Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange kom for at se dronningen, men hovedpersonen var en helt anden

H. M. Dronningen deltog søndag ved fejringen af den nyligt indsatte biskop i Aalborg Stift, Thomas Reinholdt Rasmussen.

Efter mere end seks måneder på posten som biskop over Aalborg Stift blev Thomas Reinholdt Rasmussen endelig fejret på pinsedag.

Det rød-hvide Dannebrogsflag flagrede i vinden fra børnenes hænder. Enkelte af dem bar en diadem på hovedet, og spændingen strålede ud af dem, mens lyden af kirkeklokker spillede i baggrunden.

Sådan så det søndag ud foran Budolfi Kirke i Aalborg, hvor mange royalister var kommet for at møde Dronning Margrethe. Men det var faktisk slet ikke hende, der var dagens hovedperson - selvom hun trak flere hundrede mennesker til.

Hovedpersonen var biskoppen af Aalborg Stift, der efter mere end seks måneder på posten endelig kunne blive fejret.

- Jeg er spændt, og jeg glæder mig meget. Det betyder bare rigtig meget, og så er det dejligt altid at holde en fest, siger Thomas Reinholdt Rasmussen.

Thomas Reinholdt Rasmussen havde ved fejringen selskab af alle landets biskopper.

Ny biskop skal markeres

Thomas Reinholdt Rasmussen tiltrådte som biskop 1. december sidste år. 

12 dage efter fandt bispevielsen sted, men her deltog kun 80 personer. For på grund af coronarestriktioner kunne den traditionsrige ceremoni ikke blive afholdt, som den plejer med blandt andet et besøg af dronningen. 

Der sættes en understregning af, at folkekirken er central

Thomas Reinholdt Rasmussen, biskop, Aalborg Stift

Derfor var fejringen udskudt til nu, hvor cirka 400 mennesker deltog i fejringen. Alle landets biskopper og den nordjysk valgte kultur- og kirkeminister mødte søndag op i Budolfi Kirke. 

- Det er en stor dag. Det er en rigtig stor dag. Det er ikke så tit, vi får nye biskopper, og når vi gør, skal det selvfølgelig markeres, siger socialdemokraten Ane Halsboe-Jørgensen.

Noget særligt at dronningen deltager

Ifølge Thomas Reinholdt Rasmussen bestod fejringen i kirken af en almindelig gudstjeneste med blandt andet salmesang og prædikener, men det var noget ganske særligt for den nyligt valgte biskop at have dronning Margrethe som tilskuer. 

For ham betyder det meget, at hun vælger at deltage ved fejringen af hans bispevielse. 

- Der sættes en understregning af, at folkekirken er central. At det er én af de centrale organisationer i vores land, og derfor ofrer Hendes Majestæt også sin tid på det, og det er vi glade for, siger Thomas Reinholdt Rasmussen. 

Thomas Reinholdt Rasmussen tiltrådte som biskop i Aalborg Stift 1. december 2021. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Stjerneadvokat forklarer: Sådan forholder 18-årig sig til nye anklager

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

I anklageskriftet omkring drabet på en 13-årig pige i Hjallerup kom der nye sager frem.

11. marts modtog Nordjylland Politi et alarmopkald vedrørende en person, der var kommet til skade, og da de ankom til Hjallerup var det en 13-årig pige, som kort efter blev erklæret død.

Kort tid efter anholdt politiet en dengang 17-årig mand, som er sigtet for drabet på den 13-årige pige.

Han har siddet varetægtsfængslet lige siden, og fyldte 18 år i fængslet.

Fredag kom anklageskriftet mod ham, efter at Nordjyllands Politi har efterforsket de nærmere omstændigheder omkring pigens død. Af anklageskriftet fremgår det, at den 18-årige er tiltalt for både manddrab og usømmelig omgang med lig.

Netop de to tiltalepunkter erkender han sig skyldig i, fortæller hans advokat, stjerneforsvarer, Mette Grith Stage. Den 18-årige erkender sig dog ikke skyldig i voldtægt af den 13-årige pige.

Men der er også kommet nye tiltalepunkter frem i andre sager. Det gælder to tilfælde af voldtægter mod en 15-årig pige og en 14-årig pige, mens han også er tiltalt for vold og røveri i to andre sager.

- Han nægter voldtægterne, men han erkender sig delvist skyldig i vold og røveri, fortæller Mette Grith Stage, som dog ikke vil uddybe, hvorfor han tager stilling til tiltalerne, som han gør.

- Det skal han selv have lejlighed til at forklare i retten, siger hun.

Ikke enig i strafudmåling

Også specialanklager hos Nordjyllands Politi, Mette Bendix, sætter nogle ord på anklageskriftet og de nye tiltalepunkter, selvom det på nuværende tidspunkt er begrænset, hvad hun vil sige.

- Der er rejst tiltale i en række yderligere forhold, men det er nogle forhold, som vil blive en del af sagen til den tid, og derfor kan jeg ikke sige mere lige nu her, fortæller hun til TV2 Nord.

Hos anklagemyndigheden nedlægger de påstand om, at den 18-årige skal have en forvaringsdom. Det er en tidsubestemt straf, som kan bruges mod særligt farlige personer.

Men den straf er Mette Grith Stage ikke enig i.

- Straffen skal selvfølgelig være hård, når han erkender drab, som er den værste forbrydelse, man kan begå. Men jeg vil protestere mod forvaring. Jeg mener i stedet, at det skal være en tidsbestemt straf med et vist antal års fængsel.

At den 18-årige nu erkender drab, vil anklager Mette Bendix ikke forholde sig til.

- Hans endelige stillingtagen til tiltalen kommer til at foregå under hovedforhandlingen (retsmødet, red.), og derfor kan jeg heller ikke nu gå ud og sige, hvad det betyder for sagen, slutter hun.

Retssagen er endnu ikke berammet, men når det sker, vil den finde sted ved Retten i Hjørring.


Den store eftersøgning blev sat i værk: Men kvinden var slet ikke væk

Foto: Thomas Hansen / TV2 Nord

Både politiet og personalet på plejehjemmet havde ledt efter den 91-årige kvinde, men uden held.

Den helt store eftersøgning gik fredag nat i gang, da en 91-årig kvinde var blevet væk for personalet på et plejehjem i Sindal.

Derfor alarmerede de politiet, som også ledte efter kvinden på plejehjemmet, inden helikopter, droner og hundepatruljer kom for at lede efter hende.

Men der var et stort problem med eftersøgningen, som ikke foregik på plejehjemmet. Hun var der nemlig stadig, og da hun blev fundet, afblæste politiet fredag formiddag eftersøgningen.

- Hvis personalet ret hurtigt efter ikke har fundet den pågældende, tilkalder man politiet. I det her tilfælde har politiet også søgt på plejecentret, og da de så ikke fandt vores beboer, er det politiet, der sætter den store eftersøgning i gang, fortæller Mikkel Grimmeshave, direktør, Sundhed, Ældre og Handicap i Hjørring Kommune, til TV2 Nord.

Men blev der ledt godt nok efter hende, når hun stadig befandt sig på plejehjemmet?

- Det er klart, at når vi nu har ledt på plejecentret og ikke har fundet hende, skal vi have kigget vores procedure i sømmene for, om det er helt godt nok den måde, vi leder efter beboerne. Men man må jo sige, at både vi og politiet havde samme resultat, siger han.

En svær øvelse

Mikkel Grimmeshave mener også, at der allerede er rigtig mange forholdsregler på plads i forhold til demente borgere på plejehjemmene, og at der ikke kan gøres mere for holde dem inde.

- Vi låser ikke dørene for folk, og det er også landets lovgivning, som fortæller, at det må man ikke. Så vi gør alt, hvad vi kan inden for lovens rammer.

Hos Nordjyllands Politi, der igangsatte den store efterforskning, fortæller vagtchef Lau Larsen, at det sker en gang imellem, at en beboer stadig befinder sig på plejehjemmet, når personen bliver med savnet.

- Vi opfordrer selvfølgelig altid til, at man kigger efter, men det er en svær øvelse, da personalet leder på ofte store områder, og at beboeren kan bevæge sig rundt på plejehjemmet, fortæller han.


Kommune i langstrakt lovbrud: - Det er en pis-sag

Formand for Plan & Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune Peter E. Nielsen erkender, at kommunen ikke har fulgt loven i en langvarig sag om støj i Skagen. Nu skal kommunen rette ind, lyder det.

En afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet i december sidste år slog fast, at Frederikshavn Kommune ikke fulgte loven i den restaurantionsforskrift, som sætter rammerne for musik-støj på kommunens restauranter.

I modsætning til kommunen så mente nævnet, at restaurationsforskriften var omfattet af miljøvurderingsloven, som betød, at kommunen skulle have gennemført en vurdering af, om planen kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. Derfor skulle der have været lavet en såkaldt screeningsafgørelse.

- Jeg er nødt til at lægge mig fladt ned, for jeg har også misforstået det, og forstået det som om, at der var lavet en administrativ screening. Det viser sig efterfølgende, at det er der ikke, siger formanden for Plan- & Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, Peter E. Nielsen (Socialdemokratiet).

Tre måneder efter Miljø- & Fødevareklagenævnets afgørelse blev sagen behandlet i byrådet 20. marts i år. Her besluttede politikerne, at kommunen fortsat skulle administrere efter restaurationsforskriften.

- Hvad tænker du om det?

- Det er en pis-sag. Den har rullet frem og tilbage, og nu må vi gøre det ordentlig den her gang, så det er lovmedholdeligt, fastslår Peter E. Nielsen.

I Skagen har en lokalgruppe med Mogens Bandholm i spidsen i flere år klaget over støjgenerne, og at Frederikshavn Kommune ikke overholdt lovgivningen.

Afgørelsen i Plan- & Miljøklagenævnet i 2023 var således stor sejr til støj-kritikerne. De har utallige gange siden forsøgt at råbe politikerne og forvaltningen op, for at gøre dem opmærksom på, at nævnets afgørelse ikke blev efterlevet, og at kommunen handlede ulovligt.

Nu erkender kommunen, at de tog fejl, og at loven ikke blev fulgt.

- Det viser sig, at det vurdering, som der efterfølgende har været er, at vi ikke havde ret, siger Peter E. Nielsen.

Restaurationsforskriften som blev vedtaget i 2010 giver restaurationerne mulighed for at få dispensation fra de generelle regler. Når restaurationsforskriften suspenderes, skal restaurationerne følge miljøbeskyttelseslovens bestemmelser.

Kan få store konsekvenser for sommerbookinger

Det betyder, at uden restaurationsforskriften vil de generelle regler i miljøbeskyttelsesloven gælde, og her kan der gives påbud om, at væsentlige støjgener skal afhjælpes. Kan de ikke det, kan der nedlægge forbud imod virksomheden eller aktiviteten.

Dermed kan suspenderingen af restaurationsforskriften få store konsekvenser for de forskellige musikarrangementer i kommunen.

- Vi er nødt til at tage skeen i den anden hånd og sige, at de her dispensationsansøgninger er desværre ikke lovlige på det nuværende grundlag, siger Peter E. Nielsen.


Smadret kæmpe-kran: Arbejdstilsynet har undersøgt uheldsstedet

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Efter at en knap 190 meter høj kran væltede torsdag aften, har Arbejdstilsynet fredag formiddag undersøgt uheldsstedet.

Fra morgenstunden fredag har der været aktivitet omkring Testcenter Østerild, hvor en 184 meter høj kran torsdag aften væltede

Omkring uheldsstedet har medarbejdere fra kranfirmaet BMS arbejdet iklædt reflekstøj, mens en lignende kran har arbejdet ved siden af den væltede kran. 

Lokalpolitiet i Thisted fortæller til TV MIDTVEST, at den 200 tons tunge kran væltede, idet den var ved at rulle sin arm ud. Men hvad der har forårsaget faldet er endnu uvist. 

Selvom kæmpekranen er væltet ned over førerhuset, så den ligger med de gigantiske larvefødder i vejret, er der ikke kommet nogle personer til skade. 

Det bekræfter BMS over for TV MIDTVEST. Derudover har kranfirmaet ikke nogen kommentarer til sagen, før Arbejdstilsynet er klar med en rapport over uheldet.

Kranens fører var en 23-årig lokal mand, der blev kørt til skadestuen i Thisted efter uheldet. Han havde fået olie ud over sig og i øjnene, men derudover oplyser Politiet, at manden er okay efter omstændighederne. 

Kranen væltede under arbejdet med at montere en vinge på en vindmølle fra Siemens Gamesa. 

Siemens Gamesa oplyser over for TV MIDTVEST, at der ikke er sket nogen skade på hverken vindmølle eller vinge. De afventer nu undersøgelserne fra myndighederne og deres underleverandør BMS.


Færre tog i weekenden: Det skal du være opmærksom på

Det er som om, at historien gentager sig selv.

Togdriften i Nordjylland er, som tidligere beskrevet, gået i stå og medfører forsinkelser og aflysninger grundet signalfejl. Sådan har det set ud siden torsdag, og weekenden bliver også ramt.

Banedanmark har aflyst en tredjedel af de afgange, der normalt kører i weekenden.

- Det er mere, hvilket tog man skal rejse med, man skal holde øje med, end det er rejsetiden. Fordi den vil være uændret, siger Peter Svendsen, trafikdirektør i Banedanmark.

Derudover oplyser togdirektøren, at man har aflyst afgangene for at være på den sikre side.

- Vi gør det for at have en stille og rolig togdrift, der kan afvikles, i stedet for at lukke det helt ned, siger trafikdirektøren.

Det er altså for at forhindre, at systemet bryder sammen igen, at togdriften er begrænset. Banedanmark forventer ikke, at de planlagte afgange vil opleve hverken forsinkelser eller længere rejsetid.

Banedanmark opfordrer til, at man holder sig orienteret på DSB, Rejseplanen eller NT, hvis man skal rejse med offentlig transport de kommende dage.