Mie frygter, at hjælp til tidligere elever syltes
Tidligere kostskoleelev Mie Hertzberg beder om at få hurtig hjælp til de elever, der som hende, stadig er mærket af de oplevelser, de havde på Gravenshoved Kostskole. Hun får opbakning fra Børns Vilkår.
Det er stærke følelser, der fylder i Agersted i dag.
- Jeg bliver ked af det, jeg synes, det er modbydeligt, at man behandler børn på den måde, siger Mie Hertzberg.
Hun er tidligere elev fra Gravenshoved Kostskole og har set TV2 Nords indslag om Mads Vigeholm, der deler skæbne med hende.
- Der er så mange historier med så meget vold og så meget ydmygelse, siger Mie Hertzberg.
De seneste dage har flere tidligere elever fra kostskolen delt lignende historier, og alle de elever bør få hjælp, mener hun.
- Jeg kunne i hvert fald godt tænke mig at, nu, når der er åbnet op for godteposen hos alle de her mennesker, og nogle af dem er det rigtig svært for, jamen så får man noget hjælp til bearbejdelsen af det, der skete dengang, men også nu, at der bliver ribbet op i det igen.
Opbakning fra Børns Vilkår
Mie Hertzberg bliver bakket op af en jurist fra organisationen Børns Vilkår.
- Jeg synes, at man som kommune bør handle, hvis man får beretninger om fysiske magtanvendelser og den type adfærd, som der bliver fortalt om her. Det er der ingen tvivl om, siger juridisk seniorrådgiver Ingrid Dall.
Aalborg Kommune er gået i gang med at lave en uvildig undersøgelse af sagen, men akut hjælp er ikke på vej til kostskolens tidligere elever.
- Hvis vi tager og kigger ind i perspektivet lige nu og her så må man gøre brug af det vi har i vores samfund af hjælpesituationer. Fordi bliver nødt til at afdække gennem den uvildige undersøgelse hvad vi har af rammer og rettigheder og muligheder har vi. Og det er det, vi gør nu, siger Jakob Ryttersgaard, direktør i Skoleforvaltningen, Aalborg Kommune.
Netop den udtalelse bekymrer Mie Hertzberg
- For os, der har været i det her system og ikke er blevet lyttet på i alle de år, så bliver vi en lille smule mistroiske og tænker: Nå, er de så ved at sylte den.
Hun frygter, at hjælpen bliver glemt. Også hos Børns Vilkår ønsker man, at kommunen gjorde mere for de tidligere elever.
- Kommunen burde have inviteret dem ind
- Jeg kunne godt have tænkt mig, at kommunen havde rakt ud og sagt: 'Det er forfærdeligt, det, I beretter om, det gør mig rigtig bekymret' - havde inviteret dem ind, og hvis der foregik alt det her, så selvom skolen var lukket og de unge var kommet videre i deres voksenliv, så kunne man have spurgt dem, om der var noget, de havde behov for, fra kommunens side.
- Det gør stadig så ondt indeni
Mie Hertzberg, tidligere elev på Gravenshoved Kostskole
Når I hører at der er så mange der har brug for hjælp hvorfor tilbyder i dem så ikke noget akut?
- Det er præcist, fordi vi er ved at få afdækket hvad er rammerne, mulighederne – og det er præcist det, vi vil spørge dem, der skal hjælpe med den uvildige undersøgelse, om, siger Jakob Ryttersgaard.
Mie Hertzberg ved ikke, hvilken hjælp hun har behov for – men hun ved, at hun brug for hjælp
- Det gør stadig så ondt indeni. Og jeg har stadig den her følelse af afmagt og uretfærdighed. Og jeg kan ikke placere det nogle steder, fordi der ikke er nogen, der har taget ansvar. Der er ikke nogen, der har lyttet. Der er ikke nogen, der har forstået, siger hun.