Rotteplage får kommune til at opruste mandskab: Eksplosiv stigning i rotteanmeldelser
Foto: Niels Yuri Iltchenko Rasmussen / TV2 Nord
Mortalin, der bekæmper rotter for Aalborg Kommune, har ansat 11 flere medarbejdere for at komme problem til livs - også forvaltningen har oprustet.
- Det kan man se, det er gnavet lidt af - rotterne elsker sådan noget her.
Sådan siger Jens Riise Dalgaard, der er miljøchef i Aalborg Kommune.
Aalborg Kommune står overfor noget af et problem. Kommunen er - som mange andre danske kommuner - overrendt af rotter, der mæsker sig i blandt andet agern og nedfaldne æbler.
- Rotter er meget svære at bekæmpe, fordi de er simpelthen utroligt tilpasningsdygtige. Og de passer godt sammen med mennesker, fordi vi har en masse affald, der lige netop er mad for rotterne, lyder det fra miljøchefen.
Og den øget føde har netop været med til at øge bestanden af rotter i Aalborg Kommune, der i 2024 fik sit største antal henvendelser om rotter siden 2020.
I 2024 fik Aalborg Kommune 8005 rotteanmeldelser. Det er 2629 flere anmeldelser, end kommunen fik i 2023. I november og december måned alene fik kommunen 2018 anmeldelser om rotter.
Flere fængere og flere i forvaltningen
Det har fået Mortalin, der bekæmper rotter for Aalborg Kommune til at opruste sit mandskab. Hvor der normalt er ni medarbejdere hos firmaet, er der nu 20 mand, der bekæmper rotter i Aalborg Kommune. Faktisk har de så travlt hos Mortalin, at det ikke er muligt for TV2 Nord at komme med ud på en opgave og se hvordan, man bekæmper rotter.
- De gør det rigtigt godt, men det er svært at følge med, siger Jens Riise Dalgaard.
Og det er ikke kun Mortalin, der har været ude at ansætte flere som følge af problemet. Også i forvaltningen har rotteproblemet betydet flere ansættelser.
Rotter kan overføre cirka 50 sygdomme, som er farlige for mennesker, og derfor er det lovpligtigt at melde det til kommunen, hvis du ser en rotte på din ejendom.
Håber, det snart topper
Men som borger er der også meget man selv kan gøre for at komme problemet til livs, lyder det fra miljøchefen.
- Man kan lade være med at putte madrester i kompostpotter, og man kan fjerne nedfaldsfrugter. Når man fodrer fugle og dyr, kan man have foderet i en lukket beholder, og så kan man holde sine døre og vinduer lukket, siger Jens Riise Dalsgaard.
Hvordan rottebestanden kommer til at se ud de kommende måneder i Aalborg Kommune, ved man ikke helt. Men de håber.
- Vi har et håb om, at vi får noget vinter, og at det derfor topper og begynder at falde igen.
Har I nogle forventninger i forhold til, hvilken vej det kommer til at gå, eller er det bare håb?
- Det er mest håb, og så også en forventning om, at når vi kommer ind i marts måned, måske allerede i februar eller marts, så vil det begynde at falde, siger miljøchefen.