Men som alle andre superindhoppere, vil han helst være fri: Han vil spille fra start.
- Det er jo det alle vil. Det er det jeg kæmper for hver dag, så det er fedt, siger hovedpersonen selv forud for fredagens kamp mod Silkeborg, hvor karantæner til kammeraten (og konkurrenten) Kasper Davidsen og Mylian Jimenez tyder på en startplads.
Det er markant anderledes at blive skiftet ind end at starte, understreger han.
- At komme ind i de her hektiske kampe, har taget mig lidt tid at vænne sig til intensiteten. Når man starter inde, starter alle ligesom fra nul, siger han om hvorfor han føler, det er nemmere at starte.
Se hele interviewet med den unge AaB’er længere nede.
- Når du kommer ind, vil du jo gerne bevise noget. Det kan være lidt svært med sådan 50/50-fodbold til sidst, forklarer ’Bommeren’ om fodboldkampes hektiske liv.
Men det er nemmere at score fra bænken?
- Åbenbart, kommer det med smil.
- Nu havde jeg 75 minutter til at score sidste gang – og burde jeg nok også have gjort. Det er jeg selvfølgelig ærgerlig, uddyber Mads Bomholt om den chance han stjal på en dårlig aflevering fra Randers-forsvarer Daniel Høgh ved stillingen 0-0 i søndags.
I sidste del af foråret i første division indtog unge Bomholt ofte en startplads – foran Kasper Davidsen – men de roller har, blandt andet grundet en U19-slutrunde, været byttet om, siden det hed Superliga.
De gode indhop har dog gjort det nemmere at starte inde, fordi holdkammeraterne har taget godt imod ham. Man kan også argumentere for at (vigtige) mål avler tillid.
Samtidig har Mads Bomholt altid været klejn af statur. Faktisk så ’bette’, at han har været på det såkaldte Future-landshold for små spillere, ligesom han både spillede back i U17, hvis han da ikke var på bænken.
Nu er knægten dog ved at skyde i vejret.
- Jeg er jo efterhånden ved at være … ja, ikke en høj fyr, men en okay stor fyr, siger han med et smil om de godt 185 centimeter, han efterhånden er ved at ramme.
- Men det er klart det er noget helt andet end ungdomsfodbold. Det tog også mig lidt tid at tilvænne mig til fysikken og intensiteten, for det er både større og hurtigere drenge, så det gælder om at være det smartere end de andre. Det handler meget om timing i sådan nogle dueller, forklarer han.
’Smarthed’ kan muligvis også oversættes til ’hårdhed’ i denne sammenhæng.
Nicolai Poulsen har lige nuppet en vaskeægte AaB-legendes rekord, da han fik et gult kort og dermed en karantænedag. Det var nok til at fortrænge Rasmus Würtz som – i hvert fald målt på advarsler – Superligaens all time ’dumme svin’.
Se hele interviewet med Mads Bomholt her.
Det beskidte arbejde i maskinrummet har dog ikke gjort at Mads Bomholt er blevet tvunget til at blive et dumt svin, hvis han selv skal sige det.
- Det ved jeg ikke om jeg er (et dumt svin, red.). Jeg tror bare man spiller til grænsen, og så går man over nogle gange, men det kan ske for alle, siger han tørt og professionelt, inden han bryder ud i grin:
- Et dumt svin er nok lidt hårdt at bruge, men selvfølgelig skal jeg blive lidt mere moden og voksen, når det er seniorfodbold – og nok blive et endnu dummere svin end man var på ungdomsplan, indrømmer ’Bommeren’.
AaB – med forventeligt Mads Bomholt i startopstillingen – møder Silkeborg fredag klokken 19. Du kan få alt det du behøver fra kampen på sport.tv2.dk.
De unge skal væk fra gaden:
Forening åbner værested
Foto: Michael Schmidt Thomasen
Lyt til artiklen
Stop afspilningen
Genoptag afspilning
De unge fylder for meget og larmer for meget i Hadsund. Det mener en del borgere, som ikke bryder sig om, at store grupper af unge samles på offentlige steder i byen.
16-årige Kamilla Povlsen fra Assens lidt uden for Hadsund kender det alt for godt.
Når hun samles med sine venner og bekendte i Hadsund, får de ofte klager fra borgere, som mener, at de fylder for meget og larmer for meget.
- Det er svært for os unge i Hadsund og omegn. Vi vil gerne mødes og lave noget, men problemet er hele tiden, hvor vi skal være. Når vi er mange sammen, kan vi jo ikke mødes hjemme hos en af os, siger Kamilla Povlsen, som til daglig går i 10. klasse i Hobro.
Det problem forsøger bestyrelsen i foreningen Casa - Livets hus nu at gøre noget ved.
Se hele indslaget her.
Skal drives af medlemskaber
Foreningen har lejet den tidligere cykelhandlers store lokaler på Vestergade midt i byen for at skabe et værested, hvor byens unge kan mødes uden at genere nogen.
Torsdag var Kamilla Povlsen på besøg for at se lokalerne.
- Det er en megagod ide, de har fået. Bare i dag er der kommet masser af ideer til, hvad man kan lave her. Der er snak om teater, et musikhjørne og et scooterværksted. Der er plads til alle her. Det er så fedt, siger Kamilla Povlsen.
Det er planen, at huset skal drives af medlemskaber, fonde og private donationer. Der er forslag om, at man med et medlemskab skal kunne lukke sig ind, når man har lyst. Et uformelt mødested som de unge selv sætter præmisserne for.
- Det er særligt om vinteren, at vi mangler et sted med varme at være. Nu ser det ud til, at vi får sådan et sted, siger Kamilla Povlsen.
Bestyrelsen skal nu tegne medlemskaber og søge fonde og donationer, inden dørene til Casa - Livets hus for alvor kan slås op for de unge i Hadsund.
Supermarkedskæder går til angreb på ”hr. og fru Danmark”: Stop tyverierne
Foto: Thomas Lekfeldt/Thomaslekfeldt/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen
Stop afspilningen
Genoptag afspilning
Helt almindelige danskere stjæler mere og mere, oplever Coop og Salling. Eksperter vurderer, at butikkerne selv er med til at friste tyvene.
Købmand Michael Andersen har allerede været udsat for dagens første tyveriforsøg, da TV 2 besøger ham en tidlig eftermiddag i december. En "pæn, midaldrende mand" har forsøgt at stjæle en flaske vodka, og det er langtfra usædvanligt.
Det seneste år er antallet af tyverier i hans Meny-butik i Kennedy Arkaden i Aalborg eksploderet i en sådan grad, at det er hverdagskost.
Der hvor vi ser, at det vokser rigtig meget, er hr. og fru Danmark og desværre også deres børn, hvor det er gået helt over gevind.
Charlie Kragdal, sikkerhedschef, Coop
Og selvom der fortsat er udenlandske kriminelle eller socialt udsatte, som stjæler fra butikken, er der også en helt anden type tyv, som huserer, og som tager småting, som en pose vindruer, med sig uden at betale for det.
- Der er nogle, der har masser af penge på sig, men alligevel tager en mindre ting. Og hvor man tænker, at det er fuldstændig unødvendigt, siger Michael Andersen.
"Hr. og fru Danmark" storstjæler
Han står langtfra alene med den oplevelse.
Købmand Michael Andersen oplever tyverier begået af folk, han aldrig normalt ville mistænkte for butikstyveri. De ser ikke ud til at mangle penge, men stjæler alligevel fra hans butik, fortæller han.
Foto: TV 2
De to store dagligvarekoncerner Coop og Salling Group oplyser til TV 2, at de oplever et stigende antal tyverier begået af udadtil helt gennemsnitlige danskere, som butikschefer normalt aldrig ville mistænke for at begå butikstyverier.
- Der hvor vi ser, at det vokser rigtig meget, er hr. og fru Danmark og desværre også deres børn, hvor det er gået helt over gevind, siger Coops sikkerhedschef, Charlie Kragdal.
Han fortæller, at de typisk stjæler enkelte varer, såsom en enkelt flaske rødvin, en ost eller en pakke hakket oksekød. Ofte gennem scan-selv-kassen, hvor de undlader at scanne enkelte varer.
- Der er ingen grænser for, hvad der bliver stjålet. Det behøver ikke nødvendigvis være den dyre kaffe. Det kan lige så vel være, at de tager en ekstra plade chokolade, siger Charlie Kragdal.
Video: TV 2 News
Hos Dansk Erhverv er Henrik Lundgaard Sedenmark, der er fagchef for detailhandelssikkerhed, dykket ned i statistikkerne bag de mange butikstyverier.
Skred i moralen
På baggrund af blandt andet tyveriernes størrelse, udvalget af tyvekoster og en gennemgang af en række domme for butikstyverier, er hans konklusion også klar:
Det er hr. og fru Danmark, der stjæler, og de står for de fleste af butikstyverierne.
- Der er sket et skred i folks opfattelse af, hvad der er rigtigt og forkert. Der er større accept af, at man stjæler. Det er altså meget bekymrende, mener han.
Ifølge Dansk Erhverv har ”hr. og fru Danmark” i flere år udgjort en stor andel af butikstyvene, men udviklingen er taget til i takt med, at butikkerne oplever flere butikstyverier.
En ny opgørelse, som Rigspolitiet har lavet for TV 2, viser, at der i 2024 allerede ved udgangen af november var anmeldt det højeste antal butikstyverier i 24 år.
- De enkelte butikstyve tænker, at det bare er en lille smule, de har taget. Men samlet set er det jo milliarder af kroner, der forsvinder fra butikkerne, siger han.
Henrik Lundgaard Sedenmark har ikke noget klart svar på, hvorfor flere udadtil almindelige danskere skulle stjæle mere.
Men han fortæller, at antallet af tyverier for alvor tog fart omkring coronapandemien og nævner blandt andet også inflationskrisen og de dertil stigende fødevarepriser som en mulig årsag til tyverierne.
Både han og Salling Group mener, at tyverierne samlet set er et udtryk for, at danskernes moral er i forfald.
- Jeg tror simpelthen, at det er blevet mere accepteret at stjæle bredt i befolkningen, siger Anders Hagh, administrerende direktør i Salling Group.
Rasmus Munksgaard, lektor i kriminologi på Aalborg Universitet, fortæller, at der ikke er lavet forskning, der kan understøtte forklaringen om, at flere og flere på overfladen almindelige danskere stjæler i butikkerne.
Til gengæld kan en del af det stigende antal anmeldelser også hænge sammen med, at butikkerne er blevet bedre til at opdage og anmelde butikstyverier.
Han vurderer dog også, ligesom Coop og Salling Group, at en del af det stigende antal anmeldelser kan hænge sammen med de stigende priser i forbindelse med inflationskrisen.
- Hvis folk er pressede på privatøkonomien, eksempelvis på grund af arbejdsløshed, inflation, eller andet, så kan de være nødsaget til at skrue ned for luksusforbrug eller forbrug generelt. Det kan øge efterspørgslen på hælervarer eller motivere tyveri, fordi det er en måde at bibeholde sit forbrug på, når økonomien er presset, siger han.
Scan-selv-kasser frister tyvene
Der er dog en anden forklaring, som formentlig spiller en større rolle, vurderer han.
De seneste år har supermarkederne indført flere og flere scan-selv-kasser. Og det kan friste flere på overfladen almindelige danskere til at tage fra butikken med ubetalte varer under armen.
- Risikoen for at blive opdaget er måske blevet reduceret af scan-selv-kasser, og de betyder også, at der er færre på arbejde, som kan opdage en butikstyv, siger Rasmus Munksgaard.
Han bakkes op af Lars Højsgaard Andersen, der er forskningsprofessor i kriminologi hos Rockwool-fonden.
Han vurderer ligeledes, at stigende priser kan få flere til at begå tyverier. Men peger også på scan-selv-kasserne som en anden potentielt afgørende årsag.
- Jo mere besværligt det er at lave kriminalitet, jo færre begår det. Og i det her tilfælde gør vi det lettere. Du behøver ikke længere stå i ly og gemme en spegepølse i jakkelommen. For nu kan du bare scanne alle dine andre varer og så undlade at scanne spegepølsen, siger han.
Det stjæles der mest af i butikkerne
Personlig pleje – eksempelvis deodoranter, parfumer, barberblade og makeup-produkter. Udgør 14,6 procent af stjålne varer
Kolonial – eksempelvis dåsetun, nødder og Nescafé. Udgør 11,5 procent af tyverierne
Køl og frost – eksempelvis kylling, smør, ost og is. Udgør 11,3 prcoent af stjålne varer
Øvrige varer – eksempelvis penge, kaffe, bæreposer, Lego og lignende. Udgør 9,6 procent af stjålne varer
Øl/Sodavand – udgør 8,9 procent af stjålne varer
Slik – udgør 7,4 procent af stjålne varer
Slagter/bager – eksempelvis oksemørbrad, culottesteg, boller og kage. Udgør 5,9 procent af stjålne varer
Tekstil – eksempelvis bh'er, bukser, strømper og sko. Udgør 4,9 procent af stjålne varer
Vin/spiritus – udgør 4,8 procent af stjålne varer
Frugt/grønt/blomster – udgør 4,7 procent af stjåle varer
Kilde: Dansk Erhvervs opgørelse over stjålne varer for 3. kvartal 2024.
Afviser at droppe scan-selv-kasser
Supermarkederne selv afviser, at scan-selv-kasserne bærer forklaringen på den eksplosive stigning i anmeldelser af butikstyverier, og at de dermed også selv er med til at friste kunder i at begå tyveri.
- Jeg synes ikke, at man kan lægge ansvaret over på os som offer. Det er jo i sidste ende kunden, som vælger at tage nogle ekstra varer med ud af butikkerne. Vi har lavet den her løsning for at gøre det nemmere for kunderne at handle i vores butikker og undgå de lange køer, siger Charlie Kragdal, sikkerhedschef i Coop.
Heller ikke hos Salling Group er der planer om at fjerne scan-selv-løsningerne fra butikkerne.
- Hvis vi skal have markant flere mennesker ansat i vores butikker, som kan gå og holde øje med den her lille minoritet af kunder, som ikke kan finde ud at opføre sig ordentligt, så bliver det jo dyrere for os alle sammen, siger Salling Groups administrerende direktør, Anders Hagh.
I Meny i Aalborg har butikschef Michael Andersen svært ved at se, hvordan han skal sætte en stopper for tyverierne.
Her står Meny-købmand Michael Andersen med den flaske vodka, som blev konfiskeret fra en udadtil helt almindelig mand, der forsøgte at begå tyveri en decemberdag, hvor TV 2 var på besøg i Meny i Kennedy Arkaden i Aalborg.
Foto: TV 2
Han sætter alarmer på en række af sine varer og har allerede allieret sig med en butiksdetektiv og en vagt. Han mener heller ikke, at en afskaffelse af scan-selv-kasser er løsningen. Der skal en holdningsændring til hos danskerne, hvis mange af tyverierne skal stoppes, mener han.
- Folk tager let på det. De tænker ikke på konsekvensen. De tænker bare, at butikken jo har 1000 Mars-barer, så hvis de tager en enkelt, så betyder det ikke noget. Og hvis det er gået godt et par gange, så tror jeg også, de bliver ved, siger han.
Det var skjulte optagelser, der fældede den tidligere lokalpolitiker.
Lyt til artiklen
Stop afspilningen
Genoptag afspilning
Dermed er der sat endegyldigt punktum i sagen, der stammer helt tilbage fra 2019.
Den tidligere lokalpolitiker Per Zeidler, der bor i Skelund ved Hadsund, er blevet dømt for rufferi. Det har Vestre Landsret afgjort torsdag eftermiddag.
Dermed har Vestre Landsret stadfæstet den dom, som byretten i Aalborg i marts 2023 kom frem til, hvor han blev idømt ni måneders fængselsstraf.
Dog med den undtagelse, at hvor byretten fandt, at der skulle konfiskeres 16.720 kroner fra Per Zeidler, som byretten mener, han uberettiget har tjent, er Vestre Landsret kommet frem til, at det blot er 10.000 kroner, der skal konfiskeres fra den tidligere lokalpolitiker.
Den tidligere politiker er blevet dømt i en lignende sag i 2019.
Foto: TV2 Østjylland
Per Zeidler, der i årevis var en profil som byrådsmedlem og udvalgsformand i Syddjurs Kommune for Liberal Alliance, var tiltalt for rufferi ved at arrangere en række gangbang-arrangementer i sit hjem i Mariagerfjord Kommune og ved arrangementerne at have modtaget en del af den betaling, der skulle gå udelukkende til kvinderne.
Skjulte optagelser
Sagen begyndte, da en kvindelig journalist gik undercover og udgav sig for at være interesseret i at medvirke i ekspolitikerens gangbangs, hvor en eller to kvinder tilfredsstiller flere mænd ved et sexorgie.
I samtalen forklarede han selv, at han fik 20 procent af indtægterne fra de såkaldte gangbangs. Under byretssagen forklarede den rufferidømte ex-politiker imidlertid, at han havde lugtet lunten og derfor smurte tykt på i samtalen.
Han sagde, at han aldrig havde modtaget procenter for arrangementerne, men han erkendte, at der er blevet afholdt gangbang-arrangementer i hans hjem.
Tilbage i 2019 blev Per Zeidler også dømt i en tilsvarende sag om rufferi, hvor han blev dømt for at arrangere 73 gangbangs rundt omkring i landet. Det spillede ind i byrettens afgørelse, at de nye ulovlige forhold begyndte blot omkring en uge efter, at han lige var blevet dømt.
Udover konfiskeringen af de 10.000 kroner er han blevet dømt til at betale sagens omkostninger.
- Det kunne ikke være bedre, siger en lettet Mathias Skinnerup, der nu kan lægge sin undren på hylden.
Træet på Kirstens Bakke i Sennels ved Thisted er blevet fældet af Thisted Kommune, da vejsaltningsmaskiner med mere ikke har kunnet køre forbi, da træet har skærmet vejen.
- Det er jo fair nok så. Det er bare underligt, at de ikke har sagt noget, siger Mathias Skinnerup, da TV MIDTVEST kan ringe ham op og fortælle, at vi har løst mysteriet.
Erstattes måske
Benny Kristensen, der er formand for Park og Vej i Thisted Kommune, så ingen anden mulighed.
- Ja, det er os. Det er lidt over en måned siden, vi gjorde det. De kunne simpelthen ikke være der, når de skulle salte, fortæller formanden.
Beboerne på Kirstens Bakke opsatte dagene efter træets forsvinden et skilt i håb om at få flere oplysninger.
Vejens grundejerforening har sat træerne op i sin tid og passet dem, så vejen kunne få lidt ekstra udsmykning. Derfor håber de også på, at de kan få fyldt den tomme plads med noget nyt.
Og det er formanden for Vej og Park ikke afvisende overfor.
- Muligvis planter vi et nyt træ, fortæller Benny Kristensen.
Mathias Skinnerup er lettet og glad for, at han nu kan lægge mysteriet på hylden.
- Nu kan træet blive begravet i 2024, og vi kan starte på en frisk i det nye år.
Fortidslevn hitter:
Nordjyske Museer har fået flere gæster
Foto: Lars Horn / Nordjyske Museer
Lørdag 31. august dukkede mere end 1000 gæster op til festlighederne, da man fejrede 400-året for opførelsen af Aalborgs måske mest kendte hus: Jens Bangs Stenhus.
Lyt til artiklen
Stop afspilningen
Genoptag afspilning
Det er lykkedes at trække flere gæster til museerne under Nordjyske Museer.
Det har været et godt år for Nordjyske Museer. De 13 udstillingssteder har nemlig haft godt og vel 300.000 besøgende i 2024 og det er en stigning på 10 procent sammenlignet med året før.
- Vores styrke er at lave vidensbaserede oplevelser, som bygger på autenticitet, og vi er meget glade for at se, at netop det kan tiltrække flere hundredetusinde gæster. Vi kan altid blive endnu bedre, og det vil vi også gøre vores bedste for, at publikum kan mærke i fremtiden, men vi er meget tilfredse med årets besøgstal, siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach.
Det er blandt andet byvandringerne i Aalborg, der er med til at trække flere gæster til. Det er særligt den tur i Aalborg Vestby med besøg på Spritten i samarbejde med Kunsthal Spritten, som står for væksten. Dertil kommer den hemmelige koldkrigsbunker Regan Vest, Harald Blåtands vikingeborg Fyrkat og Jens Bangs monumentale stenhus. Alle steder har været velbesøgte det forgangne år.
I 2024 har Regan Vest stort set været fuldt booket. Der har i alt været 65.794 gæster. Det svarer til 99 procent af de tilgængelige billetter. Og populariteten ser ud til at fortsætte ind i 2025. Der er allerede solgt 10.000 billetter til besøg i april, maj og juni.