Michael lader ikke sin kørestol være en hindring: I stedet vil han inspirere andre
Du kan gense Michaels historie på TV2 Nord Salto efter nyhederne eller i bunden af artiklen.
Denne artikel er skrevet på baggrund af serien Nordliv. Afsnittet omkring Michael er fra 2022, og denne artikel er en genudgivelse af hans historie.
- Jeg har været helt nede i kulkælderen mentalt, men min kunst og min træning har hjulpet meget på min selvtillid, og med at finde ud af, hvem jeg egentlig er, fordi der gik mange år, hvor jeg ikke selv vidste det, konstaterer Michael Thyregod.
Livet har ikke altid været nemt for Michael, der nu er 30 år.
Han fik nemlig ikke nok ilt under fødslen, og derfor blev han spastiker. Det var hårdt at se kammeraterne springe rundt, mens han selv var bundet til kørestolen, og derfor har Michael flere gange kæmpet med depression.
Kunsten gav glæde
Nu er der dog kommet farver ind i hans liv igen - og masser af dem.
- For fire år siden lavede jeg et eksperiment med min hjælper, hvor jeg skulle prøve at male, og se hvad det gav med mine ufrivillige bevægelser, og det viste sig hurtigt, at jeg virkelig brændte for at male, forklarer Michael Thyregod og tilføjer.
- Det er en meget fed følelse, det med at få lov til at kaste lidt med maling og være fri på den måde, når jeg er vant til at være spændt fast i en kørestol.
Jeg er nået dertil, hvor jeg hellere vil fokusere på alt det, jeg kan, i stedet for alt det jeg ikke kan, og så være god til det jeg kan.
Michael Thyregod
Det var hans hjælper gennem over et årti Marc Halabi, der introducerede Michael til kunsten.
- Jeg begyndte at tænke, at de bevægelser, han laver, som han ikke har kontrol over, kunne blive en fordel i kunstens verden, konstaterer han.
- Han kan lave nogle specielle bevægelser, som du og jeg ikke kan kopier, så hvis han var god til farver, så kunne det kun blive godt.
Og Michael er rigtig god til farver.
- Jeg maler hver dag. Det er forskelligt hvor lang tid, men for det meste mellem fire og fem timer. Jeg kan godt lide at eksperimenter med farver, konstaterer Michael Thyregod.
Er fysisk aktiv
Udover kunsten finder Michael også glæde i at spille fodbold. Både fysisk og elektronisk.
Michael spiller nemlig meget FIFA, og hvis man tænker over, hvordan det er muligt, så er det takket været hans far.
- Det er min far og jeg, der har lavet den. Det er en ombygget controller, forklarer Michael, mens hans føder og hånd kører rundt.
Udover FIFA hjemme i stuen, så er Michael dog også at finde på banen en til to gange om ugen. Her spiller han nemlig kørestolsfodbold.
- Jeg føler ikke, jeg oplever den der begrænsning, som ellers er tilknyttet et handicap. Jeg glemmer mig selv, og jeg glemmer tiden, forklarer han.
Inden kørestolsfodbolden og kunsten var Michaels store passion Race Running, hvor han var på landsholdet i fire år og deltog ved både EM og VM.
Michael måtte dog stoppe på grund af en lyskeskade. Derfor satte Michael sig et nyt mål. Nu træner han sine arme og overkrop.
Vil inspirerer
Michael deler sine malerier og andet på de sociale medier, da han gerne vil vise, at man sagtens kan være aktiv, selvom man sidder i kørestol og har nogle udfordringer.
- Det er i høj grad for at inspirerer til at give den en skalle, pointerer han.
- Jeg er nået dertil, hvor jeg hellere vil fokusere på alt det, jeg kan, i stedet for alt det jeg ikke kan, og så være god til det jeg kan.
Jeg har været helt nede i kulkælderen mentalt, men min kunst og min træning har hjulpet meget på min selvtillid, og med at finde ud af, hvem jeg egentlig er, fordi der gik mange år, hvor jeg ikke selv vidste det
Michael Thyregod
- Et godt team
Dog er noget af Michaels glæde også kommet udefra.
- Jeg vil sige, at jeg har det bedste liv, jeg kan få lige nu, og det skyldes blandt andet gode medarbejdere, konstaterer ham.
Michael er nemlig afhængig af en hjælper 18 timer i døgnet. Og det har Marc Halabi været i over et årti, selvom det ikke ligefrem var kærlighed ved første blik.
- Jeg blev lidt presset til at søge jobbet hos Michael, fordi min mor mente, jeg var langt ude, og jeg var meget imod det. Jeg kan huske, at jeg sagde ”jeg skal ikke tørre røv på en anden”, griner Marc Halabi.
Alligevel var der et eller andet ved Michaels annonce, som fik Marc Halabi til at søge jobbet.
- Jeg kunne mærke, at vi havde de samme interesser, så jeg tænkte, hvorfor ikke. Og jeg vil påstå, at det reddet mig. Jeg ved ikke, hvor jeg ellers ville være, konstaterer han.
- Det er et godt team, tilslutter Michael Thyregod.
- Det er et godt team, men vi har også været gennem nogle hårde tider sammen, hvor vi begge har været lidt deprimeret, men det har vi ikke haft siden, vi begyndte at male, konstaterer Marc Halabi.
Michaels forældre var også skeptiske den anden vej, da det kom til Marc Halabi. Her var det Michael, der talte for ham.
- Jeg tænkte, det var Marc, jeg kunne se mest af mig selv i, forklarer han.
Nu er de to blevet så gode venner, at de også hænger ud sammen i fritiden.
Michael Thyregods historie bliver genudsendt i aften på TV2 Nord Salto efter nyhederne. Kan du dog ikke vente så længe, så kan de se eller gense det hele herunder: