Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Spøgelsesprogram fik det til at slå gnister mellem Lasse og Rikke

Foto: Privatfoto

Lasse Ellegaard og Rikke Borup Christensen elsker spøgelsesprogrammer, og det var "Er Der Nogen?", der fik dem til at opdage deres fælles passion.

I otte sæsoner har spøgelsesprogrammet "Er Der Nogen?" taget seerne med på jagt efter overnaturlige fænomener. Serien har samlet fans, og nogle af dem er endda blevet kærester.

Mens nogle kærestepar kan bruge en halv aften på at blive enige om hvilken serie, de skal se, er der ikke meget at rafle om for Lasse Ellegaard og Rikke Borup Christensen fra Randers.

De er begge interesserede i det paranormale, og de sidder klistret til skærmen om fredagen, når der kommer et nyt afsnit af TV2 Nords ”Er Der Nogen?”

- Vi har en tradition om at se det sammen, siger 21-årige Rikke Borup Christensen.

Se første afsnit i sæson 8 her.

De opdagede deres fælles interesse for spøgelsesprogrammet i foråret 2018, hvor de gik i skole sammen og begge lå syge. Her sendte Lasse et billede på Snapchat til Rikke af, at han sad ved fjernsynet og så ”Er Der Nogen?”

- Jeg sad selv derhjemme og så ”Er Der Nogen?”, og dengang var det ikke så udbredt, så jeg tænkte bare ”what”, siger Rikke Borup Christensen.

Lasse Ellegaard er skeptikeren, som gerne vil se beviser for, at der rent faktisk findes mellem himmel og jord, mens Rikke tror på overnaturlige fænomener og selv har haft flere paranormale oplevelser. Foto: Privatfoto

Den fælles interesse betød, at de begyndte at snakke mere og mere sammen – og så blev de forelskede. Sammen har de set både nye og gamle afsnit om og om igen. 

 - Programmet har helt klart haft en betydning for, at vi blev kærester, siger 20-årige Lasse Ellegaard.

Nanna tog sin mor med på spøgelsesjagt

En anden, der også trofast følger ”Er Der Nogen?”, er 29-årige Nanna Hildegart Mikkelsen fra Løgstør. Hun opdagede serien i 2018, da hun var på barsel.

Det er en festdag herhjemme, når en ny sæson starter.

Nanna-Hildegart Mikkelsen

- Jeg har set hvert afsnit 2-3 gange. Jeg kan godt lide, at værterne tager rundt og filmer og forklarer, hvad de oplever, og at de fortæller om myter og sagn. Det fangede mig med det samme, siger Nanna Hildegart Mikkelsen.

Nanna Hildegart Mikkelsen har set alle afsnit af "Er Der Nogen?" flere gange. Foto: Privatfoto

”Er Der Nogen?” kører nu på ottende sæson, og Nanna Hildegart Mikkelsen har glædet sig til igen at følge Mikkel Egelund og Nicolai Sund i deres utrættelige jagt på beviser på det overnaturlige.

- Det er en festdag herhjemme, når en ny sæson starter, siger Nanna Hildegart Mikkelsen.

Hun er blevet så inspireret af ”Er Der Nogen?”, at hun flere gange selv er taget på spøgelsesjagt på steder fra programmet. For eksempel tog hun alene til Børglum Kloster for at fordybe sig i lydene og lugtene. Senest besøgte hun Vitskøl Kloster om natten med sin mor for at høre munkesang.

- Min mor syntes, det var så spændende, og vi hørte en masse lyde, fortæller hun begejstret.

Eventyret er lige i baghaven

På Facebook følger cirka 15.000 personer ”Er Der Nogen?”, og på YouTube har serien fået flere millioner visninger. I Facebook-gruppen ”Er der nogen – Amatør Hunters” mødes folk, der ikke kender hinanden på forhånd, for sammen at jage det overnaturlige.

Lyt til "Er Der Nogen?" podcast her:

Når værterne på ”Er Der Nogen?” hører historier om, at folk samles til spøgelsesjagt eller ser programmet sammen, bliver de stolte.

- Det er så livsbekræftende at lave noget, der samler folk. Det gode ved gys er, at vi kan mærke, at vi har brug for hinanden, siger Mikkel Egelund.

Nicolai Sund og Mikkel Egelund er værter på "Er Der Nogen?" og har i otte sæsoner undersøgt steder i Nordjylland, hvor det spøger.

Værterne får jævnligt beskeder fra folk, der fortæller, at de ligesom Nanna-Hildegart Mikkelsen har været på besøg et sted, hvor ”Er Der Nogen?” er blevet optaget.

- Det er pissefedt, at folk tager ud og ser for eksempel museer fra en anden vinkel. Der har været en forståelse af, at man skal rejse langt væk for at finde eventyr, men vi har det jo lige i vores baghave, siger Mikkel Egelund.  

Ingen skam i at være bange

Det er ikke kun interessen for myter og sagn, der får fans som Nanna Hildegart Mikkelsen og kæresteparret Lasse og Rikke til at holde fast og se "Er Der Nogen?" igen og igen. Det er lige så meget værterne.

- Det er sjovt at se de to skøre nordjyder, der render rundt og skriger som små piger, siger Rikke Borup Christensen med et grin.

- Ja, og så er det sjovt at se deres udvikling. De har fået mere hår på brystet, siger Lasse Ellegaard.

Nicolai Sund og Mikkel Egelund viser gerne følelser.

For Mikkel Egelund og Nicolai Sund er det vigtigt at vise, at det er i orden at blive bange, når noget er uhyggeligt. De har intet imod at skrige på kamera.

- Der er ikke nogen skam i at være dreng eller mand og sige ”jeg er bange”, og det håber vi, at vi kan vise, siger Mikkel Egelund.

Se med i særafsnittet, der viser seernes yndlingsklip.

Hus stod i flammer: Natten til lørdag mistede 64-årig kvinde alt

Den 64-årig kvinde er blevet sigtet for at have overtrådt beredskabsloven for uforsigtig omgang med ild.

Klokken 3.17 natten til lørdag blev både politi og brandvæsen tilkaldt til en adresse i Østervrå, hvor et hus stod i flammer.

- Det var en frivillig brandmand, der ringede, og huset var helt overtændt, da vi ankommer, forklarer vagtchef ved Nordjyllands Politi Christian Tilsted.

Huset tilhørte en 64-årige kvinde, der kom ud af huset ved egen hjælp, hun måtte dog ifølge vagtchefen til tjek på sygehuset for røgforgiftning.

Kvindens hund kunne man dog ikke finde, og derfor formoder politiet, at den er død.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Kvinden sigtet

Årsagen til branden var ifølge vagtchefen, at et stearinlys i vindueskammen havde taget fat i nogle planter, hvilket endte med at sprede sig.

- Man endte med at lave en kontrolleret nedbrænding, så der er kun brandtomt tilbage forklarer vagtchefen.

Den 64-årig kvinde er derfor blevet sigtet for at have overtrådt beredskabsloven for uforsigtig omgang med ild.

- Det er standard, påpeger vagtchefen og tilføjer.

- Når man vil bruge ild, er man nødt til at sørge for, at det ikke spreder sig.


Svømmehal forvandlet til 'Danmarks smukkeste juleudstilling'

Takket være 400 kilometer ståltråd, sækkevis af mos og mindst 80.000 kubikmeter vand er nedrivningsklar svømmehal i Aars forvandlet til en eventyrlig udstilling. Kom med indenfor i videoen herover.


40 år gammelt centers fremtid hænger i en meget tynd tråd

Forstanderen på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi er skuffet over, at det ikke lykkedes de lokale folkevalgte at få centret med på finansloven.

Fremtiden for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sydthy hænger i en tynd tråd.

Centret har de seneste tre år modtaget tre millioner kroner i støtte om året, men er ikke kommet med på den finanslov, som regeringen fredag har præsenteret sammen med SF, Radikale og Enhedslisten.

Dermed er det tvivlsomt, om centret overlever.

- Nu skal bestyrelsen ind over og beslutte, hvad der skal ske, men det vil som minimum betyde en meget, meget kraftig beskæring. Uden tilskud til driften er der ikke grundlag for at have ansatte, og alle 12 er nu sagt op med udgangen af december, siger forstander Jane Kruse.

Jane Kruse er forstander på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Folkecentret har den seneste tid forsøgt at overtale Folketingets partier til at bevare støtten, og Jane Kruse udtrykker stor skuffelse over, at det ikke er lykkedes de lokale folkevalgte at sikre den fortsatte drift.

- Det vil få store konsekvenser for de mange små og mellemstore virksomheder, som vi hjælper med at udvikle produkter og teste energiløsninger. Vi er også i kontakt med og hjælper mange borgere, og så det rammer det også de udenlandske ingeniørstuderende, der kommer hos os, siger Jane Kruse.

Håber, der kan findes en løsning

Folkecentret blev grundlagt i 1983 med et mål om at sætte grønne energiformer på dagsordenen. I begyndelsen handlede det meget om at udvikling af vindenergi, men siden har centret også beskæftiget sig med elbiler, biogas og solceller.

- Nu skal vi samles på mandag og se, hvordan vi kan afslutte de projekter, som vi har ansvaret for, på den bedst mulige måde.

Er der ingen muligheder for, at I kan fortsætte?

- Jeg håber meget, at der kan findes en løsning. Vi vil prøve at tage kontakt til SF og Radikale Venstre for at høre om mulighederne. Jeg kan forstå, at der skal afsættes store summer til grøn forskning, og måske kan vi komme i betragtning der, siger Jane Kruse.


Nordjysk virksomhed i front: Får første certifikat i Europa

Lige nu er Grøn Brint den eneste virksomhed, der har fået uddelt bæredygtigheds-certifikatet. Men andre er på vej.

Jens Peter Lunden har altid været foregangsmand i sit erhverv. I 1989 købte han sit første landbrug, og siden har han gjort mange tiltag for miljø og bæredygtighed.

Han er også hovedmanden bag Gårestrup EnergiØ, hvor der både ligger grisestald, biogasanlæg og vindmøllepark. Jens Peter Lundens virksomhed Grøn Brint, som også har Norwegian Hydrogen i ryggen, er også en del af energiparken.

Og det er den virksomhed der i onsdags fik den første bæredygtighedscertificering af sin slags i Europa - og muligvis i hele verden.

- Det er noget, vi har arbejdet på længe, og vi er rigtig glade for at få den, så vi kan komme i gang med at producere nogle produkter til det marked, vi er på vej ind i, siger Jens Peter Lunden.

Se indslaget her:

Adgang til tysk marked

Certificeringen er givet til Grøn Brint i forbindelse med deres arbejde med et bæredygtigt brændstof. I 2023 blev der sammen med Norwegian Hydrogen investeret i brintproduktion, som gennem biogasproduktionen i sidste ende er med til at indfange CO2 og lave metan, hvor energien er bundet i et grønt brændstof.

Og certificeringen har været nødvendig, for ellers kan brændstoffet ikke afsættes.

- Det giver adgang til de markeder, hvor man kan sælge, og certificeringen er den godkendelse, der siger, at vi har en grøn værdi at sælge, siger Jens Peter Lunden.

Lige nu er Grøn Brint den eneste europæiske virksomhed, der har certificeringen. Men forventningen er, at andre virksomheder er lige på trapperne med også at få en. Og så er næste skridt at komme ud over rampen fra Gårestrup.

- Vores eksportland er Tyskland, og de regner med at kunne tage imod fra 1. januar, og så er vi klar til business, siger Jens Peter Lunden.

Økonomi- og kvalitetschef Rasmus Hedegaard Bang viser certifikatet frem.

'Du' så lort': Skoleelever viser hadbeskeder frem

6.A med en række beskeder fra de sociale medier.

Skoleelever lærer at passe på sig selv på de sociale medier.

'Fuck I er klamme' og 'luder' er bare nogle af de udtryk, som børn og unge kan støde på på de sociale medier.

Derfor har Vesthimmerlands Kommune i denne uge sat fokus på børn, unge og sociale medier med kampagnen '#værtjekketpånettet'.

- Vi forsøger at lære børn og deres forældre, hvordan man begår sig bedst på de sociale medier, forklarer SSP-ungeteammedarbejder Tina Frost Petersen, mens hun er i gang med at styre en konkurrence for elever på Gedsted Skole.

SSP-ungeteamet er på besøg med deres kampagnemateriale, der skal få eleverne til at sætte ord på de oplevelser, de har på nettet. Mange unge bruger de sociale medier hver eneste dag, og for mange er det den vigtigste sociale kommunikation.

Tina Frost Petersen mener, at udelukkelse af fællesskaber er det hyppigste problem blandt unge.

- Det, vi oftest oplever som et problem, er udelukkelse. Altså at en ung holdes udenfor et fællesskab på de sociale medier. De er jo online 24-7, så de opdager meget let, hvis der foregår noget i en gruppe, og de ikke får lov til at deltage, forklarer Tina Frost Petersen.

Se indslaget her:

Kender til hadbeskeder

Den problematik kender eleverne fra 6.A på Aars Skole godt. De deltager i #værtjekketpånettets videokonkurrence, og mens de filmer en video om hadbeskeder, har de alligevel tid til at fortælle om deres egne oplevelser:

- Det er for eksempel, hvis der er nogen, som holdes uden for en Snapchat-gruppe, forklarer Andreas Stiller Jonasen, der er elev i 6. klasse, og han bakkes op af klassekammeraten Dicte Klitgaard Nielsen:

- Hvis man nu spiller et onlinespil med nogle andre, som man ikke kender, og de så pludseligt begynder at skrive grimme ting til en, 'du' så lort' og den slags. Det tror jeg alle i klassen har oplevet, forklarer hun.

SSP-ungeteamet på besøg på Gedsted skole

Begge elever fortæller, at det har været rart at have undervisning med fokus på onlinetilstedeværelse - også selvom Dictes forældre ikke har ladet hende oprette sociale profiler endnu.

- Her kunne jeg jo godt sige, at de var nogle dumme forældre, men jeg ved godt, at de gør det for at passe på mig, siger hun.