Thomas drog til Aalborg for et bedre liv - det samme gør flere andre hjemløse
Thomas Frank Rantala er taget til Aalborg for at blive.
Aalborg er en attraktiv by at tage til som hjemløs. Derfor stiger antallet af hjemløse, mens det falder i resten af landet.
På Café Parasollen, der er en café for udsatte borgere, står dagens frokostmenu på brændende kærlighed.
For 55-årige Thomas Frank Rantala er det dagens første måltid. Men det er i den grad også værdsat.
– Det var så rart at komme til Aalborg og møde så mange gode mennesker. Jeg har mødt så mange gode mennesker her på gaden.
Thomas Frank Rantala har nu fået tag over hovedet i Aalborg, men arbejder endnu med salg af Hus Forbi.
Han har tidligere levet som hjemløs i både København, Aarhus og Herning.
Og han er én af flere hjemløse, der har valgt at tage turen til Aalborg fra andre byer i landet.
Det gode ry
At de hjemløse drager mod Aalborg, er en tendens, man ser hos kommunen.
Vi ved, hvor de er
Tina Maria Larsen, chef for Sociale Indsatser, Aalborg Kommune
Det gælder hjemløse fra hele landet, men især hos de hjemløse, der ankommer til landet fra Grønland, er Aalborg tillokkende.
Det fortæller Tina Maria Larsen, der er chef for Sociale Indsatser i Aalborg Kommune.
– Så spørger de netværket, hvor det er godt at være, og så får de faktisk at vide, at det er godt at være i Aalborg.
De seneste tal viser, at 22 procent af de hjemløse i Aalborg kommer fra Grønland. Til sammenligning ligger tallet på 10 og 11 procent i henholdsvis Aarhus og København.
Årsagen er ifølge Tina Maria Larsen, at der bliver taget ekstra godt hånd om de hjemløse i Aalborgs gader.
– Vi har et usædvanligt tæt samarbejde mellem alle aktører på området, altså både de kommunale indsatser og alle de gode NGO'er, vi har et samarbejde med, siger hun.
- Det betyder, at vi kan håndholde de indsatser, og at vi kan følge en borger fra det ene sted til det andet. Vi ved, hvor de er.
Andre kommuner bør lade sig inspirere
De gode indsatser betyder imidlertertid også, at byens knap 300 hjemløse ikke falder i antal, ligesom det gør i resten af landet. De seneste tal lyder nemlig på, at antallet af hjemløse er steget med 15 procent.
De andre kommuner kan lære noget af vores kommune, lyder det fra rådmanden for Job og Velfærd, Nuuradiin S. Hussein.
Det er dog ikke noget, der skræmmer rådmanden for Job og Velfærd i Aalborg Kommune, Nuuradiin S. Hussein.
- Vi forsøger at gøre det så godt, vi overhovedet kan for at hjælpe de borgere, vi har i Aalborg Kommune, og derfor er det jo glædeligt, at der er rigtig mange, der synes, vi gør det rigtig godt, og derfor også søger hjælp hos os, siger han.
- Vi håber, at andre kommuner kan lære noget af vores kommune, således at borgerne ikke behøver at skulle flygte fra København eller andre steder for at få hjælp i Aalborg Kommune, men at de også bliver hjulpet, der hvor de er.
Havne-sag trækker ud:
Omstridt advokatundersøgelse bliver flere måneder forsinket
Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord
Advokatundersøgelsen, som skal klarlægge, hvad der førte til det økonomiske kaos på Frederikshavn Havn, trækker ud. Den er nemlig mere omfattende end forventet.
Det bliver først i det nye år.
Faktisk skal vi helt hen i uge ni, før advokatfirmaet Bech-Bruun ventes at være færdig med advokatundersøgelsen.
Den skal give svar på, hvordan økonomien i Frederikshavn Havn kunne udvikle sig så skidt, at Frederikshavn Kommune i maj var nødsaget til at overtage driften af havnen med en samlet gæld på 1,7 milliarder.
Det har advokatfirmaet Bech-Bruun orienteret Frederikshavn Kommune om.
- Arbejdet har vist sig mere omfattende end forventet, siger Frederikshavn Kommunes borgmester Karsten Thomsen (S).
Advokatundersøgelsen var oprindelig lovet færdig inden udgangen af december, og alle relevante personer i undersøgelsen skulle efter den oprindelige plan have været interviewet til undersøgelsen midt i november.
Sådan er det ikke gået.
Flere skal spørges
Advokatfirmaet har nemlig for nyligt udvidet kredsen af relevante personer i sagen.
Det betyder, at en række tidligere medlemmer af økonomiudvalgene i Frederikshavn Kommune nu også har fået mulighed for at komme med deres bemærkninger.
Desuden er advokatfirmaet også - i følge TV2 Nords oplysninger - stadig i dialog med de tidligere bestyrelsesmedlemmer i Frederikshavn Havn for at få dem til at bidrage til undersøgelsen.
De fire bestyrelsesmedlemmer, som valgte at træde ud af bestyrelsen i Frederikshavn Havn i september 2023, har i første omgang afslået at deltage i undersøgelsen, da de ikke har kunnet få adgang til de dokumenter, der ligger i bestyrelsesportalen og få indsigt i hvilke dokumenter, der er inddraget i undersøgelsen.
Advokatundersøgelsen er en del af en stribe undersøgelser om, hvad der er foregået på Frederikshavn Havn og Frederikshavn Kommune forud for det økonomiske kollaps på havnen.
Venstre har politianmeldt kommunen, efter TV2 Nord har afsløret, at en kommunal medarbejder fortæller, hvordan dokumenter i aktindsigter er blevet sorteret fra og dermed mørklagt for offentligheden.
Det bliver forklaret på en hemmelig lydoptagelse, hvor den kommunale medarbejder opfordrer Frederikshavn Havn til at gøre det samme.
Ankestyrelsen er ligeledes gået ind i sagen om den hemmelige lydoptagelse, mens også Folketingets Ombudsmand har bedt om at blive orienteret i sagen fra Frederikshavn.
TV2 Nord har i forbindelse med afdækningen af "Skandalen om Frederikshavn Havn" desuden afsløret, at en række dokumenter og rapporter blev tilbageholdt helt eller delvist af kommunaldirektøren og borgmesteren, og dermed ikke blev forelagt for byrådsmedlemmerne.
Blandt andet har et fortroligt notat som Frederikshavn Kommune selv udarbejdede i januar 2022 om havnens økonomi aldrig været forelagt for hele byrådet
En rapport med seks forslag til at sikre havnens dårlige økonomi, nåede først byrådet 15 måneder efter den blev sendt til forvaltningen og daværende borgmester Birgit S. Hansen.
Politikerne i Frederikshavn Kommune har bevilliget 2,5 millioner til advokatundersøgelsen, og selv om den nu bliver forsinket med flere måneder, forventer borgmesteren ikke, at den bliver dyrere.
Kondrup og Lisa Marie planlægger bryllup i ny serie
Foto: Michael Guldbrandt / TV2 Nord (grafik)
Podcastvært, journalist og influencer Emil Kondrup og hans mangeårige kæreste og mor til deres tre børn, Lisa Marie Kongsgaard, skal giftes.
Optagelserne starter nu.
"Hun sagde ja.❤️"
Emil Kondrup meldte den glædelige nyhed ud på en novemberdag.
Frieriet til Lisa Marie Kongsgaard foregik ikke ved foden af Eiffeltårnet eller i en gondol i Venedig, men midt i den rodede stue i huset, der de seneste tre år har dannet rammen om familien.
"Midt i alt det kaos, som jeg elsker og holder af, og som jeg håbede, hun sagde ja til meget mere af," stod der i opslaget på Emil Kondrups Instagram-profil.
Så nu skal bryllupsplanlægningen for alvor i gang.
- Der er ikke noget planlagt, andet end at vi godt ved, at vi snart skal sætte os fast på en dato, siger Emil Kondrup.
De er dog enige om, at det skal være på et tidspunktet i sensommeren 2025, og det skal være alt andet end traditionelt.
- Det skal ikke være i en kirke, siger Lisa Marie Kongsgaard.
- Nej, og vi gider ikke de der plug-and-play-løsninger, hvor personalet vil have folk til at gå hjem klokken halv to. Hvis nogen vil danse til halv seks om morgenen, skal de have lov til det, tilføjer Emil Kondrup.
- Og så gider jeg ikke tænke på oprydningen bagefter, så jeg står og bliver anspændt, hvis min kammerat spilder sin drink over hele gulvet, forsætter han.
- Nej, det ville tage noget af glæden fra selve festen at skulle til at vaske klistrede gulve dagen efter, siger Lisa Marie Kongsgaard.
Derfor er de klar til selv at hoppe i arbejdstøjet, så de kan få lige præcis det, de ønsker.
Hele pivtøjet
Der bliver altså nok at se til for de to ustrukturerede småbørnsforældre. Der skal prøvesmages kage, vælges øl og vin, prøves tøj, vælges band eller DJ, skrives taler, udpeges ringe, laves bordpynt og bordplan, findes børnepasning, og så skal der selvfølgelig vælges et sted til festlighederne.
Men hvordan ser bryllupsdrømmen helt præcis ud?
- Mit indtryk var egentlig, at især kvinder har en eller anden plan for, hvordan det skal være. Så har de lige gået og planlagt det, siden de var 18. Der synes jeg ikke, du hjælper, siger Emil Kondrup til Lisa Marie Kongsgaard.
- Nej, men da jeg var barn og ung, forstillede jeg mig jo brylluppet på et slot med en kæmpe kjole med slør. Det er ikke mit drøm længere. Ikke sådan et prinsessebryllup. Så vi skal jo lige finde ud af, hvad det så skal være, svarer hun.
Og hvad så med økonomien? Ifølge en undersøgelse fra Gallup tilbage i 2016, så bruger danskerne i gennemsnit 52.606 kroner på et bryllup. Det svarer ifølge oldmoney.dk til 63.342 i dag.
- Er det ikke noget med, at forældrene betaler?, siger Emil Kondrup.
- Ja, at brudens far betaler. Nej, vi har noget opsparing liggende, men det ender nok med at komme bag på os, hvor meget det kommer til at koste. Så det kan godt være, vi skal have snakket med banken, siger Lisa Marie Kongsgaard.
- Det er sådan en opsparing, der har ikke stået noget bestemt på. Måske lige at købe et nyt hus, hvor der er plads til et værelse til alle børnene. Men nu bliver den altså brugt til bryllup, siger Emil Kondrup.
Optagelserne til den nye sæson starter nu.
Se hvor vi sidst slap Kondrup og Kongsgaard i programmet herunder:
Yngste købmand i hele kæden:
Jacob bryder med 'lukke-streak'
Foto: TV2 Nord
Han blev i sommer ejer af sin egen købsmandsforretning i Birkelse og har siden arbejdet op mod 80 timer om ugen med stor opbakning fra lokalsamfundet.
Lukning på lukning, på lukning af dagligvarebutikker.
Op mod 10 procent af de lokale dagligvarebutikker har drejet nøglen om i de seneste syv år - og derfor kan det måske virke lidt overraskende, når man hører om Jacob Gerlev, der med hjælp fra Dagrofa bryder med den nedadgående kurve.
- Dagrofa giver folk som mig hjælp til at få indkøbt det første varelager, og det fortsætter også efter opstarten, siger Jacob Gerlev.
Efter længere tids forberedelser og hjælp fra de lokale kunne den 24-årige købmand åbne op som selvstændig i Birkelse, hvor han nu på femte måned har sin egen 'Min Købmand'.
- Vi har haft fuld skrue på, og der har været masser at lave. Den lokale opbakning betyder alt, fortæller han.
Se hele indslaget her:
Det handler om at hjælpe hinanden
Selvom Jacob Gerlev er den yngste købmand i hele Dagrofa, var der stadig masser af hjælp at hente hos den store fødevarekæde.
- Købmændenes DNA er, at vi altid har ligget ude i lokalsamfundet, så selvfølgelig skulle Jacob da i gang, lyder det fra Brian Videbæk, ejendomsudviklingsdirektør i Dagrofa.
Foto: TV2 Nord
Den nye model, som Dagrofa har skabt, går blandt andet ud på, at købmanden skal være herre i egen butik, og så skal de lokale borgere også engageres, som man blandt andet ser det hos Min Købmand i Birkelse.
- Det, vi kan se, er, at det bliver en snebold, der ruller. Borgerne i byen får lyst til at bruge købmanden endnu mere, når de er investeret i den, siger Brian Videbæk.
Frivillige klarer skærene
Selvom Jacob Gerlev sætter pris på den frihed, der kommer med at være selvstændig, kan han selvfølgelig ikke klare hele driften alene. Udover de ansatte er der også andre, som hjælper.
- Lige nu er jeg faktisk så heldig, at jeg har frivillige, der kommer og sætter varer på hylderne, fortæller den 24-årige købmand.
Til sommer kan Birkelse og Min Købmand fejre etårsdag. Indtil da er der én ting, som Jacob Gerlev håber på.
- Hvis vi bliver ved med at opleve den vækst, som vi gør lige nu, er der forhåbentlig en dagligvarebutik mange år endnu i Birkelse, lyder det fra Jacob Gerlev.
Håndværkere i gang med at sætte nye vinduer i en kontorbygning på Aalborg kaserner
Det er en kærkommen julegave, mener tillidsrepræsentanten.
Det var de færreste ansatte i Forsvaret, der rigtigt regnede med, at penge fra den såkaldte "akut-akut-pakke" ville nå frem i 2024.
Men nu er henved 43 millioner kroner til renovering sendt i omløb til Forsvarets tjenestesteder. To af millionerne skal nu bruges af Aalborg Kaserner.
- Det er en kærkommen julegave, vi har fået af politikerne. Nu håber vi bare på to millioner mere i nytårsgave, så vi kan fortsætte arbejdet næste år, lyder det fra seniorsergent og tillidsrepræsentant Leon Aaen Høivang.
Det er kasernens egne ansatte, der gennem deres samarbejdsudvalg har været med til at udpege de steder, som trænger mest. Det har resulteret i renovering af kasernens auditorium, forhindringsbane og flere af de hårdest ramte bygninger.
- Det forslår jo som en snebold i helvede, men det har alligevel stor betydning for den enkelte medarbejder, forklarer Leon Aaen Høivang og fortsætter:
- Der er jo kæmpestor forskel på at træde ind i et lokale der er nymalet og friskt i forhold til før, hvor der var huller i væggene, støvlesværte på panelerne og trist og nedslidt.
Leon Aaen Høivang er tillidsrepræsentant. Her ses han foran et af de nye vinduer.
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord
En holdindsats
Malere er i gang i en lang række kontorer, hvor medarbejderne selv har flyttet alt inventaret. På den måde har man sparet flyttefolk, så man kan få mere renovering for pengene.
- Det er en holdindsats, lyder det fra tillidsrepræsentanten, der i pressen tidligere har vist vinduer frem, som medarbejderne var nødt til at tætne med gaffatape for at holde kulden ude - de vinduer skiftes nu også.
- Jeg synes ikke, man kan være bekendt at bede medarbejdere arbejde i kontorer, hvor de må lukke vinduerne med gaffatape, så det er tiltrængt med nye vinduer. Man skal huske på, at vi jo arbejder med at uddanne professionelle soldater i de her rammer, slutter Leon Aaen Høivang.
Ole lukker butikken, hvor folk stod i kø for at få særlig cd
Ole Wittrup lukker snart sin CD-butik i Frederikshavn for at gå på pension. Foto: Henriette Maj Pedersen
Ole Wittrup har i næsten 50 år været noget ved musikken, og særligt én dag husker han som speciel, da folk fra hele landet stod i kø for at få det, kun han havde.
Musikken har fyldt det meste af hans liv.
De seneste 28 år har han stået bag disken sin egen butik fyldt med cd´ere og vinylplader.
I starten af det nye år er det slut.
Tiden er løbet fra CD-Baren i Frederikshavn.
Der er ikke længere det samme marked for at købe musik på cd eller vinyl, som der var engang.
- I dag streamer de fleste jo musik på nettet, og du kan vel ikke en gang købe en ny bil med cd-afspiller, siger Ole Wittrup og tilføjer:
- Der er en tid for alt.
TV2 Nord var med på den særlige dag i Oles butik, da Allan Olsen udgav Jøwt, som kun kunne købes i CD-Baren i Frederikshavn på åbningsdagen. Video: TV2 Nord
En særlig cd fik folk til at stå i kø
Og tilbage i marts 2013 var en særlig tid for Ole Wittrup.
- Det var en fantastisk dag og noget, jeg tænker tilbage på med glæde, fortæller han.
Det er udgivelsen af Allan Olsens plade ”JØWT”, som det handler om.
Den kendte musiker, som stammer fra Frederikshavn, havde besluttet, at pladen kun skulle sælges ”hjemmefra” Ole Wittrups forretning på selve udgivelsesdatoen.
- Der var kø langt hen ad gaden, det er ikke noget, man oplever hver dag, fortæller Ole Wittrup.
Inden for i butikken røg der hele 440 eksemplarer af JØWT over disken, mens også hovedpersonen selv, Allan Olsen, var dukket op i sin hjemby for at signere cd´er.
Et synligt bevis på, at samarbejdet mellem de to frederikshavnere, Ole og Allan, gik godt. Foto: Henriette Maj Pedersen
Det var 4. marts 2013, og som det eneste sted i landet kunne man købe den siden anmelderroste og prisvindende cd.
Og hvorfor det lige blev hos Ole Wittrup er der måske flere forklaringer på.
- Min far var post, og det var Olsens far også, landpost, og de var kolleger gennem mange år, så vi var jo ikke sådan fremmed overfor hinanden, fortæller han og fortsætter:
- Og da jeg et stykke tid før udgivelsen blev ringet op af Olsens eget pladeselskab og spurgt om, jeg ville købe 25 eksemplarer på forhånd - med fuld returret, så slog jeg da til. Det var da en god dag.
Special-aftale med Allan Olsen
Dagen efter kom ”JØWT” til salg hos Spar købmændene, men i første omgang kun dem i Vendsyssel.
Så hvis man ikke ville tage turen nord på for at få fingre i Olsens seneste udgivelse, så måtte man ringe til Ole Wittrup i CD-Baren i Frederikshavn.
For han havde indgået en særlig aftale med Allan Olsens pladeselskab.
- Jeg var den eneste, der havde tilladelse til at sende pladen ud med post fra Vendsyssel, fortæller Ole Wittrup.
Interessen var enorm, og han måtte flere gange bestille flere cd´ere hjem for at følge med efterspørgslen.
Det blev til hele 2500 eksemplarer af den særlige cd, som for altid vil være noget ganske specielt for Ole Wittrup.
- Vi kommer til at savne Ole og komme her i butikken, lyder det fra fire af de faste kunder i CD-Baren i Frederikshavn. Foto: Henriette Maj Pedersen
Har afgjort væddemål
Igennem 43 år har han levet af at sælge musik, blandt andet har han stået for musikafdelingen i syv forretninger i hele Nordjylland i det daværende Radiomontøren.
- Det er lidt sjovt, for jeg er uddannet sælger inden for radio- og tv, men jeg har aldrig solgt et eneste tv eller en radio for den sags skyld. Det har for mig altid handlet om musikken, siger Ole Wittrup, der tilføjer, at han med sin paratviden om musik har været med til at afgøre en del væddemål.
- Der var ofte nogle, der ringede fra værtshuse, fordi de sad og diskuterede noget musik, og hvem der havde lavet hvilken sang. De kunne ikke blive enige eller kunne ikke huske det, så ringede de til mig og fik svar, så jeg var sådan en slags datidens Google, fortæller Ole Wittrup.'
Se eller gense programmet, da TV2 Nord tilbage i marts 2013 mødte Allan Olsen i sin fødeby i anledning af udgivelsen af "Jøwt".
Kommer til at savne det sociale
Om kort tid er det slut med at være selvstændig erhvervsdrivende med et liv fyldt med musik.
Det er ikke på grund af dårlig økonomi i forretningen, eller for den sags skyld interessen for musik, der er væk, som er årsag til, at han nu har taget beslutningen om at lukke for CD-Baren.
Det er familien, der trækker, alderen, der trykker, og pensionen, der kalder.
- Det er selvfølgelig med en vis portion vemod, jeg lukker, men jeg fylder 67 til april og kan kalde mig folkepensionist, og det vil jeg også nyde, siger Ole Wittrup.
Han lægger ikke skjul på, at det bliver svært at lukke døren en sidste gang til butikken, for han kommer til at savne især det sociale liv, der er i CD-Baren.
- Der er nogle faste, der kommer hver dag, så drikker vi kaffe og snakker om dagens nyheder og selvfølgelig musik, der er det, der binder os sammen, siger Ole Wittrup, der fremover får mere tid til at nyde musikken hjemme i privaten, hvor han har indrettet herreværelset med omkring 1800 vinylplader og 1000 cd´ere primært med musik fra 70erne.