Udviste udlændinge har ikke skabt problemer førhen, siger borgmestre
Foto: TV2 Nord
Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt kommune, og Jens Ejner Christensen (V), borgmester i Vejle Kommune.
Flere borgere i Vrå er bekymrede for, at en gruppe udlændinge uden lovligt ophold i Danmark skal huses i byen. Men i Jammerbugt og Vejle kommuner har de for det meste holdt sig for sig selv.
Gruppen af udlændinge uden lovligt ophold i Danmark, som nu skal huses i Vrå, har ikke skabt den store palaver omkring de bosteder nær Brovst og i Sandvad, hvor de tidligere har boet.
Sådan lyder det fra borgmestrene i de to kommuner, der har huset dem indtil nu.
- Vi har ikke mærket særligt til dem. Der har altid været lidt komplikationer med at drive asylcenter, men ikke noget særligt i forhold til denne gruppe, fortæller Mogens Christen Gade (V), borgmester i Jammerbugt kommune, hvor gruppen af beboere boede indtil sidste efterår, før de blev flyttet til Sandvad.
Beboerne er udviste udlændinge med psykiske udfordringer, og flere af dem er ifølge Ekstra Bladet idømt behandlingsdomme og domme for personfarlig kriminalitet. Det har fået flere borgere i Vrå til at føle sig utrygge ved udsigten til at skulle have dem i nabolaget.
Kender kun til én episode
Jens Ejner Christensen (V), borgmester i Vejle Kommune, bor selv tre kilometer fra Specialcenter Sandvad, hvor gruppen af borgere har været fra efteråret 2021 til nu.
- Mig bekendt har der kun været én episode, som jeg er blevet gjort opmærksom på, hvor en af beboerne var gået rundt i lokalområdet og havde været inde i folks private haver, siger han.
Det ved vi om gruppen af sårbare udlændinge
Gruppen, der efter planen skal flytte til Vrå, er personer, der af forskellige årsager ikke kan være på et normalt udrejsecenter. Det kan være på grund af deres adfærd og/eller et pasnings- og plejebehov.
Der kan i gruppen både være asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold i Danmark.
Der har været oplysninger fremme om, at nogle i gruppen er idømt behandlingsdomme, men dette er ikke bekræftet af Udlændingestyrelsen.
I Sandvad har der været talrige protester fra borgerne i byen over beboerne. Det har skabt pres på Udlændingestyrelsen, som har opsagt lejekontrakten med Vejle Kommune.
– Jeg kan sige for mit eget vedkomne, at jeg fået en rundvisning på Specialcenter Sandvad af Røde Kors, som driver stedet. Jeg synes, det hele virkede meget ordentligt og trygt, siger Jens Ejner Christensen.
Ingen sager i Brovst
I Jammerbugt Kommune har borgmester Mogens Gade heller ikke oplevet problemer med beboerne i den periode, de boede på Station Vest i Brovst.
- Hvis vi oplevede det, så havde jeg hørt om det. Det har jeg ikke, siger han og fortsætter:
- De erfaringer, vi havde, var, at folk godt kunne være en smule bange for, hvad der skulle ske, når man fik den gruppe af borgere.
Hvad tænker du om den opstandelse, nyheden om beboerne har skabt blandt borgerne i Vrå?
- Jeg tænker ikke, der er grund til det, men jeg kan godt forstå det. Når man hører den gruppe mennesker blive omtalt, så kan man godt blive bange og nervøs, siger Mogens Gade.
Hør ham fortælle om erfaringerne i Jammerbugt her:
Ærgerlig over forløbet
Selvom der ifølge borgmesterens udsagn ikke har været sager med gruppen af udlændinge i Sandvad, er Jens Ejner Christensen ærgerlig over forløbet med Udlændingestyrelsen, ligesom man også er nu i Hjørring Kommune.
- Udlændingestyrelsen meddelte os (byrådet i Vejle Kommune red.), at det var en gruppe socialt udsatte, og det så vi ikke noget problem i. Men det viste sig, at flere af dem var tidligere dømte, og det ville vi gerne havde vidst, siger han og uddyber:
- Havde vi vidst, hvad det var for en borgergruppe, kunne vi måske via en dialog have håndteret det anderledes.
Mogens Gade mener også, at dialog er vejen at gå fremadrettet for Hjørring Kommune:
- Det betyder alt at have borgernes opbakning til sådan et asylcenter. Så baggrunden for at træffe en fornuftig beslutning nu kunne være, at man holder et dialogmøde, hvor man taler om, hvad det er for nogle mennesker, der flytter til, fremfor at det kommer bag på den gruppe af borgere, der nu skal bo som naboer til dem, siger han.
- Men det må de finde ud af oppe i Hjørring Kommune. Det skal jeg ikke blande mig i, slutter Jammerbugt-borgmesteren.