Nordjysk satellit skal fremtidssikre Jorden
Virksomheds satellit skal undersøge asteroide, der blev torpederet og sendt ud af kurs.
Det er ikke hverdagskost, man får sendt noget ud i rummet.
Efter fire års arbejde sad nerverne mandag uden på tøjet hos GomSpace i Aalborg, for deres satellit skulle nemlig sendes ud i det, der virker så uendeligt.
Rummet.
- Vi er superspændte. Jeg glæder mig til, at vi skal sidde derude, og de siger, ”the hero mothership has left the rocket”, og så skal vi alle sammen juble, fordi det er så stor en dag, lyder det fra en tydeligt begejstret CEO for GomSpace, Carsten Drachmann.
Juventas hedder satellitten, GomSpace får sendt ud i rummet af ESA, og den skal besøge og undersøge asteroiden Dimorphos.
Det er ikke hvilken som helst asteroide.
Dimorphos blev nemlig for to år siden frontalt ramt med 22.530 kilometer i timen af rumfartøj fra Nasa.
Her ville Nasa bevise, at de kunne få en asteroide ud af kurs, hvis det en dag skal benyttes mod en asteroide, der er på vej mod jorden.
- De sendte et rumskib op på størrelse med et køleskab. Det vejede cirka 600 kilo, og man fløj simpelthen direkte ind i den her asteroide med vilje for at se, om man kunne påvirke den, forklarer Carsten Drachmann.
Øvelsen lykkedes, og nu skal en nordjysk satellit altså være en del af undersøgelsen af asteroiden.
- Det lukkede op for et lille krater, som vi skal kigge på, fortæller CEO’en for GomSpace.
Se indslaget herunder:
- Vores baby dør
Der er ikke stor viden på nuværende tidspunkt om asteroider, hvilket kan være et problem, hvis en af dem har retning mod jorden.
- Der er mange af de her mellem og små på et par hundrede i diameter, som vi faktisk ikke helt har styr på. Derfor kan det være, at fra vi får set en af dem, der har retning mod jorden, at der kun går et par år, før den rammer os, forklarer astrofysiker Tina Ibsen.
- Derfor vil vi meget gerne have nogle metoder til at kunne rykke deres bane, ødelægge dem eller et eller andet.
Nu skal den aalborgensiske satellit ud på en lille toårig rejse og 181 millioner tilbagelagte kilometer, som foregår inde i en anden satellit, Hera.
Når Hera er fremme, vil Juventas blive sendt ned mod asteroiden Dimorphos.
- Når den så har fløjet i 14 dage til seks uger. Vi ved ikke præcis, hvor lang tid den kan flyve, men så vil vi prøve at lande på asteroiden og lave de sidste målinger for at se, hvad den egentlig består af, siger Carsten Drachmann fra GomSpace.
Når Juventas lander på asteroiden er skæbnen for satellitten særdeles hård.
- Så dør den jo. Det er vemodigt, for vi har jo arbejdet på det i fire år, og vi er meget, meget stolte af den her mission. Men vores baby dør til sidst, siger CEO Carsten Drachmann.
- Den ligger så deroppe med de sidste krampetrækninger og har forhåbentlig gjort noget for menneskeheden.