Sparer op til 1 ton CO2 om året: Nordjysk salt-gigant tilslutter sig den grønne omstilling
Foto: Mariagerfjord Kommune
Det er mere end 600.000 tons salt, som hvert år forlader fabrikken.
Efter en kold og glat december måned har saltforbruget i de nordjyske kommuner været stort. Derfor er bæredygtighed også et brandvarmt emne for tiden, når det gælder de store energislugere. Netop Dansk Salt er en af Danmarks store energiforbrugere.
Derfor har Dansk Salt, som er en del af salt- og kemivirksomheden Nobian, nu også valgt at reducere sit klimaaftryk kolossalt med en ny kedel, som gør inddampningen af de mange tons salt grønnere.
Mere end 600.000 tons
TV2 Nord skrev i starten af december om Aalborg Kommunes nye materielgård, der får saltlage direkte fra Mariager, men derudover leverer fabrikken også til mange andre steder.
Det er mere end 600.000 tons salt, som hvert år forlader fabrikken ved Mariagerfjord. Nye eldrevne vinduer og en ny elkedel er to ting, som nu kan være med til at spare atmosfæren med op til 1 ton CO2 om året pr. indbygger i Mariagerfjord Kommune.
- Vores nye elkedel er et af flere skridt i strategien og gavner først og fremmest klimaet, når vi erstatter naturgas med el. Med en øget fleksibilitet i vores dampproduktion kan vi også reducere vores omkostninger, og det giver os mulighed for at køre fuld drift på vores produktionsanlæg, når en af vores andre kedler skal serviceres, forklarer direktør for Dansk Salt, Søren Møller.
Den nye elkedel koster et tocifret millionbeløb i indkøb og montering. Kedlen kører på 10.000 volt og består ganske enkelt af tre elektrodebundter i et kar, der tilsættes en masse strøm og vand. Medarbejderne på Dansk Salt er i øjeblikket ved at indkøre den nye kedel.
- Der er altid en indkøringsfase, hvor vi justerer og fintuner det nye produktionsudstyr. Den nye kedel er kommet godt i gang, og jeg regner med, at den er klar til fuld drift inden årsskiftet, siger Søren Møller.
Ekstatisk borgmester
Hos Mariagerfjord Kommune er borgmester Mogens Jespersen glad for, at Dansk Salt går forrest, når det gælder om at omstille energiforbruget til gavn for klimaet.
- Det er godt, at vi har en virksomhed som Dansk Salt, som viser os, at det virkelig batter noget at gå offensivt ind i den grønne omstilling. Den nye kedel er et fremragende eksempel på, at det giver mening at investere grønt - både i forhold til den økonomiske bundlinje og i forhold til det grønne regnskab. Det er vi mange, der kan lære noget af, siger borgmesteren.
Borgmesteren er også glad for Dansk Salts fremtidsplaner om at nedbringe vandforbruget i produktionen og samtidig forsyne boliger i lokalomårdet med overskudsvarme.
Netop på klimaområdet har kommunens erhvervsliv også fokus på videndeling og erfaringsudveksling.
- Vi vil leve op til Parisaftalens målsætninger om, at vi skal være klimaneutrale inden 2050. Derfor er vi gået sammen med vores største energiforbrugende virksomheder om partnerskabet Grøn Mariagerfjord, hvor vi hjælper den grønne omstilling godt på vej via videndeling, fælles markedsføring og samarbejde, siger Mogens Jespersen.