pindsvin og en flagermus.
Fødevarestyrelsen har, ifølge Mariann Chriél, igangsat en indsamling i samarbejde med nordjyske dyrlæger fokuseret på herreløse katte.
Indsamlingen løber frem til og med d. 31. december, og Mariann Chriél håber på at modtage flere eksemplarer af ét specifikt dyr:
- Vi ville gerne have nogle flere vilde mink. Hvis man har fokus på vandløb og måske sætter nogle fælder op, så kunne vi få nogle flere vilde mink ind.
Jagten på årsagen til den store smittespredning blandt minkbesætninger fortsætter.
I denne uges udgave af Fokus diskuteres usikkerheden for minkbranchens fremtid: