Musik hjælper depressionsramte til at sove bedre
Foto: Region Nordjylland
En app med beroligende lyde og musik har vist sig at have en positiv effekt på depressionsramtes nattesøvn.
Psykiatrien i Region Nordjylland har udviklet en musikapp, der kan bruges af borgere med depression, inden de skal sove.
Det plejede at være nødvendigt for 73-årige Anne Thomsen fra Skørping at tage sovemedicin for at kunne falde i søvn. Hun er ramt af depression, hvilket gør det svært at falde i søvn om aftenen og sove igennem i løbet af natten.
Men nu er sovemedicinen lagt på hylden. De seneste to måneder har Anne Thomsen i stedet brugt musikappen Musikstjernen, der tilbyder afslappende musik inden sengetid.
- Musikken virker beroligende på mig. Jeg falder hurtigere i søvn og sover bedre, når jeg lytter til den, siger Anne Thomsen.
Appen kan både afspille forskellige lyde som for eksempel regndråber, der falder tungt, eller klassisk musik, alt efter hvad der virker mest beroligende på patienten.
18 minutters ekstra søvn
Det er Enhed for Depression i Psykiatrien ved Aalborg Universitetshospital, der har udviklet appen og undersøgt virkningen af den.
Nu viser resultaterne, at 30 minutters musiklytning inden sengetid forlænger nattesøvnen for personer med depression. I gennemsnit blev deltagernes nattesøvn forbedret med 18 minutter.
- Det lyder umiddelbart ikke af meget, men dårlig søvnkvalitet er et ofte forekommende symptom hos personer med depression, som forværrer tilstanden og forlænger sygdomsforløbet, siger musikterapeut Helle Nystrup Lund, der har forsket i effekten og fortsætter:
- Derfor kan 15 til 20 minutters ekstra søvn hver nat betyde meget for den enkelte.
Det er ikke kun længden af nattesøvnen, der forbedres. Flere deltagere har fremhævet, at musikken har haft en positiv indflydelse på kvaliteten af deres søvn og den generelle livskvalitet.
FORSØG MED MUSIKLYTNING
- I alt 112 patienter mellem 18-65 år med depressionsrelaterede søvnproblemer deltog i studiet. 102 gennemførte
- Patienterne var fordelt i to forsøgsgrupper: En eksperimentalgruppe, der lyttede til musik ved sengetid i minimum 30 minutter i fire sammenhængende uger, samt en kontrolgruppe, der i samme periode fik standardbehandling
- Resultaterne viser, at deltagerne, der lyttede til musik, forlængede deres nattesøvn med i gennemsnit 18 minutter
- Resultaterne er netop blevet publiceret i tidsskriftet Nordic Journal of Psychiatry
Kilde: Enhed for Depression, Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital
Flere kan få glæde af behandling
Fremover vil borgere i Aalborg Kommune, der bliver syge med depression, kunne få tilbudt musiklytning som supplement til deres behandling. Helle Nystrup Lund håber, at tilbuddet i fremtiden kan nå ud til endnu flere:
- Musiklytningen foregår i hjemmet, og derfor kan denne behandlingsform tiltale en gruppe af patienter, som efterspørger alternativer til konventionelle behandlingsformer, og hvor fremmøde ikke er en forudsætning for et godt udbytte.
For 73-årige Anne Thomsen har musiklytningen haft flere gavnlige effekter på hendes søvn- og livskvalitet:
- Tidligere har jeg døjet med at vågne op flere gange i løbet af natten, men det gør jeg ikke længere. Faktisk sover jeg så godt, at jeg ikke længere behøver at tage min sovemedicin. Det gør også, at jeg føler mig mere oplagt i løbet af dagen.