Naboer er utrygge ved IF Recycling
Beboerne på Romdrupholmsvej i Klarup føler sig som gidsler i deres egne hjem. Aalborg Havn udvider rundt om deeres ejendomme og udlejer til firmaer, der støjer og støver. Nærmeste nabo er således If Recycling.
Beboerne på Romdrupholmsvej i Klarup føler sig taget som gidsler. De er naboer til Aalborg Havn, der udlejer store arealer til blandt andre IF Recycling.
Der er kun cirka 50 meter fra Tommy Malgaards drikkevandsboring til IF Recyclings bjerge af forurenet jord og genbrugsmaterialer på Aalborg Havn. Han frygter at grundvandet allerede har taget skade.
- Vi har oplevet, at vores vand er misfarvet. Det lugter og smager ikke særligt godt, så jeg har selvfølgelig en mistanke om, at det hænger sammen med aktiviteterne på havnen, siger Tommy Malgaard.
Andre naboer har andre oplevelser, der gør dem utrygge. Roar Axelsen plejer at opsamle regnvand til sit drivhus. Det gør han ikke længere.
- Vi er næsten omringet af slaggebjerge og når det blæser hen over os får vi støvet ned på vores ejendomme. Mit regnvand har været fuldstændig gråt af slaggestøv, så det tør jeg ikke bruge mere, siger Roar Axelsen.
Det er Aalborg Kommune, der har tilsynspligten over for de virksomheder, der ligger på Aalborg Havn – men det er også Aalborg Kommune, der ejer havnen. Den konstellation stoler beboerne på Romdrupholmsvej ikke på.
- Min tillid er desværre lig nul til både Aalborg Havn og Aalborg Kommune. Vi har holdt masser af møder, hvor vi har klaget vores nød, men der sker ingenting. Vores tillid til IF Recycling kan også lige på et meget lille sted, for hvad foregår der på deres oplagsplads? Vi oplever, at de nogle gange kører med deres maskiner derinde om natten. Hvorfor gør de det?, spørger Keld Fuglsang.
Aalborg Havn udvider snart, så Romdrupholmsvej er omringet på tre sider. Beboerne føler sig fanget i en sæk, og de frygter at blive stavnsbundne til deres ejendomme.
- Hvad er det vi indånder og hvad er det vi spiser og drikker. Tør vi overhovedet dyrke grøntsager i vores haver og spise de æbler, der hænger på træerne. Og allerværst! Tør vi blive ved med at drikke det vand, vi har i hanerne?, siger Tommy Malgaard.