Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Se billederne: Aalborg Halvmaraton og WALKin Nordjylland blev gennemført i solskin

Foto: Christopher Høeg Lundberg / TV2 Nord

Lørdag var der hele to motionsløb igennem Aalborgs gader og Limfjordstunnelen.

Mens mange lørdag nød solen i haven eller på stranden, så var der også dem, der om aften nød de sidste solstråler i løbeskoene. 

Lørdag var der nemlig hele to motionsløb igennem Aalborgs gader og Limfjordstunnelen.

Aalborg Halvmaraton og WALKin Nordjylland. Og for første gang gik starten på dem samtidig. 

TV2 Nord var med i de sidste timer inden starten, og du kan se hele inslaget herunder:

Løbet begyndte kl 18.30 og sluttede omkring klokken 21.30. Der var mere end 4000 løbere og 2500 gående lørdag. 

Se billederne herunder: 


Statsministeren vil have flere sosu'er - men hver tredje dropper uddannelsen

Foto: Lisbet Christensen

Det skal mere fokus på frafaldet på sosuuddannelserne. Sådan lød det, da statsminister Mette Frederiksen i dag besøgte Sosu Nord i Aalborg.

- Hej med jer, siger statsminister, Mette Frederiksen, mens hun træder ind gennem døren til et undervisningslokale på Sosu Nord.

En gruppe social- og sundhedsassistentelever står samlet rundt om en seng, hvor en dukke-patient.

De er i gang med at øve, hvordan de taler med en ængstelig patient, og nu er statsministeren kommet for at kigge på. Plejecentre og sygehuse har hårdt brugt for dem, der bliver uddannet her, men mange når aldrig så langt - for frafaldet er stort.

- Heldigvis oplever vi, at frafaldet er forbedret, men det er stadig for højt, siger Lene Kvist, der er direktør for Sosu Nord.

Hver tredje falder fra

En rapport fra Rambøll, der blev udgivet i marts viser, at efter 3 år - hvilket omtrent er længden på den typiske social- og sundhedsassistentuddannelse - er omkring hver tredje elev frafaldet for årgangene 2017-2019 på de danske sosu-skoler. Eleverne mærker frafaldet i dagligdagen.

- Vores søsterklasse og os er blevet slået sammen i den her skoleperiode, fordi der både har været frafald i deres klasse og i vores, fortæller Dorthe Bonvang, der læser til social-og sundhedsassistent på merit.

Kian Nedrud og Dorthe Bonvang er social- og sundhedsassistentelever. De ser hvordan deres medstuderende falder fra uddannelsen.

I følge eleverne falder nogen af deres medstuderende fra, fordi de har undervurderet på det faglige niveau på assistentuddannelsen.

- I forhold til det boglige aspekt kan man måske prøve at forlænge uddannelsen lidt, og måske give nogle flere timer til undervisningen, siger social- og sundhedsassistentelev Kian Nedrud.

En fremskrivning fra Dansk Erhverv viser, at der i 2040 vil være 61 procent flere ældre over 80 år i Nordjylland. Der skal altså uddannes langt flere sosu'er og derfor vil statsministeren også have fokus på frafaldet.

- Jeg tror, vi skal have en endnu bedre vekselvirkning mellem praktik og det, der sker på skolebænken. Der skal være god vejledning. Det er noget af det, der skal til, siger statsminister, Mette Frederiksen (S).

Tosprogede elever har det svært

30 procent af eleverne på Sosu Nord er tosprogede. Mange er kommet til Danmark i deres voksenliv og særligt her er frafaldet højt. Skolen har netop fået midler til at styrke danskundervisningen, og det kommer til at ske fra nytår. Det skal få frafaldet ned.

- De har et hverdagsdansk, men de har ikke dansk, der er tilstrækkeligt stærk til at kunne gennemføre en faglig uddannelse, fortæller Lene Kvist, direktør på Sosu Nord.

Sosu-eleverne fortæller statsministeren om deres uddannelse. Foto: Lisbet Christensen

Regeringen har flyttet ressourcer fra universiteterne til sosu-uddannelserne, og der er vedtaget et lønløft til de sosu-ansatte. Det håber eleverne også kan være med til at få flere til at gå sosuvejen.

- Jeg ser positivt på det. Jeg har gode forventninger til, at vi bliver flere og bedre til vores job, siger Kian Nedrud.

 


TV2 Nord-journalist står bag afsløringer om havnen - udlægger nu magtkampen

Hvis man har fulgt sagen om havnen i kulisserne i de seneste tre uger, kommer det ikke som en overraskelse, at en af byrådsmedlemmerne forlader Socialdemokratiet.

Onsdag aften var der godt med drama i byrådssalen i Frederikshavn Kommune, da politikkerne diskuterede, om kommunaldirektør, Thomas Eriksen, var inhabil i den personalesag, der pågår.

Den er oprettet efter, at TV2 Nord har afsløret, hvordan en kommunal medarbejder på en hemmelig lydoptagelse forklarer, at medarbejderen blandt andet har sorteret dokumenter bort fra en aktindsigt, som var blevet udleveret til pressen og dermed offentligheden.

Martin Tøttrup Kelkelund var på mødet socialdemokratisk byrådspolitikker, men torsdag morgen meldte han sig ud af S til fordel for SF. Han stemte for Venstres forslag om, at kommunaldirektøren var inhabil, men Socialdemokratiets holdning var imod. SF stemte desuden det samme som Venstre i sagen.

- Hvis man lytter til alt det, der er sket i kulissen de sidste tre uger, er det ikke overraskende, at der er en af byrådsmedlemmerne, som vælger at tage deres gode tøj og gå. Men selvfølgelig er det udadtil en overraskelse, og det er noget, der giver genlyd i den socialdemokratiske gruppe, at Martin Kelkelund forlod partiet i morges, fortæller TV2 Nord-journalisten Jesper Christiansen, der er en af de to journalister, der har lavet mange afsløringer om havnens økonomi og hele forløbet, der er gået forud.

- Og den måde, han har forladt partiet på, hvor han siger, at han er blevet truet til at skulle stemme med partiet i går, og det er derfor, han forlader det - det er altså et gevaldigt smæk med døren, han giver her på vej ud.

Har kunnet bestemme alt selv

I de seneste mange uger har arbejdsmiljøet i byrådet været tilspidset, da specielt Venstre slet ikke har været enig i, at de var færdige med at diskutere situationen på havnen.

Blandt andet kunne de ikke været med i det budgetforlig, da de ikke ville acceptere det advokatfirma, der skulle foretage en undersøgelse af forløbet på havnen.

Partihoppet kan også blive alvorligt for Socialdemokratiet, da der bliver rettet anklager mod partiet.

- Det er jo ekstremt alvorligt, at man går ud og siger, at det er de metoder, som man tager i brug i partiet. Det er en byrådsgruppe, som har haft absolut flertal i byrådet i Frederikshavn Kommune de sidste to perioder, altså i nu snart næsten syv år. De har selv kunnet bestemme alt i den socialdemokratiske gruppe i byrådet, fortæller Jesper Christiansen og tilføjer:

- Så det er nogle helt uhørte metoder, vi nu ser komme frem i dagens lys.

Fjerde parti

Det er dog slet ikke første gang, at Martin Tøttrup Kelkelund skifter parti. Faktisk har han gjort det hele tre gange nu.

Først var han medlem af Dansk Folkeparti, siden Konservative og Socialdemokratiet - og nu SF. Hovedpersonen selv ser ingen problemer i de mange partihop.

- Nu har jeg været politisk aktiv, siden jeg var 16 år. Jeg startede som DSU'er, altså i socialdemokratiets ungdomsafdeling. Så er det helt rigtigt, at der har været kortvarige afstikkere, men jeg har i de seneste mange år været demokratisk socialist, og det har været mit pejlemærke, fortæller Martin Tøttrup Kelkelund.

For nuværende får partiskiftet ikke konsekvenser for byrådet i kommunen, men det kan der komme, fortæller Jesper Christiansen.

- Lige nu har det ikke nogen stor betydning samlet set for byrådet, fordi socialdemokraterne har stadigvæk absolut flertal. Men de har kun to medlemmer for det flertal, som de har i byrådsgruppen nu. Det er kun to medlemmer, der skal forlade socialdemokratiet, og så er det absolutte socialdemokratiske flertal væk, som giver en fuldstændig ny situation i byrådet, slutter Jesper Christiansen.


Her skabte Ole Lund Kirkegaard danmarkskendte værker: Nu er den til salg

Foto: Home Hobro-Mariagerfjord

Nu er den tidligere skole til salg igen - og ånden fra Ole Lund Kirkegaard præger stadig de gamle bygninger.

Lille Virgil, Albert, Orla Frøsnapper og Otto er et næsehorn.

Det er blot nogle af de klassikere, som Ole Lund Kirkegaard skabte i sin tid som skoleleder på den nu tidligere Oue Skole.

Skolen har igennem mange år udelukkende været brugt til privat bolig, men nu er den igen til salg. Man kan erhverve sig den for den nette pris af 1.495.000 kroner, som tæller 277 kvadratmeter villa, 10 rum, 4036 kvadratmeters grundareal - og hele otte toiletter.

Men skolen har også haft en stor betydning for byen, fortæller Flemming Retbøll, der overtog tjansen som skoleleder, da Ole Lund Kirkegaard stoppede i 1973.

- Han fik jo sine ideer til bøgerne af byens borgere. Der var eksempelvis en stor grov smed i hans bøger, men det var den lokale tømrer. Han var egentlig ganske grinende oftest, men havde også et temperament, fortæller Flemming Retbøll.

Se billeder af skolen, som ejendomsmægleren Home har taget, herunder:

Foto: Home Hobro-Mariagerfjord
Foto: Home Hobro-Mariagerfjord
Foto: Home Hobro-Mariagerfjord
Foto: Home Hobro-Mariagerfjord
Foto: Home Hobro-Mariagerfjord
Foto: Home Hobro-Mariagerfjord
Foto: Home Hobro-Mariagerfjord
Foto: Home Hobro-Mariagerfjord
Foto: Home Hobro-Mariagerfjord
Foto: Home Hobro-Mariagerfjord
Foto: Home Hobro-Mariagerfjord
Foto: Home Hobro-Mariagerfjord
Foto: Home Hobro-Mariagerfjord

Spektakulære faciliteter

På skolen gik der i 70'erne 70-75 elever, og Flemming Retbøll afslører også, at eleverne blev brugt som testkaniner på de kendte værker.

- Han fortalte mig, at han skrev sine værker om natten, hvor han skrev på en masse gule sedler og prøvede det af på børnene dagen efter. Så kunne han se, om hvor godt de værker, han præsenterede, var, siger Flemming Retbøll.

Da skolen blev til privatskole, blev den omdøbt til Lille Virgil Skole, og den eksisterede frem til 2011.

Ole Lund Kirkegaard er dog stadig en stor del af bygningerne. Både udenfor og indenfor er der malerier og plakater af hans værker.

- Da vi (konen Aase og Flemming Retbøll, red.) så, at den var til salg, skulle vi lige se, om vi stadig kunne kende den. Det kunne vi slet ikke længere fra dengang, vi også selv boede på skolen. Ole Lund Kirkegaard havde en stor betydning for byen, og det havde han også for skolen med sin humor, begavelse og både hjertelige og sarkastiske side, siger Flemming Retbøll.

Der er også nogle gange spektakulære faciliteter, som man kan overtage, hvis man køber boligen. Der er tre bygninger, hvor der i en af dem er både gildesal og hjemmebiograf.


Ejer begræder indbrud: - Det rammer en lille butik som min hårdt

Ipads og telefoner er blandt andet blevet stjålet

I otte år har Thy Rep holdt til på Tigervej 12 i Thisted. Her startede Nikolai Josef Sørensen butikken og har siden knoklet og kæmpet for at udvikle på butikken og dens sortiment.

Men natten til torsdag skete noget af det værste, der kunne ske.

- Klokken 00:10 bliver udlejeren af vores lokaler ringet op og sender en ud for at se på butikken. Han møder politiet, fortæller Nikolai Josef Sørensen.

Et forfærdeligt syn

Der var slået hul i indgangsdørens rude, og derigennem havde tyven sikret sig adgang til butikken.

- Vi er stadig ved at danne os et overblik. Det er virkelig ødelæggende at se, at tyvene har taget hele vores varelager af iPads og telefoner både i butikken og ude bagved, fortæller Jacob Kappel, der er butiksbestyrer i Thy Rep.

Heldigvis havde tyven ikke taget deres reparationsudstyr med, og derfor er butikken ikke helt slået ud af spil endnu.

Otte års arbejde er gået tabt

Siden butikken blev åbnet, har Thy Rep, ifølge Nikolai Josef Sørensen, haft alle byens indbyggere som kunde på et eller andet tidspunkt. Derfor gør det også ekstra ondt, at han nu ikke kan levere det, de som lokaludbyder, plejer at kunne.

- Det rammer en lille butik som min hårdt, når sådan noget her sker. Vi har arbejdet i otte år for at opnå det varelager, vi har, og nu skal vi starte fra bunden med at fylde det op igen, fortæller Nikolai Josef Sørensen.

Foto: Nikolai Josef Sørensen

Det var dog alligevel et lettelsens suk, som forlod butikkens bestyrer, da han opdagede, at tyven ikke havde taget de telefoner, som de havde til reparation.

- Vores kunders telefoner var der stadig, men nu arbejder vi hårdt på at optimere vores sikkerhed endnu mere, fortæller Jacob Kappel.

Stor opbakning fra de lokale

De lokale butikker og forretninger er allerede i gang med at se deres overvågning igennem for at hjælpe Thy Rep. På Facebook har der også været stor opbakning, hvor mere end 560 personer har delt et opslag, som Thy Rep har skrevet.

Det næste på tegnebrættet for butiksbestyreren og butiksejeren er at få så meget lager hjem, de kan, inden julen rammer - selvom det bliver svært.

- Vi risikerer, at dem, der plejer at støtte os, er nødt til at handle i de større kæder og online, hvis ikke, vi når det, siger Jacob Kappel.


Foto: Statens Serum Institut

I et år har en kold lungebetændelsesepidemi stået på, og den fortsætter.

Det er sæson for snue, hoste og influenza, men det seneste år er mange blevet ramt af en kold lungebetændelse. Og der er tale om en epidemi grundet det høje antal tilfælde.

- 20 procent af dem, der bliver testet, testes positive, og det er højt, siger Michael Dalager-Pedersen, overlæge og leder på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

På grafen ses antallet af personer med kold lungebetændelse (MP) fra 2015-2024 samt hvor mange procent af dem, der tjekkes for MP, der testes positive. Foto: Statens Serum Institut

På Aalborg Universitetshospital ses stigningen også. Her er antallet af tests steget fra 73 i uge 42 til 89 i uge 43.

I førstnævnte uge er 11 testet positive (svarende til 15,1 procent af de testede), mens 22 er testet positive i uge 43 (svarende til 24,7 procent).

De positive tests med kold lungbetændelse på Aalborg Universitetshospital, overgås procentvis kun af Region Sjælland. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Hvad er kold lungebetændelse (mycoplasma pneumonia)?

  • Der er oftest tale om en mild lungebetændelse med symptomer som tør hoste og ikke voldsomt høj feber

  • Lungebetændelsen går ofte over af sig selv

  • Få bliver indlagt, hvorfor sygehusvæsnet heller ikke påvirkes betydeligt.

Hvert 4.-5. år ser man udsving i antal tilfælde, der fører til kortvarige epidemier, der ofte strækker sig over efterår og vinter, hvorefter den dør lige så stille ud. Dog er denne epidemi langvarig. Hvorfor det er tilfældet, kan Michael Dalager-Pedersen ikke entydigt forklare, men han har et bud på det.

- Der kan være tale efterdønninger efter corananedlukningen, der gør, at vi bliver ramt af et hammerslag. Under nedlukningen fik vi dæmpet vores naturlige immunitet, og når den falder, vil flere blive ramt, siger overlægen.

Og hans råd er da også simple og minder meget om nogen, som mange hørte under coronapandemien.

3 gode råd

  • Hvis du skal nyse - host i ærmet

  • Hav god håndhygiejne

  • Bliv hjemme, når du er syg.

Michael Dalager-Pedersen mener dog ikke, at man bør være bekymret.

- Det handler om almindelig sund fornuft.