Kort Nyt

På dette nordjyske plejehjem samles de døve: Men der er ét kæmpe problem

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Plejehjemmet Sirius i Aalborg ligner på mange måder ethvert andet plejehjem, men det er alligevel noget helt særligt, for otte af beboerne er døve.

Plejehjemmet har som det eneste i Nordjylland pladser, hvor døve har fortrinsret. Kun fire plejehjem i hele Danmark samler på samme måde døve borgere.

Lige nu bor der otte døve på Sirius, en af dem er Vera. Hun har som alle andre plejehjemsbeboere sin egen lejlighed, men det særlige ved hendes lejlighed er, at der i stedet for en almindelig ringeklokke er sat en pære op, som lyser, når de ansatte kommer forbi.

I sin lomme har hun en vibrator, der også gør opmærksom på, at nogen vil besøge hende. Hun byder gerne indenfor, og så deltager hun gerne i arrangementer med andre døve, for plejehjemmet ligger i samme område som en døvecafé og Aalborgs døveskole.

Vera er en af de otte døve beboere på plejehjemmet Sirius i Aalborg. Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord

Medarbejdere på kursus

Men netop det med at lave et godt plejehjem for døve volder også udfordringer – for selvom otte af beboerne har dansk tegnsprog som det primære sprog, er det kun én af medarbejderne, der er flydende på tegnsprog, og naturligvis kan én medarbejder ikke dække alle døgnets timer.

- Det, at man laver et tilbud til døve, er fantastisk. Det er vi glade for. Men målet er jo selvfølgelig også, at de skal trives der. Så tanken og intentionen er god, men derfra synes jeg også, det er vigtigt, at ledelsen på plejehjemmet og Aalborg Kommune, som driver plejehjemmet, forstår, at når man har døve beboere, så er det ikke nok, at personalet kan få tegn, siger Lars Ahlburg.

Når man har døve beboere, så er det ikke nok, at personalet kan få tegn

Lars Ahlburg, forperson, Danske Døves Landsforbund (DDL)

Plejehjemsleder på Sirius, Charlotte Andersen, fortæller, at de som plejehjem er heldige, fordi de generelt har let ved at få uddannet og dygtigt personale, men det er ikke folk, der taler tegnsprog, for dem er der ikke så mange af.

- Vi har omkring 20-22 medarbejdere, der har været på tegnsprogskursus. Vi tilbyder de første tre moduler, og et modul er 30 timer. Så kan man begå sig. Og så har vi et whiteboard og en app, vi kan bruge til at kommunikere, siger Charlotte Andersen.

Læs mere om historien her:

30.000 kroner samlet ind til familier, der mistede drenge i sandskred

I en indsamling, der har været i gang i omtrent halvanden måned, er der indsamlet 30.000 kroner til de to familier, der mistede deres to drenge i et sandskred i Vorupør i august.

Det skriver TV Midtvest.

- De er meget taknemmelige. Det har de skrevet flere gange, siger Louise Lindgaard Johansen, der er initiativtager, og som løbende har været i kontakt med familierne, til TV Midtvest.

Indsamlingen har handlet om at vise familien, at de stadig fylder i tankerne hos de lokale i Vorupør.

Hun fortæller videre til mediet, at det er dejligt, at familien har haft overskud til at forstå tankerne, der ligger til grund for indsamlingen.

Arne Boelt bliver S-kandidat til regionsrådet

Det bliver Hjørrings Arne Boelt, der skal forsøge at få posten som regionsrådsformand på socialdemokratiske hænder, når der er valg til posten 18. november næste år.

Det er netop afgjort ved en urafstemning.

Ved en afstemningen fik Arne Boelt 71,1 procent af stemmerne, mens den eneste modkandidat, Mogens Nørgård, der i dag er 2. næstformand i regionsrådet og sit partis gruppeformand, fik 28,9 procent af stemmerne.

63-årige Arne Boelt var fra 2010-2021 borgmester i Hjørring, men måtte se sig slået af Venstres Søren Smallbro, som han overlod borgmesterkæden til.

Han er bosiddende i Sindal og sidder i øjeblikket i byrådet i Hjørring, men genopstiller ikke.

41,4 pct. af de socialdemokratiske partimedlemmer deltog i valget af spidskandidat.

Frederikshavns kommunalpolitikere bremser byudvikling

Sådan lyder anklagen fra Sæby Handel, fordi et projekt på Aalborgvej i Sæby nu har lange udsigter.

- Det vil styrke Sæby, fordi når du kører inden til Sæby, vil du se, at det er en by i drift. Det er en by, hvor der er liv. Der er investeret, og kæderne bliver interesseret i Sæby, og når der kommer en kæde til, kommer der altid flere til. Det er sådan det er, siger formanden for Sæby Handel, Hans Ole Kalhøj.

For ejendomsudvikling Nord, der står bag to projekter på Aalborgvej i Sæby, kan ikke komme igang med deres projekter, fordi politikerne i kommunen i sidste uge besluttede, at der skal laves en samlet detailanalyse.

- I stedet for at vi skal til at lave en (red. detailhandelsanalyse) ude på Aalborgvej, en anden på Aalborgvej, en i City Vest, en på Hjørringvej i Frederikshavn og en i Skagen, så vælger vi at lave en samlet detailhandelsanalyse for hele kommunen, siger formanden for Plan- & Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune Peter E. Nielsen (S).

Det er et lovkrav, at der skal laves en detailhandelsanalyse, når der nogen søger om at lave butik eller detailhandel udenfor et område, som der i forvejen i kommuneplanen er udlagt til butikker. En samlet detailhandelsanalyse for hele kommunen tager i følge udvalgsformanden mellem et halvt og et helt år at få på plads, og indtil da er alle projektet sat på pause.

- Der er jo ingen investorer, der på længere sigt kan fatte interesse for Frederikshavn Kommune, når man med sådan en analyse bremser udviklingen, for det er det, man gør med den detailhandelsanalyse, siger formanden for Sæby Handel, Hans Ole Kalhøj.

Kantspiller får kontrakt med AaB efter prøvetræning

Den 17-årige ghaneser Gabriel Quartey har gjort det så overbevisende under prøvetræningerne hos AaB, at han har sikret sig en fire-årig kontrakt med Superliga-klubben.

Det skriver AaB i en pressemeddelelse.

- Gabriel Quartey har vist sig godt frem i træningerne med både Superliga-truppen og U/19 Liga-holdet, og vi kan se nogle spidskompetencer, som han forhåbentlig kan videreudvikle og udfolde i de kommende år i AaB, siger AaB's sportsdirektør James Gow.

Kontrakten gælder fra 14. januar 2025, hvor Gabriel Quartey fylder 18 år.

Supersygehus ramt af ny vandskade

Listen er efterhånden lang, når det kommer til skader og mangler på det nye Aalborg Universitetshospital, som er ved at blive bygget i Aalborg Øst, og den blev fredag endnu længere.

Her opdagede en medarbejder nemlig, at der kom vand ned i sterilcentralen på supersygehuset, oplyser projektdirektør Asger Schou fra Region Nordjylland i et skriftligt svar til TV2 Nord.

Derfor blev der hurtigt iværksat foranstaltninger og hidkaldt flere medarbejdere og et skadesfirma, mens de berørte rum hurtigt blev udtørret og er under udbedring.