![](/img/asset/aW1hZ2VzLzIwMjUvMDIvMTIvaW1nLTAxNTIuanBlZw/img-0152.jpeg?fm=jpg&w=4032&h=3024&s=f8fa3cc0f0217e3f23a4209942bdeb5d)
![](/img/asset/aW1hZ2VzLzIwMjUvMDIvMTIvaW1nLTAxNTIuanBlZw/img-0152.jpeg?fm=jpg&w=4032&h=3024&s=f8fa3cc0f0217e3f23a4209942bdeb5d)
71 solarier politianmeldt: - Der er sgu så meget i livet, der er farligt
Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord
Siden 2020 har Sikkerhedsstyrelsen udført 451 tilsyn med Danmarks omtrent 650 solarier. Ved 247 tilsyn blev der konstateret overtrædelser af solarieloven.
- Vi skal snart på ferie, og så er det altid skønt at have lidt farve på kroppen, inden man kommer afsted.
Sådan siger 57-årige Morten Hansen fra Brønderslev, der, undtagen om sommeren, går i solarie én gang hver 14. dag.
Han tænker da også over de sundhedsrisici, der kan være forbundet med at tage sol i solarie.
- Jeg tænker over det ligesom med alt muligt andet, man ikke må. Vi må ikke drikke for mange øl, vi må ikke drikke for meget vin; op i røven med det, det må jeg sgu sige. Vi skal jo dø af en eller anden grund, siger Morten Hansen, der arbejder som produktionsleder i en stor stålvirksomhed.
Unges brug af solarie
Færre unge går i solarium i dag end i 2008, hvor 4 ud af 10 i alderen 15-25 år gik i solcenter.
Alligevel er der de seneste år sket en stigning af unge, der bruger solarie.
I 2014 havde 10 procent af de 15-25-årige været i solarium mindst én gang inden for det seneste år. I dag er tallet steget til 14 procent.
Hos unge kvinder ser tallet ud til at være højere.
Fra 2019 til 2023 er andelen af 15-25 årige kvinder, der går i solarier, steget fra 12 til 20 procent, konkluderede en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse udgav i december 2024.
De fleste unge starter med at gå i solarie, før de fylder 18 år, og ni procent af brugerne var under 14 år, første gang de besøgte et solcenter.
Kilder: Berlingske, Politiken og Kræftens Bekæmpelse.
Selvom solcentrene havde deres storhedstid med 00'ernes skønhedsidealer, er den begyndt at vinde indpas hos især den yngre del af befolkningen igen, hvor det især er kvinderne og pigerne, der lægger sig under det ultraviolette lys for at jagte den helt rigtige kulør.
Derfor skaber det bekymring hos Kræftens Bekæmpelse, at en aktindsigt TV 2 har fået viser, at Sikkerhedsstyrelsen siden 2020 har udført 451 tilsyn med Danmarks omtrent 650 solarier. Ved 247 tilsyn blev der konstateret overtrædelser af solarieloven.
Overtrædelserne kredser sig om manglende beskyttelsesbriller til kunderne, ligesom det flere steder er konstateret, at der ikke hænger den lovpligtige plakat fra Sundhedsstyrelsen
Det siger solarieloven
Solarieloven blev indført i 2014 og stiller følgende krav til solarier:
Solarier skal være registrerede hos Sikkerhedsstyrelsen
Solariet skal have en plakat fra Sundhedsstyrelsen "hængende synligt", hvor risici forbundet med solarie fremgår.
Kunder skal have adgang til beskyttelsesbriller og vejledning til solariet.
Solcentre uden bemanding må kun benytte solarier med UV-type 3. Hvis der er bemanding i solariet, kan man bruge UV-type 1 og 2 som er stærkere.
Solarier udsender uv-stråling med højere intensitet end sommersolen, og man får derfor hurtigt store uv-doser, skriver Sundhedsstyrelsen.
Kilder: Sikkerhedsstyrelsen og Sundhedsstyrelsen.
Har ført til politianmeldelser
Siden 2020 har tilsynene ført til, at Sikkerhedsstyrelsen har politianmeldt et dansk solcenter 71 gange. Det sker blandt andet, hvis en kontrolmåling viser for høj stråling. Det er sket i 26 af politianmeldelserne, viser aktindsigten.
- Jeg synes, det er helt utroligt. Vi er i den situation, at selv hvis man overholder loven, så er strålingen kræftfremkaldende, så når der er for høj stråling, er risikoen naturligvis endnu højere, siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse Per Dalum til TV 2.
Men det er altså ikke noget, der vækker bekymring hos Morten Hansen i Brønderslev, selvom han selvfølgelig mener, at solarierne skal overholde loven.
- Det er selvfølgelig ikke godt, det kan vi hurtigt blive enige om. Man skal jo holde sig til loven, men hvis man ellers gør det, ser jeg ikke noget større problem i at tage sol, siger han.
Modermærkekræft og solarie
Tre ud af fire tilfælde af modermærkekræft – som er den farligste form for hudkræft – hos solariebrugere under 30 år skyldes uv-strålingen fra solarie, ifølge Kræftens Bekæmpelse.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse øges risikoen for modermærkekræft 60 procent, hvis man går i solarie, før man fylder 35 år.
Sollys er vigtigt for at danne D-vitamin i kroppen, skriver Sundhedsstyrelsen, men fraråder samtidig at man "bruger solarium som kilde til D-vitamin", da det øger risikoen for at hudkræft.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen
Og du er tryg ved at benytte et solcenter?
- Ja, det vil jeg sige. Jeg har haft et derhjemme engang, og det brugte jeg altså også.
Hvad kunne få dig til at stoppe med at gå i solarie?
- Hvis der var sommer hele året rundt, så var det ikke nødvendigt.
Der hænger jo nogle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen inde i solarierne om, at de sådan set fraråder, at man går i solarie. Hvad gør det af indtryk på dig?
- Ingenting. Det må jeg godt nok indrømme. Den er sgu ikke ret meget længere. Det gør ikke ret meget indtryk på mig.
Hvorfor ikke?
- Jamen, det er, som man siger, at der er sgu så meget i livet, der er farligt. Prøv at tænk så, hvis vi skulle tage hensyn til alt. Livet bliver fandme kedeligt, så.