Ny serie: Kom med bag kulisserne på dyreinternatet
Foto: Tor Løkken
Nordjyllands Internat i Hjallerup hjælper kæledyr, der har brug for nye og kærlige hjem. I serien ”Dyreinternatet” møder vi dyrene og medarbejderne på internatet.
Se første afsnit af Dyreinternatet nederst i artiklen.
Skilsmisse, dødsfald, sygdom eller blot mistet interesse – der er mange årsager til, at kæledyr kan få brug for nye hjem.
På Nordjyllands Internat i Hjallerup videreformidler de kæledyrene, som bærer på mange forskellige historier.
Der er katten, der boede trygt og godt hos den gamle dame. Der er hunden, der stod lænket foran en stald. Der er kaninen, der kedede sig i sit lille bur.
- Hundene kommer er typisk fra familier, der ikke længere kan klare det, fordi noget ramler. Det kan være skilsmisse eller sygdom. Vi tager en lang snak med familierne, og hvis vi tænker, at dyrene kan videreformidles, kommer de ind på internatet, siger Karina Fisker, der er daglig leder af internatet.
Personalet, og ikke mindst de frivillige på internatet, tager sig af dyrene og sender dem først videre, når de er trygge og klar.
En hund på Nordjyllands Internat venter i gennemsnit på et nyt hjem i 16 dage, mens katte sidder på internatet i 45 dage i gennemsnit.
Alt for mange er uansvarlige
Jævnligt dukker der historier op om katte, der er dumpet i papkasser. Og jævnligt bliver internatet stormet med nye dyr. Det er især katte, som folk skiller sig af med – et resultat af, at mange katteejere ikke tager ansvar, mener Karina Fisker.
- Folk tænker, at de kan gå over til Landmand Jensen og få en kat gratis. De tager bare ikke stilling til, at katten efter et år er klar til at reproducere sig, siger hun.
Internatet oplever også, hvordan forældre gerne vil forkæle deres børn med en kanin eller et marsvin. De mangler indsigt i, hvad sådan en størrelse rent faktisk har behov for for at trives.
- Marsvin og kaniner bliver placeret i et lille bur, og pludselig bliver ejerne trætte af det. I stedet for at tage ansvar, vælger nogen at sætte dem i papkasser i naturen og regner med, at dyrene klarer sig – eller at nogen finder dem og tager vare på dem, siger Karina Fisker.
Sociale medier er vigtige
Nordjyllands Internat har stor succes med at gøre opmærksom på de dyr, der er klar til videreformidling, gennem sociale medier. Nærmest hver gang, de deler billeder af dyrene på deres Facebookside, giver det pote.
- Vi bruger de sociale medier til at fortælle hver enkelt kat eller hunds historie, og så er der altid nogen, der falder for dyrene og henvender sig til internatet, siger Karina Fisker.
Internatet har nu en ansat, der halvdelen af tiden beskæftiger sig med kommunikation og sociale medier, og halvdelen af tiden arbejder med dyrene.
- Sociale medier er så vigtige, for det er den måde, vi formidler det arbejde, vi laver. Det er eksploderet med likes på Facebook og Instagram. Det er en hurtig måde at kommunikere på, siger Karina Fisker.
- Dyr er en del af mit DNA
Dyreinternatet i Hjallerup er en del af Dyrenes Beskyttelse, som er landets største og ældste dyrevelfærdsorganisation.
Karina Fisker var ansat på Danish Crown i forskellige lederstillinger i 24 år, før hun fik jobbet som daglig leder af internatet.
Et skift, hun aldrig har fortrudt.
- Dyr er en del af mit DNA. Der har altid været dyr i mit liv fra jeg var barn. Jeg synes, det er fantastisk at arbejde med dyrene. De giver så meget igen, siger hun.
Se første afsnit og andet afsnit lige her: