Stor mangel på faglærte i fremtiden: Alligevel er Josh desperat: - Vi er nødt til at tigge efter en læreplads
Foto: Privatfoto
På trods af, at der i længere tid har været stort fokus på, at der vil mangle faglærte i fremtiden, så er det nærmest umuligt at få en læreplads som tømrer.
- Der er kæmpe mangel på håndværkere i hele landet, men vi er nødt til at tigge og be om lærepladser, sådan burde det ikke være!
Ordene kommer fra 22-årige Josh Rømer, som er i lære som tømrer på Tech College i Aalborg.
Han er i gang med grundforløb to på sin uddannelse, men der er et kæmpe problem. Han kan nemlig ikke få en læreplads på trods af, at han har ringet til over 40 virksomheder og har stillet sig ved vejen i fem timer med et skilt.
- Det er helt vildt frustrerende og stressende. Vi får hele tiden af vide og læser om, at der er en stor mangel på studerende på erhvervsskolerne, og at der kommer til at mangle faglærte i fremtiden, men det er nærmest umuligt at få en læreplads, konstaterer han.
En fremskrivning af ubalancer på arbejdsmarkedet foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at Danmark kommer til at mangle 99.000 faglærte om bare syv år.
Alligevel modtager Josh Rømer samme svar, når han ringer en mester op og spørger efter læreplads.
- Man kommer ikke en gang til en samtale. De siger alle, at de er fyldt op eller ikke har arbejde nok. Jeg ringede sågar til en, som spurgte, om skolen bad os om at ringe til dem, fordi han var ved at blive skør i hovedet af alle de henvendelser, han fik, forklarer den unge studerende.
Prøvede noget alternativt
Derfor valgte Josh Rømer at tage anderledes metoder i brug. På en af hans 'søge-dage', som skolen stiller til rådighed valgte han, at stille sig foran Stark i Aalborg med et stort skilt, hvorpå han havde skrevet, at han søgte læreplads.
- Mange kom og sagde, at det var fedt og godt kæmpet. Stark kom ud og sagde, at jeg bare kunne hente alle de drikkevarer, jeg ville, og mange sendte generelt en tommelfinger op ad, når de kørte forbi.
- En mand holdt ind til siden og spurgte, om han måtte tage et billede af mig og dele på facebook.
Efter fem timer valgte Josh Rømer at tage hjem.
- Jeg følte, det var endnu et nederlag, for ingen ringede.
- Så skrev ham Morten, som delte mit billede, at det var delt over 200 gange. Dagen efter var det delt 1000 gange, forklarer Josh Rømer, der fortæller, at opslaget nu er delt over 8000 gange.
Problemet er bare stadig det samme. Der er ingen læreplads.
Flere i samme båd
Udover Josh Rømer søger hans 90 klassekammerater ligeledes en læreplads. Årgangen var i alt 150, da de begyndte på grundforløb to, og her havde omkring 20 i forvejen en sikret læreplads ifølge Josh Rømer.
- Det er jo næsten ingen, som har fået en læreplads, og vi er mange, der kæmper mod hinanden om de få, der dukker op en gang imellem.
Eleverne på tømreruddannelsen kan vælge at skifte til at blive gulvlægger, tagmand eller tæppelægger, hvor man kan få en læreplads med det samme.
- Men så bliver man jo ikke tømrer, konstaterer Josh Rømer, der fortæller, at nogle har taget den vej, fordi de ikke har kunnet vente længere på en læreplads.
På grund af sin manglende læreplads, er Josh Rømer i skolepraktik. Det er bare ikke halvt så gavneligt, mens det er dobbelt så stressende.
- Vi møder jo hver dag og skal løse nogle opgaver, som vi ikke får det samme ud af, som hvis vi var i lære. Samtidig skal vi søge de her lærepladser ved siden af, hvilket er en stressfaktor som hele tiden er i baghovedet.
- Vi får heller ikke samme løn, som hvis vi er i lære, men vi har de samme timer, konstaterer han.