Skovbrande hærgrer danskernes ferieparadis: Aalborg-firma går ind i kampen
Kenneth Richard Geipel har sammen med andre stiftet virksomheden Robotto.
Den nordjyske virksomhed Robotto går ind i kampen mod skovbrande, som især rammer i Sydeuropa lige nu.
Med en ny AI-teknologi kan droner hjælpe brandvæsnet med at skabe overblik over, hvor branden hærgrer.
For den aalborgensisk baserede virksomhed Robotto har siden 2019 udviklet en teknologi, som kan få stor betydning for brandmænd i kampen mod naturbrande.
- Det, vi kan gøre, er at sende de her droner ud, og så laver den overblik for dem i realtid, så de øjeblikkeligt kan indsætte ressourcer eller prioritere imellem de forskellige skovbrande, siger CEO for Robotto, Kenneth Richard Geipel.
Endnu engang har klimakrisen ramt Sydeuropa, hvor feriedestinationer som Rhodos og Korfu lige nu brænder. Det har fået konsekvenser for flere hundrede feriegæster, som har måtte flygte, mens rejser til øerne nu er blevet aflyst.
Og det er altså skovbrande som dem i Grækenland lige nu, at den nordjyske virksomhed skal hjælpe med at bekæmpe.
- Det, der er specielt ved vores drone, er den kasse, som er ovenpå. Det er en processeringsenhed, og heri ligger vores algoritmer og vores kunstige intelligens. Så det, vi egentlig gør, er at tage dataen fra kameraet og op til vores kunstige intelligens, og så processerer den dataen og sender kommandoer tilbage til dronen, fortæller Kenneth Richard Geipel.
Gennem kunstig intelligens kan dronen både kortlægge, hvor det brænder, hvor stor branden er og hvor branden er mest intens.
- Man viser den bare et sted mellem 5.000 og 30.000 billeder af en skovbrand og gentager, at det er en skovbrand. Så ved hjælp af statistik lærer den selv, hvordan en skovbrand ser ud, siger direktøren.
Udvikler videre
Virksomheden har allerede sendt to droner til Catalonien i Spanien, som har været en stor succes.
Men allerede nu er de i gang med at udvikle en ny og større drone.
- De droner, vi har i Catalonien lige nu, kan flyve i 40 minutter, men det er selvfølgelig ikke nok, når vi taler de her enorme skovbrande, som vi ser i Sydeuropa. Så vi er ved at arbejde på de her fixed wings, fortæller Kenneth Richard Geipel.
Indtil videre har de kun en prototype af modellen, som kun er en fjerdedel af den størrelse, som den rigtige udgave bliver.
Men når den nye bliver klar, vil det blive en kæmpe fordel for brandmænd, der skal bekæmpe skovbrande.
- Det vil helt konkret gøre den forskel, at man langt hurtigere vil kunne få kontrol over skovbrande. Det betyder selvfølgelig noget for naturen derude, og CO2'en som slippes ud i vores atmosfære. For brandmændene betyder det, at de kan bruge færre ressourcer på en helt konkret naturbrand, som de kan indsætte andre steder, siger Kenneth Richard Geipel.
Allerede til september forventer de, at den nye drone bliver klar. Sammenlignet med den nuværende drone, kommer den nye til at kunne flyve i op til to timer og helt ud til 100 kilometer.