Yvonne er rystet over, at man vil lukke hendes særlige dagpleje
Basisdagplejen i Aalborg Kommune lever måske på lånt tid. Det bekymrer både dagplejere og forældre.
– Jeg kan ikke forstå, at de vil udfase, som de kalder det, lukke, vil jeg kalde det, et godt og fungerende tilbud.
Ordene stammer fra Yvonne Skovgaard Johannesen, der i tolv år har arbejdet som basisdagplejer i det østlige Aalborg.
I basisdagplejen tager man sig af børn fra 0 til 2 år med særlige behov. Det kan være børn med sjældne handicap eller mindre hjerneskader, og der vil kun være to børn i plejen ad gangen.
Men sådanne plejetilbud kan snart være fortid i Aalborg Kommune, hvor forslaget om at udfase basisdagplejen nu vækker bekymring blandt basisdagplejerne og flere af de forældre, der har deres børn i pleje her.
Hun havde rammerne til at lave en struktureret hverdag
Anja Krag Flyvholm, forælder til tidligere basisdagplejebarn
På hendes bord ligger adskillige breve fra forældre, der ønsker at vise deres støtte til basisdagplejen og deres forargelse over, at det kan være slut med denne.
Overfor hende sidder Anja Krag Flyvholm, der selv har haft sit barn i basisdagpleje. Hendes søn har et syndrom, der blandt andet gør, at han hurtigt udtrættes i større forsamlinger.
Han prøvede under udredningen både at blive passet i en almen dagpleje og senere i en basisdagpleje. Og forskellen i sønnens adfærd mellem de to tilbud var mærkbar, mener Anja Krag Flyvholm.
– Det har betydet alt faktisk, siger hun om skiftet til basisdagplejen.
- Da han kom fra sin almene dagpleje, var han meget belastet og ikke i trivsel og var gået helt i stå udviklingsmæssigt. Så at han blev flyttet til en basisdagpleje, gjorde jo, at hun havde rammerne til at lave en struktureret hverdag.
Anja Krag Flyvholm uddyber, at tiden i basisdagplejen hurtigt trak sønnen i en mere positiv retning og at han i højere grad udviklede sig trods sit syndrom.
- Udviklingen begyndte at tage fart, for nu var alt jo i nogle andre rammer, for det blev godt, trygt og forudsigeligt, siger hun.
Et forslag med målet om forbedring
Mens basisdagplejen udfases, vil en andel af de børn, der er i målgruppen - det vil sige børn, der blandt andet har betydelige fysiske og psykiske funktionsnedsættelser - blive tilbudt en dobbeltplads i kommunens daginstitutioner.
Vi har faktisk et mål om, at kvaliteten skal være højere
Morten Thiesen, rådmand for Børn og Unge (C), Aalborg Kommune
Omlægningen kommer ifølge rådmanden for Børn og Unge (C) i Aalborg Kommune, Morten Thiesen, blandt andet på baggrund af et projekt ved navn 'Sammen om Stærkere Fællesskaber', hvor man vil have mere fokus på kvalitet i dagplejen, der er sat i gang på grund af en ekstern evaluering af kommunens børneområde.
- Vi har fået et vink med en vognstang om, at der er nogle områder, hvor vi er nødt til at satse mere på at have uddannet arbejdskraft til at løse opgaverne, siger Morten Thiesen med henblik på, at man som basisdagplejer ikke behøver at være uddannet for at varetage opgaven.
Vil der blive taget lige så godt hånd om én med omlægningen som med basisdagplejen?
- Ja, det vil være vores påstand. Vi gør jo ikke det her, for at gøre noget ringere for børnene. Vi har faktisk et mål om, at kvaliteten skal være højere, både for hver enkelt barn men søreme også i sin helhed, siger han og fortsætter:
- Vi mener, det bliver for isoleret for børn kun at være en eller to sammen, uden at have andre børn - og gerne børn fra almenområdet - at spejle sig i.
Hvornår er inklusion lykkedes?
Yvonne Skovgaard Johannesen, basisdagplejer
Men for Yvonne Skovgaard Johannesen betyder omlægningen fra basisdagpleje til almene daginstitutioner ikke en forbedring.
– Hvis de sender børnene derud, så opstår der mistrivsel. De skal forholde sig til store rum, flere mennesker, andre børn, og det er noget, de ikke kan. De kan ikke rumme det
– Hvornår er inklusion lykkedes? Er det når politikerne synes det, eller når børnene gør?
Forslaget er sendt i offentlig høring frem til den 26. februar.
Se indslaget om basisdagplejen herunder.