Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mystiske skilte foran byrådssalen: Nu svarer rådmand på kritikken

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

En protestbevægelse har været i aktion.

Mandag var der fyldt med flyers ved byrådssalen i Aalborg Kommune.

Der var opsat over 100 sider med kritik af kommunens arbejde i forbindelse med anbringelser.

Afsenderne af budskabet kalder sig "Modstandsbevægelsen", og kritiserer den måde kommunen håndterer anbringelser af børn på - bevægelsen kalder systemet for en ond cirkel og et system med sin egen forskruede lov.

Nu har rådmanden på området udtalt sig i sagen.

- Vi er jo ikke som kommune sat i verden for at fjerne børn som udgangspunkt. Vi er sat i verden for at forebygge og hjælpe de børn, der har brug for det. Og det er utroligt vigtigt, at dem, der mener noget andet, at de ligesom også husker på, at det er barnets tarv, der er i centrum, siger Nuuradiin S. Hussein (S), Rådmand for Job og Velfærd.


Advarer skyldnere: - Vi kan hente dig på alle tider af døgnet

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Politi og domstole bruger meget tid på dårlige betalere, der bliver væk fra Fogedretten.

Det nytter ikke at lukke øjnene for henvendelser fra det offentlige.

For hvis du ikke selv vil komme til myndighederne, så kommer politiet til dig.

I Mariagerfjord, Rebild og Vesthimmerland Kommuner er Nordjyllands Politi klar til at starte patruljebilen for at hente nordjyder til Fogedretten.

- Jeg vil selvfølgelig ikke afsløre hvilke dage det er, men jeg kan roligt afsløre, at det kan blive på alle tider af døgnet, på alle tider af ugen, og det kan også både blive på ens bopæl, ens arbejdsplads, eller hvor man ellers måtte kunne findes, pointerer Lars Rosenvinge, der er politikommissær ved Sagscenter Himmerland i Hobro.

Det koster masser af timer hos både Nordjyllands Politi og Fogedretten, at nordjyderne udebliver, når de er indkaldt til at møde i Fogedretten for at få styr på deres gæld. Eksempelvis koster det to betjente og en politibil, hver gang en dårlig betaler skal hentes.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi skal bruge tid på sådan nogle ting her, når man godt kan forestille sig, at der er vigtigere ting, politiet kan bruge sin tid på, siger Lars Rosenvinge.

Forsinker sagerne

I Fogedretten i Aalborg planlægger de ligefrem efter, at folk ikke møder op. Alligevel bliver der også her spildt tid på borgere, der bliver væk.

- Det er klart, det betyder noget for sagsbehandlingstiden, at folk udebliver fra at møde i Fogedretten. Det betyder både, at vi skal have fat i sagerne flere gange, når vi skal behandle en sag, og det betyder også, at vi kommer længere ud i tid, når vi berammer sager, forklarer funktionschef ved Fogedretten Tina Nørgaard Pedersen.

Både politi og fogedret har derfor en klar opfordring til de dårlige betalere derude: Få styr på gælden, når myndighederne beder om det.

- Det er en "skal-ting" det her, og det forsvinder ikke af sig selv, så hvis ikke man gør det, så vil vi komme ud, påpeger Lars Rosenvinge.


Kristian samler frivilligt affald: Gør det af kærlighed til byen

Foto: Annette Bjerregaard Andersen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Siden august 2024 har Kristian Petrussen samlet affald op i Hirtshals - helt frivilligt.

De fleste lokalsamfund i Nordjylland har frivillige, som yder en ekstra indsats, uden nogen form for fortjeneste - udover glæden ved at bidrage.

En af dem er Kristian Petrussen, der i godt og vel et halvt år har samlet affald op rundt i Hirtshals. Han flyttede i 2017 fra Grønland til Hirtshals.

- Da jeg flyttede hertil, kunne jeg godt se der lå en masse på vejene der skulle samles op, fortæller Kristian Petrussen, der til dagligt arbejder som rengøringshjælper.

Men arbejdet afholder dog ikke Kristian Petrussen fra at bruge cirka to timer næsten hver dag på at samle affald op.

- Ofte, mens jeg går rundt og gør det, så har jeg tit tænkt, at hvis man elsker byen, så kan man godt gøre det sådan her, lyder det.

Hør Kristian fortælle om hans affaldsindsamling her:

Værdsat af lokalsamfundet

Skulle man være i tvivl om, at borgerne i Hirtshals er glade for Kristian Petrussens arbejde, skal vi ikke længere tilbage end til december, for at få svar på det.

Her meddelte Kristian Petrussen på Facebook, at indsamlingen af affald så ud til at stoppe, fordi hans tang til at samle affald med gik i stykker. Og det ville borgerne ikke høre tale om.

Foto: Screendump / Facebook

- Efter at jeg skrev på Facebook, at jeg ikke kunne gøre mere., så var der mange der skrev, at de kunne hjælpe mig med at købe en anden. Så stod jeg med to styks derefter, og så kunne jeg gå i gang igen, siger Kristian Petrussen.

Også erhvervslivet sætter stor pris på Kristian Petrussens arbejde. Derfor gik flere af byens butikker sammen til at give ham en julegave, der bestod af både gaver og gavekort.

- Det betyder utroligt meget at Kristian gider gå rundt og samle affald op, fordi vi har en meget flottere by nu, end med alt det skrald, før han begyndte at samle op, fortæller butiksbestyrer i Kødboxen, Jan Hansen.

Kristian Petrussen er dog ikke gået fri for nogle trælse kommentarer, som der gjorde grin med ham. Men igen, da Kristian Petrussen sagde at han ville stoppe grundet kommentarerne, slog lokalsamfundet til igen.

- Der var mange der skrev på Facebook, at jeg ikke skulle stoppe. Og det blev jeg meget glad for, at folk siger at det er godt. Så derfor stopper jeg ikke.


Troede mor og barn var hjemme - så satte han ild til deres hus

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Politiet mener, manden satte ild til huset i troen om, at to personer var derinde.

En 27-årig mand er tiltalt for at have sat ild til et hus i meget ond tro.

Tirsdag skal manden for Retten i Aalborg.

Det er nemlig anklagemyndighedens påstand, at den 27-årige 31. oktober 2024 satte ild til en ejendom i Aalestrup ved hjælp af brændbare væsker.

Men ikke nok med, at den unge mand er tiltalt for ildspåsættelsen.

Han er også tiltalt efter en noget mere alvorlig paragraf i straffeloven, nemlig paragraf 180, der omhandler kvalificeret brandstiftelse.

Foromtale af retssag

Denne artikel er en foromtale af en retssag. Det betyder, at artiklen er skrevet ud fra retssagens anklageskrift.

Den eller de tiltalte, der er nævnt i artiklen, er ikke dømt. Hvis man er tiltalt i en retssag, så har anklagemyndigheden vurderet den sag, politiet har arbejdet på og besluttet at rejse tiltale i retten.

Liv i overhængende fare

Denne paragraf vidner om, at politiet mener, at den 27-årige indså, at han med brandstiftelsen bragte andres liv i overhængende fare.

Det er nemlig anklagemyndighedens påstand, at den 27-årige troede, at en kvinde og hendes datter opholdt sig i ejendommen, da han angiveligt satte ild til den.

Heldigvis kostede branden udelukkende materielle skader, fordi kvinden og datteren ikke var hjemme, da ejendommen blev antændt.

Det fremgår ikke forud for retssagens begyndelse, hvordan den 27-årige forholder sig til tiltalen.


Foto: TV2/Nord (Arkivfoto)

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nogle var til ham selv, men en del af stofferne var også med henblik på videresalg, mener Nordjyllands Politi.

For knap et år siden – nærmere bestemt 14. februar 2024 - fik en dengang 30-årig mand med bopæl i Nørresundby uventet besøg af Nordjyllands Politi.

På adressen fandt politiet et stort arsenal af euforiserende stoffer.

Foromtale af retssag

Denne artikel er en foromtale af en retssag. Det betyder, at artiklen er skrevet ud fra retssagens anklageskrift.

Den eller de tiltalte, der er nævnt i artiklen, er ikke dømt. Hvis man er tiltalt i en retssag, så har anklagemyndigheden vurderet den sag, politiet har arbejdet på og besluttet at rejse tiltale i retten.

Det fremgår af et anklageskrift mod manden, der nu er fyldt 31 år.

Stofferne talte blandt andet 306 gram amfetamin, 1,7 kilo hash, 3 gram kokain, 20 methylphenidat-piller og 50 tramadol-piller.

Mængden af stoffer var så tilpas stor, at manden blev varetægtsfængslet og sigtet besiddelsen.

En ulykke kommer sjældent alene

Efter at have tilbragt 14 dage i politiets varetægt blev den 31-årige løsladt.

Men allerede 30. april 2024 var den så gal igen.

Om formiddagen troppede politiet endnu en gang op på adressen i Nørresundby.

Denne gang fandt de amfetamin i lejligheden.

Derudover fandt politiet også to sværd, en machete, en dolk og to pebersprays på adressen.

Det fremgår af anklageskriftet mod den 31-årige, at der er tale om en tilståelsessag.

Dermed forventes det, at han tilstår hele molevitten, når han tirsdag skal møde for Retten i Aalborg.


Blinde 'glemmes': Dansk Blindesamfund har denne bøn til politikerne

Diana Stentoft er næstformand i Dansk Blindesamfund, og hun har en klar opfordring til både uddannelsesinstitutionerne og politikerne. Foto: TV2 nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Blinde kan ende på førtidspension, så der bør sættes ind med flere hjælpemidler, mener foreningen.

Hos Dansk Blindesamfund er man mandag ude med en opsang til de danske politikere: Dét må I kunne gøre bedre!

Det sker, efter TV2 Nord har afdækket dén forskelsbehandling, blinde Maria-Louise Lundqvist oplever som studerende på Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg.

Ifølge hende bruger hun adskillige timer ekstra, ud over sit i forvejen travle ugeskema, på at oversætte undervisningsmaterialet til punktlæsning, så hun kan forstå det.

En oplevelse, der ifølge Dansk Blindesamfund langt fra er enkeltstående.

- Uddannelsesområdet er ikke fulgt helt med tiden i forhold til, at uddannelserne bruger helt andre medier og ressourcer - og kører i et helt andet tempo, end de gjorde for 15 år siden, siger næstformand Diana Stentoft.

Kan ende på førtidspension

Maria-Louise Lundqvist oplever, at der er store strukturelle udfordringer for handicappede i det videregående uddannelsessystem.

Noget, man udmærket kender til - og begræder - hos Dansk Blindesamfund.

- For Marie Louise er det fuldstændig tragisk, at hun står i den situation, hun før. Men for samfundet er det også meget dyrt, hvis man ikke sikrer uddannelse for dem, der rigtig gerne vil og har ressourcerne, for så ender man på passiv forsørgelse og skal forsørges resten af sin tilværelse - uden samfundet nødvendigvis får en masse tilbage, lyder det fra Diana Stentoft.

Hun mener, det vil være "billigt" at hjælpe Maria-Louise til nemmere at kunne følge med i undervisningen på Det Jyske Musikkonservatorium.

- Her har vi en meget stærk kvinde med mange ressourcer, og derfor er det helt meningsløst, at man ikke vil bruge de relativt få ressourcer på at sikre, hun kan have et job og beskæftigelse, siger Diana Stentoft.

For at hjælpe dén udvikling på vej, råder Dansk Blindesamfund de danske uddannelsesinstitutioner til én særlig ting:

- Man bør fokusere mere på ikke at bruge materialer, der ikke er tilgængelige for alle brugergrupper - ikke bare blinde og svagtseende, men for alle, mener næstformanden.