Kristoffer passede ikke ind i folkeskolen: Særlig mulighed gav ham glæden igen
Foto: Niels Yuri Iltchenko Rasmussen / TV2 Nord
Hørehæmmede Kristoffer havde problemer i skolen, men to lærere fandt
Som lærling på værkstedet hos Bentax har Kristoffer Hristou fundet en glæde, som han ikke havde før.
Omkring ti procent gennemfører ikke den danske folkeskole. Det viser den seneste rapport fra Undervisningsministeriet.
Men selvom man ikke er den største bogorm, skal man ikke afskrive sine chancer for at kunne arbejde i fremtiden.
Det er tilfældet for 18-årige Kristoffer Hristou, som lider af høretab, og derfor har haft det svært i folkeskolen.
Han havde udfordringer med at læse og skrive og trivedes generelt dårligt i løbet af skoletiden.
- Min far fandt et kursus, som hjalp mig lidt med det boglige, men det var ikke nok. Jeg syntes også, det var kedeligt at skulle sidde foran en computer og ville hellere lave noget med mine hænder, forklarer Kristoffer Hristou om sin svære tid i skolen.
I niende klasse var udsigterne til gode eksamenskarakterer ikke høje. Det indså to af Kristoffer Hristous lærere, der kom med et alternativ til eksamenerne.
- Jeg kom i praktik som VVS'er og tømrer. Jeg kunne godt lide at være tømrer, men det var ikke lige mig at skulle arbejde udenfor, fortæller han.
Kristoffer Hristou fik senere job som arbejdsdreng hos kaffefabrikken Bentax i 2022, efter hans far tog kontakt til den administrerende direktør Søren Hansen.
1. november 2023 blev han ansat som automattekniklærling og arbejder nu fuld tid på fabrikkens værksted, hvor han blandt andet skal reparere kaffemaskiner. Og det har bragt smilet frem hos den unge lærling.
- Jeg er meget mere glad, når jeg er på et værksted, hvor jeg kan bruge mine hænder. Jeg kan mærke, at jeg er blevet mere glad. Det gælder både i min fritid og arbejdstid, forklarer Kristoffer Hristou.
Se indslaget herunder.
Lærer engelsk
Det er ikke kun Kristoffer Hristou selv, der kan mærke den positive effekt, som tiden hos Bentax har haft på ham.
Hans mor, Lotte Hristou, har tydeligt kunnet mærke den udvikling, som hendes søn har været igennem i de sidste knap to år.
- Hans udvikling har været mærkbar, fordi han har fået så mange udfordrende og selvstændige opgaver. Især hans chef på værkstedet har hjulpet ham med at blive mere selvsikker, forklarer hun.
Selvom Kristoffer Hristou har udfordringer med at skrive og læse, er det ikke noget, der står i vejen for hans arbejde hos Bentax.
- Han er et håndværksmæssigt talent. Og i forhold til de boglige udfordringer, som for eksempel engelsk, er det noget, man lærer efterhånden, som man bliver ældre, forklarer administrerende direktør i Bentax, Søren Hansen.
I samarbejde med både sit arbejde og sine forældre er Kristoffer Hristou i gang med at lære engelsk. Blandt andet ved at læse beskrivelserne på reservedelene.
- Vi lærer, hvordan man siger 'hej, goddag, hvordan går det, hvor gammel er du'. Det er lidt nybegynderord, men man skal jo starte et sted, forklarer Kristoffer Hristou.
Selvom han kun er lærling, har han stor værdi for kaffefabrikken, og derfor håber Søren Hansen, at man kan holde på Kristoffer Hristou, når han stopper som lærling.
Og her har lærlingen selv et klart ønske.
- Jeg kunne ikke tænke mig at være et andet sted. For jeg har det godt her, og jeg vil egentlig gerne blive her, siger han.