Stigende tendens blandt unge: Hjertebanken, ondt i maven og tvangstanker
Unge kvinder i Aalborg kæmper med dårligt mentalt helbred. En af dem er Kathrine Dohm Børsting, der har fundet sig selv grædende flere dage i træk. Halvanden måned efter sin sygemelding blev hun opsagt sit job.
Første februar i år fik Kathrine Dohm Børsting sit første fuldtidsjob efter endt uddannelse. Inden for halvanden måned begyndte hjertebanken, ondt i maven, og tvangstanker. Det hele kulminerede i påsken, hvor den nyuddannede grafiske designer måtte give op.
- Jeg anede ikke, hvad det var. Jeg har ikke prøvet at have stress før. Jeg kørte bare videre, indtil min krop sagde, nu bliver du simpelthen nødt til at stoppe op og slappe af, siger Kathrine Dohm Børsting og beskriver episoden som et mentalt nedbrud.
Hele min krop gik bare ned, og jeg lå og græd to dage i træk
Kathrine Dohm Børsting
Mangel på tid og nærvær
Den 25-årige aalborgenser går stadig sygemeldt derhjemme, og hun er dermed blevet en del af en kedelig statistik i Aalborg Kommune. Godt 30 procent af kvinder mellem 16 og 24 år, og godt 25 procent af kvinderne mellem 25 og 44 har dårlig mental sundhed i Aalborg Kommune.
- Der er meget lidt ro, nærvær og tid i vores samfund, siger psykolog Louise Fransgaard, der til dagligt arbejder på Center for Mental Sundhed i Aalborg Kommune.
På centeret har de oplevet, hvordan antallet af unge ramt af stress, dårlig søvn og ensomhed bare er steget og steget.
- Mange af de unge, vi ser, kan næsten ikke mærke deres krop. De har ingen fornemmelse af, hvad der er normalt og måske ikke, hvad der er så sundt. Mange går med hovedpine måske dagligt eller har ondt i maven, siger Louise Fransgaard.
De sociale medier, karakterræs, krav fra arbejdsmarkedet og egne forventninger er blot nogle af de ting, der presser specielt de unge.
- Mange har bare et øget alarmberedskab i det daglige. Der er ikke tid til pauser. Der er ikke tid til nærvær. Mange af dem, vi ser, har ikke prøvet at sidde stille og bare lave ingenting, påpeger psykolog Louise Fransgaard.
En trist statistik
Hos Aalborg Kommune erkender den radikale Jes Lunde, rådmand for Sundheds- og Kulturforvaltningen, at vi på nogle områder har skubbet samfundet og specielt de unge i den forkerte retning.
- Der er i hvert fald noget, vi har gjort helt galt. Vi har gjort det for konkurrencepræget, skolerne for meget karakterpræget, og det stresser de unge. Vi kan se i tallene, at de unge føler sig presset i de her år, og vi er simpelthen nødt til at dæmpe det pres, fordi der er for mange, der får det dårligt i dag, siger Jes Lunde.
Kathrine Dohm Børsting, der gik ned med stress, har selv flere veninder med symptomer som hende selv, og hun genkender alle de eksempler, som både psykologer og politikere kommer med.
- Der er sådan et eller andet med, at vi skal præstere hele tiden. Vi skal hele tiden vise vores værd, men hvem viser vi det reelt over for? Jeg har i hvert fald fundet ud af, at der er intet arbejde, der er det værd over mit mentale helbred, siger Kathrine Dohm Børsting til TV2 Nord.
Opsagt halvanden måned efter sygemelding
I Aalborg Kommunes forslag til budget for 2023 er der sat 4,5 millioner kroner ekstra af til Center for Mental Sundhed, og derefter 5 millioner kroner ekstra om året de næste fire år.
- Jeg håber, vi kan bidrage i Aalborg Kommune med de her midler til at knække kurven. Det er et langt sejt træk. Det kommer til at tage noget tid, men vi får også brug for, at der kommer ændringer i samfundet for eksempel i forhold til karakterræset. Så vi får også brug for Christiansborg gør noget, siger rådmand Jes Lunde.
Kathrine Dohm Børsting blev opsagt på sit arbejde halvanden måned efter sygemeldingen. Hun vil gerne i gang med at arbejde igen og håber, at hun ved at være åben om sin sygdom kan være med til at hjælpe andre.
- Jeg er sikker på, at det vil hjælpe, at man snakker mere om det. Det er ikke en skam at gå og have mentale udfordringer en gang imellem, siger Kathrine Dohm Børsting.
Antal unge med dårligt mental sundhed i Aalborg Kommune
I 2017 viste en undersøgelse, at 13,8 procent af alle borgere over 16 år i Aalborg Kommune havde dårligt mentalt helbred.
I 2021 var det tal steget til 19,5 procent eller godt 35.000 borgere.