Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sådan begyndte iværksætter-eventyret: Ann-Louise manglede godt tøj til tvillingerne

Foto: Privatfoto

Familien Aasted Grabowski Kjær her forenet for nogle år siden. Ann-Louise, Morten og Magnus og tvillingerne Noor og Naia. Eventyret Luksusbaby begyndte kort før, tvillingerne fyldte et år og fordi, Ann-Louise havde oplevet, der var et hul i markedet for børnetøj.

Når et sæt tvillinger melder sin ankomst, slår tiden sjældent til. For Ann-Louise Aasted blev tiden som nybagt mor startskuddet til en millionforretning.

- Vi har egentlig aldrig haft nogle store ambitioner. Drømmen har været, at jeg bare har kunnet betale mig selv en løn, så vi har bare arbejdet hårdt og flittigt, og så vokser tingene sig nogle gange lidt større, end man har planlagt.

Sådan fortæller Ann-Louise Christine Aasted, som sammen med Morten Grabowski Kjær står bag en af ugens opsigtsvækkende nyheder, der trak store overskrifter i hele landet.

Nogle gange vokser tingene bare lidt større end, man har planlagt, lyder det fra Ann-Louise Christine Aasted, ejer af Luksusbaby. Video: Julius Waag

Parret, der ejer Luksusbaby, har netop solgt 45 procent af virksomheden til nogle af de tunge investorer indenfor dansk erhvervsliv; Jan Dal Lehrmann fra Lehrmann Family samt Mark Nielsen og Jacob Risgaard fra Coolshop.

Når man starter med at printe nogle ordrer hjemmefra på en Netto-printer og så får flere hundredetusinde ordrer - ja, så har det været crazy

Ann-Louise Christine Aasted, indehaver, Luksusbaby

- Det er dejligt at have fået nogle med, som kan være med til at tage noget fra ens skuldre, siger Ann-Louise Christine Aasted om beslutningen om, at sælge ud af det nordjyske guldæg, som hun i døgndrift de seneste syv år har arbejdet med at arbejde op i en trecifret million-liga.

- Det er hovedsageligt fordi, der gennem den seneste tid har været tunge beslutninger hen over spisebordet hos os hjemme i privaten, tilføjer hun.

Luksusbaby begyndte hjemme i privaten for syv år siden, i dag vurderes virksomheden til at være et trecifret millionbeløb værd. Video: Julius Waag

Skal ud over landets grænser

Luksusbaby er et af landets foretrukne brands, når det gælder kvalitetstøj og interiør til babyer, børn og unge. Luksusbaby er både en onlinebutik og driver derudover to fysiske butikker i Aalborg og Aarhus. Og det er en virksomhed, der begyndte hjemme i stuen hos Ann-Louise Christine Aasted og Morten Grabowski Kjær. 

- Det har været crazy. Det er klart, når man starter med at købe en printer i Netto og printe nogle ordrer hjemmefra til at have flere hundredetusinde ordrer - ja, så har det været crazy, lyder det fra Ann-Louise Christine Aasted.

Og spørger man en af investorerne i firmaet, Jacob Risgaard, så er der en vis sandsynlighed for, at det hele bliver endnu mere crazy.

Det her er en lang rejse, vi skal på. Vi skal have lavet en masse danske arbejdspladser og forhåbentlig også en europæisk succes, siger Jacob Risgaard, der er én af de nye ejere i Luksusbaby.

Står det til de nye medejere, så skal der mere knald på handlen – også uden for landets grænser.

- Som investor går jeg ikke ind for at smutte igen om nogle få år. Det her er en lang rejse, vi skal på. Vi skal have lavet en masse danske arbejdspladser og forhåbentlig også en europæisk succes, siger Jacob Risgaard og understreger, at det vil komme nordjyderne til gavn.

- Det er jeg ret overbevist om, at hele Europa vil tage godt imod. Det er til glæde for hele Nordjylland, der får flere arbejdspladser. Og så bliver det til glæde for forbrugerne i hele Europa, siger han.

Hun bruger løs, og jeg holder styr på pengene.

Morten Grabowski Kjær, ejer, Luksusbaby

Det hele begyndte med tvillinger

Erhvervseventyret med Luksusbaby.dk begyndte i en mindre villa på Hobrovej i Aalborg. Her boede Ann-Louise Ann-Louise Christine Aasted  og Morten Grabowski Kjær sammen med deres baby-tvillinger Noor og Naia og Mortens søn fra tidligere, Magnus. Året er 2014. 

Ann-Louise var på barsel og surfede på nettet efter webshops med modetøj i god kvalitet til tvillingerne, men fandt ikke det, hun søgte.

- Så opretter jeg min egen lille webshop, og med den kan jeg måske gå ned på halvtid på mit arbejde og passe tvillingerne og webshoppen herhjemmefra. 

Nogenlunde sådan tænkte Ann-Louise Ann-Louise Christine Aasted , og der var ikke langt fra tanke til handling.

Allerede den første dag, webshoppen åbnede, strømmede det ind med ordre. Video: Michael Schmidt-Thomsen

Kasserne med modetøj blev indkøbt og opmagasineret i stuen, spisebordet tjente som skrivebord og pakkebord, og pakkerne fragtede Ann-Louise Ann-Louise Christine Aasted selv over til posthuset i tvillingernes klapvogn.

Computeren var omkring 15 år gammel, og alle penge blev brugt til indkøb af tøj, der skulle sælges videre.

- Ann-Louise har spurgt mig, hvor meget hun måtte købe for, og jeg spurgte hende, om hun kunne sælge det. Hun havde en mavefornemmelse af, at det kunne hun, og ja det gjorde hun så, fortæller Morten Grabowski Kjær.

Det var her i stuen i parrets villa på Hobrovej, Luksusbaby blev skabt. Video: Michael Schmidt-Thomsen

Satsede alt på babytøj

Succesen kom helt bag på parret. Allerede første dag kom der 77 ordrer ind.

- Jeg tror, vi ringede efter min mor, der kom og passede tvillingerne, for vi fik pludselig travlt med at pakke tøj, fortæller Ann-Louise Christine Aasted til TV2 Nord.

Planen var, at hun skulle begynde på jobbet som butikschef i Kiwi i Hobro igen efter endt barsel en måneds tid senere, men det havde hun ikke tid til. Stik mod forventningerne blev hun nødt til at sige sit gamle job op, fordi der var så meget fart på online-forretningen luksusbaby.dk.

I dag kan hverken hun eller manden forstå, hvordan det hele kunne hænge sammen tidsmæssigt dengang. Morten arbejdede med skiftende arbejdstider hos politiet og hjalp til i Luksusbaby, når han havde fri.

Der blev ikke gjort meget rent herhjemme, og vi spiste takeaway hver dag, fortæller parret bag succesen Luksusbaby om hverdagen i virksomhedens spæde start. Video: Michael Schmidt-Thomsen

Værdi på trecifret millionbeløb

Antallet af ordre er vokset betragteligt gennem årerne, og i dag er Ann-Louise Christine Aasted ikke den eneste på lønningslisten.

Der er ansat omkring 120 medarbejdere, og Morten Grabowski Kjær knokler ikke længere med skiftende arbejdstider i politiet.

De to har på blot syv år skabt en virksomhed, der i indeværende regnskabsår sigter mod en trecifret millionomsætning.

Det har indtil videre været Morten Grabowski Kjær, der har stået for økonomien i virksomheden. Det har aldrig interesseret Ann-Louise Christine Aasted.

Ann-Louise Christine Aasted er den kreative, der bruger penge - og Morten Grabowski Kjær holder styr på økonomien. Video: Michael Schmidt-Thomsen

- Hun gider ikke med til bankmøder eller revisormøder. Hun har aldrig logget ind på netbank, hun bruger løs, og jeg holder styr på pengene, lyder det fra Morten Grabowski Kjær, som tilføjer, at Ann-Louise er den kreative type, og de sammen er det perfekte par - også arbejdsmæssigt.

De kan noget helt specielt, som jeg ikke har set andre i Danmark gøre før

Jacob Risgaard, medejer, Luksusbaby

Fastholder kunderne igen og igen

Salget af 45 procent af virksomheden til Jan Dal Lehrmann, Mark Nielsen og Jacob Risgaard sker ud fra en værdiansættelse på et trecifret millionbeløb, og investeringen er med længder den største, de tre investorer har foretaget i fællesskab.

Investor-trioen, hvor Jan Dal Lehrmann står for 20 procent, og Coolshop for 25 procent af handlen, kommer med lige præcis de kompetencer, som Luksusbaby har brug for til de kommende års vækst - både på nettet og i forhold til åbningen af endnu flere fysiske butikker.

Dermed lægger stifterne og investorkredsen an til en aggressiv ekspansionsplan, der skal gøre Luksusbaby til en endnu større aktør i ind- og udland.

Det vil give vækst og arbejdspladser særligt i Nordjylland, og det hele skyldes ifølge en af investorerne, Jacob Risgaard, at parret har en helt særlig evne til at få kunderne til at komme igen og igen. Og på en særlig måde, han ikke har set andre i Danmark gøre før.

- Vi har flirtet længe – og håbet på at de vil vælge os som investorer, heldigvis valgte de os. Nu glæder jeg mig til rejsen, vi skal på. De kan noget helt specielt, som jeg ikke har set andre i Danmark gøre før, lyder det fra Jacob Risgaard.

Fire nye haller i Støvring

Og det helt særlige, som parret kan, har også fået dem til at skrive under på et andet stykke papir. Nemlig køb af hele 16.000 kvadratmeter erhvervsjord i Støvring i Rebild Kommune.

Dermed er den hurtigt voksende webshop Luksusbaby, som i dag har domicil på Gøteborgvej i Aalborg, meget snart klar til nye rammer ved motorvej E45.

- Da Louise og jeg startede vores virksomhed, var det med udgangspunkt i, at der ikke var tilsvarende webshops, som havde kvalitetsbørnetøj samlet ét sted, og hvor tilgængeligheden var i højsæde – en faktor som er altafgørende for den gængse børnefamilie i en hektisk hverdag, fortæller medejer af Luksusbaby, Morten Grabowski Kjær.

- Og det viste sig at være en god idé, for vores nuværende rammer på 2300 kvadratmeter er blevet for små, og derfor har vi de sidste par år været i gang med det indledende til at bygge noget større.

Ann-Louise Christine Aasted viser TV2 Nord de nye lokaler i Støvring:

Der skal være fire haller i de nye bygninger, som Luksusbaby er ved at bygge i Støvring. Virksomheden rykker ud om bare seks uger. Video: Julius Waag

Det var ingen tilfældighed, at Morten og Ann-Louise kiggede længere syd for Limfjorden og tæt ved motorvejen, da de gik i gang med planlægningen af deres kommende domicil.

- Placeringen ved motorvejen i Støvring er bare helt ideel for vores forretning. Jeg husker selv alle de gange, hvor jeg har passeret Støvring fra bil og har set Hydrema skiltet og alle maskinerne, siger Morten Grabowski Kjær.

- Selvom jeg ikke kendte til branchen eller mærket, så husker jeg navnet, og hvad de laver. Den oplevelse og eksponering vil jeg gerne have, at vi kan give bilister i fremtiden, når Luksusbaby--skiltet kommer op på facaden.

Jeg har mødt op nede på arbejde med tårer i øjnene nogle gange, for jeg havde arbejdet så meget. Men jeg gjorde det alligevel

Morten Grabowski Kjær, ejer, Luksusbaby

Hårdt arbejde - og det fortsætter

Det har ikke været uden omkostninger at udvikle en guldrandet virksomhed. I perioder har det været småt med søvn, og tid til at være sociale, ligesom ferier heller ikke fyldt meget i kalenderen.

- Jeg er nogle gange mødt op nede på arbejdet med tårer i øjnene, fordi jeg bare ikke kunne mere. Jeg havde arbejdet så meget. Men jeg gjorde det alligevel, fortæller Ann-Louise Christine Aasted og tilføjer, at parret nok er kompromisløse og gør alt, hvad der skal til for at drive firmaet.

Og drømmen om og for virksomheden lever fortsat - og er ikke ændret væsentligt. Måske lige bortset fra at det, der begyndte udelukkende med en webshop, nu også ser ud til at blive flere fysiske butikker. 

- Slutdrømmen er, at vi stadig kan levere den service, som vi gør i dag, og vi kan have nogle mega glade kunder, siger Ann-Louise Christine Aasted og tilføjer, at hun med de nye bygninger i Støvring håber at kunne skabe "nogle sindssygt gode rammer" for medarbejderne.

- Og så vækste som vi har gjort – måske lidt mere kontrolleret, fastslår hun.

Luksusbaby flytter i de nye lokaler i Støvring 12. november.

- Slutdrømmen er, at vi stadig kan levere den service, som vi gør i dag, og vi kan have nogle mega glade kunder, siger Ann-Louise Christine Aasted og tilføjer, at hun med de nye bygninger i Støvring håber at kunne skabe "nogle sindssyge gode rammer" for medarbejderne. Video: Julius Waag

Svømmehal forvandlet til 'Danmarks smukkeste juleudstilling'

Takket være 400 kilometer ståltråd, sækkevis af mos og mindst 80.000 kubikmeter vand er nedrivningsklar svømmehal i Aars forvandlet til en eventyrlig udstilling. Kom med indenfor i videoen herover.


40 år gammelt centers fremtid hænger i en meget tynd tråd

Forstanderen på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi er skuffet over, at det ikke lykkedes de lokale folkevalgte at få centret med på finansloven.

Fremtiden for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sydthy hænger i en tynd tråd.

Centret har de seneste tre år modtaget tre millioner kroner i støtte om året, men er ikke kommet med på den finanslov, som regeringen fredag har præsenteret sammen med SF, Radikale og Enhedslisten.

Dermed er det tvivlsomt, om centret overlever.

- Nu skal bestyrelsen ind over og beslutte, hvad der skal ske, men det vil som minimum betyde en meget, meget kraftig beskæring. Uden tilskud til driften er der ikke grundlag for at have ansatte, og alle 12 er nu sagt op med udgangen af december, siger forstander Jane Kruse.

Jane Kruse er forstander på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Folkecentret har den seneste tid forsøgt at overtale Folketingets partier til at bevare støtten, og Jane Kruse udtrykker stor skuffelse over, at det ikke er lykkedes de lokale folkevalgte at sikre den fortsatte drift.

- Det vil få store konsekvenser for de mange små og mellemstore virksomheder, som vi hjælper med at udvikle produkter og teste energiløsninger. Vi er også i kontakt med og hjælper mange borgere, og så det rammer det også de udenlandske ingeniørstuderende, der kommer hos os, siger Jane Kruse.

Håber, der kan findes en løsning

Folkecentret blev grundlagt i 1983 med et mål om at sætte grønne energiformer på dagsordenen. I begyndelsen handlede det meget om at udvikling af vindenergi, men siden har centret også beskæftiget sig med elbiler, biogas og solceller.

- Nu skal vi samles på mandag og se, hvordan vi kan afslutte de projekter, som vi har ansvaret for, på den bedst mulige måde.

Er der ingen muligheder for, at I kan fortsætte?

- Jeg håber meget, at der kan findes en løsning. Vi vil prøve at tage kontakt til SF og Radikale Venstre for at høre om mulighederne. Jeg kan forstå, at der skal afsættes store summer til grøn forskning, og måske kan vi komme i betragtning der, siger Jane Kruse.


Nordjysk virksomhed i front: Får første certifikat i Europa

Lige nu er Grøn Brint den eneste virksomhed, der har fået uddelt bæredygtigheds-certifikatet. Men andre er på vej.

Jens Peter Lunden har altid været foregangsmand i sit erhverv. I 1989 købte han sit første landbrug, og siden har han gjort mange tiltag for miljø og bæredygtighed.

Han er også hovedmanden bag Gårestrup EnergiØ, hvor der både ligger grisestald, biogasanlæg og vindmøllepark. Jens Peter Lundens virksomhed Grøn Brint, som også har Norwegian Hydrogen i ryggen, er også en del af energiparken.

Og det er den virksomhed der i onsdags fik den første bæredygtighedscertificering af sin slags i Europa - og muligvis i hele verden.

- Det er noget, vi har arbejdet på længe, og vi er rigtig glade for at få den, så vi kan komme i gang med at producere nogle produkter til det marked, vi er på vej ind i, siger Jens Peter Lunden.

Se indslaget her:

Adgang til tysk marked

Certificeringen er givet til Grøn Brint i forbindelse med deres arbejde med et bæredygtigt brændstof. I 2023 blev der sammen med Norwegian Hydrogen investeret i brintproduktion, som gennem biogasproduktionen i sidste ende er med til at indfange CO2 og lave metan, hvor energien er bundet i et grønt brændstof.

Og certificeringen har været nødvendig, for ellers kan brændstoffet ikke afsættes.

- Det giver adgang til de markeder, hvor man kan sælge, og certificeringen er den godkendelse, der siger, at vi har en grøn værdi at sælge, siger Jens Peter Lunden.

Lige nu er Grøn Brint den eneste europæiske virksomhed, der har certificeringen. Men forventningen er, at andre virksomheder er lige på trapperne med også at få en. Og så er næste skridt at komme ud over rampen fra Gårestrup.

- Vores eksportland er Tyskland, og de regner med at kunne tage imod fra 1. januar, og så er vi klar til business, siger Jens Peter Lunden.

Økonomi- og kvalitetschef Rasmus Hedegaard Bang viser certifikatet frem.

'Du' så lort': Skoleelever viser hadbeskeder frem

6.A med en række beskeder fra de sociale medier.

Skoleelever lærer at passe på sig selv på de sociale medier.

'Fuck I er klamme' og 'luder' er bare nogle af de udtryk, som børn og unge kan støde på på de sociale medier.

Derfor har Vesthimmerlands Kommune i denne uge sat fokus på børn, unge og sociale medier med kampagnen '#værtjekketpånettet'.

- Vi forsøger at lære børn og deres forældre, hvordan man begår sig bedst på de sociale medier, forklarer SSP-ungeteammedarbejder Tina Frost Petersen, mens hun er i gang med at styre en konkurrence for elever på Gedsted Skole.

SSP-ungeteamet er på besøg med deres kampagnemateriale, der skal få eleverne til at sætte ord på de oplevelser, de har på nettet. Mange unge bruger de sociale medier hver eneste dag, og for mange er det den vigtigste sociale kommunikation.

Tina Frost Petersen mener, at udelukkelse af fællesskaber er det hyppigste problem blandt unge.

- Det, vi oftest oplever som et problem, er udelukkelse. Altså at en ung holdes udenfor et fællesskab på de sociale medier. De er jo online 24-7, så de opdager meget let, hvis der foregår noget i en gruppe, og de ikke får lov til at deltage, forklarer Tina Frost Petersen.

Se indslaget her:

Kender til hadbeskeder

Den problematik kender eleverne fra 6.A på Aars Skole godt. De deltager i #værtjekketpånettets videokonkurrence, og mens de filmer en video om hadbeskeder, har de alligevel tid til at fortælle om deres egne oplevelser:

- Det er for eksempel, hvis der er nogen, som holdes uden for en Snapchat-gruppe, forklarer Andreas Stiller Jonasen, der er elev i 6. klasse, og han bakkes op af klassekammeraten Dicte Klitgaard Nielsen:

- Hvis man nu spiller et onlinespil med nogle andre, som man ikke kender, og de så pludseligt begynder at skrive grimme ting til en, 'du' så lort' og den slags. Det tror jeg alle i klassen har oplevet, forklarer hun.

SSP-ungeteamet på besøg på Gedsted skole

Begge elever fortæller, at det har været rart at have undervisning med fokus på onlinetilstedeværelse - også selvom Dictes forældre ikke har ladet hende oprette sociale profiler endnu.

- Her kunne jeg jo godt sige, at de var nogle dumme forældre, men jeg ved godt, at de gør det for at passe på mig, siger hun.


Lukning af fabrik løser udfordring hos konkurrent

Foto: Outline Vinduer

Fire medarbejdere er indtil videre skiftet fra den ene dørproducent i området til den anden.

I slutningen af august blev det meldt ud, at den dørproducent Jeld-Wen til nytår lukker sin fabrik i Løgstør efter 43 år. Det drager vindues- og dørfirmaet Outline Vinduer i Farsø nu nytte af.

De har nemlig indtil videre overtaget fire af de cirka 150 medarbejdere hos Jeld-Wen, som står til at miste deres job som følge af fabrikslukningen. Det fortæller Outline Vinduer i en pressemeddelelse.

- Jeld-Wen har været meget proaktive i forhold til at hjælpe folk videre, og det er virkelig glædeligt at se, når virksomheder gør en indsats som denne for at afhjælpe en ellers trist situation med produktionslukning. Vi har via deres jobmatch også været i kontakt med mange flere potentielle nye medarbejdere, som vi godt kunne være klar til at ansætte, så snart højsæsonen begynder igen, siger fabrikschef i Outline Vinduer, Michael Hejlesen.

Svære at finde

Gitte Jensen fra Vilsted er en af de medarbejdere, der er skiftet til den konkurrerende vindues- og dørproducent. Hun var i lære som maskinsnedker hos Jeld-Wen og får nu mulighed for at fortsætte sin uddannelse hos Outline Vinduer.

- Det var selvfølgelig en rigtig ærgerlig nyhed, da vi fik at vide, at vi ikke længere kunne arbejde ved Jeld-Wen, som ellers har været en god arbejds- og læreplads. Men virksomheden gør heldigvis meget for at få folk i job, og jeg er selv utrolig glad for at være kommet så hurtigt videre, siger hun og fortsætter:

- Jeg bor med min mand og tre børn, og derfor havde jeg heller ikke råd til at være arbejdsløs - og jeg nåede da også at overveje, om jeg kunne risikere at skulle droppe ud af uddannelsen. Heldigvis har Outline været meget fleksible i forhold til at finde en god løsning, siger Gitte Jensen.

Outline Vinduers fabrikschef glæder sig - trods de ærgerlige omstændigheder - over, at han har fået to maskinsnedkerlærlinge mere i produktionen.

- Vi oplever til tider, at vi skal kæmpe en del for at få maskinsnedkere og maskinsnedkerlærlinge, og det er vigtige kompetencer for os at have i huset. Derfor glæder vi os også meget over, at vi nu - udover de to lærlinge, vi allerede har - kan tilføje to mere til produktionen. De er allerede kommet rigtig godt fra start, siger Michael Hejlesen.