Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politiet ville set i bakspejlet have obduceret 17-årige Mille

Foto: Privatfoto

Mille Skjold Svendsen døde 17 år gammel i forbindelse med en fest i Tversted. Hendes familie søger fortsat svar på, hvorfor hun døde. Privatfoto

Set i bakspejlet ville jeg jo ønske, at vi havde begæret obduktion af Mille. Sådan lyder det fra Frank Olsen fra Nordjyllands Politi. Mille Skjold Svendsen døde pludselig - blot 17 år gammel. Ingen ved endnu hvorfor.

For lidt over et år siden blev 17-årig Mille Skjold Svendsen fra Aalborg fundet uden puls midt under en fest i et sommerhus i Tversted.

Vi har bestemt lært, at vi skulle have begæret obduktion i den her sag i henhold til den unge alder og den uoplyste dødsårsag, hvis vi havde vidst det

Frank Olsen, vicepolitiinspektør, Nordjyllands Politi

Der bliver slået alarm.

Få timer senere blev Mille Skjold Svendsen erklæret død på Aalborg Universitetshospital.

Forældrene til den 17-årige pige ved endnu ikke, hvad der skete, og hvorfor datteren pludselig døde. 

Mille Skjold Svendsen havde tidligere sagt til sin mor, at hun ikke kunne finde på at tage stoffer. Privatfoto Foto: Egle Ellerman

Nordjyllands Politi kritiseres nu af blandt andre Milles forældre for ikke at have fået foretaget en obduktion af den unge pige for på den måde at komme en dødsårsag nærmere.

Ingen tegn på forbrydelse

For første gang fortæller Nordjyllands Politi nu om sagen - og hvorfor man ikke vælger at bede om en obduktion af den 17-årige pige.

- Det gør vi ikke, fordi vi har lavet undersøgelser og afhøringer oppe på stedet, og der er intet der tyder på, at der er mistanke om, at Mille er død som følge af en forbrydelse. Det sammenholder vi med, at vi fra hospitalet fik oplysninger om, at Mille var død af en stor hjerneblødning, siger vicepolitiinspektør Frank Olsen, Nordjyllands Politi.

Lægerne fortalte, at Mille Skjold Svendsen var død af en stor hjerneblødning. En såkaldt aneurisme forårsaget af et bristet blodkar. Men den dødsårsag er der nu rejst tvivl om.

For få minutter efter forældrene havde fået den forfærdelige besked af én læge på Aalborg Universitetshospital, beskriver en anden læge, at en hjerneblødning ikke var dødsårsagen. 

Jeg må beklage sagsforløbet og de misforståelser, der har været undervejs

Frank Olsen, vicepolitiinspektør, Nordjyllands Politi

Politiet får ikke nye oplysninger fra hospital

Ifølge Nordjyllands Politi får politiet ikke besked om, at en anden læge har afvist en stor hjerneblødning som dødsårsag. 

Derfor følger politiet heller ikke embedslægens anbefaling om en obduktion.

- Det er fuldstændigt korrekt, at der tilgår oplysninger fra en røntgenlæge med en vurdering af, at hun ikke er død af den her hjerneblødning, men de oplysninger tilgår ikke politiet. Dem får vi først kendskab til flere uger senere, siger vicepolitiinspektør Frank Olsen.

Politiet beklager

Mille Skjold Svendsen når altså at blive begravet, uden at der er lavet en officiel retsmedicinsk undersøgelse eller obduktion.

- Jeg må beklage sagsforløbet og de misforståelser, der har været undervejs, siger Frank Jensen og tilføjer, at det er meget sjældent, at politiet ikke følger embedslægens anbefalinger.

Mille Skjold Svendsen når at blive begravet, uden at der er lavet en officiel retsmedicinsk undersøgelse eller obduktion. Foto: TV2

Det her er en rigtig trist sag og set i bakspejlet i dag, så ville jeg jo ønske, at vi havde begæret obduktion af Mille, da hun dør

Frank Olsen, vicepolitiinspektør, Nordjyllands Politi

- Vi skulle have begæret obduktion

Han kan ikke give nogen forklaring på, hvorfor politiet i dette tilfælde vælger anderledes -  ud over politiets undersøgelser viser, at der ikke er sket nogen forbrydelse, og kombineret med oplysninger fra hospitalet om dødsårsagen, en stor hjerneblødning, vælger politiet ikke at begære obduktion.

- Det her er en rigtig trist sag og set i bakspejlet i dag, så ville jeg jo ønske, at vi havde begæret obduktion af Mille, da hun dør, men der er ingen mistanke, der er ingen objektive fund, der indikerer, at Mille er død som følge af en forbrydelse, fastslår Frank Olsen.

- Vi har bestemt lært, at vi skulle have begæret obduktion i den her sag i henhold til den unge alder og den uoplyste dødsårsag, hvis vi havde vidst det, tilføjer han.

De laver undersøgelser af annekset. De besigtiger, de beskriver og dokumentere det her, og det er rigtig, at der er blodspor i det her anneks, og det stammer fra Mille

Frank Olsen, vicepolitiinspektør, Nordjyllands Politi

Den 17-årige Skjold Svendsen fra Aalborg var i august sidste år til fest i et sommerhus med en gruppe venner i Tversted. Det blev hendes sidste fest. Foto: Privatfoto

Flere er ikke afhørt fra festen

Den 17-årige Mille Skjold Svendsen fra Aalborg var i august sidste år til fest i et sommerhus med en gruppe venner i Tversted. Hun blev pludselig livløs, mens hun var sammen med en ung mand i et anneks til sommerhuset.

Ifølge flere af deltagerne i festen er de ikke blevet afhørt af politiet, ligesom forældrene til den 17-årige pige kritiserer politiet for heller ikke at have indsamlet blodigt sengetøj fra annekset ved sommerhuset, hvor Mille Skjold Svendsen var sammen med den unge mand.

Frank Olsen fortæller, at politiet har en patrulje på gerningsstedet, der arbejder i to en halv time og samtidig har kontakt med drabsefterforskere, der sidder i Aalborg.

- De laver undersøgelser af annekset. De besigtiger, de beskriver og dokumenterer det her, og det er rigtigt, at der er blodspor i annekset, og det stammer fra Mille, der havde samkvem med den her unge mand, så der er ingen tvivl om, hvor blodet det kommer fra, siger Frank Olsen.

Han understreger, at politiet har taget sagen meget alvorligt, for det er politiets opgave at undersøge, om der er sket en forbrydelse, eller der er tale om en naturlig død.  

Sagen er lukket

I november 2020 erkendte Anklagemyndigheden, at der var grundlag for en retslægelig obduktion, og at politiet derfor burde have obduceret Mille Skjold Svendsen.

Men de foretog sig ikke mere for at klarlægge dødsårsagen.

2. juni 2021 blev efterforskningen lukket for anden gang. Anklagemyndigheden vurderede, at en obduktion så mange måneder efter ikke ville tjene noget formål.

Mille Skjold Svendsens familie har flere gange forsøgt at få Nordjyllands Politi til at finde datterens dødsårsag, men både Nordjyllands Politi, Den Uafhængige Politiklagemyndighed og Statsadvokaten har ikke fundet grundlag for eksempelvis at få Mille Skjold Svendsen gravet op og obduceret.

Første afsnit af 'Døden i annekset' kan ses tirsdag klokken 20.00 på TV 2. Begge afsnit ligger allerede nu på TV 2 PLAY.


AaB-træner afviser: - Jeg vil ikke snakke om placering

AaB's cheftræner Menno van Dam i superligakampen mellem AaB og Viborg FF på Aalborg Portland Park, søndag den 24. november 2024.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Efter 16 spillerunder ligger AaB på en niendeplads med 17 point.

AaB fik fire på stribe, da det er den fjerde kamp i streg, hvor klubben tager ét point med sig.

AaBs hollanske cheftræner vælger dog den positive vinkel på pointet - trods AaB i nu seks kampe, ikke har vundet:

- Hvis de andre hold taber fire kampe, og man ser på det ud fra det, så har vi vundet fire point. Ét point er bedre end nul.

En kedelig affære

Søndagens opgør endte nemlig 0-0 mod Viborg FF i en kedelig affære, hvor det var udeholdet, der dominerede.

Dermed missede AaB chancen for at nå næsten op på siden af Viborg - i stedet hedder afstanden nu fire point.

Men den snak preller af på AaB-træneren:

- Jeg vil ikke snakke for meget om placering. I dag tager jeg et rent bur med fra kampen. Vi forsvarede os godt, og vi er generelt blevet bedre i vores spillestil de sidste uger.

Især i første halvleg holdt udeholdet fra domkirkebyen AaB i et jerngreb, og i starten af anden halvleg måtte AaB's målmand, Vincent Müller, diske op med en mirakelredning.

Trods dominansen fra Viborg, mener AaB's cheftræner dog ikke, at der kun var tale om envejstrafik.

- Hvis man ser på de sidste 25 minutter af anden halvleg, så var det også god fodbold, siger den hollandske cheftræner.

Efter 16 spillerunder ligger AaB på en niendeplads med 17 point.


Store stjerner vækker interesse for sporten: Det mærker man hos nordjysk forening

Unge svømmetalenter fra hele Danmark har i weekenden været samlet til Aalborg Cup 2024.

Svømmehud mellem tæerne, rosinhud på fingerne og den karateristiske duft af klor.

Det er noget 11-, og 12-årige Josephine Emilie Lykke Andersen og Rikke Lund fra Aabybro Svømmeklub i den grad kender til.

I weekenden har svømmere fra hele Danmark dystet i forskellige discipliner og distancer ved i Aalborg Cup 2024.

- Det er sjovt, og man får nogle gode venner, foræller Rikke Lund, og hendes svømmekammerat er enig.

- Det har været rigtig hyggeligt, vi har været meget sammen, så det har været rigtig dejligt, lyder det fra Josephine Emilie Lykke Andersen.

Mødte OL-svømmer

De mindre og nyere svømmere fik i weekenden også lejlighed til at møde mere erfarne svømmere. Martine Damgaard fra KVIK Kastrup, der deltog ved OL i sommer var med til cuppen i dag.

Det samme var Karoline Kjeldstrup fra Aalborg Svømmeklub, der i sidste uge vandt guld ved DM i hold.

- Det betyder megameget at få lov til at være her og give noget tilbage, som jeg har fået, da jeg var helt lille, fortæller hun.

Stor interesse

Siden coronatiden har det danske foreningsliv haft svært at få startet op, men det går godt i de nordjyske svømmeklubber. Tal fra Dansk Idrætsforening i 2022 viser, at SvømDanmark havde 186.185 medlemmer.

En stigning på 10 procent på fem år.

- Vi kan sagtens mærke, at der er interesse for konkurrencesvømning, alle vores hold er rigtig godt fyldte. Så det er der stor tilslutning til, så der mangler vi ikke nogen, fortæller talentudvikler ved Aalborg Svømmeklub, Anders Kjær Pedersen.

Ifølge ham er der en effekt, når man, som Aalborg Svømmeklub, har navne, der konkurrerer på eliteplan.

- Det er det, de unge spejler sig i. Det er det, de drømmer om, selvom det er et nåleøje at komme igennem, forklarer han.

OL-drømmene spirer stadig

Fremtiden ser lys ud for talentudviklingen i det nordjyske svømmelandskab.

- Fra vores klub er vi godt på vej. Vi har en god fødekæde til fremtiden, både på juniordelen, men også på seniordelen.

Fremtidsdrømmene er store hos de de unge svømmertalenter.

- Altså jeg håber da selvfølgelig at jeg kan være med på den helt store internationale scene, altså det ville da være drømmen, fortæller Karoline Kjelstrup.

- Jeg har en drøm om at komme med til OL igen, og gerne i 2028, hvis det kunne være en mulighed, lyder det aflsutningsvis fra Martine Damgaard.


AaB-talismand blev "udsultet", mener ekspert

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

AaBs offensive es var helt ude af kampen. - Så må man switche.

Der er to alternativer til uafgjort, siger Morten Bruun ofte.

I dag måtte AaB derfor være glade for det ene point, der var tættest på at blive konverteret til nul af de to duellanter søndag eftermiddag, AaB og Viborg.

Så meget køber AaB's anfører, Mathias Jørgensen også ind på.

- Jeg er rimelig godt tilfreds med det point, vi får lavet i dag. Det er ikke vores bedste kamp. Når vi har sådan en dag på kontoret, er det godt at komme herfra med et point, siger han og roser samtidig modstanderholdet Viborg.

Da de to hold mødtes tidligere på sæsonen, vandt AaB 3-2 i Viborg, hvor selvsamme Jørgensen scorede et af sæsonens mål. Dengang var det begge hold, der var farlige kampen igennem.

- Jeg er jo også afhængig af mine holdkammerater

Denne søndag i november var trafikken på hovedvej 13 mellem Aalborg og Viborg noget mere envejs.

Især blev talismanden Jørgensen holdt mere eller mindre væk.

- En spiller som Mathias Jørgensen blev jo nærmest udsultet, skrev Morten Bruun, TV 2 Sports ekspert i sin karaktergivning.

- Der er ingen tvivl om, at i dag er jeg slet ikke lige så meget på bolden, som jeg gerne vil. Jeg er jo også afhængig af mine holdkammerater, så det går ud over ens egen indsats, at vi ikke har bolden så meget. Så er man nødt til at switche oppe i hovedet. At tage arbejdshandskerne på og prøve at tage så mange defensive meter som muligt, erkender angriberen efter nullerten.

Aalborgs Vincent Müller leverede en vild redning på Viborgs Ibrahim Saids skud og hjalp holdet med at holde sig inde i kampen.

Frustrationerne var tydelige i første halvleg, hvor Menno van Dam gestikulerede højlydt over Viborgs jerngreb. Det blev da også bedre i anden halvleg, mener Mathias Jørgensen.

- Vi snakkede om, at vi var bedre på bolden end det, vi viste i første halvleg, og det syntes jeg også, vi går ud og viser i dele af anden halvleg.

AaB-topscoreren kunne dog ikke føje flere mål til statistikken søndag, og når man ikke selv leverer i den ene ende, må rosen nødvendigvis sendes ned i den anden. I hvert fald uddeler anføreren store roser til sin målmand, Vincent Müller, der blandt andet leverede en gigantisk feberredning i starten af anden halvleg.

- Det var dejligt, siger anføreren om det alternativ til uafgjort, der blev sikret.


Fra druk og hor til småkager og sang: Sådan har julen ændret sig gennem årene

Hjemmelavet snaps er stadig et hit til julefesten.

Engang var julen og juleaften en vild og våd fest for tjenestefolk.

At "Trille Julekage" er en leg fra 1700-tallet, da det gik vildt for sig blandt tjenestefolkene på gårdene.

En pige og en fyr lagde sig oven på hinanden på et bord, mens de andre i selskabet æltede dem. Det blev kaldt julelege og involverede masser af alkohol og erotik. Skiftende danske konger fik nok, og med tiden blev julelegene forbudt.

Ind kom 1800-tallet og de traditionerne, vi kender i dag.

- Man rydder op i nogle af de gamle ting, som måske var mere vilde, end den måde, vi gør det på i dag, og så bliver familien også lidt mere central i den måde, vi fejrer julen på, forklarer Elisabeth Barfod Carlsen, der er leder af museet Herregården Hessel ved Hvalpsund.

Anderledes julemarked

Om præcis en uge er det første december. En måned fuld af traditioner. De fleste af dem stammer fra 1800-tallet. Det fejrede de i weekenden med julemarked på Herregården Hessel.

- Vi synes, vi som museum har en forpligtelse til at vise, hvorfor vi gør de her ting, og det kan vi gøre ved at vise, at det skete i 18 hundredetallet. Vi synger sange, vi spiser småkager, og vi spiser grisemad. Alle sådan nogle ting, som er vigtige i forhold til at huske, hvorfor vi fejrer jul, fortæller Elisabeth Barfod Carlsen.

Kom med på julemarked og hør om traditionerne, der i den grad skiftede karakter.

Den bagte småkage kom i i midten af 1800-tallet, da vi begyndte at få de første ovne. Juletræet holdt sit indtog fra Tyskland i starten af 1800-tallet, og en sang som "Højt fra træets grønne top" kom i 1847.

- Det betyder rigtig meget, og nogle af vores sange handler om, hvordan familien fejrer jul sammen. Julen bliver noget, man rigtig gerne vil være sammen om, siger Elisabeth Barfod Carlsen.

På Herregården Hessel blev der i weekenden holdt julemarked med traditionerne fra 1800-tallet.

Stop for de vilde julefester

Det lykkedes altså at få stoppet de vilde julefester dengang i 1800-tallet, hvor nationalisme og Grundtvig var i førersæddet.

- Det var ikke nogen kristen måde at holde jul på, påpeger Elisabeth Barfod Carlsen.

Men helt ærligt. I stedet for fest med druk og hor, så holder vi hinanden i hænderne, mens vi danser rundt om et juletræ, og spiser små tørre kager?

- Det kan godt være, det var lidt bedre før, men det var også mere syndigt, så det har man haft travlt med - i hvert fald fra kirkens side - at få forbudt, forklarer Elisabeth Barfod Carlsen.

Museumslederen fortæller, at i dag har de mange julefrokoster op til juletid taget over, hvor julelegene slap. Så i virkeligheden er vi så privilegerede, at vi på selve juleaften kan hylde vores traditioner fra 1800-tallet, og i alle weekenderne op til kan dyrke de uartige julelege fra Christian den 4. tid, selv om kongen faktisk selv forsøgte at komme dem til livs med et forbud i 1629.

I øvrigt hvis du godt kan lide gløgg? Den varme, søde drik blev serveret for første gang på Sydtyske slotte i 1400-tallet. Vil du gerne vide endnu mere om de gamle, syndige julelege, så kan du læse mere her på Vindenskab.dk's hjemmeside.


Biler i frontalt sammenstød: To kvinder kørt på hospitalet

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

De er begge til behandling, men det er ikke livstruende ifølge vagtchefen.

Nordjyllands Politi kørte klokken 17.13 til et alvorligt færdselsuheld, som skete på Hjørringvej mellem Serritslev og Årup.

TV2 Nord kunne som de første fortælle om uheldet, og på daværende tidspunkt oplyste vagtchef ved Nordjyllands Politi Karsten Højrup, at det var to biler, som var kørt frontalt sammen, og at en kvinde var fastklemt.

Klokken 18.30 oplyser vagtchefen, at det var en 88-årig kvinde og en kvinde, som man endnu ikke kender alderen på, der var involveret i ulykken.

De to kvinder er kørt til tjek på sygehuset. De var begge vågne og ved bevidsthed ifølge vagtchefen, men deres tilskadekomst er foreløbig ukendt.

- De er begge til behandling, men det er dog ikke livstruende, oplyser vagtchefen.

Ifølge vagtchefen er det formegentlig den 88-årig kvinde, der af endnu uvisse årsager var kørt over i den modsatte vejbane. Her forsøgte den anden kvinde at undvige, men de to endte med at køre sammen.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord