Pinlig rekord lurer - AaB-sejr kan gøre det onde ved Vejle

Taber Vejle til AaB, vil holdet udligne amatørhold fra 2001/02

Head to head

  • De to hold har mødt hinanden 36 gange i Superligaens historie. Vejle har blot vundet 4 gange, mens AaB har vundet 21 opgør. De resterende 11 kampe er endt uafgjort. Målscoren er 37-71 i AaB's favør, hvilket giver et gennemsnit på præcis 3 mål per kamp.

  • Hvis tiden før Superligaens indførsel i 1991 medregnes, har de to hold i alt mødt hinanden 74 gange i landets bedste række. Det er således en jubilæumskamp i Nørreskoven.

  • Vejle har ikke vundet på hjemmebane i Superligaen over AaB siden 28. oktober 2001, hvor Vejle vandt 4-2. Kampen havde 6 forskellige målscorere.

  • Samtlige 17 opgør i Vejle er endt med mindst én scoring.

  • I maj 2000 vandt AaB hele 7-1 hjemme over Vejle. Det rangerer stadig som AaB’s næststørste sejr i Superligaens historie. Søren Frederiksen, der stadig er den næstmest scorende spiller i Superligaens historie med 139 mål, scorede to gange i kampen.

  • Allan Sousa har tidligere spillet for både Vejle og AaB. Brasilianeren nåede i alt 112 Superliga-kampe, hvilket er 6.-flest blandt brasilianere i dansk fodbold. I debutsæsonen 2018/19 blev Sousa udvist to gange og er samtidig den Vejle-spiller med næstflest gule kort (25) i Superligaens historie.

  • Vejles Anders K. Jacobsen har tidligere spillet 55 Superliga-kampe for AaB, hvor det blev til 17 mål. ’AK47’, som han kaldes, har endnu ikke scoret for Vejle i Superligaen.

  • Hverken Vejle eller AaB har spillet uafgjort i denne sæsons første 10 spillerunder. AaB har dog vundet 4 kampe indtil nu, mens Vejle stadig er uden point.

  • Vejle har scoret 7 mål i denne sæson, mens AaB har scoret 10. Ingen mål er scoret af en forsvarsspiller. Det er de eneste to klubber uden mål fra de bagerste rækker.

  • Dommer Morten Krogh dømmer sin Superliga-kamp nummer 131 i karrieren. Krogh dømte AaB - Vejle i oktober 2020, hvor Vejle vandt 3-1. Han har dømt Vejle én gang tidligere i denne sæson, hvor holdet tabte 2-0 til FC Midtjylland.

Lidt fra klubberne

  • Vejle tabte senest 2-1 til FC København og har nu tabt 11 kampe i træk (inklusiv sidste sæson). Rekorden for flest nederlag i træk indehaves af Lyngby (12). Den rekord blev dog sat, da Lyngby i 2001/02 måtte spille med amatører, efter klubben gik konkurs i løbet af sæsonen.

  • Vejle er det første hold i historien til at tabe de første 10 Superliga-kampe i en sæson. Klubben brød sin egen rekord fra 2006/07-sæsonen, hvor holdet tabte de første 9 kampe.

  • Hvis Vejle får blot ét point i kampen mod AaB, vil klubben runde 300 point på hjemmebane i Superligaens historie.

  • Vejle har indkasseret 26 mål i sæsonens første 10 spillerunder. Holdet er blot 10 mål fra at indkassere den samlede måltotal for hele sidste sæson (36).

  • Lundrim Hetemi begik senest et straffespark mod FC København. Albaneren er spilleren i den nuværende Vejle-trup med flest Superliga-kampe for klubben (54), men han har aldrig scoret for Vejle i Superligaen.

  • Vejle er det eneste hold i Superligaen, der endnu ikke har scoret inden for kampens første 30 minutter.

  • Vejle har indkasseret 26 scoringer i denne sæson, hvoraf 19 er blevet scoret i 2. halvleg. 8 af målene er sat ind mellem spilminut 46 og 60.

  • Musa Juwara er den spiller med flest indlæg (43) indtil nu i Superligaen.

  • Vejle har fået flest gule kort i denne sæson (25). Hamza Barry, Musa Juwara og Stefan Velkov er alle i karantænefare ved næste gule kort.

  • Vejle er holdet, der har begået flest frispark i sæsonen (137).

  • Vejles målmand Igor Vekic har haft 41 redninger i denne sæson, hvilket er flest af alle keepere. Alligevel har sloveneren endnu ikke vundet et eneste point til Vejle.

  • Vejle har indkasseret 72 hjørnespark i denne sæson, mens Brøndby til sammenligning blot har indkasseret 34.

  • AaB kan spille sin kamp nummer 400 uden scoring i landets bedste række. Kun AGF (441) har flere målløse kampe end AaB.

  • AaB holdt senest Sønderjyske fra at score og holdt dermed buret rent for første gang i 13 Superliga-kampe (inklusiv sidst holdet var i Superligaen).

  • AaB har vundet samtlige 4 Superliga-kampe hvor holdet har scoret. AaB har ikke formået at score i de 6 Superliga-kampe de har tabt.

  • Nicklas Helenius spillede senest sin Superliga-kamp nummer 163 i AaB-trøjen. AaB har nu scoret præcis 200 mål i de 163 Superliga-kampe, som Helenius har været involveret i. Angriberen leverede også sæsonens første assist, hvilket var hans assist nummer 35 i Superliga-karrieren.

  • Vincent Müller var tilbage i AaB-målet efter én kamp på bænken. Tyskeren blev noteret for 4 redninger i kampen og har nu i alt 34 redninger for sæsonen.

  • Mathias Jørgensen scorede senest et hattrick mod Sønderjyske. Det var Superliga-hattrick nummer 28 af en AaB-spiller, hvilket er flest i Superligaens historie. Brøndby ligger nummer 2 med 27 hattricks. Angriberen har nu været involveret i 7 af AaB’s 10 Superliga-mål i denne sæson.

  • AaB har blokeret 45 afslutninger i denne sæson, hvilket er flest af alle hold.

  • AaB er det eneste hold i Superligaen, der endnu ikke har scoret via en standardsituation.

  • AaB har haft 122 afslutninger indtil nu i sæsonen, men kun 30 har ramt inden for målrammen. Det giver en afslutningspræcision på blot 25 %, hvilket er lavest af alle hold i ligaen.

  • Oumar Diakhité er tilbage for AaB efter endt karantæne.


Frederik håber på handling efter rystende rapport

Limfjorden og Mariager Fjord er nogle af de områder, der er hårdest ramt af iltsvind, viser en ny rapport. Iltsvindet er på det højeste niveau i 22 år, og der er brug for at handle hurtigt, mener lystfisker Frederik Frederiksen, som ofte forsøger at fange fisk i Limfjorden.


Professor om hemmeligt notat: Alle advarselslamper blinkede rødt

Økonomien var så dårlig på Frederikshavn Havn, at alle advarselslamper lyste konstant rødt allerede tilbage i starten af 2022. Det fastslår professor i økonomi ved Aalborg Universitet Niels Dechow.

Der er behov for likviditet her og nu til Frederikshavn Havn. Det fastslår et notat fra januar 2022. Et notat som Frederikshavn Kommune selv har udarbejdet på baggrund af tal fra havnen.

Professor i økonomi Niels Dechow har gennem længere tid fulgt sagen om den omstridte havn, der i foråret mistede sin selvstændige status som kommunal selvstyrehavn på grund af økonomisk kollaps.

I maj måtte Frederikshavn Kommune overtage Frederikshavn Havn og samtidig en gæld på 1,7 milliarder kroner.

Det undrer økonomiprofessoren, at det tilsyneladende kom som en overraskelse, at økonomien ikke hang sammen, for allerede tilbage i januar 2022 så det dårligt ud – ligesom prognoserne heller ikke var optimistiske.

- Det er utvetydeligt klart, at der skal ske noget, der skal en forandring til, siger Niels Dechow på baggrund af at have læst kommunens eget notat om såvel drift som likviditet på Frederikshavn Havn.

Notat Frederikshavn Havn

Omsætningen er for lav

Kommunens egen vurdering var allerede på det tidspunkt, at omsætningen ganske enkelt er for lav i forhold til renter og afdrag på havnens gæld, som på daværende tidspunkt er på 1,5 milliard kroner.

- Man skal være forholdsvis ubehændig med tal for ikke at se, at der er et problem, fastslår Niels Dechow.

 Han bemærker sig især to problemstillinger, nemlig det at havnen har store lån og lille omsætning.

- Når omsætningen er for lille i forhold til den afdragsbyrde, der er, kan det ikke gå videre på lang sigt, siger han.

 I følge økonomiprofessorer så blinker alle advarselslamper allerede i begyndelsen af 2022.

 - Jeg vil sige, de lyser konstant allerede på det tidspunkt, de er røde, fastslår han og tilføjer, at det der er rigtigt alarmerende er, at driften ikke tilnærmelsesvis kan dække afdragene på lånene. På det tidspunkt burde man nok ligesom havde sat sig ned, og nu skal vi have en uvildig analyse af hvad der egentlig foregår i forhold til at skabe en forretningsmodel, der fungerer for havnen, lyder det fra økonomiprofessoren.

Se hele indslaget her:

Redningsforsøg realiseres ikke

 Et halvt år senere får Frederikshavn Havn udarbejdet en plan med seks forslag til at skaffe penge i kassen.

Ingen af de forslag bliver dog godkendt på borgmesterkontoret og senere i byrådet. Redningsaktionen af havnen udeblev. I stedet overgik havnen til at blive kommunalt ledet.

Den besked kom på et pressemøde i april, da borgmester Birgit S. Hansen (S) fortalte, at der ikke var flere penge i havnen, som nu havde afleveret nøglerne bogstaveligt talt til Frederikshavn Kommune.

Med nøglerne følger en gæld til kommunens borgere på 1.7 milliarder kroner, og havnen skønnes at koste kommunekassen 62 millioner kroner om året.

- I bagklogskabens lys skulle man helt sikkert nok have grebet ind tidligere, lyder det fra økonomiprofessor Niels Dechow, som tilføjer, at problemet kort før kollapset var, at de store investeringer på havnen betød, at havnen var 'to big to fail', som han udtrykker det.

- Man havde sat sig i nogle investeringer, hvor der ikke var nogen vej tilbage,  så jeg kan måske godt forstå logikken i, at man ikke trækker i nødbremsen der, lyder det afslutningsvist fra Niels Dechow.


Thy-duo indtager København med nyt program i P3: - Det bliver krydret med lidt Thy

MD-Duo gæster P3 studiet i deres helt eget program "Godav venner - Fra Thy til Kjøwenhavn". De to thyboer skal bedømme københavnske trends.

To timer hver uge skal to ærkethyboer teste københavneriet. Og hele Danmark kan lytte med.

Martin Dinitzen og Dennis Kristensen fra MD-Duo skifter nemlig musikscenen ud med et radiostudie i København. Det er en stor omvæltning, hvis man spørger de to musikere. Her bliver de udsat for alverdens københavnertrends, som de skal anmelde.

- Det er noget helt andet – vi er gået ind i det her med indstillingen om at være os selv, hygge os og få spillet noget af vores musik, siger drengene.

Og der er ingen tvivl om, at den glade duo er populær i Thy, men nu håber de også at kunne charmere sig ind på folkefærdet på den anden sidde af landet, når de skal have et radioprogram på P3.

- Programmet bliver krydret med en masse Thy, siger Martin Dinitzen, MD-Duo.

I sommerferien ringede P3, og et nyt eventyr åbnede sig op for dem begge. De skulle godt nok stadig stå foran mikrofonerne, men ikke have direkte kontakt med publikum.

- Vi var ikke i tvivl, da de ringede – det lyder sjovt og en anden måde at gøre det på. Så det ville vi gerne være en del af. Vi er sindssygt stolte over, at der er en stor kanal, der vil have et program med os, fortæller Dennis Kristensen, MD-Duo.

Privatbillede.

Den thyske charme indtager radioen for første gang på søndag, og der er ingen tvivl om, at der allerede flyver små sommerfugle rundt i maven.

- Vi er sindssygt spændte på, hvordan københavnerne vil tage imod os. Men vi tror på, at når musikken spiller, så er alt godt, uddyber drengene.

Kulturforskelle og kulturchok

Programmet kommer til at handle om de unge mænd og de kulturforskelle, der kan være i et ellers ret småt land. 

Foruden at give københavnerne et kulturchok vil de selv skulle smage på, hvad storbyen har at byde på.

- Drengene skal bl.a. smage på lidt københavner-bagværk, som jeg er sikker på, de vil kunne lide - jeg tror mere, det er prisen, der bliver svær at sluge, fortæller produceren på programmet, Birk Hansen. 

Det er ikke helt tilfældigt, at P3 vælger at søge til det nordvestlige Jylland for at finde deres nye værtspar. Der kan nemt gå københavneri i det, fortæller Birk Hansen, der til daglig også sidder som producer på flere weekendprogrammer på P3.

Programmet "Godav venner -  Fra Thy til Kjøwenhavn" er en del af P3's talentprogram, der har udviklet en del talenter gennem tiden, så derfor ser produceren heller ikke nogen grænser for, at MD-Duo også kunne blive et hit.

- De bringer noget helt specielt energi ind til studiet. Vi har alle en vision om at give kærlighed til både København og Thy - vi gør det bare meget forskelligt, fortæller Birk Hansen, der glæder sig til at programmet går i luften på søndag. 

"Godav venner - Fra Thy til Kjøwenhavn" bliver sendt hver søndag på P3 i hele oktober.


AaB-angriber inden kamp: - Det bliver ikke i dag

AaB møder om en times tid bundholdet Vejle BK, der endnu ikke har vundet en kamp i Superligaen.

Ifølge AaB's angriber Oliver Ross bliver det heller ikke i dag - fredag - at vejlenserne får tre point på kontoen.

- Det bliver ikke i dag, men det er klart, at vi kommer selvfølgelig stadig med stor respekt, selvom de ikke har vundet, lyder det fra Oliver Ross, da TV2 Nords mand på stedet fanger ham inden kampen.

Taber Vejle til AaB, vil holdet udligne med rekordindehaveren for flest nederlag i træk, som indehaves af Lyngby med 12 nederlag. Den rekord blev dog sat, da Lyngby i 2001/02 måtte spille med amatører, efter klubben gik konkurs i løbet af sæsonen.

Se hele interviewet her:


Hemmeligt notat afslører: Kommune kendte til havns økonomiske problemer

Nye oplysninger i skandalen om det økonomiske rod i Frederikshavn havn belaster borgmester Birgit S Hansen.

Et hidtil hemmeligt notat, som Frederikshavn Kommune fik lavet i januar 2022 - 2 1/2 år før havnen overgik til kommunen - viser, at kommunen og altså også borgmesteren allerede på det tidspunkt vidste, at der både manglede penge i kassen og at driften ikke hang sammen.

Kurt Kirkedal Jensen er tidligere socialdemokratisk borgmester i Skagen, og fra januar 2022 blev han valgt ind i byrådet i Frederikshavn Kommune og fik plads i økonomiudvalget. Her blev han præsenteret for notatet i marts 2022.

- Vi vidste alle sammen, at det her var alarmerende, og det kunne gå helt galt. Hvilket det så også har vist sig, at det har gjort. Det kom ikke som nogen overraskelse for mig. Desværre, siger Kurt Kirkedal Jensen.

Se hele indslaget:

Dermed undsiger han borgmester Birgit S. Hansen (S), som ellers utallige gange har erklæret, at hun ikke kendte til de store økonomiske problemer. Den 23. april sagde hun blandt andet sådan her til TV2 Nord:

- Jeg prøver ikke at stå ved håndvasken. Hvis jeg skulle have opdaget noget, skulle jeg nærmest have været juraprofessor i økonomi.

Samme budskab blev delt med offentligheden dagen efter, da Frederikshavn Kommune holdt pressemøde, hvor offentliggjorde, at kommunen var tvunget til at overtage driften af Frederikshavn Havn med en samlet gæld på 1,7 milliarder kroner og igen på et borgermøde om Frederikshavn Havn i onsdags.

Den forklaring deler Kurt Kirkedal Jensen ikke. Han var som medlem af økonomiudvalget ikke i tvivl om, at situationen var alvorlig.

 - Jeg vil ikke kommentere, hvad andre har sagt, mener og tror, Jeg vil stå inde for, hvad jeg tror og vidste, og der var ingen tvivl i vores sind om, at det her var på vej i den forkerte retning. At begynde at sige, at jeg var uvidende om, hvordan tingene var. Det vil være forkert, og jeg vil ikke sige noget, som ikke er sandt, siger Kurt Kirkedal Jensen.

Kurt Kirkedal Jensen er en garvet politiker med 18 års erfaring fra lokalpolitik. Blandt andet som borgmester i Skagen. Senest har han siddet helt centralt i den socialdemokratiske flertalsgruppe i Frederikshavn Byråd - frem til november sidste år, hvor han forlod politik.

Problemerne var tydelige

Han sad også med ved bordet, da byrådets økonomiudvalg i marts 2022 blev præsenteret for det fortrolige notat om den alvorlige økonomiske situation, som Frederikshavn Havn var i.

- Man kunne tydeligt se ud af det notat, at det ikke var et midlertidigt problem, siger han.

Notatet er udarbejdet af kommunens egen økonomichef på baggrund af tal fra havnen, og her bliver det slået klart og tydeligt fast, at likviditeten, og dermed havnens evne til at betale sine regninger er så lav, at man ikke i 2022 kan klare sine gældsforpligtelser.

Det konkluderes også, at driften ikke hænger sammen og ikke har gjort det siden 2018. Havnen tjener ganske enkelt ikke penge nok til at kunne betale renter og afdrag på gælden, som på dette tidspunkt var omkring 1,5 milliarder kroner.

Borgmester Birgit S. Hansen ønsker på nuværende tidspunkt ikke at stille op til interview om notatet fra 2022. Hun skriver i en SMS til TV2 Nord:

 'Jeg har ingen kommentarer eller bemærkninger til andres udtalelser, så længe der pågår en advokatundersøgelse af forløbet'.

Borgmester Birgit S. Hansen ønsker ikke at stille op til interview om notatet fra 2022. Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

I onsdags holdt økonomiudvalget med borgmester Birgit S. Hansen i spidsen borgermøde om netop havnens økonomi, og her svarede både borgmesteren og de øvrige politikere beredvilligt på borgernes spørgsmål.

Det var netop på borgermødet, at offentligheden for første gang hørte om det fortrolige notat, som kommunen fik udarbejdet i 2022.

Borgmester fortalte om fortroligt notat på borgermøde

Notatets eksistens blev uopfordret bragt på banen af borgmester Birgit S. Hansen, da en borger ville vide, om politikerne havde sovet i timen.

- Det er godt du spørger om, vi har sovet i timen. I januar 2022 bliver der udarbejdet et notat, som Økonomiudvalget får i marts 2022, og så ruller det. Advokatundersøgelse vil vise om der er begået fejl. Vi har udtrykt bekymring, og det er der et hav af mails om, forklarede borgmesteren.

Herefter blev hun spurgt til, hvorfor hun ikke tidligere havde fortalt om kommunens notat og i stedet havde fortalte ved flere lejligheder, at hun ikke var bekendt med problemerne. Det spørgsmål blev hængende i luften uden at blive besvaret.

Kurt Kirkedal Jensen var blandt de 125 deltagere til borgermødet i onsdag, og den oplevelse han havde på mødet, er en af årsagerne til, at han nu vælger at stå frem og er klar til at tage sin del af ansvaret for situationen på havnen.

Han vil ikke længere se stiltiende til, at borgmester Birgit S. Hansen gentagne gange har sagt at hun og det øvrige byråd ikke vidste noget den dårlige økonomi på havnen, og at årsagen var at den tidligere bestyrelse og direktør ikke ville lægge de rigtige tal frem.

- Jeg havde det skidt efter det borgermøde, hvor jeg oplever, at man peger fingrer. Man tager ikke sig selv med ind i ligningen, og derfor vælger jeg at sige, hvordan jeg ser det. Det der med at pege fingrer ad hinanden. Glem det. Lad os nu løse det i fællesskab. Det ville jeg ønske, at man gjorde i stedet for at sige at det var direktøren og bestyrelsens skyld, siger han.

Forsøgte at bremse krisen

En række dokumenter, som TV2 Nord er kommet i besiddelse af afslører ligeledes, at havnens ledelse og bestyrelsen i foråret 2022 arbejdede på højtryk for at skaffe den nødvendige likviditet og dermed bremse den voksende krise.

Der blev også udarbejdet en handlingsplan med seks punkter til, hvad der kunne gøres for at få økonomien på ret kurs – redningsplaner som alle krævede at politikerne ville godkende planerne

Trods utallige møder og mails mellem havnen og kommunen blev ingen af de seks punkter realiseret

Allerede inden politikerne i 2014 vedtog den første af to store havneudvidelse, slog stor rapport fra Ernest & Young fast, at det økonomiske fundament var usikkert, og at man ville komme i likviditetsproblemer i en periode.

Risikoen har derfor været velkendt fra starten, mener Kurt Kirkedal, som efterlyser politisk ansvar fra sine byrådskollegaer.

- Vi må påtage os vores medansvar. Vores satsning med havneudvidelserne holdt ikke vand. Det var flot, hvis man havde gjort det, slutter han.