Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kørte syv timer for at tage fusen på Joakim Mæhle

Fortalt af Mogens Jørgensen.

Vi er ikke i tvivl om, hvor vi er, da en splinterny, sølvgrå VW svinger ind og parkerer foran det imponerende nye stadion Volkswagen Arena i byen Wolfsburg i Tyskland. Ud træder nordjyden og landsholdsspilleren Joakim Mæhle.

Vi har sat ham stævne i forbindelse med, at Joakim Mæhle er blevet kåret til Årets Nordjyske Ambassadør.

Joakim Mæhle hilser pænt på holdet fra TV2 Nord, journalist Robert Bedsted, fotograf Anders Hestbæk og undertegnede. Han fortæller, at den her “ lille VW “ kun er midlertidig, han har bestilt en større VW, som klubben selvfølgelig stiller til rådighed for alle spiller i klubben VFL Wolfsburg. Vi befinder os nemlig i bilkoncernen Volkswagens hovedsæde, fordi fodboldklubben er ejet af den tysk bilgigant.

I august satte Joakim Mæhle navn på en ny 4-årig kontrakt frem til 2027 med Wolfburg. Mæhle kom fra den italienske klub Atalanta og fortæller med det samme, at det passer ham perfekt at komme til en by på størrelse med Aalborg, selvom det ikke ser sådan ud, når man bevæger sig rundt i centrum, griner Joakim Mæhle.

- Men jeg bruger ikke byen så meget det vigtigste er at have en base når man kommer hjem fra træning, siger han.

Og den base har Joakim Mæhle et stykke uden for byen i en ny lejlighed, hvor der er stille og roligt, og hvor han kan gå i fred.

Joakim Mæhle kikker på uret. Det er tid at stemple ind på det imponerende træningsanlæg, som ligger klos op af Volkswagen Arena. Han skal møde senest klokken 9.30 til fælles morgenmad med de andre spillere.

Han triller sin VW gennem gitterporten, der omkranser anlægget. Herzlich willkommen im Wfl-center står der på skiltet. Men velkomsten gælder ikke for pressefolk, der ellers har kørt syv timer fra Aabybro og retur senere på dagen. Kun spillere og personale får lov at køre ind på anlægget, og vi aftaler med Joakim Mæhle at mødes efter træningen omkring klokken 14.

Vi bliver da budt indenfor på kaffe og VW-vand, og efterfølgende afhentet af en pressemedarbejder fra klubben, som viser os ind i klubbens presselokale, hvor vi har masser af tid til at gøre klar til interview med Joakim Mæhle. Eller det, han tror, skal være et klassisk interview.

For da vi høfligt spørger, om vi må tage billeder fra træningen, er svaret nein danke. Om tirsdagen må pressefolkene kun lave interview med spillerne, men ikke tage video fra træningen. Det må man til gengæld om torsdagen, hvor man til gengæld ikke må lave interview med spillerne ……” ordnung muss sein “ som det hedder på tysk.

Og mens vi ser ryggen af Joakim Mæhle forsvinde ud på det fantastiske flotte anlæg gemt bag store grønne hække, er de i gang med at hænge billedet op af klubbens seneste store indkøb i receptionen på kontoret.

Joakim Mæhle hænger på væggen ved siden af klubbens anden danske spillere landsholdsspiller Jonas Wind, der allerede er blevet en populær spiller i klubben med sine syv mål i de første seks Bundesliga-kampe. Joakim Mæhle har været beskeden og nøjes med et enkelt mål.

Efter et par timer tager den beskedne og altid venlige nordjyde, Mæhle, plads i stolen. Han beklager det trak lidt ud, men efter hver træning spiser spillerne frokost, og selvom Joakim Mæhle smiler, når han fortæller, at maden selvfølgelig ikke er som i Italien, så kommer det alligevel bag på Mæhle, at det tyske køkken er forbavsende og overraskende godt. Faktisk så godt, at spillerne hver dag kan bestille mad, som man kan tage med hjem til familien, så man ikke behøver at tænke på aftensmaden.

Interviewet går i gang, men ikke ret længe. For pludselig bliver vi afbrudt af et kæmpe brag og konfetti fyger rundt i lokalet.

Det, Joakim Mæhle ikke viste, var, at vi havde fået overtalt Jonas Wind til at overrække den flotte statuette som bevis for at Årets Nordjyske Ambassadør-pris går til Joakim Mæhle, der mildest talt blev både overrasket, glad og kunne næsten ikke stoppe med at grine, da han så sin danske holdkammerat med konfettirør, statuette og iført rød trøje med billede af Joakim Mæhle på brystet i den røde klubtrøje fra Mæhles hjemby og barndomsklub Østervraa.

Vi fortsætter interviewet, mens gulvet flyder med guldglimmer. Egentlig passer det meget godt med den fantastiske karriere, som knægten fra Østervraa har haft indtil videre.

Som 19-årig skrev Joakim Mæhle under på sin første seniorkontrakt med AaB, i 2017 blev Joakim Mæhle solgt til den Belgiske klub Genk, i 2020 blev han solgt videre til den Italienske storklub Atalanta for 85 millioner kroner, og nu hedder det så WFL Wolsburg de næste syv år.

Og der er en speciel grund til, at Joakim Mæhle netop har valgt en “mindre “ tysk klub, da han skiftede fra Atalanta til Wolfburg i sommer.

Mæhle fortæller ærligt, at han har savnet, at der er styr på tingene. At der er en klar dagsorden med faste træningstider, og at man ved, hvad man skal, når man ankommer til træning.

Sådan var det nemlig ikke altid i Italien, hvor Mæhle var kørt træt i den enorme spildtid, ventetid, og ikke mindst meget tid hjemmefra uden at lave noget. Det har han savnet, og derfor kom det meget belejligt, at Wolsburg meldte sig på banen, selvom Mæhle bekræfter, at andre, måske større klubber også havde følere ude efter den danske landsholdsback.

Vi kommer også omkring både landsholdet, AaB, og ikke mindst barndomsklubben Østervraa, hvor farmand Ole har klubrekorden for flest spillede kampe.

Han var træner for Joakim Mæhler, mens mor Annemette på et tidspunkt var formand for Østervraa Idrætsforening. Farfar Keld Pedersen var målmand på førsteholdet i en alder af 65 år. Og i dag er begge Joakim Mæhles brødre stadig med omkring klubben, storbror Daniel spiler på førsteholdet og anden lillebror Marco liveopdaterer på mobilen til Joakim i Tyskland, så han kan følge med i hvordan det går i kampene.

Joakim Mæhles bedste kammerat Michael Thomsen er træner, og Joakim Mæhle fortæller med stor glæde, at netop de to brødre kommer på besøg og skal for første gang se deres lillebror i kamp for sin nye klub på hjemmebane (en kamp som Wolsburg forøvrigt vandt med 2-0).

Interviewet slutter i en høj latter, da undertegnede påstår, at Østervraa tabte sidste kamp 4-2 til Aalborg Chang, mens Joakim Mæhle mener, at hans hold vandt 4-2, mens han desperat hiver mobilen frem for at tjekke resultaterne for Østervraa. Hvem der fik ret blev aldrig opklaret, men sjovt var det.

Inden TV2 Nord-holdet skal begynde hjemturen, tilbyder klubben og Joakim Mæhle, at vi kan komme ind på det store stadion Wolkswagen Arena og tage nogen billeder og video. Så vi slutter dagen i folkevognsbyen på Joakim Mæhles kommende hjemmebane de næste fire år. Imponerende stadion med plads til 28.000 tilskuere og alle de sidste nye faciliteter som legeplads til børnene tæt på banen, mens mor følger manden eller kæresten på banen. Stadion byder desuden på masser af små lounges, hvor spillernes familier og venner bliver trakteret med “ stadionplatte”, som her i Wolfsburg består af 10 forskellige retter til hjemmekampene.

Det bliver også til en tur op ad spillertunnellen i dunkel-grøn farve, mens musikken brager ud af højtaleren, og Joakim Mæhle udbryder:

- Så er stemningen vist lige sat, velkommen på Wolkswagen Arena.


De har ventet 16 måneder på grønt lys: - Det dræner det os for energi

Ambitiøst projekt på Hobros bystrand Sildehagen er blevet forsinket i foreløbigt 16 måneder, fordi Kystdirektoratet ikke er begyndt at behandle sagen.

Dorthe Lykke Olesen er godt og grundigt frustreret.

Hun er formand for Fjordlauget Hobro, som har arbejdet for projektet Parnoramaporten i tre år. Et projekt, der skal skabe endnu mere liv og gode faciliteter ved Mariager Fjord i Hobro.

Men der er bare ét stort problem: Selv om de har skaffet pengene, og det lokale fredningsnævn forlængst har sagt god for projektet, står en meget lang sagsbehandling i vejen.

Foreløbigt har Fjordlauget Hobro ventet i 16 måneder på et svar fra Kystdirektoratet. Og nu frygter Dorthe Lykke Olesen, at fondsmidlerne til projektet kan nå at udløbe, inden Kystdirektoratet får behandlet sagen.

- Nu er der snart gået halvandet år, hvor vi føler, at der hverken har været dialog eller Kommunikation med Kystdirektoratet. Da vi kontaktede dem for nylig, fik vi blot svaret, at der endnu ikke er sat en sagsbehandler på vores ansøgning. Beskeden var, at direktoratet arbejder sig ned gennem deres bunker af sagen, og på et tidspunkt kommer man så til vores projekt, siger hun.

Projekt Parnoramaporten hlandler blandt andet om at opføre bygning med en permanent sauna og en bygning med toilet og omklædningsrum. Det skal ske på Sildehagen, hvor der i forvejen er Panoramastien og den arkitekttegnede badebro "Vølvens Nøgle".

Kræver forklaring fra minister

Fjordlauget Hobro har klaget deres nød til det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V). Han er stærkt forarget over sagen.

- Det er grotesk, at der ikke er sket noget i 16 måneder. Det ligner ikke noget, at vi har frivillige ildsjæle, der arbejder gratis for at gøre en forskel for deres lokalområde, og så bliver de mødt af myndigheder, der intet foretager sig, siger Preben Bang Henriksen.

Han vil nu bede miljøminister Magnus Heunicke (Socialdemokratiet), som Kystdirektoratet sorterer under, om en forklaring.

TV2 Nord har samtidigt begæret aktindsigt i sagen og bedt om et interview med en repræsentant fra Kystdirektoratet eller Miljøstyrelsen. Foreløbigt har ingen villet stille op foran vores kamera.

I et skriftligt svar skriver Kystdirektoratet dog:

- Oplysningen om at fondsmidler til projektet udløber, er desværre ikke tilgået os i sagsbehandlingen. Det er en væsentlig oplysning der betyder, at sagen vil blive prioriteret op i forhold til de mange andre sager, som vi løbende sagsbehandler, udtaler kontorchef Steen Jensen fra Kystdirektoratet.

Fjordlauget Hobro føler, at de har spildt næsten halvandet år på deres drøm - og de frygter, at de ikke er de eneste i den situation.

- Vi er arbejder som frivillige. Derfor dræner det os for energi. . Der er så mange ildsjæle i Danmark og så mange gode og gedigne projekter rundt omkring lokalt, som sander til, fordi man ikke føler, at myndighederne spiller med, siger Dorthe Lykke Olesen.


Byrialsens tidligere heste flyttet til nordjysk stutteri: Kritik af nye forhold

Billede her er fra Fødevarestyrelsens kontrolbesøg.

Omstridt stutteriejers heste er igen genstand for furore blandt dyrevenner. Denne gang er en del af hestene flyttet til et nyt stutteri, Vester Klitgård ApS i Fjerritslev.

Der er igen ballade om den omstridte hestehandler fra Skals, John Byrialsen, og hans kompagnon Hans Helmgaard Kristiansen.

Godt 150 heste, de begge har ejet eller på nuværende tidspunkt ejer, er nu flyttet fra blandt andet Bratbjerggård ved Brovst til et nyoprettet stutteri ved Fjerritslev, Vester Klitgård ApS. Det viser en kontrolrapport fra en uanmeldt kontrol, som Fødevarestyrelsen har foretaget, og som TV2 Nord er kommet i besiddelse af.

Kontrolrapporten, der er udfærdiget 20. november, viser, at der igen er flere forhold omkring hestene, der ikke lever op til de krav, som myndighederne har.

Det er ejendommen her på Kliim Markvej, at det nyoprettede stutteri Vester Klitgård ApS holder til. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

I den lidt mildere ende fandt myndighederne flere heste, som de vurderede, havde været på stutteriet i mere end syv dage, men som ikke var registreret i Det Centrale Husdyrbrugsregister, CHR.

Men derudover fandt Fødevarestyrelsen på deres kontrolbesøg også, at der på dagen for kontrollen ikke var mulighed for at motionere hestene, da der hverken var brugbare folde, ridehal eller ridebane på adressen.

'Det indskærpes at heste skal motioneres eller gives mulighed for fri bevægelse på fold mindst 2 timer om dagen, 5 dage om ugen. Det indskærpes, at der for ethvert hestehold skal være adgang til en fold og at folden må ikke være indhegnet med pigtråd.'

Billede fra Fødevarestyrelsens kontrolbesøg 20. november.

Men det er ikke det eneste, der er galt.

'83 af de cirka 150 hopper er opstaldet i for små fællesbokse. Det vurderes, at det er en skærpende omstændighed, at hestene ikke kan komme på fold', lyder det videre.

Fødevarestyrelsen tilser også flere heste på kontrolbesøget, herunder to hopper, der også er blevet tilset på et kontrolbesøg i august på Bratbjerggård. Her konstateres det, at de to hopper er tynde, og det oplyses, at de har tabt sig efter flytning, og at der derfor er ekstra fokus på disse.

Det fremgår også, at John Byrialsens kone, Miia Maria Byrialsen, var med under kontrolbesøget.

Billede fra Fødevarestyrelsens kontrolbesøg af det pigtrådshegn, der nu ifølge Hans Helmgaard Kristiansen nu er fjernet.

Erkender kritik af forholdene

Direktøren i det nyoprettede stutteri, hvor 150 af Byrialsens tidligere heste nu befinder sig, Georg Martin Rosenkilde, vil over for TV2 Nord ikke svare på spørgsmål i sagen, trods han på kontrolbesøget 20. november fortæller Fødevarestyrelsen på en telefonforbindelse, at han er 'midlertidigt ansvarlig for hesteholdet'.

Han henviser i stedet til dronning Marys tidligere ridelærer Hans Helmgaard Kristiansen, der er direktør i ALB 2024, som er det firma, der både ejer hestene nu, og da de tidligere befandt sig på Bratbjerggård.

Hans Helmgaard Kristiansen forklarer, at man lige nu afventer, at hestene kan blive korrekt registreret i CHR-registeret, og så har der siden kontrolbesøget været arbejdet på at fjerne pigtrådshegnet.

- Det sidste pigtrådshegn er blevet pillet ned i dag (onsdag, red.). Der er ganske meget, så det har været et stort stykke arbejde.

Samlet resultat

Kontrolrapporten fra Fødevarestyrelsen giver forholdene på Vester Klitgård resultatet 2 i dyrevelfærd. Det betyder, at der er givet en indskærpelse, som skal udbedres.

Nedenstående resultater kan gives:

1 - ingen anmærkninger

2- indskærpelse

3 - Påbud eller forbud

4 - Bødeforlæg, politianmeldelse

Og i forhold til kritikken om at 83 af hestene var i fællesbokse, der var for små, er forklaringen, at der har været gang i en omstrukturering af stalden.

- Vi laver stalden om til en stor løsdrift af hopperne, og det er stort set færdigt nu. Så vi er begyndt at flytte hestene, og vi har frigivet plads til at overholde de krav, som der er, siger Hans Helmgaard Kristiansen.

Og også hestenes mulighed for at motionere er udbedret ifølge direktøren.

- Vi var ikke færdige med at lave foldene, men nu er det sådan, at de kan motionere de lovmæssige ti timer per uge. Men vi mangler stadig at lave en ridehal og en udendørs ridebane, før det er optimalt.

Hvornår er det hele så løst, så der ikke er mere at komme efter?

- Jeg kan ikke løse det fra dag til dag, og det er der ingen, der kan. Men det er færdigt lige om hjørnet, siger Hans Helmgaard Kristiansen.

Billede fra Fødevarestyrelsens kontrolbesøg.

Kender hinanden fra tidligere

Det tætte forhold mellem John Byrialsen og Hans Helmgaard Kristiansen er velkendt, men den 74-årige Georg Martin Rosenkilde, der er direktør i Vester Kiltgård ApS, og den omstridte hestehandler Byrialsen er heller ikke fremmede for hinanden.

Den nyslåede direktør har tidligere fungeret som konsulent for Byrialsens tidligere stutteri, Viegård, og det er også Georg Martin Rosenkilde og hans virksomhed Ben Hur ApS, der købte Viegård i den tvangsauktion, der fulgte i kølvandet på de mange sager om mishandling af dyr.

For nyligt er den handel dog faldet igennem. For her syv måneder efter, at Georg Martin Rosenkilde købte Viegård Stutteri på tvangsauktion, er det blevet sat til salg igen ifølge Statstidende. Ejendommen bliver fremvist for mulige købere 10. december.

Borgmester: - Han kommer jo med et ry og rygte

I Jammerbugt Kommune er de bevidste om, at John Byrialsen kommer med et vist rygte, og derfor er der øget bevågenhed på sagen.

- Selvfølgelig kan folk flytte til Jammerbugt, men vi er særligt opmærksomme, og det har vi været under hele forløbet. Vi har taget kontakt til politiet i Hjørring, som har taget kontakt til dyrevelfærdsenheden, der i øvrigt holder til i Kås. Vi har opfattet det som en underretningssag, dav i blev gjort opmærksomme på det, siger Jammerbugts borgmester, Mogens Christen Gade (V) og fortsætter:

- Han kommer jo med et ry og rygte, men det betyder ikke, at vi umiddelbart bare kan gøre ting, som nogle tror, vi kan. Vi skal forholde os til love og regler.

Jammerbugt Kommune har tidligere været igennem møllen, da nogle af John Byrialsens heste endte på Bratbjerggård. Derfor har kommunen 'ekstraordinært' været på mærkerne, lyder det fra borgmesteren.

- Jeg er dyreven, og vil jo gerne have at tingene foregår efter bogen, men jeg har jo ikke bemyndigelse til at smide dem på porten, siger Venstre-borgmesteren.

Som det er i dag, er bygningerne af kommunen blevet godkendt til kvægbrug. Men der er i øjeblikket an ansøgning ved kommunen, der skal veksle ejendommen til at holde heste, og den er man i øjeblikket ved at vurdere.

Nu afventer de relevante myndigheder, at de ting, der er anmærket i kontrolrapporten 20. november, bliver bragt i orden.


Grønne eller røde tal? Forvirring om kendt nordjysk vinhandlers regnskab

Når man har fem datterselskaber i RareWine, og et af dem bløder rødt, er det så godt?

Vininvestorfirmaet RareWine Groups regnskab er netop offentliggjort, og millionforretningen, der har haft samarbejde med sportsstjerner som Mikkel Hansen, Joachim Mæhle og Nikolaj Ehlers, kan for nogle skabe panderynker i ren undren.

For mens RWH ApS har et overskud på 10,9 millioner kroner, har RareWine ApS, der er et datterselskab i RWH ApS, et tab på 8,5 millioner kroner.

Forklaringen findes ved, at der i et koncernregnskab sker såkaldt eliminering i handlerne mellem de interne selskaber, hvilket medfører, at resultaterne i de enkelte selskaber kan være forskellige fra det samlede resultat.

TV2 Nord har været i kontakt med Mads Jensen, der er administrerende direktør i RareWine Invest og CEO i RareWine Group.

Han henviser til virksomhedens egen pressemeddelelse, hvori de udelukkede har fokus på overskuddet.

- Vi er lykkes med en omsætning, der er på niveau med sidste år og stadig en fornuftig bundlinje - endda i et globalt marked, der hele regnskabsåret har været præget af økonomisk opbremsning. Det har også ramt vinmarkedet, som har oplevet den største korrektion til dato og medført et udfordrende år for vores investeringsforretning. Omvendt har det største selskab i gruppen, RareWine Trading, leveret endnu et stabilt år, siger Mads Jensen.


Mogens fik ret i støjsag, men årelang kamp har haft en pris

Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord

Fremtiden for den levende musik i Skagen er uvis, efter at Frederikshavn Kommune har erkendt, at de ikke har fulgt loven på området.

I de seneste syv år har Mogens Bandholm kæmpet en indædt kamp mod de mange musikarrangementer i Skagen, som overskrider de støjgrænser, der er fastsat af Miljøstyrelsen.

Nu har han fået ret i sin klage over Frederikshavn Kommune.

- Jeg har det godt med det, fordi det har været en lang 'op ad bakke'-dialog med kommunen for at få dem til at gøre et eller andet, siger Mogens Bandholm.

Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune erkender, at lovgivningen på området ikke er blevet fulgt og ændrer derfor praksis.

Der skal nu laves en undersøgelse for at afgøre, om den levende musik i Skagen kan vende tilbage.

- Vi er begyndt at få dispensationsansøgninger ind til musikarrangementer, og der er vi nødt til at tage skeen i den anden hånd og sige, at den (ansøgningen, red.) desværre ikke er lovlig på nuværende grundlag, sagde Peter E. Nielsen (S), der er formand for Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, i fredags til TV2 Nord.

Se indslaget her:

Uvis fremtid

Foreningen Musik i Skagen, som består af flere af byens restauranter, har endnu ikke forholdt sig til, hvad Frederikshavn Kommunes nye praksis kan komme til at betyde for deres mulighed for at spille levende musik for gæsterne.

For Mogens Bandholm har den årelange kamp mod støj haft en pris.

- Der er steder i byen, jeg ikke længere må komme.

Hvordan er det?

- Jeg lever med det, siger han.

Det er uvist, hvornår Frederikshavn Kommune har undersøgt sagen yderligere, så indtil videre må både restauranterne og Mogens Bandholm væbne sig med tålmodighed for at finde ud af, om musikken kommer til at spille igen i Skagen.

Vil du holde øjne og ikke mindst ører åbne for, om alt foregår lovligt fremadrettet?

- Nu har jeg kæmpet for det her i syv år, så det ville være tåbeligt bare at lukke øjnene nu. Jeg har tænkt mig, at loven bliver overholdt, siger Mogens Bandholm.


Er du den heldige? Her er dagens vinder af to kilo juleslik (04.12.24)

Hver aften efter 19.30-nyhederne trækker TV2 Nord en vinder af to kilo juleslik fra AllSweets i Aalborg Storcenter.

Er du en vaskeægte slikmund?

Så skal du være med i TV2 Nord's julekonkurrence, hvor vi hver dag fra den 20. november til den 20. december trækker lod om to kilo slik fra 'Allsweets' i Aalborg Storcenter.

For at være med i konkurrencen skal du kigge forbi juleskoven på TV2 Nord i Aabybro, hænge julepynt på træerne og putte et brev i julemandens postkasse med dit navn og kontaktinformationer.

Hver aften efter 19.30-nyhederne trækker vi en vinder. Læs mere her.

Og vinderen af onsdagens udtrækning, kan du se i videoen herunder: