Naivt eller dumdristigt? AaB-chef afviser at have gået på kompromis
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Konturerne kunne anes, da man spillede mod Randers 1. september.
0-1-nederlaget faldt ovenpå to gange 0-4 mod Brøndby og AGF, hvor AaB blev straffet hårdt for sit høje og højintense pres.
Man valgte sågar at satse endnu mere offensivt med næsten fire angribere, da man kom bagud mod Brøndby.
"Det virkede lovlig naivt af Menno van Dam at gå over til at spille med fire angribere, da AaB var bagud 3-0," skrev Morten Bruun således i sin karaktergivning efter 0-4-rundbarberingen mod Brøndby.
Nu er spørgsmålet om AaBs unge oprykkere så er blevet voksne?
I hvert fald har de i længere perioder af kampene stået længere tilbage. Mest tydeligt i 1-1-kampen i Silkeborg, hvor AaB endda skiftede over til fem i bagkæden.
- Mod Silkeborg valgte vi at gå tilbage. Det var for at vinde kampen. Og undgå to nederlag i træk, understreger manden med beslutningerne.
Men Menno van Dam er ikke blevet bange. Langt fra.
- Nej, nej! svarer han prompte, inden han uddyber:
- Det er ikke intentionen. Sandheden er, at de andre også kigger og analyserer på os, og så kommer der momenter af kampen, hvor de presser os tilbage. Men intentionen er at presse så højt som muligt, så meget som muligt.
Hollandsk religiøs-fanatiker
Han kommer fra et land, hvor fodbold er religion - og den rigtige er totalfodbold og 4-3-3. Det fik en tidligere hollandsk landstræner at føle. Og hollandske van Dam er stadig så romantisk, at han vil spille på den "rigtige" måde.
- Det er en kæmpe del af mit DNA. Hver gang jeg ser en kamp i TV, og et hold står lavt eller ikke presser, er det kedeligt at se. Jeg elsker højintensitet, siger fodboldromantikeren, der dog også erkender, at han kan være en kynisk taktiker:
- Hvis vi kommer langt tilbage, arbejder vi på, hvordan vi hurtigt kan komme frem i pres igen, siger han og forklarer om sin fodboldfilosofi:
- Du har altid en drøm om, hvordan du gerne vil spille. Hvis du havde alle penge i verden til at købe præcis de spillere, du vil have. Men at presse fremad: Alle kan presse fremad. Det er mentaliteten. Når du så vinder den, handler det om kvalitet. Hvilken fart du kan kontrollere bolden i. Men det er gentagelse, gentagelse, gentagelse.
Mentalitet over evne
Når snakken falder på smagsdommeri, har Jürgen Klopp tidligere udtalt sig knap så flatterende om Arsene Wengers Arsenal-hold. At de spiller som en symfoni, mens tyskeren selv er mere til heavy metal, som siden blev navnet på hans fodboldstil.
- Jeg har læst hans bog, griner Menno van Dam på spørgsmålet, om han er mest til symfonier eller heavy metal.
Hans vigtigste instrument i sit orkester er ikke enten en forsvarsspiller eller angriber - det er det, der sker mellem ørerne.
- Det har sindssygt meget med mentalitet at gøre. At du laver løbene, hvor du ikke vinder bolden, men bliver ved. For mig er de første pressere ”stressere”. Det handler om, de skal stresse modstanderen, så de laver en fejl, så vores andenbølge kan vinde bolden, siger han og lyser helt op:
- Jeg elsker det! siger han om lykkerusen, når AaB erobrer den højt, men også angriber mod mål efterfølgende.
AaB - i højt eller lavt pres - møder Lyngby søndag eftermiddag. Det er klokken 14.