Supersygehus skal have ny projektleder: - Det er en supermand, de leder efter
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord
Det bliver ikke nemt for Region Nordjylland at finde en erstatning for projektdirektør Marin Kjær, der i går valgte at opsige sin stilling.
Supersygehusbyggeriet i Aalborg Øst har været ramt af en række skandalesager, og i går mistede byggeriet sin projektleder.
I en chokmelding fra Region Nordjylland lød det, at projektdirektør Martin Kjær, der overtog posten efter Niels Uhrenfeldt, sagde sin stilling op efter knap halvandet år på posten.
Og det bliver ikke en nem øvelse for Region Nordjylland at finde en afløser. Det vurderer Kim Haugbølle, der er lektor og forsker i byggeriets processer hos Aalborg Universitet.
- Der er to muligheder.
- Enten udnævner de en, som sidder i projektet nu, og udpeger vedkommende til at blive konstitueret og overtage funktionen permanent. Det er en løsning, de undersøger, men det er ikke sikkert, man har lyst til at få det ansvar, og blive parkeret på øretævernes holdeplads, siger Kim Haugbølle og fortsætter:
- Eller også skal man finde en, der ikke allerede er en del af projektet, og som har de erfaringer, der skal til, for at styre et projekt på den her størrelse.
Se et længere interview med Kim Haugbølle herunder:
Og den nye projektleder skal ikke kun være en, der har erfaringer med et lignende byggeri af den størrelsesorden. Det skal også være en med politisk tæft, fordi det er et offentligt projekt, der involverer skattekroner.
Og det skal være en, der både har evner kommunikation, personaleledelse og krisehåndtering.
- Det er en meget krævende opgave, og der vil helt sikkert være folk i ansøgerfeltet, som ikke synes, det er sjovt at skulle arbejde røven ud af bukserne. Det der med at arbejde 37 timer, den går ikke, lyder der fra forskeren.
Og når regionen skal ansætte er det ikke uden betydning, at byggeriet af det nye supersygehus har været ramt af en række udfordringer.
Er supermand i arbejde?
For udover at det har overskredet tidsplanen med indtil videre seks år, har det også overskredet budgettet med godt 1,4 milliarder kroner.
Senest i juli kom det frem, at der var en kæmpe vandskade på sygehuset, efter 40.000 liter vand fossede ud fra operationsstuerne på første sal, fordi et rør var gået ud af sin samling inde i en væg.
I marts måned kom det frem, at der flere hundrede steder var trængt vand ind i facaden i så store mængder, at der lå synligt vand på gulvene.
Og i september 2022 erfarede TV2 Nord, at 36 kilometer rør skulle udskiftes, fordi der havde været stillestående vand i rørene, og der dermed var dannet bakterier inde i rørene.
- Det kræver lidt ekstra skind på næsen at styre et projekt, der allerede har en lang forhistorie, så det er jo et ekstra krav, at man også kan krisehåndtere.
- Spørgsmålet er ikke bare, hvor stort feltet af ansøgere er. Det er jo en supermand, de leder efter. Det kan være, man skal tage til takke med en, der ikke har de fornødne projektfaglige erfaringer, siger Kim Haugbølle.
Du kan se Martin Kjær gæste Indblik kort efter sin tiltræden og sætte ord på det projekt og "turnaround" han stod overfor og som han nu har forladt. Se det herunder.