Vil bryde fødekæden til det kriminelle miljø: - Vi er nødt til at lave nogle ekstraordinære indsatser
De senere måneders mange voldelige sammenstød imellem kriminelle grupperinger i Aalborg, får nu kommunen og politiet til at skrue op for det forebyggende samarbejde.
Der er sket noget i de kriminelle miljøer i Aalborg - og det kan både politi og kommune tydeligt mærke
- Vi ser, at der er flere unge mennesker, der er begyndt at gå med kniv. Der har også været tilfælde, hvor de har stukket hinanden ned. Vi har også set nogle tilfælde, hvor de har forsøgt at skyde efter hinanden. Og det har på den måde ændret billedet og alvorligheden i forhold til kriminaliteten, som vi har været vant til at se her i Aalborg Kommune, fortæller Nuuradiin S. Hussein (S), Rådmand i Job og Velfærd til TV2 Nord.
Sammen med Nordjyllands Politi øger kommunen derfor samarbejdet om både den forebyggende indsats, og arbejdet med at hjælpe de unge, der allerede er blevet en del af det kriminelle miljø.
Fødekæden skal stoppes
Det er de seneste måneders eskalering af konflikter i de kriminelle miljøer i byen, der er baggrunden for det øgede fokus på de sårbare unge, der befinder sig i yderkanten af de kriminelle grupper.
Alene i løbet af de seneste par uger har der både været trusler imod en elev med kniv på Handelsskolen i Thurøgade i går, skyderi i Øgadekvarteret i fredags, og en bevidst påkørsel af en 17-årig ung mand ved Salling om aftenen den 3. februar.
Samarbejdet mellem de forskellige myndigheder er ikke nyt. Men nu skrues der op, så der i en fælles taskforce dagligt bliver udvekslet informationer mellem politi og kommune om de unge, der er i risikogruppen.
- Et er, at vi vil være mere synlige på gaden. Vi vil være mere ude, og det vil kommunens folk også, og tage kontakt med de unge, og skabe en dialog med dem. Men det andet er også, at vi vil mødes med kommunen og andre myndigheder, og dele vores oplysninger i langt højere grad. Så hvis vi kan se, at der er noget på vej eller noget, der er bekymrende, så kan vi sætte ind over for det på et tidligere stadie, forklarer politiinspektør Claus Danø fra Nordjyllands Politi.
Der bliver også afsat flere ressourcer til det vigtige opsøgende arbejde i en såkaldt "knock-knock strategi" (banke-på. red.), hvor der er hentet inspiration fra regeringens Bandepakke 4, og som både Københavns Politi og Østjyllands Politi har haft succes med.
- Det nye i det her er, at nu laver vi en mere målrettet indsats i forhold til dem, der helst skal ud af kriminaliteten. Det gør vi gennem nogle exit-indsatser for de unge - både dem, der er over 18, men også dem, der er under 18. Og så bruger vi "knock-knock" indsatsen, hvor vi opsøger de unge mennesker, som vi med sikkerhed ved, er involveret i konflikten eller er i risiko for at blive involveret, og så inddrager vi også deres familie og andre omkring dem, som er vigtige at få med ind over også, uddyber rådmanden.