Portland-direktør blåstempler ny klimaaftale: Mange gode elementer
Foto: Thomas Goujun
Direktøren for Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen, ser flere gode elementer i ny klimaaftale.
En af de helt tunge CO2-udledere herhjemme, Aalborg Portland, ser med positive øjne på den klimaaftale, et bredt flertal i Folketinget blev enige om natten til mandag.
- Samlet set ser det ud til, at der er mange gode elementer i den her aftale. Afgiften på overskudsvarme falder bort, vi skal i gang med noget CO2-fangst, som vi også er positive overfor, og så er der afsat en del midler til den grønne omstilling i industrien, siger Michael Lundgaard Thomsen, direktør i Aalborg Portland.
Aftalen indebærer blandt andet en CO2-afgift – men samtidig en tilføjelse om, at der til efteråret skal forhandles en grøn skattereform, der skal sikre bæredygtig erhvervsudvikling og dansk konkurrencekraft.
- I forhold til CO2-afgiften er vi en af de industrier, der er underlagt en afgift i det europæiske kvotesystem. Vi har hele tiden talt for, at en CO2-afgift skal være på europæisk niveau og ikke en dansk særafgift, fordi vi er bange for, at det vil forringe vores konkurrenceevne, siger Michael Lundgaard Thomsen.
Han glæder sig dog over, at der skal være forhandlinger om en grøn skattereform til efteråret, der skal forhindre, at virksomheder skal betale mere i skat, selvom de vil blive pålagt en CO2-afgift.
Han fortæller samtidig, at man vil gå konstruktivt ind i dialogen om den grønne skattereform. Og Aalborg Portland er netop en af de virksomheder, der har mulighed for at påvirke den politiske beslutningsproces, fordi Portland indgår i et såkaldt klimapartnerskab med regeringen.
Michael Lundgaard Thomsen er formand for klimapartnerskabet, og han har blandt andet peget på følgende klimatiltag overfor regeringen:
- Vi har peget på tre trin, det er også de tre trin vi har spillet ind med i klimapartnerskabet. Man skal fremme bæredygtige produkttyper, som udleder mindre CO2. Derudover er der brug for en bæredygtig omstilling til biogas, fordi de energiintensive virksomheder ikke umiddelbart kan elektrificeres. Derudover tror vi på en verden med CO2-fangst, men det kommer først i 2030, tror vi, siger han.
Han fortæller samtidig, at virksomhederne allerede er i fuld gang med den grønne omstilling. Selv er Aalborg Portland ved at udvikle en ny type cement.
- Vi har allerede patent på et nyt cementprodukt, som vil reducere CO2-belastningen med 30 procent i forhold til de nuværende produkter. Uanset hvad der bliver diskuteret i forhold til klimaaftaler, så kommer vi virksomheder med markante CO2-reduceringer. Det er en reduktion på et niveau på 800.000 tons CO2, som vi kommer med, når vi lancerer det nye cementprodukt, siger Michael Lundgaard Thomsen.