Omfattende hackerangreb rammer skole
Opdateret med kommentarer fra rektor klokken 10.16
Et omfattende hackerangreb har ramt HEG, Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser i Aars, og det får særdeles stor betydning for de 1200 elever på skolen.
En eller flere IT-kriminelle har haft de digitale fingre i de filer, der har fat i skolens undervisningsmaterialer.
Det oplyser DR Nordjylland denne morgen, og det bekræftes selv af skolen til TV2 Nord. Undervisningen er særdeles berørt af angrebet, da "al undervisningsmateriale er ramt."
- Vi opdagede det tirsdag morgen, da de første medarbejdere mødte ind og opdagede, at de ikke kunne få adgang til deres filer. Der finder vores it-folk ud af, at vi er blevet hacket. Det er serveren med alt vores undervisningsmateriale, der er ramt. Hackerne har efterladt et brev med et link til en hjemmeside og en kode. Det vil de have, at vi skal logge ind på, for at starte en dialog, men det har vi ikke reageret på. Vi har ikke tænkt os at give efter for nogle krav, siger rektor, Ulf Givskov Bender og fortsætter:
- Vi har lukket fuldstændig ned for internetadgangen, så de ikke kan ramme andre dele af vores system. Men det betyder også, at vi ikke har adgang til op imod 30 forskellige andre systemer, så alt er lukket ned, helt ned til mails og telefonsystemer.
Der tages også nogle forbehold, da man endnu ikke helt kender til omfanget af hackerangrebet.
- Vi vurderer ikke umiddelbart, at der ligger materiale af følsom karakter på den server, der er ramt, men vi ved det reelt først, når vi har fået adgang til det hele igen. For en sikkerhedsskyld har vi anbefalet vores medarbejdere at lave et kreditvarsel, så der ikke kan optages lån i deres navn, hvis nu der ligger nogle personfølsomme oplysninger, siger rektoren.
Og for eleverne er undervisningen noget berørt, når al undervisningsmateriale er på den hackede server.
- Det er cirka 1200 elever, der er berørt af det. Vi fortsætter i udgangspunktet al undervisning. Dem, der kan gå i værkstederne, mærker det selvfølgelig ikke så hårdt, som dem, der skal sidde med deres computere, men der laver underviserne et alternativ i stedet, siger Ulf Givskov Bender og fortsætter:
- Vi får hjælp fra et eksternt firma, som også var her hele dagen i går.
Til DR Nordjylland giver rektoren også et bud på, hvordan hackerne er kommet ind i systemet.
- Man har fundet en computer hos en medarbejder, lyder rektor Ulf Givskov Benders bud til DR Nordjylland.