Vi smider tonsvis af mad ud - men familien Søndermand lærer at lade være
Ligesom familien her er der mange, der smider mad ud - også selvom de gerne vil undgå det.
En madspildsskole i Aalborg har fået rekordmange tilmeldinger i efterårsferien - de høje fødevarepriser kan være én af grundene.
Der er gang i gryder, potter og pander i køkkenet på Skipper Clement Skole i Aalborg.
Familien Søndermand Bro er blandt deltagerne, der er trukket i forklæderne til dagens madskole, hvor de skal lære at udnytte maden bedre derhjemme:
- Vi forsøger at minimere madspildet, men der vil altid være noget. Så vi tænkte, at det ville være godt med lidt inspiration, siger Mette Søndermand Bro, som også gerne vil have børnene mere med i køkkenet.
I alt skal 50 familier i løbet af efterårsferien lære at bruge noget af det overskudsmad som man ofte finder hjemme i køleskabene.
Og dét er en rekordhøj tilmelding til arrangementet, som Arlafonden og Too Good To Go står for i samarbejde med Arla og Føtex i Aalborg.
Høje fødevarepriser motiverer
Der bliver årligt smidt 250.000 tons mad ud hjemme i de danske husholdninger. Det svarer til, at en femtedel af vores daglivareindkøb bliver smidt i skraldespanden.
Men de seneste måneder er priserne på dagligvarer skudt i vejret, og det har fået interessen for at få mere ud af sine penge til at stige, mener Sanne Vinther, direktør for Arla Fonden.
- Det er blevet endnu mere interessant for familier at have fokus på. Vores 100 kroner rækker sig ikke lige så langt, som før. Så det er smart, hvis vi kan få maden til at strække længere, siger hun og fortsætter:
- Jeg tror, vi alle har lyst til at gøre det anderledes, men det er ikke altid, vi kan. Vi mangler inspiration, tips og tricks. Derfor har vi inviteret familierne til at lege lidt med madspildet.
Ingen opskrift
På dagens madskole er der ingen opskrifter, og råvarerne er ret tilfældige. Men har man et basislager af kokosmælk og flåede tomater, kan man få en del ud af det meste.
- Vi har prøvet at kopiere situationen derhjemme med forskellige rester. Et af tippene er at tænke i mindre retter. Og så kan man eksperimentere med nye smage og nye tilberedningsmetoder, siger Sanne Vinther.
Og Mette Søndermand Bro har også allerede lært noget nyt:
- Vi har fået lidt inspiration til en pesto af grønkål. Det skal vi bestemt til at eksperimentere noget mere med, siger hun.
Og da TV2 Nords reporter, spørger sønnen Alexander, om han også er klar på at hoppe mere i køkkenet, er svaret klart:
- Ja!