Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kørte syv timer for at tage fusen på Joakim Mæhle

Fortalt af Mogens Jørgensen.

Vi er ikke i tvivl om, hvor vi er, da en splinterny, sølvgrå VW svinger ind og parkerer foran det imponerende nye stadion Volkswagen Arena i byen Wolfsburg i Tyskland. Ud træder nordjyden og landsholdsspilleren Joakim Mæhle.

Vi har sat ham stævne i forbindelse med, at Joakim Mæhle er blevet kåret til Årets Nordjyske Ambassadør.

Joakim Mæhle hilser pænt på holdet fra TV2 Nord, journalist Robert Bedsted, fotograf Anders Hestbæk og undertegnede. Han fortæller, at den her “ lille VW “ kun er midlertidig, han har bestilt en større VW, som klubben selvfølgelig stiller til rådighed for alle spiller i klubben VFL Wolfsburg. Vi befinder os nemlig i bilkoncernen Volkswagens hovedsæde, fordi fodboldklubben er ejet af den tysk bilgigant.

I august satte Joakim Mæhle navn på en ny 4-årig kontrakt frem til 2027 med Wolfburg. Mæhle kom fra den italienske klub Atalanta og fortæller med det samme, at det passer ham perfekt at komme til en by på størrelse med Aalborg, selvom det ikke ser sådan ud, når man bevæger sig rundt i centrum, griner Joakim Mæhle.

- Men jeg bruger ikke byen så meget det vigtigste er at have en base når man kommer hjem fra træning, siger han.

Og den base har Joakim Mæhle et stykke uden for byen i en ny lejlighed, hvor der er stille og roligt, og hvor han kan gå i fred.

Joakim Mæhle kikker på uret. Det er tid at stemple ind på det imponerende træningsanlæg, som ligger klos op af Volkswagen Arena. Han skal møde senest klokken 9.30 til fælles morgenmad med de andre spillere.

Han triller sin VW gennem gitterporten, der omkranser anlægget. Herzlich willkommen im Wfl-center står der på skiltet. Men velkomsten gælder ikke for pressefolk, der ellers har kørt syv timer fra Aabybro og retur senere på dagen. Kun spillere og personale får lov at køre ind på anlægget, og vi aftaler med Joakim Mæhle at mødes efter træningen omkring klokken 14.

Vi bliver da budt indenfor på kaffe og VW-vand, og efterfølgende afhentet af en pressemedarbejder fra klubben, som viser os ind i klubbens presselokale, hvor vi har masser af tid til at gøre klar til interview med Joakim Mæhle. Eller det, han tror, skal være et klassisk interview.

For da vi høfligt spørger, om vi må tage billeder fra træningen, er svaret nein danke. Om tirsdagen må pressefolkene kun lave interview med spillerne, men ikke tage video fra træningen. Det må man til gengæld om torsdagen, hvor man til gengæld ikke må lave interview med spillerne ……” ordnung muss sein “ som det hedder på tysk.

Og mens vi ser ryggen af Joakim Mæhle forsvinde ud på det fantastiske flotte anlæg gemt bag store grønne hække, er de i gang med at hænge billedet op af klubbens seneste store indkøb i receptionen på kontoret.

Joakim Mæhle hænger på væggen ved siden af klubbens anden danske spillere landsholdsspiller Jonas Wind, der allerede er blevet en populær spiller i klubben med sine syv mål i de første seks Bundesliga-kampe. Joakim Mæhle har været beskeden og nøjes med et enkelt mål.

Efter et par timer tager den beskedne og altid venlige nordjyde, Mæhle, plads i stolen. Han beklager det trak lidt ud, men efter hver træning spiser spillerne frokost, og selvom Joakim Mæhle smiler, når han fortæller, at maden selvfølgelig ikke er som i Italien, så kommer det alligevel bag på Mæhle, at det tyske køkken er forbavsende og overraskende godt. Faktisk så godt, at spillerne hver dag kan bestille mad, som man kan tage med hjem til familien, så man ikke behøver at tænke på aftensmaden.

Interviewet går i gang, men ikke ret længe. For pludselig bliver vi afbrudt af et kæmpe brag og konfetti fyger rundt i lokalet.

Det, Joakim Mæhle ikke viste, var, at vi havde fået overtalt Jonas Wind til at overrække den flotte statuette som bevis for at Årets Nordjyske Ambassadør-pris går til Joakim Mæhle, der mildest talt blev både overrasket, glad og kunne næsten ikke stoppe med at grine, da han så sin danske holdkammerat med konfettirør, statuette og iført rød trøje med billede af Joakim Mæhle på brystet i den røde klubtrøje fra Mæhles hjemby og barndomsklub Østervraa.

Vi fortsætter interviewet, mens gulvet flyder med guldglimmer. Egentlig passer det meget godt med den fantastiske karriere, som knægten fra Østervraa har haft indtil videre.

Som 19-årig skrev Joakim Mæhle under på sin første seniorkontrakt med AaB, i 2017 blev Joakim Mæhle solgt til den Belgiske klub Genk, i 2020 blev han solgt videre til den Italienske storklub Atalanta for 85 millioner kroner, og nu hedder det så WFL Wolsburg de næste syv år.

Og der er en speciel grund til, at Joakim Mæhle netop har valgt en “mindre “ tysk klub, da han skiftede fra Atalanta til Wolfburg i sommer.

Mæhle fortæller ærligt, at han har savnet, at der er styr på tingene. At der er en klar dagsorden med faste træningstider, og at man ved, hvad man skal, når man ankommer til træning.

Sådan var det nemlig ikke altid i Italien, hvor Mæhle var kørt træt i den enorme spildtid, ventetid, og ikke mindst meget tid hjemmefra uden at lave noget. Det har han savnet, og derfor kom det meget belejligt, at Wolsburg meldte sig på banen, selvom Mæhle bekræfter, at andre, måske større klubber også havde følere ude efter den danske landsholdsback.

Vi kommer også omkring både landsholdet, AaB, og ikke mindst barndomsklubben Østervraa, hvor farmand Ole har klubrekorden for flest spillede kampe.

Han var træner for Joakim Mæhler, mens mor Annemette på et tidspunkt var formand for Østervraa Idrætsforening. Farfar Keld Pedersen var målmand på førsteholdet i en alder af 65 år. Og i dag er begge Joakim Mæhles brødre stadig med omkring klubben, storbror Daniel spiler på førsteholdet og anden lillebror Marco liveopdaterer på mobilen til Joakim i Tyskland, så han kan følge med i hvordan det går i kampene.

Joakim Mæhles bedste kammerat Michael Thomsen er træner, og Joakim Mæhle fortæller med stor glæde, at netop de to brødre kommer på besøg og skal for første gang se deres lillebror i kamp for sin nye klub på hjemmebane (en kamp som Wolsburg forøvrigt vandt med 2-0).

Interviewet slutter i en høj latter, da undertegnede påstår, at Østervraa tabte sidste kamp 4-2 til Aalborg Chang, mens Joakim Mæhle mener, at hans hold vandt 4-2, mens han desperat hiver mobilen frem for at tjekke resultaterne for Østervraa. Hvem der fik ret blev aldrig opklaret, men sjovt var det.

Inden TV2 Nord-holdet skal begynde hjemturen, tilbyder klubben og Joakim Mæhle, at vi kan komme ind på det store stadion Wolkswagen Arena og tage nogen billeder og video. Så vi slutter dagen i folkevognsbyen på Joakim Mæhles kommende hjemmebane de næste fire år. Imponerende stadion med plads til 28.000 tilskuere og alle de sidste nye faciliteter som legeplads til børnene tæt på banen, mens mor følger manden eller kæresten på banen. Stadion byder desuden på masser af små lounges, hvor spillernes familier og venner bliver trakteret med “ stadionplatte”, som her i Wolfsburg består af 10 forskellige retter til hjemmekampene.

Det bliver også til en tur op ad spillertunnellen i dunkel-grøn farve, mens musikken brager ud af højtaleren, og Joakim Mæhle udbryder:

- Så er stemningen vist lige sat, velkommen på Wolkswagen Arena.


Kræver hårdere straffe for miljøkriminalitet

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

I EU har man nu lavet strenge straffe for miljøkriminalitet. SF ønsker, at vi skal følge trop - for som det er nu, er straffene for små.

SF vil have højere straffe for miljø-, natur- og faunakriminalitet. Derudover ønsker partiet, at der skal oprettes en særlig politienhed til at håndtere den type kriminalitet.

- Det er nødt til at have alvorlige konsekvenser at ødelægge naturen, og det skal være en prioriteret politiopgave at opklare miljøforbrydelser, siger det nordjyske folketingsmedlem og gruppeformand for SF, Theresa Berg Andersen.

- Vi kan ikke acceptere at folk ødelægger klitter og moser, eller skyder fredede dyr, eller store virksomheder der slipper afsted med katastrofalt miljøsvineri. Det skal straffes hårdt.

En af de straffe, hun finder for mild, er den der er blevet givet til den nordjyske erhvervsmand, Hans Andersen, der betalte en entreprenør for at fjerne dele af klitter foran hans sommerhus. Han blev idømt 60 dages betinget fængsel og 80 timers samfundstjeneste, for at fjerne en beskyttet klit.

Straffen skal gøre ondt

Ifølge partiet har man i EU netop skærmet straffen for miljøkriminalitet, så man nu kan straffes i op til 10 år. Den lov er dog ikke gældende i Danmark, da vi har et retsforbehold. Det ønsker SF, at ændre. For erhvervsmanden i Skagen er ikke den eneste, der ifølge partiet er sluppet for let.

En mand, der skød en ulv, blev straffet ved at miste sit jagttegn. Og en lodsejer fjernede 170 beskyttede træer, og fik en bøde på 5000 kroner.

- Det er simpelthen for billigt sluppet. Straffen skal gøre ondt. Det skal koste meget mere at ødelægge naturen eller dræbe en ulv eller rovfugl, end man kan tjene på det, siger Karina Lorentzen, SFs retsordfører.

Her er forslagene

SF foreslår følgende:

  • Højere straffe for miljø-, natur- og faunakriminalitet på niveau med dem, vi ser i vores nabolande

  • Oprettelse af en særlig politienhed, der specialiserer sig i efterforskning af miljøkriminalitet

  • Indførelse af indtægts- og omsætningsregulerede bøder

  • Genoprettelse af ødelagt natur: Kommunerne skal kunne pålægge lodsejere at genoprette ulovligt ødelagt natur.


Ammunition og arbejdspladser har lange udsigter: - Få det sat i sving

Foto: TV2 Nord

Krudten blev tidligere i 2024 købt tilbage af staten, men det har fortsat lange udsigter med produktion af ammunition i Elling.

1. april overtog Forsvaret nøglerne til ammunitionsfabrikken Krudten i Elling. Den blev købt for 20 millioner kroner, og en del af grunden til, at Krudten blev købt, var, at der manglede ammunition, som kunne sendes til Ukraine.

Den krig kan dog være slut, da der fortsat er lange udsigter til en egentlig produktion af ammunition på nordjysk grund.

Men hvornår kommer det så?

- Jeg tror, at vi er mange, der godt kunne have tænkt os, at det var gået i gang for længe siden, begynder forsvarsordfører Simon Kollerup (S).

- Du har bygningerne til at kunne gå i gang. Det, der er sket i processen, er, at man har skullet være sikker på, hvem vi har af producenter, der reelt også kan levere? Og på den anden side, hvad kan bygningerne egentlig bruges til? Og det arbejde er ved at blive færdiggjort nu.

Tre er med i opløbet

Men for Lise Bech, der er forsvarsordfører for Danmarksdemokraterne, tager det længere tid, end hun havde forventet.

- Vi er jo trods alt nede på, at der er tre producenter tilbage i opløbet om at blive den, der skal være i Elling. Og så kan jeg ikke forstå, at det skal være så bureaukratisk, at man ikke kan se at få det gennemført og få det sat i sving, fortæller hun.

Lise Bech troede specielt, at det kunne gå hurtigere, da Krudten allerede har en miljøgodkendelse. Den lukkede efter knap 400 år i 2020 efter flere år med underskud.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Da det i oktober 2023 blev offentliggjort, at staten igen ville overtage ammunitionsfabrikken, forventede forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), at fabrikken indenfor to år ville være i brug - men der er altså endnu ikke valgt, hvem der skal producere ammunitionen i Elling.

- Jeg tror, vi alle sammen gerne vil have været i gang tidligere. Jeg tror bare alligevel, at det er vigtigt, når det er statens penge, vi bruger, at vi ved, hvem er der ude på markedet. At vi ikke kommer til at vælge nogen, hvor andre kunne gøre det bedre eller billigere - eller det kunne være, at vi kommer til at vælge en producent fra et andet land, hvor vi hellere ville have haft en dansk producent, siger Simon Kollerup.

Ærgerligt med skår i glæden

Han fortæller dog også, at når der først er valgt en producent - som kommer til at være enten Danammo Aps, Nammo og Ama Group Aps - så vil det gå forholdsvist hurtigt med at få en produktion i gang.

Som det er nu, er det henne sidst på foråret, måske i begyndelsen af sommeren, der bliver taget stilling til, hvem der skal producere.

- Jamen, så går der jo yderligere, måske et år (før den første ammunition ruller ud, red.), siger Lise Bech og fortsætter:

- Hvorfor det så stadigvæk skal gå så lang tid, som det skal? Fordi det er jo virkelig glædeligt, at det blev Nordjylland. Og vi sad i den kedelige situation, at Sæby Slagteri lige var lukket. Og vi har brug for nogle arbejdspladser i Nordjylland. Så det er bare så ærgerlig, at der går skår i glæden ved det her.

Hvis du vil høre mere om, hvorfor det er vigtigt, at ammunitionsfabrikken kommer i gang - og hvorfor det er vigtigt, at den er placeret i Nordjylland, kan du høre mere fra de to forsvarsordfører i Duellen nedenfor:



Det er godt for konkurrencen, at Nykredit vil opkøbe Spar Nord, lyder det.

- Der er en ekstra julegave på vej til de 8200 aktionærer i Spar Nord.

Sådan lyder det fra erhvervskommentator på TV 2, efter det er kommet frem, at Nykredit gerne vil opkøbe Spar Nord.

Spar Nord har nemlig modtaget et tilbud fra Nykredit til 210 kroner per aktie, hvilket værdisætter banken til 24,7 milliarder kroner.

- Der sidder 8200 aktionærer i Nordjylland og andre steder, der nu får en merkurs på 50 procent, siger erhvervskommentatoren.

Tilbuddet fra Nykredit bliver støttet af Spar Nord Fonden. Fondens bestyrelse har meldt ud, at de vurderer købstilbuddet som attraktivt og bakker op om handlen.

Fordel for kunderne

Og når Nykredit gerne vil opkøbe Spar Nord, handler det om, at de gerne vil op og konkurrere med de helt store spillere i Danmark.

- Det tyder på, at en ny storbank ser dagens lys i Danmark. Det er en spektakulær nyhed, fordi vi har haft et meget domineret marked med Danske Bank og Nordea, og nu får vi en spiller, der kan byde dem op til dans, siger erhvervskommentatoren.

- De vil op og slås med de helt store, og det er en direkte udfordring til Danske Bank og Nordea.

Og det bliver en fordel for Spar Nord-kunderne, at Nykredit er stærke på realkredit.

- Det er en fordobling af deres kunder, og det er godt for konkurrencen.


Banken har modtaget et købstilbud, som menes at være meget attraktivt.

Snart kan Spar Nord komme på andre hænder.

Banken har nemlig modtaget et tilbud fra Nykredit på 210 kroner pr. aktie - det værdisætter Spar Nord til hele 25 milliarder kroner. Det skriver Nykredit i en pressemeddelelse.

Både bestyrelsen i Spar Nord, direktionen og Spar Nord Fonden, der for nuværende er den største aktionær i Spar Nord med 20 procent, er enige om at bakke op om et salg til Nykredit.

- Alle medlemmer af bestyrelsen er overbeviste om, at tilbuddet fra Nykredit er attraktivt for aktionærerne i Spar Nord og skaber et stærkt fundament for den fortsatte udvikling af banken i et stærkt foreningsejerskab, der sikrer kunderne fordele og andel i værdiskabelsen, fortæller Kjeld Johannesen, bestyrelsesformand i Spar Nord, i pressemeddelelsen.

Gennemføres næste år

Med salget på 210 kroner pr. aktie vil salget være 49 procent dyrere end det, som mandagen børshandel af aktien blev lukket til.

Men den nordjyske bank vil stadig være tilstede lokalt, skriver Nykredit videre i pressemeddelelsen. Det vil blive til én bank, men de forskellige filialer vil stadig have forskellige navne og logoer. Det forventes, at opkøbet kan gennemføres i løbet af første halvår i 2025.

Heller ikke de ansatte med direkte kundeansvar forventes at skulle berøres af sammenlægningen, mens kunderne skal beholde den rådgiver, som de har i dag.

- Afsættet er solidt i fælles produkter, systemer og samarbejdspartnere samt et delt kundesyn med fokus på personlig betjening og lokal forankring, siger Lasse Nyby, som er administrerende direktør i Spar Nord.

Spar Nord i sig selv har dog også været en ganske god forretning, hvor man i første halvår af 2024 leverede et overskud på hele 1,215 milliarder kroner. Det svarer til, at banken tjente 6,675 millioner kroner om dagen.

Værdier passer sammen

Også fra Nykredit glæder de sig naturligvis over, at banken er ved at opkøbe Spar Nord - Nykredit ejer allerede nu 19,6 procent af den nordjyske bank.

- Spar Nord Bank og Nykredit er et godt match. Vi har hver især værdier og spidskompetencer, der tilsammen vil øge vores gennemslagskraft i markedet. Spar Nord Bank kommer med en lang tradition som en lokalforankret relationsbank med decentral beslutningskraft og særlige styrker på privatkunder og på de små- og mellemstore erhvervskunder, lyder det fra Nykredits bestyrelsesformand, Merete Eldrup.

Næste skridt bliver nu, at tilbudsdokumentet skal offentliggøres, når det er godkendt af Finanstilsynet, hvorefter aktionærerne i Spar Nord skal forholde sig til tilbuddet.

På nuværende tidspunkt vil Spar Nord og Nykredit derfor stadig være konkurrerende virksomheder, hvor de ikke må dele oplysninger om kunder og andet, som man ikke dele med konkurrenter.