Foto: Simon Hougaard / TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Aalborg Kommune ligger lavt på liste - nu tager borgmester affære

Virksomheder i Aalborg Kommune oplever, at kommunen er knap så erhvervsvenlig, som den tidligere har været.

Det er ikke lige så godt at drive virksomhed i Aalborg Kommune, som det har været. Sådan lyder det fra arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Dansk Industri, som har undersøgt erhvervsvenligheden i landets kommuner.

- Der er mange gode ting i gang i Aalborg Kommune. Dels har vi lige set, hvordan de er gået forrest med elektrificering af bybusserne. Vi oplever tit, at Aalborg går forrest, og det skal de blive ved med. Men der er også nogle grundlæggende ting, som vi er nødt til at få på plads, siger Peter Rindebæk, som er viceadministrerende direktør hos Bladt Industries A/S og formand for DI Aalborg.

Han peger på flere områder, hvor der er brug for forbedring.

- Der er vrøvl med sagsbehandlingen, som bliver en alt for stor barriere for udviklingen. Og der er generelt brug for en bedre og mere servicemindet dialog mellem kommunen og virksomhederne, siger Peter Rindebæk.

Forbedrer sagsbehandlingstid

Aalborg Kommune ligger på en samlet 65. plads blandt 93 kommuner, som er med i Dansk Industris undersøgelse. Dermed er Nordjyllands største kommuner gået 11 pladser tilbage i forhold til sidste år.

Det er ikke godt nok, mener kommunens borgmester, som nu tager affære.

- Det er jeg træt af, og vi skal se på, hvad vi kan gøre bedre. Jeg ved, at der er nogle konkrete emner, som vi allerede diskuterer med erhvervslivet i Aalborg Kommune, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), som er borgmester i Aalborg Kommune.

Værst ser det ud i kategorien ”Sagsbehandling”, hvor Aalborg Kommune ligger nummer 73, samt kategorien ”Information og dialog”, hvor de er nummer 83 ud af de 93 kommuner, som indgår i undersøgelsen.

- I forhold til sagsbehandling har vi i det budgetforslag, vi netop har fremlagt, afsat 11,2 millioner kroner til at gøre det hurtigere og bedre, og det fortjener virksomhederne, siger Thomas Kastrup-Larsen, som også lover, at kommunen vil gøre mere for at sikre nok erhvervsjord.

Den lokale formand for Dansk Industri er tilfreds med borgmesterens løfter.

- Det er da positivt, at man erkender, at der er nogle udfordringer, og at man tager skeen i den anden hånd og forsøger at løse de udfordringer, der har været i de seneste år, siger Peter Rindebæk.

Mors er næstbedst i hele landet

Mens det går tilbage i Aalborg Kommune, ser det bedre ud i resten af Nordjylland, som samlet set er bedre end landsgennemsnittet.

Morsø Kommune er næstbedst i hele landet i Dansk Industris undersøgelse - kun overgået af Vejen Kommune i Sydjylland.

 - Det er helt vildt. Det er slet ikke til at forstå. Jeg er jo enig i, at det er fantastisk at drive virksomhed her på Mors. Og jeg ved, at kommunen altid har erhvervslivet øverst på dagsordenen, det mærker vi hver dag. Men at de stormer frem og nærmest indtager hele den her undersøgelse, det må jeg alligevel sige, at jeg ikke havde set komme. Det gør mig glad, og det gør mig også rigtig stolt, siger Tage Odgaard Nielsen, som er direktør hos Frontego A/S og formand for DI Thy/Mors.

Sidste år blev Morsø Kommune kåret som årets digitale kommune. Kommunen genvinder den titel i år og ligger også nummer et i kategorien ”Uddannelse” og i ”Sagsbehandling”, hvor de lokale virksomheder har kvitteret for en hurtig og kompetent håndtering af sagerne.

Morsø Kommune vinder altså tre ud af i alt 10 kategorier, og det er aldrig sket før i undersøgelsens historie.

Det er 13. år i træk, Dansk Industri laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.

93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.


Foto: TV2Nord

Første af sin slags: Forsyning vinder kæmpe sag til 220 millioner kroner

Hele striden opstod, da Rusland invaderede Ukraine.

- For et selskab som Aalborg Forsyning er det et voldsomt krav at blive stillet overfor, og hvis vi havde tabt voldgiftssagen, ville det have fået store konsekvenser for os og vores kunder.

Sådan lyder ordene fra Søren Gais Kjeldsen, administrerende direktør i Aalborg Forsyning, i en pressemeddelelse.

Han og Aalborg Forsyning annullerede en kulkontrakt med et russisk selskab, da EU fremførte sanktioner mod Rusland, russiske oligarker og fremtrædende erhvervsfolk.

Det var det russiske selskab, SUEK (Siberian Coal Energy Company) dog slet ikke tilfredse med. Derfor krævede virksomheden godt 220 millioner kroner for kulleverancen og erstatning for ophævelse af rammeaftalen.

Det endte i en international voldgiftssag, som Aalborg Forsyning nu er endt med at vinde.

- Det var en rigtig god dag for demokratiet. Aalborg Forsyning har nu voldgiftsrettens ord for, at de gjorde det rigtige, da de fulgte sanktionsreglerne og annullerede levering af kul fra det russiske selskab. Sagen er vigtig, for den viser, at EU-sanktionerne virker, og at de virksomheder, som skal efterleve reglerne, også er berettiget til at gøre det, uden at det får konsekvenser, siger Søren Narv Pedersen, partner i advokatfirmaet Bird & Bird.

Han førte sagen for Aalborg Forsyning sammen med sin kollega Alexander Bastkær Stangerup, og det har været en sag, som igennem mere end to år har presset Aalborg Forsyning.

Massivt pres på forsyning

Grunden til, at forsyningsselskabet valgte at annullere kontrakten, var, at SUEK, der nu hedder TerraBrown, dengang var ejet af den russiske milliardær Andrey Melnichenko.

Det var netop en som ham, som EU indførte sanktioner mod.

- Derfor blev vores betaling til SUEK for kulleverancen indefrosset af banken, og vi valgte at suspendere og senere ophæve den rammeaftale om levering af kul, som vi havde med dem, fordi SUEK efter vores opfattelse var nært relateret til en person på sanktionslisten, fortæller Søren Gais Kjeldsen, administrerende direktør i Aalborg Forsyning.

SUEK var dog meget uenige i beslutningen og forsøgte at bevise, at Andrey Melnichenko ikke havde relationer til selskabet - eksempelvis blev selskabet af Melnichenko overdraget til hustruen, skriver Aalborg Forsyning i pressemeddelelsen.

- Vi var under et massivt pres fra SUEK, som på alle mulige måder forsøgte at få os til at betale én gang til for den handel, som banken havde indefrosset vores betaling for. Men det ville vi naturligvis ikke – vi stod fast, siger Søren Gais Kjeldsen.

Derfor endte det med en voldgiftssag, som Aalborg Forsyning altså endte med at vinde - til stor glæde for forsyningen selv. Ifølge Aalborg Forsyning er sagen den første af sin slag og kan derfor også være med til at betrygge andre virksomheder i, at sanktionsreglerne virker.

- Vi mener, det er vigtigt, at vi efterlever sanktionerne, også selvom vi blev mødt med massivt pres. Selvom vi klart vurderede, at vi burde vinde sagen, var det alligevel en kæmpe lettelse, at det endte med en sejr til os.


Foto:

Knap tre millioner har rejst med Plusbussen indtil nu.

Hjulene på Plusbussen har nu drejet rundt i et år.

23. september 2023 blev den knap 25 meter lange elbus nemlig officielt sat i drift. Siden har den fragtet massevis af nordjyder fra a til b i Aalborg.

En del passagerer er glade for at køre med den, mens flere erhvervsdrivende i Aalborg Vestby har raset over Plusbussen.

- Vi mister simpelthen kunder og omsætning hver eneste dag. Ja, det er meget hårdt, påpegede Sameh El-Soussi, der er driftschef i Din Vitaminbar, tilbage i august sidste år forud for indvielsen.

Rådmand i Klima og Miljø i Aalborg Kommune, Anna Aaen (EL) er blandt dem, der synes, at Plusbussen er og har været en stor succes.

- Plusbussen viser, at det både kan og skal være hurtigere og nemmere at tage bussen end bilen. Ikke alene giver busserne mindre røg, støj og møg, end hvis vi alle kører i hver vores bil. Busserne er også for alle - store som små og unge som gamle, siger hun og fortsætter:

- De giver frihed til unge, der ikke behøver at have deres forældre til at køre dem til alting. Og frihed til forældre, som ikke behøver at hente og bringe. Kort sagt: Plusbussen er et godt eksempel på, hvordan offentlig transport giver større frihed til os alle.

Video: TV2 Nord fulgte sidste år Thomas Hove Mikkelsen, da den store busentusiast prøvede Plusbussen for første gang.

Nærmer sig målsætning

Foruden Plusbusserne er der 107 bybusser i Aalborg, som kører på el. Det er ifølge Aalborg Kommune den største grønne totalomstilling af bybusdrift i Danmark. Kommunens bybusser udleder nu 7000 tons mindre CO2 om året og er både fossil- og emissionsfri.

Det er da også lykkes at få en del kunder i biksen. Fredag i uge 37 steg over 15.000 passagerer på Plusbussen.

Da det blev vedtaget, at Aalborg Kommune ville satse på den eldrevne bus, anslog de dog, at der ville være 18.000 daglige brugere efter fire års fuld drift. Det mål er dermed endnu ikke nået.

- Vi skal lige huske på, hvad forudsætningerne var. Og dem er vi ikke i nærheden af at være oppe på. Så det er ikke en succes endnu, konstaterede den konservative rådmand i Aalborg Kommune Morten Thiessen (K), da det daglige passagertal havde slået rekord og var nået op på 13.500 i februar.

Målsætningen kan givetvis hjælpes på vej af færdiggørelsen af Nyt Aalborg Universitetshospital. I 2026 åbnes der nemlig for patienter.

- Siden slutningen af august har Plusbussen kørt fra universitetet og videre til Hospitalsbyen. Her er arbejdspladserne så småt begyndt at flytte ind, og flere følger i 2025. Ambulante patienter til Diabeteshuset og studerende, som læser sundhedsvidenskab, kan allerede nu tage Plusbussen, siger Mads Duedahl, der er regionsrådsformand i Region Nordjylland.

FAKTA

  • Plusbussen er med sine knap 25 meter dobbelt så lang som en almindelig elbus og har plads til 153 passagerer.

  • Ruten fra Væddeløbsbanen i vest via midtbyen til Hospitalsbyen i øst er 12 km. Turen tager cirka 34 minutter.

  • Der er 7,5 minutter mellem Plusbusserne i myldretiden, 10 minutter midt på dagen og 15 minutter om aftenen og i weekenderne.

Plusbussen har det første år kørt 719.354 kilometer og har været på gaden i 34.837 timer.


Conni Fristrup fra Sæby fik gode råd til fremtiden fra Tarotkortene. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Spirituel messe på slot: - Der er mere mellem himmel og jord

Spirituel messe udfordrede nordjyderne på deres tro.

Clairvoyance, rejser til tidligere liv, healing og tarotkort. Den spirituelle verden skal ud til nordjyderne, og der er masser af mennesker, der tror på, der er mere mellem himmel og jord, end man umiddelbart kan se.

- Jeg plejer at sige, at det spirituelle betyder, at man anerkender, at man har en sjæl. Vi har lægevidenskaben, som tager sig af kroppen. Vi har psykologerne, der tager sig af psyken, og så har vi sjælen, og for mig er det det spirituelle, forklarer spirituel vejleder Kristina Fjeldgaard Thorsen, efter hun har lagt tarotkort.

Conni Fristrup fra Sæby er en af dem, der får kigget på sit liv ved hjælp af netop tarotkort.

- Jeg ved, der er mere mellem himmel og jord, end man sådan lige regner med Jeg ved ikke., hvordan man skal forklare det, for det er bare noget, som giver noget, siger Conni Fristrup.

Hele weekendens har der været holdt spirituel messe på Sæbygaard Slot med fokus på alt det, man ikke sådan lige kan forklare. Messen tiltrak flere hundrede nordjyder.

- Vi skal ikke overbevise folk om noget. Det er folks egen overbevisning, der skal i spil her. Vi er her for at sprede ringe i vandet. Vi synes, det er mega vigtigt, at man får det spirituelle ud til andre folk, så man kan begynde at snakke lidt mere om det, og det ikke bare er noget, man går og gemmer og putter med alene, fortæller Susanne Bøg, der er en af arrangørerne af den spirituelle messe.

Kom med en tur ind i verden, der nogle gange kan være svær at forstå.

Ramte plet

Jacqueline Friis fra Aalborg er selv udstiller på den spirituelle messe. Søndag fik hun læst sin hånd for første gang. Håndlæser Christian Sejer ramte blandt andet plet på et parforhold, der sluttede, da Jacqueline Friis var 53 år.

- Jeg tror på det spirituelle, og jeg kan kigge dig i øjnene og sige, at det gør jeg, pointerer Jacqueline Friis, mens hun stirrer intenst på journalisten fra TV2 Nord.

Håndlæser Christian Sejr har levet af blandt andet at læse hænder, siden han var 16 år gammel. Ifølge ham er håndlæsning mere og mere på vej ind i videnskaben.

- Hænder skal aldrig være sandhed. Det skal være vejledende muligheder, for jeg er ret overbevist om, at mennesket har sin egen frie vilje. Det kan leve fuldstændigt, som det vil, men det er meget godt nogle gange at have nogle kort at gå efter, siger Christian Sejr.

Ved bordet ved siden af er spirituel vejleder Kristina Fjeldgaard Thorsen klar til den næste omgang Tarot, og der er kø for at komme til.

- Min oplevelse er, at mennesker har brug for noget at tro på noget, som er større end dem selv. Om de tror på gud, en anden religion, eller man tror på det spirituelle - det er egentlig ikke så vigtig. Jeg tror bare, det er vigtigt at have noget at tro på, påpeger hun.


Foto: Clara Al-Naseri / TV2 Nord

Derfor går Patrick land og rige rundt: - Jeg har haft nogle meget urimelige livsvilkår

Siden 2017 har Patrick Cakirli gået mange kilometer i nogle bestemte uger på året.

Jeg er opvokset på tre børnehjem og en plejefamilie og har haft nogle meget urimelige livsvilkår. Og jeg har igennem længere perioder af min barn og ungdom været utrolig ensom. Så det er en meget, meget personlig sag for mig det her.

Sådan fortæller Patrick Cakirli om baggrunden for sit projektet, March mod Ensomhed.

Han begyndte med projektet i 2017 på grund af den ensomhed, han har følt igennem hans liv.

Søndag var godt 40 nordjyder med ham på ruten mellem Aalborg og Flauenskjold - en tur på 33 kilometer.

- Det er gået vældig fint. Jeg synes, at det er en stor flok, vi har fået med os her fra Aalborg. Jeg er ikke vant til, at vi plejer at være så mange med herfra. Så jeg er meget glad og tilfreds med det følgeskab, vi har i dag, fortæller han.

Andre på marchen har oplevet samme følelse

Det er mellem uge 32 og uge 41, at han går land og rige rundt i kampen mod ensomhed. Og når der i Aalborg dukkede mange op, gjorde det også, at hans eneste regel i projektet ikke blev brudt: At han går kun, hvis han har nogen at gå sammen med.

En af dem, som er gået med for at sætte fokus på ensomhed, er Anna-Bjørk Prescher.

- Jeg tænkte, at det var en mega god måde at bruge sin søndag på, komme ud for lidt, og så i en god sagstjeneste - det er jo bare altid rart at være med til at gøre det, fortæller hun.

Der er dog også en grund til, at flere af deltagerne er mødt op til marchen. Flere har også selv oplevet at føle sig ensom.

For mig kan det godt være en tomhedsfølelse. Og det har også noget at gøre med at føle, om man hører til et sted. Om man føler sig forbundet til andre mennesker, fortæller Birgitte Lerbæk.


Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

33-årig sportschef har lært af Gerrard og Lynge

Der er en ikke-særlig lige linje mellem Lynge Jakobsen og Liverpool-legenden Steven Gerrard.

- Det burde ikke være et særligt stort spørgsmål.

Det kan det ellers lyde til, når man kigger på englænderens karriere. For hvordan ender en 33-årig gut med tyk scouse-accent, der har arbejdet i både Fjernøsten, Australien og Abu Dhabi i Aalborg? Endda som sportsdirektør for en ny tysk ejerkonstellation?

- Det er jo først og fremmest, fordi det er en fantastisk klub og en fantastisk by. Mange uden for ved hvem AaB og Aalborg er. Så på den måde er det jo en nem beslutning, siger AaBs 33-årige sportsdirektør James Gow.

'Bette Liverpool'

Som rejsende i fodbold har James Gow fundet en sær hjemstavnsfornemmelse af sit barndoms Liverpool i byen ved Limfjorden.

Selvom Allan Olsen synger om sit Frederikshavn i sin sang ’Bette Liverpool’, er der nemlig forbavsende mange ligheder mellem Aalborg og Liverpool. Og James Gow har i den grad bemærket dem:

- Traditionelt var Aalborg en industriby, men den er blevet moderniseret og har bibeholdt sit hjerte og nogle lokale værdier, indleder han snakken, der finder sted i Aalborgs Østre Havn-område, hvor gammelt og nyt i den grad mødes ved Limfjordskanten.

Se indslaget nederst i artiklen

Med Proppen i baggrunden, stedet, der havde byens bedste ølsalg for de mange værftsarbejdere, men som nu er centrum for et lille torv:

- Jeg føler mig virkelig hjemme her. Folk er rare. Der er gode kaffebarer og restauranter, siger Gow og kalder igen Aalborg for ”skøn”.

- En institution

'Skøn' var starten på britens AaB-tilværelse ikke. De rykkede ned, nærmest inden han havde pakket ud. Dengang var han teknisk chef, men den titel er siden byttet ud med sportsdirektør.

Han har tidligere arbejdet sammen med danske Mads Davidsen i Al-Jazira og bygget et Liverpool-akademi i Australien. Men det er nok de færreste, der kan nævne, hvor mange af dem der er vadet ind på førsteholdet i Liverpool eller andre steder.

Derfor har nogle AaB-fans også kigget skeptisk på, hvad Gow har præsteret andre steder. Senest i det netop overståede transfervindue, hvor man solgte profiler for lidt og købte for endnu mindre.

- Alt hvad du gør som træner eller sportsdirektør bør dreje sig om, hvad der er bedst for tilhængerne. Selvfølgelig skal du overveje andre ting som økonomi og strategi, men de ting skal være styret af, hvad der begejstrer fansene i weekenden, forklarer James Gow og fortsætter:

- AaB er en institution for Nordjylland. Det bør have en stærk lokal identitet, siger James Gow og mener den lokale forankring hos spillerne på banen er ekstrem vigtig. Det siger han som scouser i Nordjylland.

En af dem, James Gow har lært fra gennem tiden, er Steven Gerrard. Han ses her på billedet i duel med den tidligere AaB'er Kasper Kusk.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En Punto blandt millionøser

Og hvem har så lært en scouser, der har arbejdet 13 år for en af verdens største klubber, at være ydmyg: Steven Gerrard.

- Det var en ærefuld oplevelse (at arbejde i sin hjerteklub, red.), fordi jeg husker en af mine første dage, åbnede Steven Gerrard..., indleder James Gow sin anekdote og tilføjer bestemt:

- Atlså kaptajnen for England, kaptajnen for Liverpool. En af verdens bedste. Han åbnede bogstavelig talt døren for mig ind til træningsbanen, fortæller James Gow, der også fik sat sin egen tilværelse i relief bare ved ankomsten til Melwood:

En lille Fiat Punto kunne han parkere midt mellem Gerrard og Skrtels milliondyre biler.

- Det var bare et godt signal om, at selvom du er en topspiller, så ville han aldrig miste den slags værdier. Og de værdier fik man i Liverpool. Man fik dem terpet ind: Du skal være ydmyg og give alt.

Klubikonet Lynge Jakobsen blev taget med på råd, da James Gow trådte ind i sin nye rolle. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ringede til klubikon på første dag

Det kan næsten lyde som om, at scouseren, der har boet i Kina, Singapore, Australien og ved floden Mersey, kender historien om AaB bedre end de lokale knægte fra Aalborg, Hadsund og Gug, der render rundt på banen.

På første dag i sin nye rolle som sportsdirektør tog han også en snak med Lynge Jakobsen.

- Jeg ville rigtig gerne have nogle tanker om vores retning. Og hvad ’the people of the club’ ønsker. Jeg sætter stor pris på hans overvejelser, lyder det fra James Gow, der ligesom det meste af Nordjylland altså har et blødt punkt for det cigarrygende AaB-ikon.

AaB-legenden har dog ikke luftet nogle af sine humoristiske citater for 33-årige Gow - heller ikke den om hvad nordjyderne bedst kan lide: Vin ad libitum og transferfrie spillere.

Ej heller den om hvor uundværlig man er: Man skal bare stikke fingeren i et glas vand og måle hullet bagefter.

James Gow griner gennem skægget, da han hører det, men understreger hurtigt, at det flugter med hans tanker om sin rolle i klubben:

- Mit job er at være en slags kustode eller vogter for klubben. Klubben vil være her længe efter, at jeg, spillerne og trænerne er væk. Kernen skal altid være det lokale hjerte, slutter sportsdirektøren.

AaB brager ind i FCK mandag aften klokken 19. Du kan følge kampen på TV 2 Sport.