Nyt nordjysk studie: Fire ud af ti e-sportsudøvere har ondt i kroppen
Et nyt nordjysk studie har undersøgt, hvordan e-sport påvirker kroppen, og hvor mange e-sportsatleter der kæmper med skader og ondt i kroppen.
E-sport bliver mere og mere populært. Flere spiller det både foran computeren derhjemme, men også i foreninger.
Nu har et nyt studie fra UCN kigget nærmere på, hvordan e-sport påvirker kroppen, og hvor mange e-sportsatleter der kæmper med skader og ondt i kroppen. Og svaret er ikke helt positivt.
- Vi fandt ud af, at fire ud af ti havde ondt et eller andet sted i kroppen i løbet af den seneste uge, siger forsker ved UCN, Christian Straszek, der blandt andre står bag studiet.
Vi fandt ud af, at fire ud af ti havde ondt et eller andet sted i kroppen i løbet af den seneste uge.
Christian Straszek, forsker, UCN
Og resultaterne overrasker forskeren.
- Det er rigtig mange, og vi måtte bare konstatere, at det ser ud som om, at det måske er mere almindeligt end først antaget at have ondt i kroppen som ung, siger han.
Fysisk aktivitet er vigtigt
Ifølge forskeren er det de lange perioder med træning og kamp, der fremkalder smerter hos spillerne.
En af dem, der har prøvet at døje med smerter på grund af de mange timer foran computeren, er Jason Rotman, der er elev på e-sportslinjen på Fjerritslev Gymnasium.
- Det startede med min nakke, hvor jeg tit fik hovedpine. Så kunne jeg også mærke det i den nedre del af ryggen, siger han.
Det startede med min nakke, hvor jeg tit fik hovedpine. Så kunne jeg også mærke det i den nedre del af ryggen.
Jason Rotman, elev på e-sportslinjen, Fjerritslev Gymnasium
Derfor bliver e-sportsundervisningen på Fjerritslev Gymnasium også kombineret med fysisk aktivitet. Udover de almindelige idrætstimer er der nemlig tilknyttet en fysisk træner til e-sportslinjen, for fysisk træning kan blandt andet forebygge skader hos e-sportsudøverne.
- Når de sidder foran computere så meget, så sidder de i den samme stilling hver evig eneste dag. De laver de samme bevægelser med håndledene og skuldrene hele tiden, og så er det klart, at man bliver meget disponeret for skader. Og det skal vi selvfølgelig være med til at forebygge, lyder det fra Rasmus Sparholt Hansen.
Da gymnasieeleven Jason Rotman begyndte i fitnesscentret, kunne han også mærke en væsentlig forskel, og han slap af med sine smerter.
Han mener, at flere burde integrere fysisk træning i e-sport.
- Jeg synes, der skal være en balance. Det har jeg også selv kunnet mærke, siger han.