Nye folkeskoleklasser skal hjælpe skoletrætte elever
14-årige Micah Fernandez og 14-årige Oliver Ochwat er to af de nye elever i den helt nye folkeskoleklasse på Tech College i Aalborg.
I Aalborg har skoletrætte elever nu mulighed for at tage 8. og 9. klasse på Tech College. Skolen har netop oprettet et folkeskolehold, hvor bøgerne to dage om ugen er skiftet ud med værktøj.
De kan begge lide at bruge hænderne. De har også det til fælles at de er trætte af folkeskolen.
14-årige Oliver Ochwat og ligeledes 14-årige Micah Fernandez er to af de nye elever i den helt nye folkeskoleklasse på Tech College i Aalborg.
- Jeg var ikke så vild med normal skole. Det der med at have sent fri var ikke noget for mig. Så tænkte jeg, at det her lød bedre, for her bruger man meget mere hænderne, siger Oliver Ochwat.
Micah Fernandez har haft de samme udfordringer i folkeskolen, og hun glæder sig derfor til en ny start.
- Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg gad at være, så jeg vil gerne være herovre på Tech College, fordi jeg skal rundt omkring og prøve alle mulige forskellige ting, siger Micah Fernandez.
Der er startet 20 elever på den nye EUD-uddannelse for 8. og 9. klasse på Tech College. Hver uge har eleverne tre dage med boglig undervisning og to dage på værkstedet.
Man har kun de vigtige timer her, og så har man fri tidligere, så man bedre kan overskue det hele
Micah Fernandez
Al undervisning foregår på Tech College, men formelt hører afdelingen under Vejgaard Østre Skole.
- Den store forskel i det her til deres almindelige skolegang er, at vi forsøger at få fagene implementeret i det, de laver i værkstederne.
Det matematik, vi laver i klasselokalet, hænger sammen med det matematik, de skal bruge, når de kommer ud i værkstederne, siger Mads Vestergaard Jensen, der er skoleleder for EUD8/9 på Tech College.
En tømrer gemt - eller ikke?
I dag har eleverne første dag i tømrerværkstedet. Her håber både Oliver Ochwat og Micah Fernandez på, at de finder den motivation, de har manglet på skolebænken. De har begge haft et højt fravær i folkeskolen.
- Jeg synes, det er meget fedt indtil videre. Det er sjovt og meget bedre end normal skole i hvert fald, siger Oliver Ochwat.
Se indslaget fra TECH College her:
I Folkeskolen havde Micah Fernandez svært ved at se, hvad hun skulle bruge de lidt mere akademiske fag som historie og samfundsfag til. De fag slipper hun for nu. Af boglige fag har eleverne kun dansk, engelsk, matematik og fysik/kemi.
- Man har kun de vigtige timer her, og så har man fri tidligere, så man bedre kan overskue det hele, siger Micah Fernandez.
Jeg roder med scooter og crosser derhjemme. Jeg vil gerne være mekaniker, men jeg har også overvejet murerfaget
Oliver Ochwat
Det er regeringens målsætning, at 30 procent af alle unge skal tage sig en erhvervsuddannelse i 2025. På Tech College mener de, at den nye klasse kan hjælpe med at opnå den målsætning.
- Kan vi få nogle flere ind, afprøve det her tilbud, komme ud i værkstederne, og se hvad man kommer i gang med her, så tror jeg også, at man kan få flere til at vælge erhvervsuddannelserne, siger skoleleder Mads Vestergaard Jensen.
Efter første dag på værkstedet tror Micah Fernandez ikke, at der er en tømrer gemt i hende, men hun håber på, at hun her på skolen finder ud, hvad hun brænder for at arbejde med.
14-årige Oliver tror heller ikke hans arbejdsliv bliver med en sav i hånden. Han har andre planer.
- Jeg roder med scooter og crosser derhjemme. Jeg vil gerne være mekaniker, men jeg har også overvejet murerfaget, siger Oliver Ochwat.
Der er stadig ledige pladser i Folkeskoleklassen på Tech College. Efter sommerferien forventer skolen at oprette op til 5 nye nye hold for folkeskoleelever.