Vanedannende og nemt at skaffe: Så mange behandles for opioider i Aalborg
Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord
Det er et farligt misbrug at få, og det er utrolig svært at slippe af med igen.
- Der er ingen tvivl om, at det er langt mere vanedannende og langt mere indgribende end andre former for rusmidler.
Sådan lyder det fra Tina Maria Larsen, som er centerchef for Center for sociale indsatser i Aalborg Kommune.
Centeret får dem ind, som har fået et misbrug af opioider ind, og det er svært at komme af med sit misbrug.
Hun fortæller også, at det hovedsageligt er unge mennesker, der har et misbrug med opioider, men at det også ofte er mennesker, der har andre udfordringer i livet, og som derfor bruger rusmidler. Men det kan være alle, der falder i, tilføjer hun.
- Vi hører det så ofte, at man ikke har været opmærksom på, hvor indgribende et opioidmisbrug faktisk er, og hvor alvorligt det er, og hvor svært det er at komme af med igen. Vi ser nogen, der faktisk ikke har været klar over, hvor voldsomt det er, og som måske har brugt det som festaktivitet eller noget andet.
Nemt at få fat på
En søgning, som TV2 Nord har foretaget på sociale medier, viser, at det er ganske nemt at finde frem til nogle, der sælger opioider. Tina Maria Larsen har også hørt, at opioider som morfin og tramadol desværre ikke er særlig mange klik væk.
- Hvis man har en Facebook -profil eller noget andet. Så vil man ret hurtigt kunne bestille noget og faktisk også få det bragt til døren inden for ganske kort tid, siger hun.
I et land som USA er udfordringerne med opioider stukket helt af flere steder, men helt så galt er det ikke gået i Aalborg.
Til dags dato i år har eller er 108 personer i behandling i Aalborg, mens det var 110 i 2023, og 130 i 2022. Tina Maria Larsen ser derfor ikke nogen bekymrende udvikling i tallene, men hun er bekymret for, at det kan ske.
- Vi ved, at rusmiddelbrug skifter over tid. Så vi vil jo rigtig gerne fange det rigtig hurtigt, hvis det er, at vi ser nye tendenser, fortæller hun.
Vil teste spildevandet
På grund af bekymringen har regeringen mandag foreslået, at man i blandt andet i Aalborg tester spildevandet for misbruget af opioider.
Det vækker begejstring hos centerchefen.
Jeg håber, den viser, at vi faktisk er ret godt fast i de unge, i og med at vi har det nære samarbejde med uddannelsesinstitutionerne. Men hvis ikke det gør det, så vil det da være en god læring for os, fortæller hun.
Netop uddannelsesinstitutionerne arbejder de sammen med i en forebyggende indsats - både for at glæde de unge på, men også de lærere som er sammen med dem til hverdag.
Hos Jes Lunde (RV), rådmand for Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune, giver det god mening at teste spildevandet.
- Det, synes jeg, er en rigtig god idé. Fordi jo mere præcist vi kender billedet, hvor problemet er, jo bedre kan vi jo forebygge det, siger han og fortsætter:
- Det er et farligt misbrug. Rigtig farligt misbrug. Men hvis vi ved lige præcis, hvor udfordringerne er størst - det kan for eksempel være på en bestemt kollegie - kan vi jo gå meget mere målrettet ud. Så jeg synes altid, det er godt at få mere viden.