- Vi ville være mere bæredygtige, men vidste ikke hvordan. Så kom EU og hjalp
Foto: TV2 Nord (Arkiv)
Per Højbjerre fra NB Ventilation er glad for den hjælp, hans virksomhed med 45 medarbejdere har fået fra EU, til at blive mere grøn.
En ventilationsvirksomhed i Aalborg har fået hjælp til at blive grøn. Nu bruges skrottet fra produktionen til møbler
NB Ventilation i Aalborg har med hjælp fra EU's strukturfonde haft en succesfuld grøn omstilling. Det er sket gennem det regionalfondsprojekt kaldet Bæredygtige Synergier. Det oplyser Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.
- Det er med til at løfte en virksomhed som vores at deltage i strukturfondsprojekter. Vi kan have nogle visioner, om hvad vi gerne vil, men ved ikke helt, hvordan man gør, og så er det værdifuldt at være sammen med eksperter, som kan løfte os i den rigtige retning, forklarer Per Per Højbjerre, direktør i NB Ventilation i Aalborg.
Sådan har EU-fonden hjulpet Nordjylland
Alene i strukturfondsprojektet Bæredygtige Synergier er der foreløbig skabt 16 industrielle synergisamarbejder mellem 50 små og mellemstore virksomheder i Aalborg, og på nuværende tidspunkt er virksomhedernes CO₂-udledning reduceret med cirka 14.000 tons.
Den nordjyske virksomhed er en af 100 små og mellemstore virksomheder i Nordjylland, som er blevet mere energi- og ressourceeffektive efter deltagelsen i projektet.
Rester bliver til møbler og lamper
Gennem et samarbejde, som eksperterne i fonden arrangerede, ender resterne fra produktionen i Per Højbjerres og to andre lokale virksomheder med at blive genanvendt i en møbel- og lampeserie, som det socialøkonomiske værksted, Råt&Godt i Aalborg laver.
NB Ventilation er en virksomhed i fremgang. Omsætningen er fordoblet de seneste fire år, og det har betydet, at der er kommet flere medarbejdere til. I takt med væksten, har virksomheden også haft ambitioner om at blive mere "grønne" - men ressourcerne til at få det til at ske, har manglet.
Det var ud fra et ønske om at være "ordentlige", at virksomheden ville være mere grøn.
- Vi gik oprindeligt med i projektet, fordi vi ledte efter nogen, som kunne aftage vores skrot. Men vi fik også hjælp til visionen og til den grønne forretningsmodel, og det var en stor hjælp og har betydning i en virksomhed som vores, som er travlt optaget af vækst, udvikling og drift, siger Per Højbjerre.