De talte sandt: Dugfrisk rapport kalder børnenes beretning om vold og overgreb 'troværdig'
Foto: Mick Knive Anderson
Allerede 7.30 mandag morgen landede rapporten - kommunes tilsyn var mangelfuld.
Så kom den.
Allerede 7.30 mandag morgen landede den uvildige advokatundersøgelse om de over 100 børn, der har råbt op om forfærdelig behandling og overgreb på kostskolen Gravenshoved, som Aalborg Kommune og Aalborg Amt - der senere blev til Nordjyllands Amt - drev i årtier.
- Det vi har fortalt, står til troende, lyder det lettet fra René Vinding Christensen, talsperson og selv tidligere elev på skolen, der på kort tid mandag morgen fik printet den store bunke papir, der udgjorde advokatfirmaet HjulmandKaptains rapport.
Mest interessant er det, hvorvidt nogle kan stilles til ansvar.
- Vi synes kommunen har et væsentligt ansvar og der er ting, der skal kigges på, siger René Vinding Christensen kort efter at have skimmet rapporten.
I de delkonklusioner, som kom frem for næsten et år siden, fremgik det blandt andet, at der ikke var fundet bevis for, at Aalborg Kommune kendte til forholdene på skolen i Sønderjylland, selvom kostskolen blev brugt i perioden fra 1964 til 1992 og var drevet af Aalborg Kommune og det nu tidligere Aalborg Amt.
Det siger rapporten
- Klagerne over vold, seksuelle krænkelser, tvangsfodring, nedværdigende behandling og den generelle afskæring af kommunikation med børnenes familier er generelt troværdige.
- Der er tale om både tilfælde af grov overtrædelse af straffeloven og menneskerettighederne.
- Kommunens tilsyn lever ikke op til nutidige standarder, men afviger ikke fra, hvad der var sædvanligt på den tid, hvor Gravenshoved Kostskole blev drevet.
Det er dog ikke lykkedes advokatfirmaet at bevise, at der er kommet klager til Aalborg Kommune i en sådan grad, at det kan kritiseres, at kommunen ikke greb ind.
René Vinding Christensen vil som talsperson for eleverne arbejde for at holde nogen ansvarlige for de forfærdelige oplevelser han og andre oplevede i årtier.
- Først og fremmest skal du forestille dig, at du kommer og fortæller om sådan noget, så tror ”de voksne” ikke på dig. Mange har mistet kontakten til familien på det her. Vi har en, der ikke har hørt fra sin mor i lang tid, som nu har rakt ud, fortæller han til TV 2 mandag morgen.
Den sønderjyske kostskole blev brugt fra 60’erne til starten af 90'erne til "besværlige børn."
- Vi skulle fikses. Vi var ikke lydige, så vi skulle knækkes, så vi kunne komme hjem og være gode skolebørn. Vi skulle rent fysisk lære det hele, så spiste vi ikke, så blev vi tvunget til det, lyder beskrivelsen i dag fra René Vinding Christensen.