Personlig assistent holder Jutta på arbejdsmarkedet
En personlig assistent, der kan hjælpe med at løse de arbejdsopgaver, som ellers ville være svære eller umulige for en medarbejder at løse. Det er, hvad Aalborg Kommune har succes med at tilbyde. En af dem, der får personlig assistance, er 61-årige Jutta Brockdorff Seeber.
Det har ringet til frikvarter på Vesterkærets Skole i Aalborg. Inde i klasselokalerne skal der stoles op og fejes. Opgaver, den 61-årige DUS-pædagog Jutta Brockdorff Seeber tidligere tog sig af, men som hun nu har fået en personlig assistent til at klare.
- Det betyder selvfølgelig, at jeg slipper for noget af det, der er belastende for min ryg og for min hverdag, så jeg får færre sygedage, jeg trives bedre og jeg skal ikke hele tiden tænke på, om der er en, der gider at hjælpe mig, siger hun.
Jutta Brockdorff Seeber døjer med slidgigt, så fysikken spænder ben i forhold til at løse nogle af de opgaver, hendes arbejdsdag byder på.
Vesterkærets Skole får derfor to en halv assistenttime af Aalborg Kommune om ugen, så andre kan udføre de arbejdsopgaver, hvor Jutta - som har været på skolen i 20 år - må melde pas.
Hvad ville være alternativet, hvis ikke assistentordningen var der?
- Jeg ville få flere sygedage. Jeg ville måske have brug for andre pauser, end jeg har - eventuelt noget med at ligge ned midt på dagen. Det behøver jeg ikke lige nu, siger Jutta Brockdorff Seeber.
Alternativ er et farvel til arbejdsmarkedet
Lige nu er der 113 borgere i Aalborg Kommune, der får personlig assistance for at kunne beholde det job, de ellers risikerede at måtte sige farvel til. Virksomheder kan få bevilget op til 20 assistenttimer om ugen til en medarbejder, der har behov for det.
- Vi undgår jo, at borgerne bliver sygemeldt fra deres arbejde. Og det gør, at de kan komme tilbage, hvis de har været sygemeldte i en længere periode, siger ergoterapeut Naja Rosenmejer fra Jobcenter Aalborg om fordelene ved ordningen.
For Jutta Seeber var alternativet til assistentordningen, at hun måtte forlade arbejdsmarkedet helt eller delvist. Sådan er virkeligheden også for mange af de andre borgere, der er en del af ordningen.
- Så ville de jo temmelig sikkert blive sygemeldt og fyret og komme til at gå ledige eller måske skulle have en pension, hvis de var så dårlige. Så det giver dem muligheden for, at man forlænger deres tid på arbejdsmarkedet, siger Naja Rosenmejer.
Får flere gode år i job
Jutta Brockdorff Seeber kan nu fortsætte som DUS-pædagog på Vesterkærets Skole, og hun har ikke planer om at sige stop foreløbig, selvom hendes helbred ikke længere er lige så godt, som det var engang.
- Det er ikke så farligt for mig at gå på arbejde mere, og det har givet frihed i hovedet til at kunne løse opgaver bedre og klare mere, siger hun.
Man kan søge om personlig assistance på arbejdspladsen gennem de kommunale jobcentre.