Metal er kun til metal: Sortér nu ordentligt
Fejlsortering på genbrugspladsen koster penge og skader arbejdsmiljøet.
Plasthavemøbler er kun til plasthavemøbler, beton er kun til beton, og metal er kun til metal. Det står egentlig hvidt på blåt på alle skiltene på genbrugspladserne i Aalborg Kommune.
- Det derovre er jo ikke plasthavemøbler. Det er jo en tagplade, der skulle have været i en anden container, siger sorteringsmedarbejder Charlotte Klitgaard og peger på et stort stykke plastik, der er smidt forkert ned i containeren til havemøbler af plastik.
I den næste container, der er til metal, finder Charlotte Klitgaard hurtigt en lampeskærm af stof med fatning og ledning.
- Folk læser bare ikke skiltene.
Tonsvis af genbrug
Charlotte Klitgaard og kolleger på genbrugspladen Over Kæret i Aalborg kan finde masser af eksempler hver eneste dag på affald, der er smidt i de forkerte containere på genbrugspladsen.
- Der er folk, der ikke er gode til at sortere. De har ikke kendskab til, hvad der er hvad, så de smider det bare i, forklarer Charlotte Klitgaard.
De seks genbrugspladser i Aalborg Kommune modtog sidste år 74.221 tons affald fra private og erhvervsdrivende. Det er langt fra alt, der ryger i de rigtige containere, og bare en lille smule mere omtanke fra os forbrugere ville give bedre arbejdsvilkår, miljø og økonomi på genbrugspladserne.
- Vi vil rigtig gerne have så rene fraktioner som muligt, så genanvendelsesprocenten bliver så høj som mulig til gavn for miljøet, siger teamleder for genbrugspladserne Karsten Holt til TV2 Nord.
Forskellen på blødt og hårdt plast
Ofte er det simple ting, som blødt og hårdt plast, der bliver blandet sammen. Eller betoncontainerne der bliver forurenet med andre gamle byggematerialer.
Ud over, at rene sorteringer er godt for miljø og genbrug, så er det også en stor fordel for medarbejderne på genbrugspladserne.
- Er det en fejlsortering, må vi ikke samle det op, for der kommer for mange skader, når vi hopper i containeren, siger Charlotte Klitgaard, og hendes chef Karsten Holt uddyber:
- Vi vil gerne undgå at stå og pille nede i en eller anden container, fordi det arbejdsmiljømæssigt er rigtig skidt. Vi vil hellere bruge flere ressourcer på at vejlede folk, frem for at vi står og piller det op, forklarer Karsten Holt.
Se video om forskellen på blødt og hårdt plast her:
Over halvdelen kan genbruges
I 2017 rundede genbrugspladserne i Aalborg 50 procent genanvendelse. Altså det punkt, hvor der blev genbrugt mere, end der blev kørt til forbrændingen. I dag er tallet over 65%
- Hvorfor ikke genbruge det, der kan genanvendes i stedet for, som man gjorde engang, bare at smide det i det store hul, siger teamleder Karsten Holt.
Opfordringen fra medarbejderne på genbrugspladsen er derfor ganske simpel. Spørg hvis du er i tvivl eller benyt Aalborg Kommunes App 'Affaldsportalen'.
- Brug 'Affaldsportalen', lær at sortere hjemmefra, bliv bedre til at vide, hvor tingene skal hen. Mange gange tror de, det er en losseplads stadigvæk, men det er altså en genbrugsplads, slutter sorteringsvejleder Charlotte Klitgaard.