Bofællesskab låste beboer inde
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen
Socialtilsyn retter skarp kritik af Bofællesskabet Rosenvænget 10 efter et uanmeldt tilsyn sidste sommer.
De ansatte i et bofællesskab i Vesthimmerlands Kommune var nødt til at låse en ung udviklingshæmmet mand inde, så han ikke overfaldt og generede de andre beboere og ansatte i bofællesskabet.
Både alders- og adfærdsmæssigt er den unge udviklingshæmmede mand uden for den målgruppe, som Bofællesskabet Rosenvænget er godkendt til. Alligevel vælger Vesthimmerlands Kommune, at den unge mand skal flytte ind i bofællesskabet.
Ifølge TV2 Nords oplysninger, blev den unge mand låst inde i sin lejlighed. Han havde ikke adgang til fællesrum eller fællesarealer, da de øvrige beboere var bange for ham.
Den 19. juli 2018 bankede Socialtilsyn Nord uanmeldt på døren i Aalestrup på Rosenvænget 10 i Bofællesskabet Rosenvænget. Bofællesskabet er et af 7 bofællesskaber under den kommunale organisation Byen i Byen i Vesthimmerlands Kommune.
Landsformand: Forkasteligt og uetisk
Efter det uanmeldte besøg retter tilsynet en hård kritik af stedet. Tilsynet peger på, at det er alvorligt, at bofællesskabet har en borger låst inde i egen bolig i alle døgnets 24 timer, uden at han kan forlade sin bolig eller har mulighed for at opholde sig i fællesarealer.
Landsforeningen LEV's formand Anni Sørensen har fået forelagt sagen fra Vesthimmerland. Hun er rystet over forholdene på Rosenvænget.
- Det er fuldstændig grotesk, at man tyr til noget af det mest indgribende vi har: At låse mennesker inde. Det er dybt ulovligt. Det er forkasteligt og uetisk, siger Anni Sørensen.
I tilsynsrapporten står der også, at man har en borger boende, som er udenfor den målgruppe, stedet er godkendt til. Forholdene er så alvorlige, at Socialtilsyn Nord fratager Rosenvænget deres godkendelse.
Peter Kristensen er formand for Socialpædagogerne i Nordjylland. Han bliver nu for første gang bekendt med forholdene på Rosenvænget.
- Der er ingen som helst undskyldning for at låse folk inde. Det er der ingen i det her land ud over politiet, der har bemyndigelse til. Man må ikke bruge den unødvendige magtanvendelse. Det er fuldstændig horribelt, siger Peter Kristensen.
Tilsyn afslører alvorlig fejl
Det er langt fra det eneste forhold, som Socialtilsyn Nord retter kritik af. Af tilsynsrapporten her fremgår det også, at Socialtilsynet mener, at bofællesskabet ulovligt griber ind i borgernes selvbestemmelsesret ved at låse skabe i deres hjem. Det sker til på trods af, at ledelsen tidligere har sagt, at det vil stoppe netop den praksis.
Socialtilsynet opdager også, at Byen i Byen efter et tilsynsbesøg selv har ændret deres godkendelser på nettet, så de kan modtage borgere, de ikke er godkendte til. Blandt andet er minimumsalderen på Byen i byens målgruppe sat ned fra 40 til 30 år.
- Det burde ikke kunne forekomme. Slet ikke uden at man som myndighed har sagt god for det, siger formand for Socialpædagogerne i Nordjylland, Peter Kristensen.
Det er nu næsten 10 måneder siden, at Socialtilsyn Nord kom uanmeldt på besøg i Aalestrup. Bofællesskabet eksisterer stadig trods inddragelsen af godkendelsen. Vesthimmerlands Kommune har klaget til Ankestyrelsen over afgørelsen, da de mener, at der er nogle teknisk ting ved låsene, som gør at borgeren ikke kan betegnes som værende låst inde, og så længe klagesagen kører, så kan bofællesskabet fortsætte.
Den kritiske rapport fik i første omgang ingen ledelsesmæssige konsekvenser. Nellie Hilding, som har været forstander for bofællesskaberne Byen i Byen siden 1999 kan fortsætte i sit job, selv om Socialtilsyn Nord konkluderer, at ledelsen ikke har det fornødne kendskab til reglerne om magt og borgernes selvbestemmelse. Det er også socialtilsynets vurdering, at ledelsen er udfordret i forhold til, at der de har en borger, som de ikke er godkendt til og som de er nødsaget til at låse inde 24 timer i døgnet.
- Jeg håber, at kommunen vil lave dyb selvransagelse og sætte ind med heftig evaluering af hvordan, det kunne gå så galt. Hvordan de som byråd og embedsværk har fejlet. For nogen på mange niveauer har fejlet. Jeg håber, at kommunen får hjælp til at agere mere professionelt for en borgergruppe, som har brug for hjælp og ikke en myndighed og kommune som totalt svigter, siger formand for Landsforeningen LEV Anni Sørensen.
Nellie Hilding blev sygemeldt 11. september. Hun er nu stopper som leder for Byen i Byen, og Vesthimmerlands Kommune har udpeget en ny leder. Det har ikke været muligt at få en kommentar til forløbet fra Nellie Hilding.