Nyt fag skal lave bedre læger, men det handler ikke om patienterne
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Et helt nyt fag skal øge trivslen hos medicinstuderende på Aalborg Universitet.
I undervisningslokalet i Aalborg Øst sidder en flok medicinstuderende i en rundkreds i stedet for de vanlige rækker. Her lærer de ikke om patienter, men om sig selv.
Faget Trivsel og Compassion i studie- og lægeliv handler om en anden måde at være studerende på og skal give de kommende læger en holdbar løsning til deres videre færd ud i et presset sundhedsvæsen.
- Så de kan klare lægejobbet, på den måde de gerne vil det. Være nærværende, lyttende og dygtige læger, der kan gøre en forskel nu og her, men også på sigt, fortæller underviser, Grethe Harbo fra Lægens Stol.
Hun arbejder med trivsel og arbejdsglæde blandt medicinstuderende og læger. Blandt andet medicinstuderende Klara Buus Kristiansen, der selv var skeptisk i starten af det to uger lange forløb.
- Jeg må indrømme, at det kom lidt bag på mig, hvor meget jeg har fået ud af det, og hvor meget der er at arbejde videre med, siger hun.
Se hele indslaget her:
Oplevelser man ikke kan hænge i garderoben
Et konstant presset sundhedsvæsen, og barske oplevelser gør det svært for læger at præstere over tid. Hvis man ikke lærer om, hvordan man kan være i sådan et arbejdsmiljø, ifølge Grethe Harbo, der selv har arbejdet som læge i mange år.
- Både i forhold til at tage vare på sig selv, og det er noget af det, de får redskaber til, og også til at kunne møde patienterne, forklarer hun.
Medicinstuderende Jonas Johsen Abou-Harb er enig i, at det kan være hårdt at stå i første parket til hårde oplevelser.
- Vi giver en stor del af os selv, og de ting, vi tager med, dem kan man ikke bare hænge i garderoben. Det er noget, der følger én helt hen til hovedpuden, og nogle gange også gør, at man bliver liggende på den længe, fortæller han.
Han er glad for de værktøjer, han har fået i det nye fag, der kan få en til at reflektere og fokusere på de ting, man har gjort godt både for patienten og de pårørende.
Et minut kan være nok
Ifølge Grethe Harbo er et to-uger langt forløb med det nye fag ikke nok, men det en god start i den rigtige retning.
- Vi er nødt til at gøre noget andet, end det vi plejer. Der er kæmpestore udfordringer i sundhedsvæsenet med trivsel, med økonomien, og med folk der søger væk, og det her er et rigtig godt bud på at gøre noget ved det, konstaterer hun.
For Klara Buus Kristiansen har det nye fag været en åbenbaring om, at det nogle gange er de små ting, der hjælper med at passe på sig selv i et presset fag.
- En af de ting, jeg har tænkt meget over, det er det der med lige at tage et minut til lige at trække vejret og mærke sig selv der, hvor man er. Det burde alle mennesker kunne få tid til i løbet af dagen. Bare et minut til sig selv, afslutter hun.