Aalborg-baseret rumvirksomhed skal løse Danmarks geopolitiske krise
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Space Inventor sender Danmarks første operationelle satellit i kredsløb til juni. Og bare 20 af dem kan være med til at løse Mettes arktiske hovedpine.
- Man skulle næsten tro, at det var mig, der havde opfundet krisen omkring Grønland.
Sådan siger stifter og direktør i Space Inventor, Karl Kaas, til indvielsen af firmaets nye 4400 kvadratmeter store fabrik i Forskerparken i Aalborg.
Man kan da også godt forstå dem, der mener, at Karl Kaas har en lidt bedre krystalkugle end andre erhvervsledere i Danmark.
For siden Donald Trump kastede Danmark ud i en geopolitisk krise først ved at lufte ideen om at købe Grønland og siden ved ikke at afvise, at han både vil kaste økonomi og militær magt ind i ligningen, har gode råd været dyre i forhold til, hvad der egentligt skal ske med Arktis.
Men ikke for Karl Kaas. Hans firma Space Inventor har løsningen. På fabrikken er de nemlig i gang med at bygge Danmarks første operationelle satellit, der hedder Bifrost.
Den rigtige fabrik på det rigtige tidspunkt
For hvordan overvåger et land, der har et samlet areal på knap 43.000 kvadratkilometer et område på to millioner kvadratmeter hav?
- Den satellit, der står her, er en model af en satellit, som vi blandt andet bygger til det danske Forsvar, som skal holde øje med skibstrafik i vores to millioner kvadratkilometer store arktiske farvande omkring Grønland, siger Karl Kaas og fortsætter:
- Det ser jeg store perspektiver i. Mange andre lande i verden er i gang med at lave nogle lignende ting. USA har et kæmpe militær-satellitnetværk, som vi i øvrigt også er leverandør til. Danmark har brug for noget, der er næsten lige så omfattende, fordi vi har det her meget store ansvar omkring at sikre farvandene omkring Grønland i det, at stort set alle, som NATO har tænkt sig at engagere sig med i nutiden og kommende fremtid, bruger de farvande meget aktivt.
Satellitten har taget ti år at udvikle, og i følge Karl Kaas skal Danmark kun bruge ti af dem for at overvåge et to millioner kvadratkilometer stort område.
Det betyder, at prisen for at overvåge Arktisk løber op i en halv milliard kroner. Et beløb der i sammenhængen må betragtes som peanuts, når man tænker på, at forsvarsforliget for 2024-2033 løber op i svimlende 143 milliarder kroner.
Trump på godt og ondt
Også den danske forsvarsindustriattaché i Washington, Prins Joachim ser store perspektiver i de satellitter, der skal produceres på Space Inventors nye fabrik, som han mandag er i Nordjylland for at indvie.
- Arktis er enormt og den overvågning, der skal til, skal foregå fra de øverste rumlag og hele vejen ned igennem nedenunder vandoverfladen. Så det her er et meget stort bidrag tul overvågning af Arktis som helhed, og det er jo også derfor, at det ikke bare er en kapacitet, som Forsvaret indhenter hos den, der kan bygge det. Det er en dansk kapacitet, der er bygget til formålet, lyder det fra Prins Joachim, der ikke tøver med at kalde projektet for patriotisk tilsat en god portion nordjysk fornuft.
- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at der er arbejde nok til os alle sammen, og derfor tager jeg det her med relativ ro. Det jeg er sat i søen for i USA, det er at fremmede danske muligheder for samarbejde, underlevere eller direkte levere til den amerikanske forsvarsindustri.
Og mens overdragelsen af nøglerne i det Hvide Hus fortsætter i USA, og for nogle seere skaber en vis ængstelse, er det ikke helt forbundet med samme følelser hos Karl Kaas.
- På godt og ondt, så ser jeg muligheder idet. Vi skal helt sikkert nok få styr på Grønland, uanset om politikken går den ene eller den anden vej. Jeg ser et ret stort dansk industriperspektiv i det også. Vi er jo ikke de eneste i Danmark, der leverer teknologi, når vi bygger sådan en satellit. Der er mange underleverandører og partnere indenfor software og computere i det her satellitter, vi bygger, siger Karl Kaas og fortsætter:
- Så set som industrivirksomhed har det noget potentiale og set som en stor politisk udfordring, der har vi løsningen, slutter Karl Kaas.
Efter planen skal Bifrost sendes op til juni.