Havneballade: To skibe mere gået på grund ved Asaa
Foto: Henrik Ø. Hansen
Tirsdag gik yderligere to skibe på grund i den omdiskuterede sejlrende ind til Asaa Havn. Sejlere fraråder nu hinanden at bruge havnen.
Antallet af sejlere, der går på grund i sejlrenden på vej ind til Asaa Havn, bare stiger og stiger denne sommer, og Sæby Redningsstation og Sæby Havn får mere og mere travlt.
Tirsdag aften gik det nemlig galt for to både, der satte sig fast i sandet i renden og måtte trækkes fri. Det betyder, at otte både den seneste måned har haft problemer med at sejle igennem en rende, der ifølge søkortene er 2,2 meter dyb.
Det skriver Sejlernews.dk.
Værst er det indtil videre gået ud over Rune La Cour Dyrvig fra Bogense, som fredag satte sig så grundigt fast på grund af den østlige kuling, at hans sejlbåd blev ødelagt. Han blev slæbt til Sæby Havn - og flere andre sejlere fra Asaa har fulgt hans eksempel og flyttet deres båd fra den svært tilgængelige havn syd for.
Ifølge kritikerne er sejlrenden ind til Asaa Havn ikke ordentligt vedligeholdt, så sejldybden i renden er mindre end angivet. Men den kritik har Knud Erik Sørensen, formand for Asaa Havn, afvist flere gange.
- Der er dybt nok. Der er to meter vand, hvis man sejler ind midt i renden, siger han til Sejlernews.dk og fortæller, at sejlrenden bliver gravet ud én gang om året, fordi det er det, man har råd til i havnen.
Det kan dog betyde, medgiver formanden, at sejlrenden kan sande lidt til i mellemtiden, særligt i de perioder, hvor vinden kommer fra øst og får bølgerne til at slå ind mod kysten, så sandet bliver skubbet ned fra sejlrendens sider.
Men det er forhold, sejlerne selv er nødt til at være opmærksomme på og undersøge, før de forsøger at sejle ind til en havn, lyder det fra formanden for Dansk Sejlunion, Mads Kolte-Olsen.
- I tilfældet med Asaa Havn skriver de, at havnen har en indsejling på to meter, men gør samtidig opmærksom på, at der kan forekomme tilsanding. Sejleren har samtidig pligt til at undersøge forholdene gældende for den aktuelle situation og således pligt til at sætte sig ind i, om indsejlingen er tilsandet eller ej, siger Mads Kolte-Olsen til TV2 Nord.
Han er sikker på, at den negative omtale, som Asaa Havn nu får, betyder, at det vil påvirke folks valg af havn. Det vil rygtes hurtigt, at der er risiko for grundstødning, så det kan meget vel betyde, at sejlere vælger Asaa Havn fra.
I Facebook-gruppen Tursejlads og Sejlsport, som er et forum for lystsejlere, er situationen med Asaa Havn blevet debatteret flittigt, siden grundstødningerne i fredags, hvor Rune La Cour Dyrvig henvendte sig i gruppen for at bede om hjælp til at rigge sin båd af. Her har weekendens og tirsdagens nye uheld ved havnen ikke vakt begejstring.
Her advarer sejlerne nu hinanden og fraråder indsejling til havnen.