Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Thomas drog til Aalborg for et bedre liv - det samme gør flere andre hjemløse

Thomas Frank Rantala er taget til Aalborg for at blive.

Aalborg er en attraktiv by at tage til som hjemløs. Derfor stiger antallet af hjemløse, mens det falder i resten af landet.

På Café Parasollen, der er en café for udsatte borgere, står dagens frokostmenu på brændende kærlighed.

For 55-årige Thomas Frank Rantala er det dagens første måltid. Men det er i den grad også værdsat.

– Det var så rart at komme til Aalborg og møde så mange gode mennesker. Jeg har mødt så mange gode mennesker her på gaden.

Thomas Frank Rantala har nu fået tag over hovedet i Aalborg, men arbejder endnu med salg af Hus Forbi.

Han har tidligere levet som hjemløs i både København, Aarhus og Herning. 

Og han er én af flere hjemløse, der har valgt at tage turen til Aalborg fra andre byer i landet.

Det gode ry

At de hjemløse drager mod Aalborg, er en tendens, man ser hos kommunen.

Vi ved, hvor de er

Tina Maria Larsen, chef for Sociale Indsatser, Aalborg Kommune

Det gælder hjemløse fra hele landet, men især hos de hjemløse, der ankommer til landet fra Grønland, er Aalborg tillokkende.

Det fortæller Tina Maria Larsen, der er chef for Sociale Indsatser i Aalborg Kommune.

– Så spørger de netværket, hvor det er godt at være, og så får de faktisk at vide, at det er godt at være i Aalborg.

De seneste tal viser, at 22 procent af de hjemløse i Aalborg kommer fra Grønland. Til sammenligning ligger tallet på 10 og 11 procent i henholdsvis Aarhus og København.

Årsagen er ifølge Tina Maria Larsen, at der bliver taget ekstra godt hånd om de hjemløse i Aalborgs gader.

– Vi har et usædvanligt tæt samarbejde mellem alle aktører på området, altså både de kommunale indsatser og alle de gode NGO'er, vi har et samarbejde med, siger hun.

- Det betyder, at vi kan håndholde de indsatser, og at vi kan følge en borger fra det ene sted til det andet. Vi ved, hvor de er.

Andre kommuner bør lade sig inspirere

De gode indsatser betyder imidlertertid også, at byens knap 300 hjemløse ikke falder i antal, ligesom det gør i resten af landet. De seneste tal lyder nemlig på, at antallet af hjemløse er steget med 15 procent.

De andre kommuner kan lære noget af vores kommune, lyder det fra rådmanden for Job og Velfærd, Nuuradiin S. Hussein.

Det er dog ikke noget, der skræmmer rådmanden for Job og Velfærd i Aalborg Kommune, Nuuradiin S. Hussein.

- Vi forsøger at gøre det så godt, vi overhovedet kan for at hjælpe de borgere, vi har i Aalborg Kommune, og derfor er det jo glædeligt, at der er rigtig mange, der synes, vi gør det rigtig godt, og derfor også søger hjælp hos os, siger han.

- Vi håber, at andre kommuner kan lære noget af vores kommune, således at borgerne ikke behøver at skulle flygte fra København eller andre steder for at få hjælp i Aalborg Kommune, men at de også bliver hjulpet, der hvor de er.

Se indslaget herover.

Havne-sag trækker ud: Omstridt advokatundersøgelse bliver flere måneder forsinket

Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

Advokatundersøgelsen, som skal klarlægge, hvad der førte til det økonomiske kaos på Frederikshavn Havn, trækker ud. Den er nemlig mere omfattende end forventet.

Det bliver først i det nye år.

Faktisk skal vi helt hen i uge ni, før advokatfirmaet Bech-Bruun ventes at være færdig med advokatundersøgelsen.

Den skal give svar på, hvordan økonomien i Frederikshavn Havn kunne udvikle sig så skidt, at Frederikshavn Kommune i maj var nødsaget til at overtage driften af havnen med en samlet gæld på 1,7 milliarder.

Det har advokatfirmaet Bech-Bruun orienteret Frederikshavn Kommune om.

- Arbejdet har vist sig mere omfattende end forventet, siger Frederikshavn Kommunes borgmester Karsten Thomsen (S).

Advokatundersøgelsen var oprindelig lovet færdig inden udgangen af december, og alle relevante personer i undersøgelsen skulle efter den oprindelige plan have været interviewet til undersøgelsen midt i november.

Sådan er det ikke gået.

Flere skal spørges

Advokatfirmaet har nemlig for nyligt udvidet kredsen af relevante personer i sagen.

Det betyder, at en række tidligere medlemmer af økonomiudvalgene i Frederikshavn Kommune nu også har fået mulighed for at komme med deres bemærkninger.

Desuden er advokatfirmaet også - i følge TV2 Nords oplysninger - stadig i dialog med de tidligere bestyrelsesmedlemmer i Frederikshavn Havn for at få dem til at bidrage til undersøgelsen.

De fire bestyrelsesmedlemmer, som valgte at træde ud af bestyrelsen i Frederikshavn Havn i september 2023, har i første omgang afslået at deltage i undersøgelsen, da de ikke har kunnet få adgang til de dokumenter, der ligger i bestyrelsesportalen og få indsigt i hvilke dokumenter, der er inddraget i undersøgelsen.

Flere undersøgelser i gang

Advokatundersøgelsen er en del af en stribe undersøgelser om, hvad der er foregået på Frederikshavn Havn og Frederikshavn Kommune forud for det økonomiske kollaps på havnen.

Venstre har politianmeldt kommunen, efter TV2 Nord har afsløret, at en kommunal medarbejder fortæller, hvordan dokumenter i aktindsigter er blevet sorteret fra og dermed mørklagt for offentligheden.

Det bliver forklaret på en hemmelig lydoptagelse, hvor den kommunale medarbejder opfordrer Frederikshavn Havn til at gøre det samme.

Ankestyrelsen er ligeledes gået ind i sagen om den hemmelige lydoptagelse, mens også Folketingets Ombudsmand har bedt om at blive orienteret i sagen fra Frederikshavn.

Oplysninger tilbageholdt

TV2 Nord har i forbindelse med afdækningen af "Skandalen om Frederikshavn Havn" desuden afsløret, at en række dokumenter og rapporter blev tilbageholdt helt eller delvist af kommunaldirektøren og borgmesteren, og dermed ikke blev forelagt for byrådsmedlemmerne.

Blandt andet har et fortroligt notat som Frederikshavn Kommune selv udarbejdede i januar 2022 om havnens økonomi aldrig været forelagt for hele byrådet

En rapport med seks forslag til at sikre havnens dårlige økonomi, nåede først byrådet 15 måneder efter den blev sendt til forvaltningen og daværende borgmester Birgit S. Hansen.

Politikerne i Frederikshavn Kommune har bevilliget 2,5 millioner til advokatundersøgelsen, og selv om den nu bliver forsinket med flere måneder, forventer borgmesteren ikke, at den bliver dyrere.


Nordjyllands Politi maner til ro: Trusler om skoleskyderi er alvorlige drengestreger

Foto: Techcollege Aalborg

Arkivfoto

TV2 Nord modtog torsdag formiddag flere tips angående trusler om skoleskyderi mod Techcollege på Øster Uttrup Vej i Aalborg.

Der var ikke nogle, der vidste det. Men langsomt begyndte indbakken på TV2 Nord at pible.

- Tænker I skal have fat i Aalborg Techcollege på Øster Uttrup Vej. Min søn er lige taget derfra på grund af mistanke om muligt skoleskyderi, lød det fra en anonym tipper.

Direktør for Techcollege, Søren Samuelsen, bekræfter, at Techcollege har modtaget trusler, og at skolen samarbejder med Nordjyllands Politi.

- Det er ikke en akut opstået situation. Vi har været bevidste om den i nogle dage, fortæller Søren Samuelsen, og henviser samtidig til Nordjyllands Politi for yderligere kommentarer.

- Vi ser det ikke som nogen akut trussel

Simon Hjorth Jacobsen, politikommissær ved Nordjyllands Politi, fortæller, at efterforskningen af sagen ikke giver anledning til, at eleverne bør bekymre sig.

- Vi betragter det som alvorlige drengestreger, men vi ser det ikke som nogen akut trussel, fortæller han og understreger samtidig, at de ser på situationen med stor alvor.

Truslen blev opdaget for omtrent en uge siden, og siden har Nordjyllands Politi været i fast dialog med Techcollege.

Søren Samuelsen fortæller desuden, at der en beredskabsplan for eleverne i tilfælde af skoleskyderi.


Solariekæde vildledte og løj: Nu er de politianmeldt

Club Tan har blandt andet syv forretninger i Nordjylland.

Det kan være svært at holde sommerkuløren i vintermånederne, og derfor er der nogle, som vælger at gå i solarium for at forblive brune året rundt.

Men turen i solkassen kommer ikke uden konsekvenser og de danske sundhedsmyndigheder advarer også om brugen af det - men det har udbyderen, Club Tan, ikke gjort i tilstrækkelig grad, ja de har endda vildledt forbrugeren.

Derfor har Forbrugerombudsmanden nu politianmeldt solariekæden.

- Forbrugerombudsmanden politianmelder virksomheden Unicore Development ApS, der ejer Club Tan, for at benytte i alt 13 vildledende udsagn i deres markedsføring af solarie, lyder det i en pressemeddelelse fra Forbrugerombudsmanden.

Uklare konsekvenser

Solarium øger risikoen for hud- og modermærkekræft, og kan forårsage permanente skader på øjne og hud, men det har Club Tan ikke gjort klart nok.

- Virksomhedensmarkedsføring har givet forbrugeren et indtryk af, at det er sundt at gå i solarie, ved blandt andet at benytte udsagn som 'sund kulør', skriver Forbrugerombudsmanden.

Modermærkekræft fremgår heller ikke som en konsekvens på Club Tans hjemmeside eller i det nyhedsbrev fra den 27. februar i år, som gav anledningen til politianmeldelsen.

- Forbrugerombudsmanden vurderer også, at en række andre udsagn i virksomhedens markedsføring er vildledende, fordi de bl.a. giver forbrugerne indtryk af, at solarie er en vigtig kilde til D-vitamin, lyder det.

En skærpende omstændighed

Forbrugerombudsmanden ser situationen som værende alvorlig, fordi Club Tan direkte har skrevet, at solarium ikke øger risikoen for modermærkekræft.

- Overdreven solbadning kan medføre for tidlig aldring af huden og øge risikoen for hudkræft, som ikke skal forveksles med den mere alvorlige modermærkekræft, stod der blandt andet i deres markedsføring.

Bruddet på markedsføringsloven

Ifølge markedsføringslovens § 5 må markedsføring ikke indeholde urigtige oplysninger eller i kraft af sin fremstillingsform eller på anden måde kunne vildlede forbrugerne.

Ifølge § 6 må virksomheder ikke udelade eller skjule væsentlige oplysninger i markedsføringen eller præsentere væsentlige oplysninger på en uklar, uforståelig, dobbelttydig eller uhensigtsmæssig måde.

Det er en betingelse for, at der er handlet i strid med §§ 5 og 6, at den pågældende handelspraksis er egnet til at få forbrugeren til at træffe en beslutning, som denne ellers ikke ville have truffet, jf. § 8.

Desuden følger det af § 9 sammenholdt med pkt. 17 i lovens bilag 1, at det ikke må hævdes i modstrid med sandheden, at et produkt kan helbrede sygdomme, funktionsforstyrrelser eller misdannelser.

Ifølge solarieloven skal der hænge en informationsplakat i A3-størrelse på en fremtrædende plads i et solcenter. Plakaten skal have denne overskrift: ”Sundhedsstyrelsen fraråder brug af solarie. Brug af solarie øger risikoen for hudkræft”.


Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Den 21-årige mand havde travlt med ikke at blive fanget.

En 21-årig mand fra Aalborg er natten til torsdag blevet anholdt på Mors sigtet for 12 forhold. Heriblandt vanvidskørsel.

Det fortæller vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, Allan Riis.

Den 21-årige mand havde travlt med at rage sigtelser til sig, da en patruljevogn ønskede at stoppe ham ved Oddesundvej uden for Thisted.

Det ønskede manden dog ikke, hvorfor han valgte at køre væk. Her startede han med at køre over hundrede procent over det tilladte med retning mod Thisted by.

I Thisted by fortsatte han med at køre hundrede procent over det tilladte, hvorefter jagten fortsatte inde i byen. Herinde havde manden tilsyneladende fået nok af jagten, da bilen pludseligt holdt ind til siden.

- En kollega går op på siden af bilen og vil åbne døren, men da han gør det, bakker bilen, og manden drejer hjulene, hvorefter han så kører foden over på betjenten, fortæller Allan Riis.

Biljagten fortsatte derefter ud af Thisted by med retning mod Mors.

Igen kørte den 21-årige mand langt over det tilladte, inden manden slutteligt blev stoppet i byen Øster Jølby, hvor han blev anholdt sammen med en 21-årig kvinde fra Mors, der sad på passagersædet.

Manden er sigtet for fire gange at køre over hastighedsgrænsen med hundrede procent. Han er sigtet for to gange at køre venstre om et helleanlæg, for to gange at påkøre en patruljebil og for at påkøre en betjent.

Desuden er han sigtet for at være påvirket af narko, for at køre bil påvirket af narko og slutteligt for at køre uden kørekort.

Begge passagerer af bilen er i politiets varetægt, hvor de begge vil blive afhørt.

- Vi skal blandt andet have kvinden afhørt om, hvorfor det skulle gå, som det gjorde, men vi har kun sigtelser på ham, fortæller Allan Riis.

Betjenten, der fik kørt sin fod over, skulle ifølge vagtchefen være ”ved godt mod”.

- Han har været en tur forbi skadestuen. Der er ikke noget, der er brækket, men han har ondt i sin fod, fortæller vagtchefen.

Mandens bil er blevet beslaglagt.


Ingen anholdte endnu: Politiet stadig på bar bund

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Politiet mistænker at knivstikkeriet er en del af bandekonflikt.

En 33-årig mand er blevet stukket adskillige gange med kniv på adressen Strubjerg i Nørresundby i går aftes.

Politiet afsendte straks adskillige patruljer frem til stedet, hvor han var kommet alvorligt til skade.

Han er, efter behandling på hospitalet, nu meldt i stabil, men dog fortsat i en alvorlig tilstand. 

Det oplyser lederen af politiets indsats, vicepolitiinspektør Kenneth Ginnerup i en pressemeddelelse.

Massivt til stede

Det er begrænset, hvad politiet kan sige omkring detaljerne for nu. Efterforskningen skal beskyttes, dels kendes ikke alle oplysninger omkring forløbet før, under og efter.

- Det er det, som vores efterforskning skal klarlægge, indleder vicepolitiinspektør Kenneth Ginnerup, og fortsætter:

- Men det, vi kan sige nu, er, at det er vores opfattelse, at knivstikkeriet er relateret til den verserende bandekonflikt.

Politiet har endnu ikke anholdt mistænkte.

Nordjyllands Politi vil som en følge af efterforskningen var massivt til stede på og omkring gerningsstedet.

Politikredsen har et stort arbejde foran sig med at sikre spor på blandt andet gerningsstedet med patruljehunde og kriminalteknikere, så hele forløbet kan blive klarlagt. 

Alle oplysninger i sagen kan gives til politiet på telefon 114, ligesom mobile politistation i dag, kl. 10-12, vil være placeret på Vikingevej i Nørresundby.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord