På dette nordjyske plejehjem samles de døve: Men der er ét kæmpe problem
Plejehjemmet Sirius i Aalborg ligner på mange måder ethvert andet plejehjem, men det er alligevel noget helt særligt, for otte af beboerne er døve.
Plejehjemmet har som det eneste i Nordjylland pladser, hvor døve har fortrinsret. Kun fire plejehjem i hele Danmark samler på samme måde døve borgere.
Lige nu bor der otte døve på Sirius, en af dem er Vera. Hun har som alle andre plejehjemsbeboere sin egen lejlighed, men det særlige ved hendes lejlighed er, at der i stedet for en almindelig ringeklokke er sat en pære op, som lyser, når de ansatte kommer forbi.
I sin lomme har hun en vibrator, der også gør opmærksom på, at nogen vil besøge hende. Hun byder gerne indenfor, og så deltager hun gerne i arrangementer med andre døve, for plejehjemmet ligger i samme område som en døvecafé og Aalborgs døveskole.
Medarbejdere på kursus
Men netop det med at lave et godt plejehjem for døve volder også udfordringer – for selvom otte af beboerne har dansk tegnsprog som det primære sprog, er det kun én af medarbejderne, der er flydende på tegnsprog, og naturligvis kan én medarbejder ikke dække alle døgnets timer.
- Det, at man laver et tilbud til døve, er fantastisk. Det er vi glade for. Men målet er jo selvfølgelig også, at de skal trives der. Så tanken og intentionen er god, men derfra synes jeg også, det er vigtigt, at ledelsen på plejehjemmet og Aalborg Kommune, som driver plejehjemmet, forstår, at når man har døve beboere, så er det ikke nok, at personalet kan få tegn, siger Lars Ahlburg.
Når man har døve beboere, så er det ikke nok, at personalet kan få tegn
Lars Ahlburg, forperson, Danske Døves Landsforbund (DDL)
Plejehjemsleder på Sirius, Charlotte Andersen, fortæller, at de som plejehjem er heldige, fordi de generelt har let ved at få uddannet og dygtigt personale, men det er ikke folk, der taler tegnsprog, for dem er der ikke så mange af.
- Vi har omkring 20-22 medarbejdere, der har været på tegnsprogskursus. Vi tilbyder de første tre moduler, og et modul er 30 timer. Så kan man begå sig. Og så har vi et whiteboard og en app, vi kan bruge til at kommunikere, siger Charlotte Andersen.
Læs mere om historien her: