Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

50 år med Sussi og Leo: - Vi stopper ikke, før vi dør

Sussi og Leo var gift i 42 år, men til sidst sluttede festen, og Leo døde i februar 2023.

Sussi og Leo. Et almindeligt par fra Saltum med en ualmindelig evne til at underholde og skabe livsglæde. De blev verdensberømte i Danmark for deres engagement på Skansen i Skagen, og har i nu 50 år holdt sammen som par og duo.

Se "50 år med Sussi og Leo" på TV2 Nord Salto søndag klokken 19.45 - eller stream programmet lige her:

Se programmet "50 år med Sussi og Leo".

De bliver kaldt både kitch, kult og dårlig smag. De er bliver også kaldt både umusikalske og nyskabende - grimme og de smukkeste mennesker i Danmark.

Det her er historien om popduoen, som blev et fænomen i Skagen, og som efter 50 år på scenen stadig elsker at optræde og drømmer om at spille på Orange Scene på Roskilde Festival, men også gerne spiller for et lille publikum på campingplads i Rødovre.

Det hele begyndte hjemme i Leos kælder for lidt over 50 år siden i sommerferien inden de skulle starte i 9. klasse på Saltum Centralskole.

Leo spillede i et orkester, der hed Starfighters, og Sussi ville gerne være med, så hun fik en veninde til at spørge Leo, om Sussi kunne få plads i orkestret.

Den unge duo til middag hjemme hos Leos mor og far.

- Så spurgte hun, om vi kunne tænke os at få pige med. Nej vi skulle ikke have tøser med, og så fik jeg en ordentlig lussing, og så sagde jeg, at hun godt kunne prøve, husker Leo.

Udover Leo bestod orkestret af to andre drenge, og det var lige så meget drengene som musikken, der tiltrak Sussi.

- Vi drømte ikke om at leve af at spille. Jeg var lun på trommeslageren, men han tog min kusine, og så var der guitaristen, men det fik du (Leo, red.) forpurret, og så forførte du mig på stranden, fortæller Sussi om duoens først tid sammen.

Fra orkester til duo

Siden den sommerdag for 50 år siden har parret været sammen. Musikkarrieren var dog ikke sådan lige at få i gang.

- De første år havde vi kun et fast job. Vi spillede til juletræsfesten i Vrensted Forsamlingshus, siger Leo.

Starfighters måtte snart indse, at bandets dage var talte. Uoverensstemmelser om hvad de skulle tage for at spille førte til, at orkestret gik i opløsning.

- Så blev orkestret sprængt, og vi blev til duoen og begyndte at øve mere seriøst, fortæller Leo.

Mange tusinde fotos fra 50 år skal gennemgås. De bedste skal med på en stor jubilæumsudstilling.

Et afbud sikrede Sussi og Leo deres første job

Det var ikke længere bare den årlige juletræsfest i forsamlingshuset i Vrensted, de blev hyret til. Duoen begyndt også at spille til privatfester, konfirmationer og bryllupper i området.

- Så begyndte min far at køre rundt og se, om han kunne sælge os, fortæller Leo.

Det var på Skansen i Skagen, at de blev landskendte og kult. Men det var i Løkken på det hedengangene værtshus Peter Bådsmand, at de optrådte for et publikum for første gang.

- Der var også restaurant dengang, fortæller Sussi, da duoen er på visit i Løkken for at gense deres første rigtige spillested.

Det var et afbud, som gav den unge duo deres første job i 1971.

- Vi har været 16 år dengang. Det jeg husker bedst er, at vi var pisse nervøse, siger Leo.

Jobbet på Peter Bådsmand blev til flere.

- De første år kunne jeg slet ikke synge den første halve time, så nervøs var jeg, husker Sussi.

Sussi og Leo bliver skabt

Musikken trak i det unge kærestepar, og da de blev 18 år, var de blevet fuldtidsmusikere. Indtægterne var begrænsede, så parret boede hos Leos mor og far.

- Vi har aldrig sat os ned og sagt, at vi ville være musikere. Min far syntes, at jeg skulle sidde i en bank, og Sussi ville gerne have noget med dyr at gøre, fortæller Leo.

Leo fik aldrig uddannelse i en bank, og Sussi blev ikke noget med dyr. Derimod tog den unge Leo et brevkursus i markedsføring, og det fik gang i musiklivet. Parret gik fra 60 til 90 jobs på et år, og med gang i karrieren fik duoen også et navn.

Parret bliver en attraktion i Skagen

I programmet "50 år med Sussi og Leo" er parret tilbage i Skagen. Det er byen, hvor de blev landskendte og stadig er et fænomen, og straks de er steget ud af deres hvide autocamper, kommer folk hen og vil tale med dem.

- I har virkelig givet meget glæde, lyder det spontant fra en ældre dame, som lige skal have taget et billede sammen med duoen.

Som 21-årige fik de i 1977 deres første længerevarende engagement i Skagen. Ikke på Skansen - men på Brøndums Hotel.

Skansen i Skagen som stedet så ud, da Sussi og Leo spillede på stedet. I dag er bygningen væltet, og i stedet er der bygget ferielejligheder på stedet.

- Det har ikke forandret sig spor. Vi fik så mange gode venner her, fortæller Leo.

Parret boede på et lille værelse på hotellet, hvor de optrådte om aftenen.

- Der er et eller andet nostalgisk over Brøndums Hotel, siger han.

Efter to år på Brøndums Hotel begyndte de i 1979 også at optræde på Skansen.

- Vi blev ansat en måned adgang og senere et år ad gangen. Vi knoklede som sindsyge, siger Leo om den første tid i Skagen.

I 1980 lavede de den første langstidskontrakt til det, som udviklede sig til i gennem 23 år at være en af Skagens største attraktioner.

Sussi og Leo på Skansen i 1989.

Folk kom rejsende til fra nær og fjern for at høre og ikke mindst se duoen live.

- I starten var det ikke os, som de kom for at opleve. Det var fiskerne. De fine damer ville op og danse med en rigtig indfødt, fortæller Sussi.

Også Prins Henrik var flere gange på visit på Skansen for at se Sussi og Leo, ligesom kronprins Frederik og lillebror Joachim i deres ungdom lagde vejen forbi for at opleve kult-duoen fra Saltum.

- Det er umuligt at svare på, hvad det var, der skete. Det var ikke os, men en kombination med de mange mennesker. Det trodsede naturloven, siger Leo.

Parrets popularitet var så stor, at der blev åbnet en Sussi og Leo-souvenirbutik.

Millionkontrakt og lange arbejdsdage

I 1988 - næsten 10 år efter deres debut på Skansen - er Sussi og Leo forlængst blev verdensberømte i Danmark. 

Der skrives årligt 400 artikler i ugebladene om dem, og også udenfor Danmark er interessen stor for det nordjyske fænomen. Et tv-hold fra Japan er på besøg i Skagen.

Der var altid fest på Skansen, når Sussi og Leo spillede.

Duoen laver også en ny langtidskontrakt, som sikrer dem faste arbejde på Skansen i yderligere 5 år. Prisen for 5 års optræden lyder på 5,8 millioner kroner. Sussi og Leo skal spille 6 aftener om ugen. Arbejdsdagene er lange. Ofte 14 timer - og nok ruller millionerne ind på kontoen, men timelønnen var ifølge Leo på blot 85 kroner.

Sådan ser der ud i dag på stedet, hvor Skansen var. Det berømte spillested er i dag bygget om til ferielejligheder.

Parret gav sangene deres eget præg

I 23 år skrålede gæsterne med, når Sussi hoppede rundt på scenen med guitar. Sange som Smoke on the Water, Himmelhunden og Sikken fest er blev udødeliggjort på Skansen. 

- Min mor og far optog alt det i radioen, som de kunne komme til, og så hørte vi det igennem til og fra Skansen, siger Leo.

Lyden på kasettebåndet var ikke altid den bedste i deres røde varevogn, og det var ikke altid, ordene kunne høres og forståes, så nogle tekster fik deres eget præg i Sussi og Leo-udgaverne.

- Vi forsøgte at skrive så mange tekster af, som vi kunne, og i dag tænker vi, når vi hører sangene - gud var det, det som de sang, griner Sussi.

- Det begyndte at blive for meget fabriksarbejde

Hjemme på ejendommen ved Saltum er minderne for 23 år på Skansen samlet. Blandt andet i flere tykke fotoalbums.

- Der svedte vi, siger Sussi og peger på et billede af duoen på scenen foran mange mennesker på Skansen.

Mange hundrede billeder skal gennemgås. De bedste skal med på en stor jubilæumsudstilling næste år på Kystmuseet i Frederikshavn.

Billederne genopliver den tid, hvor de aften efter aften tog turen fra Saltum til Skagen for at spille.

Tætpakket på Skansen til Sussi og Leo koncert i 1989.

- Dengang kunne jeg ikke forestille mig, at det skulle være anderledes. De tanker kom først de sidste 5-6 år, hvor vi begyndte at få for meget, siger Leo.

Efter 23 år og omkring 4000 koncerter på Skansen sluttede en epoke i Skagen. Lørdag d. 14. oktober 2003 fyldes Skansen for sidste gang til en Sussi og Leo koncertoptræden.

- Til sidst spillede vi kun de samme numre igen og igen i fire sæt hver aften, husker Sussi.

Successen blev for stor. Det var ikke længere sjovt at spille.

- Vi skulle i hvert fald prøve noget andet. Ellers var jeg død, siger Leo, og Sussi supplerer:

- Ja det begyndte at blive for meget fabriksarbejde.

Fra Skagen til Frederikshavn uden succes

Det nye hed i første omgang herre i eget spillested. Sussi og Leo rykkede 45 kilometer sydpå fra Skagen til Frederikshavn og åbnede deres egen sted på Ritz.

Drømmene var store - men virkeligheden anderledes hård. Ritz blev aldrig den frederikshavnske udgave af Skansen.

- Det kom bag på os, at vi skulle sidde 16 timer på kontor, fortæller Leo.

Og efter 3 år på Ritz var det slut.

- Kontorfolk er vi ikke. Det var mindst sjovt andet år og tredje år gad vi simpelthen ikke mere, siger han.

Sussi i sit rette element på scenen.

Parret popularitet var dog stadig intakt - og stemningen fra Skansen flyttede med, når duoen gav koncerter rundt om. Som på Le Mans i 2008 til dansker-fest i teltet.

Drømmen om Orange Scene

Det er også blevet til optrædener på store festivalsscener i Skanderborg og Langeland.

- Den største scene, vi har spillet på, er Nemoland på Christiania. Vi kendte mindst halvdelen af publikum fra Skansen. Der var godt nok mange bekendte ansigter, når vi kiggede ud fra scenen, husker Sussi.

Den største scene af dem alle har de endnu til gode.

- Vi mangler Orange Scene på Roskilde, men mindre kan også gøre det. Jeg ville skide i bukserne, hvis jeg kom derop, siger Leo.

Leo har altid sin harmonika med på scenen.

Den største scene må foreløbig vente - men pop-duoen er tilbage på scenen igen efter corona-nedlukning.

- Vi skal blandt andet spille sommerkoncert på Rødovre Camping, siger Sussi.

Aldrig kedeligt på scenen

Trioen har turneeret land og rige rundt i mere end 10 år.

- Vi nyder at stå på scenen. Vi nyder at være sammen med andre mennesker. Det er aldrig kedeligt. Jeg kan ikke huske, at jeg har stået og kedet mig på scenen. Jeg har nok følt mig ensom på scenen, men jeg har aldrig kedet mig, siger Leo.

Mens Sussi stadig hopper og danser rundt på scenen med sin guitar, så er der mere ro på Leo.

Han har de seneste to år været plaget af betændelse i hoften og må støtte sig til to krykker.

Leo har i dag altid sine krykker med på scenen, og de kan også bruges til andet end at støtte sig til.

For fem år siden faldt han ned og brækkede hoften, men smerterne i hoften holder ham ikke væk fra scenen.

Leos hofte giver udfordringer, men den holder ham ikke væk fra scenen.

Mens Sussi og Leo klæder om i deres autocamper og gør klar til koncerten på Rødovre Camping, strømmer publikum til.

- Man er til eksamen hver gang, man er på scenen. Folk vil vurdere, om det er okay, når de kører hjem, siger Leo.

Tonen er måske ikke perfekt, og akkorderne er ikke altid ramt lige rent, men det bekymrer ikke publikum.

Vi var næsten færdige på Skansen, før vi fik fat i sanglærer

Sussi

Parret fra Saltum kan stadig skabe en fest, og stemningen er i top. Sussi danser og svinger med sin guitar. Leo klapper begejstret med sin krykker ud mod publikum.

- I dag fatter jeg ikke, at jeg ikke øvede mig mere på min guitar som ung. I det hele taget skulle vi have sørget for mere undervisning. Vi var næsten færdige på Skansen, før vi fik fat i sanglærer, siger Sussi.

- Min stemme blev flyttet 7 toner højere op på et halvt år. Det var kun teknik. Siden da har vi forsøgt at finde undervisning, siger Leo.

Duoen i øvelokalet hjemme i Saltum.

Overanstrengelse fik Sussi til at gribe malerpenslen

Sussi og Leo har siden 1982 udgivet mere end 20 CD'er og kasettebånd. Musikken har fyldt meget gennem parrets 50 år lange karriere. Den fylder stadig meget, men der er også plads til mange andre ting. 

Sussi er i dag en ivrig kunstmaler.

- Jeg startede med at male i 1991, fordi jeg gik ned med overanstrengelse. Vi spillede seks dage om ugen, og der var ikke tid til at slappe af. Det endte med, at jeg hverken kunne spise eller drikke, fortæller Sussi.

I dag maler Sussi af lyst, og fordi hun ikke kan lade værre.

Sussi har i mange år været en ivrig maler.

- Lige nu maler jeg meget. Jeg er også begyndt at sælge mange malerier, og der er ingen, som prutter om prisen, siger hun.

Udgiver værker under pseudonym

Mens Sussi maler, så er Leo ivrig ved tastauret og har skrevet og udgivet en række noveller og romaner.

- Jeg begyndte at skrive romaner og noveller, da jeg var 12. Mange er havnet i skrivebordsskuffen, men der er også en del, som er kommet på gaden. Ligenu er jeg i gang med tre, siger han.

Forfatteren Leo i gang ved computeren i hjemmet i Saltum. Han skriver i øjeblikket på flere noveller og romaner.

De fleste værker er udgivet under pseudonym. En undtagelse er science fiction-romanen Pyromanium, som udkom i 2007.

- Jeg er overbevist om, at det ikke er en god ide, hvis jeg bruger mit eget navn. Ikke engang forlaget ved, hvem jeg er, fortæller Leo.

Leo har efter eget udsagn udgivet syv romaner og en række noveller under pseudonym.

Også de kommende værker skrives under pseudonym. Forfatteren Leo vil nemlig anerkendes som forfatter og ikke som musikeren Leo.

- Pseudonym er blevet sammenlignet med Bjarne Reuter og Stephen King. Det gør Sussi og Leo ikke. Et eller andet sted synes jeg også, at jeg skal stå ved det, som jeg laver, men jeg vil behandles fair, siger Leo.

Leo skriver under pseudonym og vil ikke stå frem endnu. Det kommer en dag, siger han.

Når det rigtige tidspunkt kommer, vil han stå frem - men det er ikke endnu. Og Leo nøjes ikke bare med at skrive sine egne værker. Han underviser også i unge mennesker i litteratur. Og det sker også under pseudonym.

- Vi stopper ikke, før vi dør 

Musikken og lysten til at underholde har drevet parret i 50 år, og selv om de ikke holder 50 år mere, så er der ingen planer om at stoppe med musikken.

- Vi stopper ikke, før vi dør. Jeg tror ikke, vi kan undvære det. Rene fysisk kan vi blive tvunget til det, men vi har ingen planer om at stoppe, siger Leo.

Kalenderen er da også godt booket efter mere end et års corona-nedlukning.

Sussi og Leo på scenen i Rødovre. Kalenderen er booket med koncerter mange måneder frem.

- Hvis folk synes, at vi er søde og sjove, så er jeg tilfreds. Som forfatter har jeg højere ambitioner. Her vil jeg gerne, at folk synes, at det er godt, siger Leo.

På campingpladsen i Rødovre er folk tilfredse. Flere står op og danser, og der råbes på et ekstranummer. Flere gange er Sussi og Leo og deres trommeslager Thomas tilbage på scenen, før Sussi til sidst skærer igennem og sender folk hjem.

- Tusind tak for i aften. Det er pragtfuldt at spille for sådan nogle mennesker, siger hun.

Koncerten er slut, og autocamperen sætter kursen mod næste destination, hvor folk også vil kræve at høre Himmelhunden og Smoke on the Water. 


'Du' så lort': Skoleelever viser hadbeskeder frem

6.A med en række beskeder fra de sociale medier.

Skoleelever lærer at passe på sig selv på de sociale medier.

'Fuck I er klamme' og 'luder' er bare nogle af de udtryk, som børn og unge kan støde på på de sociale medier.

Derfor har Vesthimmerlands Kommune i denne uge sat fokus på børn, unge og sociale medier med kampagnen '#værtjekketpånettet'.

- Vi forsøger at lære børn og deres forældre, hvordan man begår sig bedst på de sociale medier, forklarer SSP-ungeteammedarbejder Tina Frost Petersen, mens hun er i gang med at styre en konkurrence for elever på Gedsted Skole.

SSP-ungeteamet er på besøg med deres kampagnemateriale, der skal få eleverne til at sætte ord på de oplevelser, de har på nettet. Mange unge bruger de sociale medier hver eneste dag, og for mange er det den vigtigste sociale kommunikation.

Tina Frost Petersen mener, at udelukkelse af fællesskaber er det hyppigste problem blandt unge.

- Det, vi oftest oplever som et problem, er udelukkelse. Altså at en ung holdes udenfor et fællesskab på de sociale medier. De er jo online 24-7, så de opdager meget let, hvis der foregår noget i en gruppe, og de ikke får lov til at deltage, forklarer Tina Frost Petersen.

Se indslaget her:

Kender til hadbeskeder

Den problematik kender eleverne fra 6.A på Aars Skole godt. De deltager i #værtjekketpånettets videokonkurrence, og mens de filmer en video om hadbeskeder, har de alligevel tid til at fortælle om deres egne oplevelser:

- Det er for eksempel, hvis der er nogen, som holdes uden for en Snapchat-gruppe, forklarer Andreas Stiller Jonasen, der er elev i 6. klasse, og han bakkes op af klassekammeraten Dicte Klitgaard Nielsen:

- Hvis man nu spiller et onlinespil med nogle andre, som man ikke kender, og de så pludseligt begynder at skrive grimme ting til en, 'du' så lort' og den slags. Det tror jeg alle i klassen har oplevet, forklarer hun.

SSP-ungeteamet på besøg på Gedsted skole

Begge elever fortæller, at det har været rart at have undervisning med fokus på onlinetilstedeværelse - også selvom Dictes forældre ikke har ladet hende oprette sociale profiler endnu.

- Her kunne jeg jo godt sige, at de var nogle dumme forældre, men jeg ved godt, at de gør det for at passe på mig, siger hun.


Lukning af fabrik løser udfordring hos konkurrent

Foto: Outline Vinduer

Fire medarbejdere er indtil videre skiftet fra den ene dørproducent i området til den anden.

I slutningen af august blev det meldt ud, at den dørproducent Jeld-Wen til nytår lukker sin fabrik i Løgstør efter 43 år. Det drager vindues- og dørfirmaet Outline Vinduer i Farsø nu nytte af.

De har nemlig indtil videre overtaget fire af de cirka 150 medarbejdere hos Jeld-Wen, som står til at miste deres job som følge af fabrikslukningen. Det fortæller Outline Vinduer i en pressemeddelelse.

- Jeld-Wen har været meget proaktive i forhold til at hjælpe folk videre, og det er virkelig glædeligt at se, når virksomheder gør en indsats som denne for at afhjælpe en ellers trist situation med produktionslukning. Vi har via deres jobmatch også været i kontakt med mange flere potentielle nye medarbejdere, som vi godt kunne være klar til at ansætte, så snart højsæsonen begynder igen, siger fabrikschef i Outline Vinduer, Michael Hejlesen.

Svære at finde

Gitte Jensen fra Vilsted er en af de medarbejdere, der er skiftet til den konkurrerende vindues- og dørproducent. Hun var i lære som maskinsnedker hos Jeld-Wen og får nu mulighed for at fortsætte sin uddannelse hos Outline Vinduer.

- Det var selvfølgelig en rigtig ærgerlig nyhed, da vi fik at vide, at vi ikke længere kunne arbejde ved Jeld-Wen, som ellers har været en god arbejds- og læreplads. Men virksomheden gør heldigvis meget for at få folk i job, og jeg er selv utrolig glad for at være kommet så hurtigt videre, siger hun og fortsætter:

- Jeg bor med min mand og tre børn, og derfor havde jeg heller ikke råd til at være arbejdsløs - og jeg nåede da også at overveje, om jeg kunne risikere at skulle droppe ud af uddannelsen. Heldigvis har Outline været meget fleksible i forhold til at finde en god løsning, siger Gitte Jensen.

Outline Vinduers fabrikschef glæder sig - trods de ærgerlige omstændigheder - over, at han har fået to maskinsnedkerlærlinge mere i produktionen.

- Vi oplever til tider, at vi skal kæmpe en del for at få maskinsnedkere og maskinsnedkerlærlinge, og det er vigtige kompetencer for os at have i huset. Derfor glæder vi os også meget over, at vi nu - udover de to lærlinge, vi allerede har - kan tilføje to mere til produktionen. De er allerede kommet rigtig godt fra start, siger Michael Hejlesen.


Borgerservice til Sæby-patienter uden MitID: - Ring på onsdag

Foto: Google Maps, grafik af Mie Leonora Heiberg

Patienter uden MitId kommer bagest i køen til at vælge læge, lyder bekymringen fra pårørende. Men borgerservice har løsning klar.

- Det er under al kritik.

Sådan lyder det prompte fra Christina Jensen. Hendes 79-årige far Kaj Jensen er én af de patienter, der er tilknyttet Lægehuset Sæbygårdvej i Sæby, og som onsdag i næste uge skal søge læge på ny.

Problemet er, at hendes far er fritaget for MitID.

- Han har ikke prædikatet som senil, men han er tæt på. Så han har brug for min hjælp, siger datteren.

Hun frygter derfor, at han og flere andre som ham bliver tilsidesat, når der 27. november klokken 9.00 åbnes op for, at lægehusets cirka 4850 patienter får mulighed for at søge ny eller eksisterende læge.

Det sker, fordi lægehuset på grund af lægemangel reducerer antallet af patienter til 4000. Patient-pladserne vil blive fordelt efter 'først til mølle'-princippet.

- Så kommer alle dem uden MitID bag i køen. De er jo fuldstændig på Herrens mark de her mennesker. Der er mange rigtig svage mennesker, som ikke kan få samme hjælp, som jeg kan give min far, siger Christina Jensen.

Og det kan i værste fald betyde, at hendes far komme til at få langt til læge og skal have hjælp med transport, lyder bekymringen.

Kan ringe ind

Men det maner chef for Center for Kultur og Borgerservice i Frederikshavn Kommune, Steen Lindgaard, til jorden. De patienter, der er frataget for MitID, kan nemlig ringe ind og ordne sagen.

- Alle patienter i lægehuset har modtaget information fra Region Nordjylland om, at man kan kontakte kommunen telefonisk, hvis man ikke er i stand til at lave lægeskift digitalt, skriver han i en mail til TV2 Nord.

Sådan gør Sæbygårdvej-patienter uden MitID:

  • Ring til Borgerservice på kommunens hovednummer 98 45 50 00, 27. november mellem 9.00-12.00. Det er ikke muligt at lave lægeskiftet før.

  • Efter klokken 12.00 kan du ringe til den digitale hotline, der er åben til klokken 20.

  • Pårørende har mulighed for hjælpe telefonisk. Borgerservice skal dog sikre, at den som skal skifte læge er indforstået. For eksempel ved at der er oprettet en fuldmagt – enten skriftligt eller digitalt.

  • Hav dit sygesikringsbevis klar, når du ringer.

Har ikke fået besked

Det er gode nyheder for Christina Jensen, der ellers har fået flere forskellige ting at vide, når hun har ringet til kommunens borgerservice om sagen.

Her fik hun i første omgang at vide, at hendes far skulle møde fysisk op på borgerservice i Sæby 28. november, altså dagen efter, der var åbnet digitalt op for lægesøgningen.

I anden omgang har hun dog også fået at vide, at hun kan få håndteret hendes fars lægevalg over telefonen 27. november.

Men den besked har de altså ikke fået andre steder.

- Jeg har været forbi min fars postkasse her til morgen, der lå ikke noget, så det var heldigt, at jeg ringede igen, siger hun.

Steen Lindgaard vil ikke kommentere på den konkrete sag, men har sendt TV2 Nord det pågældende brev, borgerne skulle have modtaget fra Region Nordjylland og lægehuset. Til dem uden MitID skulle beskeden ligge i form af et fysisk brev i deres postkasse.

Brevet fra Region Nordjylland

Din nuværende lægepraksis, Lægehuset Sæbygårdvej, skal pr. 01.02.2025 have reduceret antallet af patienter. Du skal derfor vælge lægepraksis.

Lægehuset Sæbygårdvej videreføres på samme adresse

Du kan vælge mellem Lægehuset Sæbygårdvej eller en anden lægepraksis, der har åben for tilgang af patienter.

Vær opmærksom på at du gebyrfrit kan vælge lægepraksis i perioden fra og med den 27.11.2024 kl. 9.00 til og med den 17.12.2024. Valg af lægepraksis er kun gebyrfrit, hvis du vælger med virkning pr. 01.02.2025.

Du beholder din nuværende lægepraksis indtil da.

Valg af lægepraksis registreres i den rækkefølge valget foretages. Bliver Lægehuset Sæbygårdvej fyldt inden 17.12.2024, vil du ikke længere kunne tilmelde dig denne, men må vælge en anden lægepraksis med åben for tilgang af patienter.

På borger.dk/valg-af-læge kan du se, hvilke lægepraksis du kan tilmelde dig. Hjemmesiden viser dine aktuelle valgmuligheder og opdateres løbende.

Du skal vælge lægepraksis elektronisk med MitlD via borger.dk/valg-af-læge eller din kommunes hjemmeside.

Har du ikke mulighed for at vælge lægepraksis elektronisk, skal du i stedet ringe til din kommune. Valg af lægepraksis kan ikke ske ved henvendelse til regionen.

Hvis du ikke inden den 18.12.2024 har valgt lægepraksis, tildeler kommunen dig en lægepraksis.

Journal
Din journal vil automatisk blive overført til din nye lægepraksis.

Hvis du ikke ønsker din journal overdraget til din nye lægepraksis, kan du i forbindelse med dit valg af lægepraksis afkrydse i "Min læge skal ikke have overdraget journal". Din journal vil herefter blive overført til og opbevaret hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sundhedskort

Dit nye sundhedskort vil blive sendt til dig med posten. Dit gamle kort skal klippes itu efter 01.02.2025.

På vegne af

Region Nordjylland

Steen Lindgaard lover samtidig, at borgerservice sidder fuldstændig klar til at hjælpe, når telefonerne åbner klokken 9.00 den 27. november.

- Frederikshavn Kommune har indsat ekstra ressourcer til at håndtere ekstraordinært mange opkald, og der er afsat ekstra ressourcer til sagsbehandlingen for de borgere, der ikke har MitID, lover han.


Minister søgte svar på miljøproblem hos nordjysk fisker

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Nordjysk fiskeskipper fortalte fredag fiskeriministeren om sine nye fiskeredskaber.

Fiskeskipper Johnny Pedersen fra Hirtshals har taget nye redskaber i brug for at fiske mere skånsomt, og fredag viste han teknologien frem for fiskeriminister Jacob Jensen (V), der besøgte den nordjyske havn sammen med flere andre folketingsmedlemmer.

- Jeg er rigtig interesseret i, at vi kan udvikle et godt og robust fiskeri i Danmark med de mange arbejdspladser, der følger med, men hvor vi også samtidig udvikler erhvervet på en måde, så man også passer endnu bedre på havmiljøet og havbunden, siger Jacob Jensen (V), der er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Se interview med ministeren her:

Slæber ikke på bunden

Det er såkaldte flydedøre, Johnny Pedersen i de seneste måneder har haft monteret på sit fartøj HG 281 Elin, som ministeren var kommet for at se. Tidligere brugte han redskaber, der slæber langs havbunden ved fiskeri med bundtrawl, men de nye trawldøre flyder cirka en meter over havbunden.

- Jeg forventer ikke, at vi fanger mindre ved at bruge sådan nogle døre, har fiskeskipperen tidligere fortalt til TV2 Nord.

- Det er rigtig interessant at opleve, hvordan man netop udvikler på redskaber, som i mindre grad rammer havbunden, men hvor man stadigvæk kan opretholde fiskeriet. Så det vil jeg selvfølgelig tage med videre i de politiske forhandlinger, der skal ske her om kort tid, siger Jacob Jensen (V).

For Johnny Pedersen betyder overgangen til flydedøre, at han kan spare 70.000 liter brændstof om året og udlede 178 tons mindre CO2. Fiskeriministeren håber, at man i den kommende tid også kan blive klogere på de miljømæssige fordele.

- Der skal selvfølgelig være et bedre datagrundlag, men det er ikke mere nyt, end der også er nogen ude i den store udland, som allerede bruger det. Vi skal blive endnu bedre til at kende det i Danmark på danske forhold, og vide, hvor effektivt det er til at fiske, men også i forhold til at passe bedre på havbunden, siger Jacob Jensen.


Nomineret til Reality Awards: Dolken og Knaldperlen er for alvor tilbage

De to reality-konger er nomineret til Årets Comeback, med programmet 'Fedt mand - tur!'.

I sommers gjorde de to gæve nordjyder Martin Vinther og Walid Bechara comeback, da de havde premiere med TV-programmet 'Fedt mand - tur!'

Og det er bemærket i branchen. Makkerparret har nemlig sikret sig en nominering til årets Reality Awards.

- Jeg synes, det er super fedt, at vi er blevet nomineret til Årets Comeback – det er kun grineren, siger Walid om nomineringen.

Blandede følelser omkring comeback

De to reality-konger havde forskellige følelser om deres comeback. Faktisk krævede det de helt gode overtalelsesevner at få makkerparret tilbage på skærmen.

Det tog nemlig over et år at overtale dem til et TV-comeback efter knap 10 års pause fra skærmen.

- Det har fandeme været sjovt, men også nervepirrende at være tilbage. Vi har jo været gemt lidt væk under Me Too, og der var vi lidt dem, man ikke måtte lege med. Så jeg var spændt på, om folk var klar til at lege med os igen, og det er jeg da ualmindeligt taknemmelig for, at de var, siger Martin Vinther, der er bedre kendt som Dolken.

Walid havde derimod nemt ved at skulle tilbage på skærmen.

- Jeg føler faktisk ikke rigtigt, at jeg har været væk fra at lave TV, selvom jeg egentlig har været væk i 10 år, fortæller Walid, der også går under navnet Knaldperlen.

Vil have guldet med hjem

Tilrettelægger Josefine Blicher Brader, der fik idéen om at lave et program med Knaldperlen og Dolken er meget glad for, at comebacket anerkendes.

- Jeg synes, at nomineringen af Walid og Martin til Årets Comeback er meget fortjent. De er i mine øjne et legendarisk makkerpar, som er helt fantastiske på TV, og jeg er meget glad for, at de sagde ja til at lave 'Fedt mand – tur!' med os, siger hun.

De to realitystjerner synes, at modtagelsen af TV-programmet er gået over al forventning, og spår deres vinderchancer til at være gode.

- Når vi alligevel skal derover, så kan vi ligeså godt gå efter guldet, siger Dolken.

- Jeg håber, at vi vinder, siger Knaldperlen.

Du kan se 'Fedt mand - tur!' via linket her.