Vi bør alle tale mere om vores alkoholvaner, mener misbrugskonsulent
'Hvid januar' og mere samtale om vores alkoholkultur kan være med til at gøre det nemmere at sige nej tak til alkohol.
For manges vedkommende byder december på julefrokoster, julefester og som kronen på værket i den yderst festlige måned: nytårsfejringen.
Fælles for mange af disse sammenkomster er, at de ofte indebærer alkohol i litervis. Netop derfor er der flere og flere, der er begyndt at boykotte alkohol i januar.
31 dages ædruelighed - også kaldet 'Hvid januar'.
Ifølge John Tony Larsen, der har arbejdet med alkoholmisbrugere i snart tyve år, er fænomenet hvid januar enormt givende, og det er der flere grunde til.
- I løbet af de 31 dage vil man opleve, at ens søvn forbedrer sig, og at ens stressniveau aftager. Alkohol belaster kroppen og psyken mere, end vi regner med, siger John Tony Larsen, der er misbrugskonsulent ved AlcoAct.
Han fortæller, at det kan være svært at mærke, hvad alkoholen egentlig gør ved kroppen og psyken, hvis man får alkohol til fyraften eller hver weekend, som mange danskere gør.
Samtale er vejen frem
I arbejdet som misbrugskonsulent har han mødt mange mennesker, der fortæller, at sociale relationer kan gøre det svært at holde sig fra alkohol. Også selvom man har et ønske om ikke at drikke.
Derfor er det vigtigt, at man får talt om alkoholkulturen i de grupper, man færdes i. Om det så er i familien, i vennegruppen eller på arbejdspladsen, så bør man sætte sig ned sammen og tale om, hvad det er for en alkoholkultur, der hersker.
- Det kan nemlig være med til at frisætte dem, der ikke vil drikke alkohol, eller dem der bare gerne vil drikke en smule, siger John Tony Larsen.
Han fortæller også, at det for nogle kan være svært at have denne vigtige samtale.
- Hvis der er nogen i selskabet, der sidder med et alkoholproblem, så kan de godt blive irriterede over, at man tager emnet op, siger han.
Han understreger, at det er vigtigt at forstå, at det ikke handler om at være frelst, men at vi bliver nødt til at åbne øjnene for, at det langt fra er alle, der trives med at være en del af en kultur, hvor alkohol er en selvfølge.
I visse tilfælde er Hvid januar no-go
Selvom det kan være sundt for mange at lægge alkoholen på hylden, så er det ikke vejen frem for alle. Det kan nemlig være farligt, hvis man er fysisk afhængig af alkohol, fortæller John Tony Larsen.
- Hvis man oplever fysiske abstinenser som hjertebanken eller kramper, så skal man, paradoksalt nok, ikke bare stoppe fra den ene dag til den anden. Så skal man konsultere sin læge først, siger misbrugskonsulenten.
Ellers er der ikke noget i vejen for at kaste sig ud i det, og måske bliver det en sand øjenåbner. Nogle vil måske opdage, at det ikke er så nemt, som de havde forestillet sig.
- Efter tre-fire dage begynder man så måske at få tanker om alkohol, og så sker der typisk det, at man bagatelliserer det projekt, man har kastet sig ud i. Så begynder man at overbevise sig selv om, at en hvid januar måske også var lidt overkill, og at en uge uden alkohol er helt fint, siger John Tony Larsen.
Hvis du vil vide mere om Hvid januar, kan du læse med her.