Nu skal påstået overvågning af ansatte i Aalborg Kommune undersøges
Anklagerne om IT-ledelsens påståede overvågning af Aalborg Kommunes egne medarbejdere skal nu kigges efter i sømmene af uvildigt center.
Blev de ansatte i IT-afsnittet i den daværende Familie- og Beskæftigelsesforvaltning - det nuværende Job og Velfærd - i Aalborg Kommune overvåget uden samtykke - eller gjorde de ikke?
Dét skal en uvildig undersøgelse nu slå fast én gang for alle. Kommunernes fælles udviklingscenter Komponent er udpeget til at stå for undersøgelsen, og det glæder den nuværende direktør i afdelingen.
- Vi kan ikke leve med påstanden om, at der er dårligt arbejdsmiljø, og der foregår overvågning her i forvaltningen. Det vil vi have afdækket grundigt, siger direktør i Job og Velfærd, Arne Lund Kristensen, som har krævet undersøgelsen.
- Vi er tilfredse med, at Komponent nu går i gang med undersøgelsen. Vi har kun én interesse, og det er at få afdækket, om der har fundet noget forkert sted. Jeg kan kun opfordre alle, der har relevant viden, til at bistå Komponent med deres arbejde, lyder det.
Vi har kun én interesse, og det er at få afdækket, om der har fundet noget forkert sted.
Arne Lund Kristensen, direktør i Job og Velfærd, Aalborg Kommune
Anonymt brev til politikere
Sagen begyndte at rulle i april 2022, da flere af IT-afdelingens medarbejdere sendte anonyme breve til en række udvalgte politikere og medier.
I brevet fortalte de anonyme afsendere om, hvordan de mener, de er blevet overvåget af IT-ledelsen - formentlig via deres computere og anden teknologi.
Den mulige overvågning opdagede medarbejderne, fordi ledere fra IT-afdelingen pludselig kunne referere fortrolige samtaler mellem ansatte. De har tidligere forsøgt at gøre opmærksom på overvågningen ved at kontakte faglige organisationer - uden held.
Derfor følte de ansatte sig så utrygge, at de ikke turde gå til ledelsen, men i stedet valgte at skrive til politikerne og medierne.
- Vi vil lyttes til. Overvågningen er styret af ledere, der styrer "by fear". Vi tør ikke længere tale fortroligt i nærheden af vores computer, lyder det i brevet.
Se det anonyme brev her:
Ny whistleblower-ordning
Udover den påståede overvågning har kommunernes fælles udviklingscenter Komponent også fået til opgave at undersøge arbejdsmiljøet i IT-afsnittet i Job og Velfærd.
I dén forbindelse vil man interviewe både nuværende og tidligere medarbejdere i IT-afsnittet. Man vil også oprette en whistleblowerordning, hvor alle med viden omkring sagen frit kan fortælle, hvad de ved.
- Det fremgår af de to anonyme henvendelser til kommunen, at personen eller personerne bag henvendelserne er meget bekymret for, om henvendelsen får konsekvenser for dem. Whistleblowerordningen vil derfor blive afviklet på en måde, så man kan komme og gå anonymt, fortæller Jan Henriksen, der er vicedirektør i Komponent.
Hvis der er foretaget overvågning, er det et brud på Aalborg Kommunes egne retningslinjer for IT og indkøb. Derfor vil man i undersøgelsen også tale med ledere i både det Centrale IT-center og det centrale Indkøbskontor i Økonomi og Erhverv.
Rapporten fra Komponent forventes at være klar i løbet af august.
Snageri er strafbart
- Det kan være lovligt at overvåge, hvis der er indgået aftaler med medarbejderne om det, forklarer professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller, og fortsætter:
- Men en arbejdsgiver har ikke bare ret til at overvåge. Det vil være strafbart efter straffeloven, og der er som udgangspunkt en strafferamme på 1,5 år - det kan være rimelig alvorligt, lyder det.
Som dataansvarlig har man en forpligtelse til at sørge for, at der er en ansvarlig procedure og sikkerhedsregler, når det kommer til IT-overvågning, og derfor kan det få store konsekvenser for forvaltningen, hvis anklagerne er sande.
- Det kan ende I værste fald i en afskedigelse af en eller flere medarbejdere, lyder det fra Fællestillidsrepræsentant Susanne Thorsø.