Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vanedannende og nemt at skaffe: Så mange behandles for opioider i Aalborg

Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord

Det er et farligt misbrug at få, og det er utrolig svært at slippe af med igen.

- Der er ingen tvivl om, at det er langt mere vanedannende og langt mere indgribende end andre former for rusmidler.

Sådan lyder det fra Tina Maria Larsen, som er centerchef for Center for sociale indsatser i Aalborg Kommune.

Centeret får dem ind, som har fået et misbrug af opioider ind, og det er svært at komme af med sit misbrug.

Hun fortæller også, at det hovedsageligt er unge mennesker, der har et misbrug med opioider, men at det også ofte er mennesker, der har andre udfordringer i livet, og som derfor bruger rusmidler. Men det kan være alle, der falder i, tilføjer hun.

- Vi hører det så ofte, at man ikke har været opmærksom på, hvor indgribende et opioidmisbrug faktisk er, og hvor alvorligt det er, og hvor svært det er at komme af med igen. Vi ser nogen, der faktisk ikke har været klar over, hvor voldsomt det er, og som måske har brugt det som festaktivitet eller noget andet.

Nemt at få fat på

En søgning, som TV2 Nord har foretaget på sociale medier, viser, at det er ganske nemt at finde frem til nogle, der sælger opioider. Tina Maria Larsen har også hørt, at opioider som morfin og tramadol desværre ikke er særlig mange klik væk.

- Hvis man har en Facebook -profil eller noget andet. Så vil man ret hurtigt kunne bestille noget og faktisk også få det bragt til døren inden for ganske kort tid, siger hun.

I et land som USA er udfordringerne med opioider stukket helt af flere steder, men helt så galt er det ikke gået i Aalborg.

Til dags dato i år har eller er 108 personer i behandling i Aalborg, mens det var 110 i 2023, og 130 i 2022. Tina Maria Larsen ser derfor ikke nogen bekymrende udvikling i tallene, men hun er bekymret for, at det kan ske.

- Vi ved, at rusmiddelbrug skifter over tid. Så vi vil jo rigtig gerne fange det rigtig hurtigt, hvis det er, at vi ser nye tendenser, fortæller hun.

Vil teste spildevandet

På grund af bekymringen har regeringen mandag foreslået, at man i blandt andet i Aalborg tester spildevandet for misbruget af opioider.

Det vækker begejstring hos centerchefen.

Jeg håber, den viser, at vi faktisk er ret godt fast i de unge, i og med at vi har det nære samarbejde med uddannelsesinstitutionerne. Men hvis ikke det gør det, så vil det da være en god læring for os, fortæller hun.

Netop uddannelsesinstitutionerne arbejder de sammen med i en forebyggende indsats - både for at glæde de unge på, men også de lærere som er sammen med dem til hverdag.

Hos Jes Lunde (RV), rådmand for Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune, giver det god mening at teste spildevandet.

- Det, synes jeg, er en rigtig god idé. Fordi jo mere præcist vi kender billedet, hvor problemet er, jo bedre kan vi jo forebygge det, siger han og fortsætter:

- Det er et farligt misbrug. Rigtig farligt misbrug. Men hvis vi ved lige præcis, hvor udfordringerne er størst - det kan for eksempel være på en bestemt kollegie - kan vi jo gå meget mere målrettet ud. Så jeg synes altid, det er godt at få mere viden.


Just Eat og Wolt uenige: Hvad spiste aalborgenserne nytårsdag?

Foto: Per Frank Paulsen, TV 2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nytårsdag er lig med fast food.

Fritter fra ønskebrønden, pizzaer med rigelig ost og jydepesto og ketchup nok til en mindre landsby.

Årets første dag var travl for tommelfingrene hos de junk food-sultne (og tømmermændsramte) nordjyder, der fik leveret fra madgiganterne Just Eat og Wolt.

Wolt har oplevet en stigning i antallet af leveringer 1. januar i Nordjylland.

Over 25 procent flere foretog et køb på platformen på nytårsdag i år, sammenlignet med sidste år.

Også hos Just Eat oplevede de øget travlhed og leverede tre gange så mange ordrer som normalt.

Adskiller sig fra hinanden

Just Eat's opgørelse over, hvilke retter der blev bestilt mest i Aalborg, springer i øjnene.

Her hittede især det thailandske køkken med panangkarry og pad thai, efterfulgt af burger.

Hos Wolt ser det dog helt anderledes ud.

Her placerer burger sig på en førsteplads, stærkt efterfulgt af den legendariske 40D, der er en indbagt kebab og et hit blandt aalborgenserne. På en tredjeplads indfinder pomfritterne sig.

Særligt McDonalds udmærkede sig dog, knap så overraskende, nytårsdag. Mere end hver tredje wolt-levering indeholdt mad fra den gyldne måge.

Mikkel Tofte, der er kommunikationschef hos Wolt, er overrasket over de madretter der er i top tre hos Just Eat.

- Det thailandske køkken var ikke engang i top 20 hos os, fortæller han.

Han tilføjer at nordjydernes vaner ikke adskilte sig synderligt, fra resten af landet på nytårsdag. Men hos Just Eat adskiller Aalborg sig væsentligt fra København, Aarhus og Odense.

Just Eat og Wolt nytårsdag 2025 i tal

Just Eat

Aalborg: 1) Panangkarry, 2) pad thai, 3) burger
København: 1) Pomfritter, 2) butter chicken, 3) pepperonipizza
Aarhus: 1) Bacon cheeseburger, 2) margheritapizza, 3) cheeseburger
Odense: Odense: 1) Pomfritter, 2) durum, 3) salatpizza

Wolt

Aalborg: 1) Burger, 2) 40D, indbagt kebab, 3) pomfritter

Levering af dagligvarer hittede i Aalborg

Aalborgenserne var også flittige til at bestille dagligvarer fra Wolt Market nytårsdag.

Hvor størstedelen af dagligvarebutikkerne holdt nytårslukket, stod madbudende klar til at levere alverdens fornødenheder.

I top tre over bestillingerne fra Wolt Market indgår frysepizzaer på en førsteplads, forfulgt at bananer og iste og cola.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

De har vundet en klassefest, fordi de har været gode til at formidle, hvordan man håndterer konflikter på sociale medier.

- Vi er blevet kontaktet af skoleledelsen fordi der er nogle problemer her i 6A. Ved I hvad det drejer sig om?

Sådan lyder det fra Kasper Gautesen fra Nordjyllands Politi.

- Nej det er gas – I har vundet konkurrencen. Tillykke!

Klassen har deltaget i en konkurrence, som SP Ungeteam i Vesthimmerlands Kommune lancerede i efteråret. Konkurrencen sætter fokus på børn og unges hadbeskeder på sociale medier. I den var der en videokonkurrence, og det er den, klassen har vundet.

Unge forstår hinanden

6A deltog i konkurrencen med en video som skildrede et opslag en gruppe piger havde lavet på Instagram efter de havde vundet en fodboldkamp. Efterfølgende væltede det ind med hadefulde beskeder. Den video faldt i dommernes smag.

- 6A har lavet en rigtig god video, hvor de har sat fokus på den måde man skriver til hinanden på nettet, og at vi skal stoppe den negative tilgang og de grimme ord, siger forebyggelsesbetjent Kasper Gautesen fra Nordjyllands Politi.

Den vindende video vil nu blive lagt på SSP's Ungeteams hjemmeside, så andre unge kam se den. Du kan se den herunder.

- Unge er nogle gange bedre til at forstå hinanden, end hvis det er en voksen, der står og fortæller, hvordan man løser problemer på de sociale medier. Så det er det vi gerne vil bruge videoen til, siger Tina Frost Petersen der er SSP-ungeteammedarbejder i Vesthimmerlands Kommune.

Præmien er en klassefest for hele klassen i den lokal klub.


Forbipasserende troede, det var et lig - nu sætter ejeren ord på misforståelsen

Foto: (Privatfoto)

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Da Emma vågnede stod der pludselig en politimand på en stige ude foran vinduet.

Emma With Bødker fik sig mandag noget af et chok, da hun vågnede. Ude foran hendes stuevindue i Aalborg Vestby så hun nemlig en mand iklædt sort polititøj.

Hun holdt fest søndag i sidste weekend og erkender, at de måske fik en anelse for meget at drikke. Ved 2-tiden blev gæsterne sendt hjem, og her gik Emma With Bødker også selv i seng.

- Da jeg vågnede, troede jeg, at der var nogle i min lejlighed, fordi det larmede helt vildt. Så jeg sprang op og fik morgenkåbe på, og det første jeg så, det var bare en sort sæk ude foran mit vindue, så jeg tænkte, hvad 'Leif' lavede der, forklarer Emma With Bødker.

Årsagen til at politiet var ankommet til lejligheden var, at der hang en kropslignende genstand ud ad Emma With Bødkers vindue, som for nogle lignede et lig i en sort sæk. Og det er netop den sorte sæk, som Emma With Bødker selv omtaler som 'Leif'.

- Leif opstår til halloween sidste år, da min søster og jeg holder en halloweenfest. Vi havde set, at man kunne lave sådan en bodybag ud af flasker og sorte sække, så det er i den forbindelse, at han bliver lavet, forklarer hun.

Det var dette syn, som flere aalborgensere mødte mandag, og det resulterede i, at Nordjyllands Politi rykkede ud til Emma With Bødkers lejlighed. Foto: (Privatfoto)

Forbereder sig på voksen-skældud

Da det går op for Emma With Bødker, at 'Leif' er blevet hængt ud ad vinduet i løbet af søndagens fest, skal hun lige bruge et øjeblik på at bearbejde situationen.

- Jeg tager tøj på bagefter, da jeg er ret sikker på, at politiet vil komme og give mig voksen-skældud, men da jeg så kigger ud igen, så er de væk, og så hænger der kun et lille bitte stykke af 'Leif', forklarer hun.

Hun finder efterfølgende ud, at det er en af hendes kammerater, der har hængt 'Leif' ud ad vinduet i løbet af festen.

- Og han har fået skældud for det, fortæller hun.

Emma og hendes søster lavede 'Leif' ud af flasker, sorte sække og gaffatape. Foto: (Privatfoto)
'Leif' var lavet til Emmas Foto: (Privatfoto)
Foto: (Privatfoto)
'Leif' har ligget meget i Emmas sofa siden oktober sidste år. Foto: (Privatfoto)

Enden på Leif

Efter 'Leif' blev lavet sidst i oktober sidste år, har han efterfølgende været en del af mange fester og stunder - blandt andet nytår, hvor han sad med til bords.

- Folk har syntes, det var skideskægt. Der er blevet taget billeder med ham og danset med ham, forklarer Emma With Bødker.

Det var egentlig meningen, at 'Leif' snart skulle ned og bo i hendes søsters kælder, men Emma With Bødker har holdt så meget af ham, at hun valgte, at han skulle blive boende ved hende.

- Jeg kan se på billeder, at politiet har dumpet ham ved affaldscontainerne, så han lever ikke længere, konstaterer hun og tilføjer.

- Jeg har faktisk planer om at holde en begravelse for 'Leif', for det fortjener han, griner hun.

'Leif' vil også blive mindet allerede i dag, fredag.

- Jeg skal holde en fest i dag, hvor de fleste af deltagerne kender ham, så der tager vi et minuts stilhed for 'Leif', afslutter Emma With Bødker grinende.

Nordjyllands Politis vagtchef Thomas Ottesen bekræfter fredag over for TV2 Nord, at politiet modtog en anmeldelse om det, som den forbipasserende betegnede som en kropslignende tilstand. Ifølge vagtchefen fik politiet hjælp af viceværten til at pille den gamle pantpose ned.


Begejstrede øleksperter besøger Danmarks ældste bryggeri

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Bies Bryggeri er Danmarks ældste bryggeri, der stadig er i produktion. I seneste afsnit af serien ”Humlen ved Nordjylland” besøger øleksperterne bryggeriet i Hobro.

- Hold nu op. Fantastisk miljø!

Sådan lyder de første ord fra øleksperten Anders Kissmeyer, da han træder ind i gården ved Bies Bryggeri i Hobro.

Kissmeyer og makkeren Carsten Berthelsen er på tur rundt i Nordjylland for at opleve de nordjyske bryggerier sammen med ølelskeren Anders Mundelin i serien ”Humlen ved Nordjylland”, og denne gang er trioen nået til Hobro.

Se programmet her. Artiklen fortsætter under videoen.

Humlen ved Nordjylland - Episode 3

Roser sammenhæng med lokalmiljøet

Allerede inden eksperterne træder ind i bryggeriet, får de første smagsprøve i hånden. En såkaldt bock, som har fået navnet 1841 efter bryggeriets fødeår.

Dengang stiftede brødrene Frederik og Anton Bie bryggeriet.

I starten blev der kun lavet hvidtøl, men midt i 1870’erne begyndte Bies Bryggeri at lave bayersk øl, som det kendes i dag. Den proces fik bryggerne fra Hobro hjælp til af brygger Jacobsen fra Carlsberg i København.

- Der havde man været ude lidt før i København og var kommet i gang med de projekter på det tidspunkt, fortæller Jesper Mikkelsen, der er formand for bryggeriets bestyrelse.

Anders Kissmeyer, Anders Mundelin og Carsten Berthelsen nyder en øl foran Bies Bryghus i Hobro.

Historien får øleksperterne fortalt, mens de vises rundt i museet ved Bies Bryggeri, der ligger i de gamle bryggeribygninger på Adelgade midt i Hobro.

Og bryggeriet begejstrer ølentusiasterne.

- Det er jo endnu et supergodt, positivt eksempel på det, vi har oplevet her i området, med den lokale forankring af tingene. Altså en meget dyb vekselvirkning mellem bryggerierne og så det omgivende samfund, siger Anders Kissmeyer.

Øl på steroider

Trioen fra ”Humlen ved Nordjylland” besøger også Hadsund Bryggeri. Bryggeriet producerer i dag ni forskellige typer øl.

Ved dette besøg bliver eksperterne præsenteret for en øl af typen Märzen.

Eller som brygger og grundlægger Mikkel Flott Krogh Andersen kalder det; en øl på steroider.

For det er langt fra alle købere, der kender den type øl er en form for Classic med væksthormon.

Du kan se de tre første afsnit af serien ”Humlen ved Nordjylland” på tv2nord.dk/play


Politisk ægtepar står frem - konen har fået dødsdom

Foto: (Privatfoto)

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Lægen græd, Peder græd, men hans hustru græd ikke selv.

Louise Hvelplund havde været træt gennem en længere periode, og hun gik med tanken om, at alt ikke var, som det burde være.

Hos sin læge fik hun derfor foretaget en række prøver. Da svarene kom, stod det klart, at hendes fornemmelse var rigtig. Louise var uhelbredelig syg med kræft og havde ikke lang tid at leve i.

- Lægen græd, Peder (red. min mand) græd, men jeg græd ikke, husker Louise Hvelplund om øjeblikket, hvor hun fik overbragt den skæbnesvangre nyhed.

- Jeg havde travlt med, at Peder ikke måtte være for ked af det, lød det videre fra Louise Hvelplund i Go' Aften Live onsdag aften.

Måtte overtale sin mand

Både mand og kone har gennem mange år været politisk aktive for Enhedslisten. TV2 Nord har tidligere skrevet om forløbet, der gjorde, at Louise Hvelplunds livsledsager gennem 30 år, Peder Hvelplund (EL) søgte orlov fra Folketinget.

Godt og vel 11 måneder var Peder Hvelplund væk fra jobbet på Christiansborg, inden den kræftramte kone og tidligere byrådspolitiker i Hjørring Kommune fik held med at få ham overtalt til at genoptage arbejdet.

- Hun gad ikke have mig til at gå hjemme mere, forklarer en grinende Peder Hvelplund fra sofaen i Go' Aften Live.

Det sværeste for parret var at viderebringe kræft-nyheden til deres tre børn, og i tiden efter gjorde de en dyd ud af at få en masse oplevelser sammen. Både Indien og Island blev besøgt.

Undervejs blev der grinet, men der var også plads til de dybe samtaler om, hvad det vigtige i livet er, og om hvad den nye virkelighed kommer til at betyde. Louise Hvelplund kom blandt andet til den erkendelse, at de aldrig ville få den alderdom sammen, som de havde drømt. Titlen som bedstemor var nok heller ikke realistisk at nå at få med.

- Det, synes jeg, er snyd, men mine børn skal ikke få dem, fordi jeg er en skrupskør mor, der vil have dem. Det skal være, når de er klar. Siger de, lyder det med et glimt i øjet fra Louise Hvelplund.

Tanker om ny forelskelse

Selv har hun også gjort sig nogle tanker om fremtiden. Også den del af den, hvor hun ikke længere er her. Hun synes blandt andet, at det kunne være dejligt, hvis ægtemanden gik ud og blev forelsket på ny.

Det slår hun fast i interviewet.

- Det får du ikke lov til at bestemme, svarer ægtemanden, Peder Hvelplund.

Midt i sorgen har de fundet lykke og håb, og den dag i dag er de taknemmelige for hverdagen.

- Det er jo ikke længden af livet, men mængden af livet, man har levet, som er vigtig, siger Louise Hvelplund.

Parret har som sådan ikke en liste med ting, som de skal nå, inden tiden rinder ud. De er dog enige om, at de gerne vil køre til Stockholm i en spisevogn, og derudover har de i sinde at gribe de muligheder, som livet giver dem.