'Meget mystisk': Intet krav om undervisning i kræftfremkaldende støv undrer
På de danske erhvervsuddannelser er det op til skolerne selv, hvorvidt man ønsker at undervise i farlige stoffer som asbest.
Der findes masser af regler og retningslinjer for håndtering af asbest.
Men der findes ingen krav fra myndighederne om uddannelse i håndteringen af det kræftfremkaldende stof.
Det fortalte TV2 Nord fredag.
Der bør være undervisning
Mens det er forskelligt, hvor meget eleverne på erhvervsuddannelserne ved om asbest, så mener Bjarne Laustsen (S), at der bør være mere undervisning på området.
- Jeg synes, det er vigtigt, at man som håndværker har et kendskab til det farlige stof og håndteringen af det. Problemet er dog, at det kun er en fremtidig løsning.
Når støv dræber
TV2 Nord sætter i samarbejde med en international gruppe af graverjournalister fokus på asbest. Der er nu international anerkendelse af, at asbest er mange gange mere dødelig end hidtil antaget. I Danmark betyder det, at det årlige dødstal på 300 forventes at være så højt som 1.300.
Men selv om asbest altså er meget mere dødeligt end hidtil antaget, så er der intet overblik over hvor og hvor meget af det farlige mineral, der findes i bygninger. Og ingen national handlingsplan for, hvordan vi slipper af med asbesten på en forsvarlig måde.
- Jeg mener også, at man bør tage hånd om dem, der allerede er uddannet, så de også kan få noget undervisning eller kursus i det. De skal også være på arbejdsmarkedet længe, og de bør også være rustet til håndteringen af det farlige stof, forklarer den nordjyske folketingspolitiker.
Selvom folketingspolitikeren har mange års erfaring på Christiansborg og et ønske om at få asbest på skemaet på erhvervsuddannelserne, er det ikke noget, som han kan ændre på.
- Det er partssystemet, der står for erhvervsuddannelsernes indhold, konstaterer han.
Læs om partsstyresystemet her.
Fakta om erhvervsuddannelsernes partsstyresystem
Systemet betyder, at repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter har formel medbestemmelse i forhold til tilrettelæggelsen af erhvervsuddannelserne.
Arbejdsmarkedets parter finansierer samtidig en stor del af erhvervsuddannelserne.
Partsstyret består dels af faglige udvalg og dels af lokale uddannelsesudvalg (LUU).
Hver enkelt uddannelse er styret af et fagligt udvalg, der har ansvaret for at udvikle uddannelserne.
LUU står for at kvalitetssikre uddannelsen på den enkelte skole.
Begge disse typer udvalg består af både arbejdsgivere og -tagere.
Mystisk situation
Også det nyvalgte folketingsmedlem Kristian Bøgsted (DD) bakker sin kollega op i, at der bør være undervisning på erhvervsuddannelserne i farlige stoffer.
- Det virker meget mystisk, at man har regler om håndtering af asbest, men at man samtidig ikke har regler omkring uddannelse af håndtering af asbest.
- Man kan jo ikke nødvendigvis som håndværker overholde de regler, hvis ikke man er uddannet i, hvordan man skal gøre det, understreger politikeren, der ligesom Laustsen har håndværksmæssig baggrund som montør i Vestas.
Den nye asbestaftale
I maj 2022 blev Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Endhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne enige om en række initiativer, der skal styrke indsatsen mod udsættelse for asbest.
Bedre vejledning om asbest i tilstandsrapporten
Udvidelse af sælgeroplysningsskemaet
Asbestprotokol skal sendes til den ansatte
Styrket indsats over for asbestovertrædelser
Indførsel af kompetencepåbud på asbestområdet
Luftmålinger af asbeststøv
Undersøgelse af behov for autorisationsordning mv.
Afdækning af uddannelsesbehov
Registrering af asbestforekomster i BBR
Brug af oplysninger fra byggeaffald med problematiske stoffer
Erfaringsopsamling for særlig tilsyns- og kommunikationsindsats
Opfølgning på teknisk udredning om indkapsling vs. sanering
Kilde: https://via.ritzau.dk/data/attachments/00118/a40b0719-642b-4624-8540-756844c8ad62.pdf
Skulle partssystemet bag erhvervsuddannelserne beslutte sig for at sætte håndtering af farlige stoffer på de erhvervsstuderenes skema, tror det nye folketingsmedlem på, at det hjælpe mere end blot de unge.
- Det vil hjælpe de unge mennesker med at beskytte sig. Og dermed vil vi også bedre kunne passe på os selv og vores natur, forklarer Kristian Bøgsted.