Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Thomas drog til Aalborg for et bedre liv - det samme gør flere andre hjemløse

Thomas Frank Rantala er taget til Aalborg for at blive.

Aalborg er en attraktiv by at tage til som hjemløs. Derfor stiger antallet af hjemløse, mens det falder i resten af landet.

På Café Parasollen, der er en café for udsatte borgere, står dagens frokostmenu på brændende kærlighed.

For 55-årige Thomas Frank Rantala er det dagens første måltid. Men det er i den grad også værdsat.

– Det var så rart at komme til Aalborg og møde så mange gode mennesker. Jeg har mødt så mange gode mennesker her på gaden.

Thomas Frank Rantala har nu fået tag over hovedet i Aalborg, men arbejder endnu med salg af Hus Forbi.

Han har tidligere levet som hjemløs i både København, Aarhus og Herning. 

Og han er én af flere hjemløse, der har valgt at tage turen til Aalborg fra andre byer i landet.

Det gode ry

At de hjemløse drager mod Aalborg, er en tendens, man ser hos kommunen.

Vi ved, hvor de er

Tina Maria Larsen, chef for Sociale Indsatser, Aalborg Kommune

Det gælder hjemløse fra hele landet, men især hos de hjemløse, der ankommer til landet fra Grønland, er Aalborg tillokkende.

Det fortæller Tina Maria Larsen, der er chef for Sociale Indsatser i Aalborg Kommune.

– Så spørger de netværket, hvor det er godt at være, og så får de faktisk at vide, at det er godt at være i Aalborg.

De seneste tal viser, at 22 procent af de hjemløse i Aalborg kommer fra Grønland. Til sammenligning ligger tallet på 10 og 11 procent i henholdsvis Aarhus og København.

Årsagen er ifølge Tina Maria Larsen, at der bliver taget ekstra godt hånd om de hjemløse i Aalborgs gader.

– Vi har et usædvanligt tæt samarbejde mellem alle aktører på området, altså både de kommunale indsatser og alle de gode NGO'er, vi har et samarbejde med, siger hun.

- Det betyder, at vi kan håndholde de indsatser, og at vi kan følge en borger fra det ene sted til det andet. Vi ved, hvor de er.

Andre kommuner bør lade sig inspirere

De gode indsatser betyder imidlertertid også, at byens knap 300 hjemløse ikke falder i antal, ligesom det gør i resten af landet. De seneste tal lyder nemlig på, at antallet af hjemløse er steget med 15 procent.

De andre kommuner kan lære noget af vores kommune, lyder det fra rådmanden for Job og Velfærd, Nuuradiin S. Hussein.

Det er dog ikke noget, der skræmmer rådmanden for Job og Velfærd i Aalborg Kommune, Nuuradiin S. Hussein.

- Vi forsøger at gøre det så godt, vi overhovedet kan for at hjælpe de borgere, vi har i Aalborg Kommune, og derfor er det jo glædeligt, at der er rigtig mange, der synes, vi gør det rigtig godt, og derfor også søger hjælp hos os, siger han.

- Vi håber, at andre kommuner kan lære noget af vores kommune, således at borgerne ikke behøver at skulle flygte fra København eller andre steder for at få hjælp i Aalborg Kommune, men at de også bliver hjulpet, der hvor de er.

Se indslaget herover.

Skræmmende tal: Nikotinposer og cigaretskodder flyder i den nordjyske natur

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er kommet en ny synder på listen.

Selvom det fortsat er cigaretskodderne, der fylder mest i den nordjyske natur, så er der kommet endnu en giftig synder i spil - nemlig nikotinposerne.

Det viser resultaterne af dette års Masseeksperiment, hvor elever landet over laver undersøgelser og leverer data til store forskningsprojekter.

I år deltog 2.112 elever fra 31 skoler i region Nordjylland i Masseeksperimentet, og de blev de fandt altså tilsammen 1.196 cigaretskodder i den nordjyske natur, mens man i alt fandt 8.239 stykker plast i regionen. 

Men selvom cigaretskodderne på papiret fylder mest og igen har indtaget førstepladsen, så var det noget helt andet, som chokerede 4.klasses-eleverne på Skolegades Skole i Brønderslev.

- Jeg har oplevet, at I takt med at antallet af cigaretskod falder, så er der mange flere snusposer rundt i naturen. Nikotinaffald er ikke blevet mindre, konstaterer Torben Madsen, der er lærer for 4. klassen.

Ny giftig synder på listen

Torben Madsen har deltaget i masseeksperimentet i 2019 og igen i år, og han fortæller, at han oplever, at produkterne har ændret sig.

- Jeg var sammen med eleverne rundt i Rododendronparken og på kort tid fandt eleverne rigtig mange nikotinprodukter som cigaretskod og nikotinposer, forklarer han.

Ved Masseeksperimentet i 2019 indsamlede skoleelever også plastaffald i naturen. Dengang fandt eleverne på landsplan 31,6 cigaretskod per indsamling. Denne gang er tallet steget til 37 skod.

Derudover er de giftige nikotinposer kommet ind på en sjetteplads blandt de plasttyper, som er fundet mest. På landsplan fandt man nemlig 5819 nikotinposer, og de sætter altså et stort aftryk i naturen, specielt i parker og grøftekanter ved vej ifølge Masseeksperimentet.

Foto: Masseeksperimentet 2024

Dræber dyr landet over

Særligt den giftige nikotinpose har været omdiskuteret i år, da flere hundeejere og dyrlæger desperat har råbt om, hvor farligt det er, hvis dyr spiser eller bare slikker på en nikotinpose, som de finder i naturen.

TV2 Nord kunne blandt andet tidligere fortalt omkring Ann Hvarregaard, der måtte give sin fire måneder gamle hvalp Olga kunstigt åndedræt, efter den slikkede på en nikotinpose.

Dagen efter oplevelsen gik Ann Hvarregaard ind for at underskrive det borgerforslag, der vil forbyde nikotinposer. Dermed blev hun en af de 50.000 underskrivere, der gør, at forslaget nu skal debatteres i Folketingssalen.


Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord

Selvom man er pensioneret, kan man stadig. Det beviste Aalborg KFUM's Old Boys mandag aften, da de mødte KB.

Aalborg KFUM's Old Boys hold genvandt her for kort tid siden det Danske Old Boys mesterskab, da de slog KB fra København på en frossen kunstgræsbane i Aalborg med hele 4-1 efter at have ført 3-0 ved pausen.

Næste 600 frysende tilskuere så, at de gamle, mange af den tidligere AaB-spillere, afgjorde kampen allerede efter de første 35 minutter.

To mål af Lasse Strandberg og et mål af Simon Enevoldsen - og så var den kamp afgjort. I anden halvleg kom Kasper Risgaard på banen, og han havde inden kampen lovet at komme ind i anden halvleg og score, og det gjorde han så.

KB's enlige mål blev scoret af den tidligere AaB-bomber Jeppe Curth, der i sine ni sæsoner for AaB scorede intet mindre end 65 mål i sine 285 kampe.

Efter kampen kunne anføre Thomas Augustinussen løfte pokalen, og det blev også en lufttur til holdets træner.

Flere af Aalborg KFUM's spillere har i deres tid i AaB været med til at vinde danske mesterskab i Superligaen., Dengang fejrede man det med en tur i åben bus gennem byen, men Kasper Risgaard fik hurtigt lagt en dæmper på tingene, for 'vi skal jo op på arbejde i morgen, så kun en enkelte øl kan det blive til', lød det efter kampen. 

Sådan så det ud, da det stjernespækkede hold vandt Old Boys-mesterskabet.

Konsekvenserne kan blive alvorlige, hvis læseniveauet fortsat falder, mener ekspert.

- Det kan være kedeligt at læse en bog. Men man skal udvide sin horisont og læse noget forskelligt, for så skal man nok finde noget man kan lide.

Sådan lyder det fra Emma Holdensgaard Eriksen, som går i 8.B på Hjørring Private Realskole, hvor læsning fylder meget.

For ligesom størstedelen af de Hjørring Kommune, har Hjørring Private Realskole oplevet et fald i deres gennemsnitskarakterer i deres afgangsprøve i dansk. Dog noget lavere, end kommunens fald på 11,7 procent.

Og hendes klassekammerat Laura Maria Hyldgaard har selv mærket, hvordan den yderligere fokus på læsning har hjulpet hende.

- Til min første læseprøve læste jeg knapt nok, og der fik jeg fire. Nu får jeg så 10 eller 12, bare ved at have læst.

Se indslaget om unges læseevner herunder.

Alvorlige konsekvenser

Viceskoleleder på Hjørring Private Realskole, Henrik Frand-Madsen, har også bidt mærke i det faldende læseniveau, og har også en ide om hvorfor.

- Det skyldes nok de sociale medier. De bruger meget tid på telefonen og computeren, og de er meget mere flygtige når de læser, end de var for 5-10-20 år siden, lyder det fra Henrik Frand-Madsen.

Simon Skov Fougt, der er lektor for Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet, kan godt nikke genkendende til Henrik Frand-Madsens udlæg. Han tilføjer, at lærernes strejke i 2013 samt nedlæggelsen af skolebibliotekaruddannelsen også spiller en rolle.

Det faldende læseniveau kan ifølge lektoren også have alvorlige, samfundsmæssige konsekvenser, skulle det gå hen og fortsætte.

- I de mest alvorlige klinger, så ser jeg det som en trussel mod vores demokrati, fordi eleverne ikke har redskaberne til at læse de samme tekster som tidligere. Derfor mener jeg, at den kildekritik, der er vigtig i et demokratisk samfund, forsvinder, forklarer han.


Renoveret for millioner: 600 år gammel havn er nu rustet til fremtidens vilde vejr

Foto: Mariagerfjord Kommune (Pressefoto)

Projektet har taget et år og har kostet 29 millioner kroner.

Kajen er blandt andet blevet hævet 30 centimeter, og er dermed bedre beskyttet mod stormflod.

- Jeg synes, det er fantastisk. Det smukke område her, og jeg bader her hver morgen, så vi har jo fuldt hele projektet.

Sådan siger Birthe Lund fra Mariager, der hver morgen bader ved havnefronten i Mariager.

Den 600 år gamle havn har nemlig fået en gevaldig overhaling, og det markerede de i byen mandag, hvor der var inviteret til gløgg, æbleskiver og festivitas.

Der er flere generationer til at finansiere klimasikringen

Jens Rønbjerg Jeppesen, projektleder

Håbet er, at man med den nye havn kan sige farvel til risikoen for oversvømmelser.

- Den kommer til at betyde, at man nu får en havn, der bliver dels fremtidssikret i forhold til noget klima med oversvømmelser og vand, men forhåbentlig også en havn, hvor der kan blive noget sammenhængskraft med byens foreninger og det liv, der er nede på havnen i forvejen, siger Henrik Sloth, der er formand for kommunens Teknik- og Miljøudvalg.

Se hele indslaget her.

Flere generationer skal finansiere

Arbejdet med at fremtidssikre havnen har taget et år og kostet 29 millioner kroner, men det mener Henrik Slot er en god investering.

- Det er det, fordi jeg synes, at en del af DNA'et i Mariager er, at man har en havn, hvor der dels kan være noget lystbåde, men også med noget liv på havnen, og hvor kongeskibet kan ligge til, når det kommer forbi på besøg. Så det er vigtigt, at vi sikrer vores havn, og det koster nogle penge, og så må vi bruge de penge på det.

Mariager har været købstad i 600 år, men så mange år havde den gamle havnefront trods alt ikke på bagen, men den trængte gevaldigt til en overhaling.

- Det, der var galt, det var jo, at det gamle bolværk var ved at skride sammen, så der var nogle gange, så dannes der nogle kæmpe huller lige på indersiden af det, siger Finn Ramsgaard fra Mariager.

Molen er hævet med 30 centimeter fra 1,40 til 1,70 meter, og der kan bygges yderligere ovenpå, når der bliver brug for det i fremtiden.

- Det er for at spare lidt på penge hen ad vejen, og så for at det måske ikke er kommunens borgere, der skal betale den endelige klimasikring, som vil være omkring 2,5 meter om 100 år. Så kan man jo dele den op i etaper, så der er flere generationer til at finansiere klimasikringen, siger Jens Rønbjerg Jeppesen, der er projektleder.


Er du den heldige? Her er dagens vinder af to kilo juleslik (091224)

Hver aften efter 19.30-nyhederne trækker TV2 Nord en vinder af to kilo juleslik fra AllSweets i Aalborg Storcenter.

Er du en vaskeægte slikmund?

Så skal du være med i TV2 Nord's julekonkurrence, hvor vi hver dag fra den 20. november til den 20. december trækker lod om to kilo slik fra 'Allsweets' i Aalborg Storcenter.

For at være med i konkurrencen skal du kigge forbi juleskoven på TV2 Nord i Aabybro, hænge julepynt på træerne og putte et brev i julemandens postkasse med dit navn og kontaktinformationer.

Hver aften efter 19.30-nyhederne trækker vi en vinder. Læs mere her.

Og vinderen af mandagens udtrækning, kan du se i videoen herunder: