Stor mangel på plejefamilier: Annette og Mads har haft 14 plejebørn
Der er blevet omkring 300 færre plejefamilier i Nordjylland siden 2014, men behovet er der stadig.
Hos Annette og Mads Thomsen startede det hele med et brændende ønske. De ønskede at give deres søn en bror eller søster, men de kunne ikke.
Efter at have overvejet forskellige muligheder meldte de sig som plejeforældre - i første omgang lidt på prøve som aflastningsfamilie.
I dag står de 35 år og 14 plejebørn senere.
Det er ikke bare et job. Det er en livsstil
Annette Thomsen, plejemor
Den typiske plejefamilie
Annette er i dag fuldstidsplejemor aflønnet af kommunen, mens Mads er selvstændig erhvervsdrivende. Gennem årene har de haft plejebørn i både kortere og længere ophold. Lige nu bor der to teenagedrenge ved parret i Sulsted.
- Det er ikke bare et job. Det er en livsstil, siger Annette Thomsen og uddyber:
- Det er en stor tilfredsstillelse, når man kan se, at man gør en forskel. Men det går også den anden vej. Du skal også være indstillet på, at det ikke er altid, du kan rykke det, du gerne vil.
Familien Thomsen er på mange måder tæt på at være den typiske plejefamilie.
For de gennemsnitlige plejeforældre i Aalborg Kommune er 55 år. Kvinden er pædagog, mens manden er håndværker. De bor i småbyer eller på landet og har hund og kat.
Der skal være nok familier at vælge imellem, så vi kan finde det rigtige match
Rasmus Leicht Madsen, konstitueret afdelingsleder, Visitationen og Familieplejen i Aalborg Kommune
At gennemsnitsalderen er 55 har skabt lidt af et problem for Aalborg Kommune. For mange plejeforældre er de seneste år gået på pension og en del er på vej samme vej, og der er ikke lige så mange, der melder sig, som tidligere.
Derfor er budskabet fra Aalborg Kommune klart: Der mangler plejeforældre!
Mangler specifik gruppe
Helt konkret er der siden 2014 blevet omkring 300 færre plejefamilier i Nordjylland, men behovet er der stadig, for plejefamilier er den primære anbringelsesform i Aalborg Kommune.
Alderen giver også en anden udfordring, for der mangler ifølge Aalborg Kommune især yngre plejeforældre, som kan tage imod spædbørn, der potentielt kan ende med at være tilknyttet familien i 23 år.
- Man kan ikke sætte konkret tal på, hvor mange vi mangler. Det er ikke sådan, at hvis vi står med 40 børn, mangler vi 40 familier, for det handler om, at der skal være nok familier at vælge imellem, så vi kan finde det rigtige match, siger Rasmus Leicht Madsen, konstitueret afdelingsleder for Visitationen og Familieplejen i Aalborg Kommune.
Som det er nu, er de i Aalborg Kommune nødt til at køre længere og længere væk for at finde plejefamilier, selvom ønsket er at anbringe børnene i indenfor kommunen.
Hvad har I gjort for at skaffe flere familier?
- Vi bruger meget Facebook til at søge efter familier, og så holder vi informationsmøder.
Har I gjort noget for at gøre det mere attraktivt at blive plejefamilie?
- Jeg synes, vi yder en stor service til plejefamilierne. De får løbende supervision, som er et krav i lovgivningen, og så er der løbende uddannelse. Vi har også ændret aflønningen, så man ved fra starten, hvad lønnen vil være i hele anbringelsesperioden, siger Rasmus Leicht Madsen.
- Prøv det
Annette og Mads Thomsen tager fortsat mod plejebørn og har oplevet, at der bliver gjort noget ud af at finde det rigtige match. I nogle tilfælde har ældre børn selv fået lov til at vælge mellem flere familier. Parret har også selv mulighed for at sige nej, når de tilbudt en ny anbringelse. På grund af deres alder tager de ikke længere imod helt små børn.
Man skal være indstillet på at give afkald på mange ting
Annette Thomsen, plejemor
Hvor stor tilknytning, de får til børnene, er forskelligt.
- Der er nogle af dem, vi ikke har set, siden de flyttede herfra. Andre af dem kommer dagligt og kalder stadig Annette for mor, siger Mads Thomsen.
For parret har det været en god beslutning at blive plejefamilie, men det har også givet begrænsninger.
- Man skal være indstillet på at give afkald på mange ting. Man kan ikke bare få plejebørnene passet af naboens datter, og hvis plejebørnene ikke vil med, må man til tider opgive ferier og arrangementer, siger Annette Thomsen.
Budskabet er dog klart fra Mads og Annette:
- Hvis I er i tvivl, så prøv det. Det giver så meget igen.
Aalborg Kommune holder 1. februar informationsmøde for familier, der overvejer at blive plejefamilie.